Ana SayfaCezaevleriTutuklu gazetecinin aktardığı hak ihlalleri Meclis gündeminde

Tutuklu gazetecinin aktardığı hak ihlalleri Meclis gündeminde

HABER MERKEZİ – Tutuklu gazeteci Güleş’in Elazığ Cezaevi’nden aktardığı hak ihlallerini Meclis gündemine taşıyan HDP Milletvekili Kaçmaz, “Tutuklulara çok az yemek verildiğinden ve salgına yönelik hiçbir önlemin alınmadığından haberdar mısınız?” diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Elazığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Mehmet Güleş’in aktardığı hak ihlallerini Meclis gündemine taşıdı.

Kaçmaz, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülere yönelik hak ihlalleri, işkence ve kötü muamelelerin gün geçtikçe artış gösterdiğini belirtti.

Önergede, gazeteci Güleş’in ailesi aracılığıyla, tutuklulara çok az yemek verildiği, salgına karşı hiçbir önlemin alınmadığı, maske ve dezenfektan dağıtılmadığı yönündeki ihlallere de yer verildi.

“Tutukluların sağlık hizmeti alamadıklarını ifade eden Mehmet Güleş, tansiyon ve şeker hastası olan 4 kişinin tüm başvurulara rağmen hastaneye götürülmediğini aktarmıştır” ifadelerinin yer aldığı önergede, Bakan Gül’e şu sorular yöneltildi:

  • Elazığ Cezaevi’nde tutuklulara çok az yemek verildiğinden ve salgına yönelik hiçbir önlemin alınmadığından haberdar mısınız?
  • Hasta tutsakların hastane taleplerine rağmen sevklerinin yapılmamasına ilişkin Bakanlığınıza intikal etmiş herhangi bir başvuru var mıdır?
  • Tutsaklara çok az yemek verilmesi ve pandemi tedbirlerinin uygulanmamasından sorumlu cezaevi yönetimi ve personelleri hakkında herhangi bir idari soruşturma başlatılacak mıdır?
  • Elazığ 1 No’lu Kapalı Cezaevi’nde bulunan mahkumlara maske ve dezenfektan dağıtılmamasının gerekçesi nedir?
  • Bakanlığınız tarafından, cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin yaşadıkları sorunların engellenmesine ve cezaevleri koşullarının düzeltilmesine yönelik hangi tedbirler alınmaktadır?

Ne olmuştu?

Tutuklu gazeteci Güleş, ailesiyle yaptığı haftalık telefon görüşmesinde cezaevinde yaşadıkları sıkıntıları aktarmıştı.

Kendilerine yemeklerin az verildiğini aktaran Güleş, cezaevinde maske ve dezenfektan dağıtılmadığını belirtmişti.

Güleş, tansiyon ve şeker hastası dört tutuklunun ise yapılan tüm başvurulara rağmen hastaneye götürülmediği bilgisini paylaşmıştı.

Gazeteci Güleş ayrıca, mevcut sorunlara ilişkin kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulunmuştu.


Mezopotamya Ajansı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
DİSK-AR: Geniş tanımlı işsizlik 15-16 milyona ulaşabilir
Sonraki Haber
Rusya’da bir pandemi hastanesinde daha yangın