Ana SayfaEkoloji100 yaşındaki kaplumbağa Diego 80 yıl sonra doğduğu topraklarda

100 yaşındaki kaplumbağa Diego 80 yıl sonra doğduğu topraklarda

HABER MERKEZİ – Ekvador, ürüme programı altına aldığı 15 dev erkek kaplumbağayı doğal yaşam ortamına bıraktı. Bu kaplumbağalardan biri de seksen yıl önce doğduğu Espanola Adası’ndan ayrılan 100 yaşındaki Diego.

Ekvador, 1960’lı yıllarda nesillerinin tükenmesini önlemek için Galapagos Milli Parkı’nda ürüme programı altına aldığı 15 dev kaplumbağayı doğal yaşam ortamına bıraktı.

Serbest bırakılan kaplumbağalardan biri de 100 yaşındaki Diego.

Diego 1976’da Galapagos Milli Parkı’na getirilmeden önce ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki San Diego Hayvanat Bahçesi’nde yaşıyordu.

80 kilo ağırlığında, yaklaşık 90 santimetre uzunluğundaki Diego, geri götürüldüğü Espanola Adası’ndan 80 yıl önce ayrılmıştı.

Parkta 40 yılı aşkın süredir tutulan kaplumbağaların bu süreçte 2 binden fazla, Diego’nun ise 800’den fazla yavrusu oldu.

Galapagos’da 20-25 bin kaplumbağa yaşıyor

Üreme programıyla ilgili Galapagos Milli Parkı Direktörü Danny Rueda, “Şüphesiz bu başarılı bir program çünkü sadece 15 üyesi olan, yok olmanın eşiğindeki bir türü yeniden başlattık. Şu anda bu tür Espanola Adası’nda 2 binden fazla üyeye sahip” dedi.

Galapagos takımadalarında bugün 20-25 bin kaplumbağanın yaşadığı düşünülüyor.

Ekvador’a bağlı Galapagos takımadaları,bitki örtüsü ve doğal yaşamı nedeniyle Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Ör gütünün (UNESCO) Dünya Mirası listesinde yer alıyor.


Karınca, BBC, Euronews

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İpekyolu Belediyesi Eşbaşkanı Yacan'ın tutukluluğuna devam, Kurt'a tahliye
Sonraki Haber
18 ilin başsavcısı ile 4 bin 726 hakim ve savcının yeri değişti