Ana SayfaEkolojiYaşam savunucularından ‘Zilan’ çağrısı

Yaşam savunucularından ‘Zilan’ çağrısı

HABER MERKEZİ – Van Erciş’te HES çalışmalarının yeniden başladığı Zilan bölgesinde inceleme yapan yaşam savunucuları, “Gözümüzün önünde yaşam çırpınıyor. Zilan çırpınıyor. Gelin bu katliama dur diyelim” çağrısı yaptı.

Van’ın Erciş ilçesinde dört ayrı Hidroelektrik Santrali’nin (HES) yapımına yeniden başlandı.

HES çalışmalarının başladığı Zilan bölgesinde inceleme yapan Van Çevre ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği (Van Çev-Der) Başkanı Ali Kalçık, yaşam savunucusu Zeynel Abidin Çelebi ve yazar Şahabettin Demir, yaşanan ekolojik tahribata dikkat çekti.

Devam eden çalışmaların yarattığı tahribatı yerinde gözlemleyerek, bölgede bulunan mahallelerde yaşayan yurttaşlarla görüşen Kalçık, dere yatağı boyunca tüm canlı türlerinin yok olma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Bölgede HES’lerin yapıldığı derelerde can suyunun dahi verilmediğini dile getiren Kalçık, “Firma kar amacı güttüğü için yaz dönemlerinde buharlaşmadan dolayı can suyu da vermeyecek. Can suyu verilmeyince bütün burada yaşayan endemik bitkiler ve canlılar yok olmakla karşı karşıya kalacak. Doğa sadece bizim değildir. Burada yaşayan tüm canlıların ortak yaşam alanıdır” dedi.

HES inşaatının yapıldığı bölgede 1930’da katliam yaşandığını hatırlatan Kalçık, söz konusu bölgeden halen insan kemiklerinin çıktığına dikkat çekti:

“Zilan Katliamı olarak bildiğimiz olay tam olarak burada yaşanıyor. HES’in yapıldığı ve suyun tutulduğu yerde o dönem 28 köy bulunuyordu. Fakat katliamdan dolayı hiçbir köy kalmadı. Daha sonra Evren döneminde Kırgızlar bu bölgeye getirilerek, yerleştirildi. Kürtler için önemli bir bölge.

“Burada çalışanlar ve kepçe operatörleri tarafından kemikler çıktığı defalarca söylenildi. Burada iki önemli konu var. Birincisi tarihi yok ediliyor, ikincisi doğayı yok ediliyor. Tarihimizin ve doğamızın yok dilmesine karşı sesimizi yükseltmeliyiz.”

Zeynel Abidin Çelebi ise halk arasında “yağmur böceği” olarak bilinen ve Uluslararası Doğa Koruma Örgütü (IUCN) tarafından nesli tehlike altında olan türler arasında sayılan benekli Anadolu Semenderi’nin bölgede sadece Zilan Deresi’nde yaşadığına dikkat çekti.

Söz konusu böceğin bölgede HES tehdidindeki endemik türlerden yalnızca biri olduğunu dile getiren Çelebi, “HES’in yapılması yaşamın katledilmesi anlamındadır. Yetkililer HES’le ilgili karar vermeden önce keşke buraya gelip Zilan’daki doğal mucizelerin farkına varabilseydi. Gözümüzün önünde yaşam çırpınıyor. Zilan çırpınıyor. Biz ise bir Zilan’ı anlatamamanın çaresizliğini yaşıyoruz. Bu anlamda ekolojistleri Zilan’a, Zilan’ın doğal mucizesini araştırmaya çağırıyoruz” dedi.

Zilan Katliamı’yla ilgili araştırmalar yapan Şahabettin Demir de şöyle konuştu: “Bizler, Zilanlılar aynı zamanda kendilerini doğa ve yaşama borçlu hisseden insanlar olarak bütün insanlığa çağrıda bulunuyoruz: Gelin bu katliama dur diyelim ve burada işlenecek doğa faciasını geç olmadan durduralım.”


Mezopotamya Ajansı
Previous post
Son 2 haftada Türkiye genelinde 45 orman yangını çıktı
Next post
İmamoğlu'na kayyum çağrısı: ‘Sessiz kalma’