Ana SayfaEkolojiZilan Deresi’nde HES’e tepki: Hem doğa hem hafıza kırım

Zilan Deresi’nde HES’e tepki: Hem doğa hem hafıza kırım

HABER MERKEZİ – Zilan Deresi üzerinde yapımına yeniden başlanılan HES projesine tepki gösteren DTK, Zilan Katliamı’nı hatırlatarak, söz konusu projenin ekosistemin yanında bir hafızayı da yok edeceğini belirtti. Açıklamada bu ‘doğa ve hafıza kırımına karşı tutum alma’ çağrısı yapıldı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Van’ın Erciş ilçesindeki Zilan Deresi’ne yapılan Hidroelektrik Santrali (HES) projelerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada ‘iktidar ve sermayenin doğa ve toplum talanın eş zamanlı olarak devam ettiği’ ifade edildi.

“Artvin’den Kaz dağlarına, Munzur’a, Madra’ya, Salda’ya kadar ve bugün de Zilan deresine yapılmak istenen HES projesine kadar bu talan sürüyor” denildi.

2014 yılında inşaatına başlanan projeye karşı köylüler ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin yargı yoluna başvurması üzerine 2015’te Danıştay 6’ıncı Ceza Dairesi kararıyla tüm faaliyetlerin durdurulduğu hatırlatılan açıklamada, ‘iktidar ve sermayenin salgını fırsata çevirerek, faaliyetlerine yeniden başladığı’ belirtildi.

Zilan Katliamı’nın hatırlatıldığı açıklamada, söz konusu projenin ekosistemin yanında bir hafızayı da yok edeceği kaydedildi.

“Zilan Deresi’nin Kürt halkı açısından ayrıca tarihsel bir karşılığı vardır. Bu dere 1930’lardaki ‘Gelyê Zilan Katliamının’ yaşandığı bir dere olarak tarihe geçmiştir. Bu açıdan Kürt halkı için bir hafızadır.

“Bu katliam sırasında 15 bine yakın Kürt köylüsü katledilmişti. Kürt halkı için adeta bir hafıza merkezi olan bu alan bugün HES ile tamamen gömülmek istenmektedir.

“Son süreçte Dersim’de Hallvori gözelerine yapılmak istenen özel otele, sular altında bırakılan Hasankeyf’e kadar, yine Munzur üzerinde yapılmak istenen HES’lerin arka planında da Kürdistan coğrafyasında bir hafıza operasyonunun olduğu çok açık.”

HES ve benzer projelerle Kürt coğrafyasının insansız ve doğasız bırakılmak istendi savunulurken, ‘doğa ve hafıza kırımına karşı tutum alma’ çağrısı yapıldı.

Previous post
Kalekollar için ağaçlar kesiliyor
Next post
İmamoğlu: Bloke edilen paralar hala ihtiyaç sahiplerine verilmedi