Ana SayfaGüncelTutuklu avukatlar ölüm orucunda: Kas zayıflamaları başladı

Tutuklu avukatlar ölüm orucunda: Kas zayıflamaları başladı

HABER MERKEZİ – Açlık grevini ölüm orucuna çeviren tutuklu avukatlar Aytaç Ünsal ve Ebru Timtik’in eylemi sürüyor. Avukat Didem Baydar Ünsal’ın aktardığına göre, kas zayıflamaları başlayan avukatlarda boyun ve omuz ağrıları var.

Tutuklu avukatlardan Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal “adil yargılanma” talebiyle ölüm orucunda.

Burhaniye T Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Aytaç açlık grevinin 63’üncü, Silivri 9 No’lu Cezaevi’ndeki Timtik ise 94’üncü gününde eylemlerini ölüm orucuna çevirdi.

Ünsal ve Timtik 33 gündür ölüm oruçlarını sürdürüyor.

Mezopotamya Ajansı’ndan Kadir Güney’e konuşan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukat Didem Baydar Ünsal, ölüm orucundaki avukatların sağlık durumu hakkında bilgi verdi.

Didem Baydar Ünsal, “Ebru Timtik artık 50 kilonun da altına düşmüş durumda. Her ikisinin de uzun süreli açlığa bağlı olarak kas zayıflamaları başlamış durumda. Özellikle boyun, omuz ağrıları çekiyorlar” diye belirtti.

Toplumun dayanışmasının önemli olduğunu ifade eden Ünsal, “Avukat arkadaşlarımız açlık grevine başlarken hayatımızı halkımıza emanet ediyoruz demişlerdi. Bu sorumlulukla eşim ve çalışma arkadaşımın taleplerinin kabulü için çalışıyorum” dedi.

Adalet talebine sessiz kalınamayacağını belirten Ünsal, sözlerini şöyle noktaladı:

“Yalnızca kendimiz için değil halkın her kesiminin ihtiyacı olan adalet için direniyoruz. Eşim ve meslektaşım hayatlarını ortaya koyacak kadar çok istiyorlar adaleti. Meslektaşlarımızı ve halkımıza da direnişe ses vermeye çağırıyoruz. Çünkü ölüm orucu eylemi esas itibariyle bize seslenen bir eylemdir. Adalet hepimizin ortak talebidir.”

2017 yılında aralarında Selçuk Kozağaçlı’nın da bulunduğu ÇHD ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi 18 avukat bürolarına yapılan polis baskını sonucu tutuklanmıştı.

Yargılama sonucunda mahkeme, 18 avukata “örgüt üyeliği” ve “örgüt yöneticiliği” iddialarıyla toplam 159 yıl 1 ay 30 gün hapis cezası vermişti.

Avukat Ebru Timtik 3 Ocak’ta, avukat Aytaç Ünsal ise 3 Şubat’ta “Hukuksuz bir şekilde verilen 159 yıllık hapis cezasının Yargıtay tarafından bozulması ve beraat edilmeleri” ve “Ölüm orucunda olan bütün müvekkillerinin ve Grup Yorum’un taleplerinin kabul edilmesi” talepleriyle açlık grevine başlamıştı.

Gökçek, Bölek ve Koçak yaşamını yitirmişti

Grup Yorum üyeleri Helin Bölek ve İbrahim Gökçek, konser yasaklarının sonlandırılması, tutuklu üyelerinin serbest bırakılması ve İdil Kültür Merkezi üzerindeki baskılara son verilmesi talepleriyle ölüm orucundaydı.

Bölek 3 Nisan’da, eyleminin 288’inci gününde yaşamını yitirmişti.

Temel taleplerden olan konser yasağının kaldırılacağına dair verilen söz üzerine Gökçek ise ölüm orucuna eyleminin 323’üncü gününde, 5 Mayıs’ta ara vermiş, ardından hastaneye kaldırılmıştı.

Ancak Gökçek, 7 Mayıs’ta tedavi gördüğü hastaneye yaşamını yitirmişti.

Mustafa Koçak da “adil yargılanma” talebiyle tutuklu bulunduğu Şakran 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde sürdürdüğü ölüm orucu eyleminin 297’nci gününde, 24 Nisan’da yaşamını yitirmişti.

Previous post
Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu
Next post
HDP'nin başvurusu üzerine: Kanal İstanbul’da keşif yapılacak