Ana SayfaGüncel5 Haziran Katliamı’nda yaşamını yitirenler anıldı

5 Haziran Katliamı’nda yaşamını yitirenler anıldı

HABER MERKEZİ – HDP’nin 5 Haziran 2015’te Diyarbakır’da düzenlediği mitinge yönelik IŞİD tarafından gerçekleştirilen bombalı saldırıda hayatını kaybedenler anıldı.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 5 Haziran 2015 tarihinde Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda düzenlediği mitinge yönelik bombalı saldırıda beş kişi yaşamını yitirmiş, onlarca kişi de yaralanmıştı.

HDP Diyarbakır İl Örgütü, katliamın beşinci yıl dönümünde patlamanın yaşandığı elektrik trafosunun önünde anma etkinliği gerçekleştirdi.

Anmaya, patlamada hayatını kaybedenlerin aileleri, HDP milletvekilleri, HDP Gençlik Meclisi üyeleri, MEBYA-DER, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgür Kadın Hareketi (TJA) TJA, HDP il ve İlçe örgütleri, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD),  Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Meydana gelen patlamada iki bacağını kaybeden sinemacı Lisa Çalan, sağlık sorunları nedeniyle katılamadı.

Anmada ilk olarak konuşan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyat Ceylan, yaşamını yitirenlerin anısı ününde saygıyla eğildiklerini belirterek, yarım bırakılan hayallerin gerçekleştireceklerini söyledi.

Diğer Eşbaşkan Hülya Alökmen Uyanık da patlamanın üzerinden beş yıl geçmesine rağmen acıların halen taze olduğunu belirterek, “Korkmuyoruz. O gün yüz binler nasıl geri adım atmadıysa bizde geri adım atmayacağız” dedi.

Ardından konuşan HDP Diyarbakır Milletvekilli Hışyar Özsoy, patlamadan bu yana insanların öldürülmeye devam ettiğini belirterek, sadece öldürmekle kalınmayıp saldırıların mezarlıkların tahrip edilmesine kadar sürdüğüne dikkat çekti.

HDP milletvekilleri Leyla Güven ve Musa Farisoğulları tutuklanmasına da değinen Özsoy,  “Halkın iradesine saldırıyorlar. 3’üncü darbeyi de dün gerçekleştirdiler. Tüm saldırılara karşın hiçbir yere gitmiyoruz, buradayız. Siz gideceksiniz siz. Daha öncede saldırdılar. Hiç bir zaman geri adım atmadık.  Yaptıkları her vahşete bir cevabımız var. Direnişin katmerlisini göstermek boynumuzun borcudur” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından patlamanın olduğu yere karanfiller bırakıldı.

Ne olmuştu?

HDP’nin 5 Haziran 2015 tarihinde Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda düzenlediği mitinge yönelik bombalı saldırıda beş kişi yaşamını yitirmiş, onlarca kişi de yaralanmıştı.

İddianamede Orhan Gönder, İsmail Korkmaz, Mustafa Kılınç, Burhan Gök ve İlhami Balı (firari sanık) hakkında “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs”, “Nitelikli öldürme”, “Nitelikli öldürmeye teşebbüs” ve “Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma” suçlarından 5’er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 4 bin 101’er yıldan 6 bin 138’er yıla kadar hapis cezası istenmişti.

Davada Gönder, Kılınç ve Korkmaz tutuklu yargılanırken, Burhan Gök “suç vasfının lehine değişme ihtimali” nedeniyle 11 Aralık 2018’de görülen 6’ncı duruşmada tahliye edilmişti.

İddianamede, Gök’ün Orhan Gönder ve Mustafa Kılınç’ı Antep’te bir dairede sakladığı, ayrıca IŞİD’lileri Suriye’deki kamplara gönderdiği belirtiliyordu.

Davanın 29 Kasım’da yapılan son duruşmasında mütalaasını sunan iddia makamı, sanıklardan Burhan Gök hakkında mahkumiyetine kesin yeterli delil bulunmadığından beraatine, Orhan Gönder, İsmail Korkmaz ve Mustafa Kılınç hakkında ise ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemişti.

Ayrıca saldırıya ilişkin gerekli güvenlik tedbiri almayan ve Orhan Gönder hakkında yasal işlem yapmayan polisler ve birinci patlamanın yaşandığı Farabi Anadolu İmam Hatip Lisesi önünde güvenliği sağlamakla görevli 14 polis hakkında “görevi kötüye kullanmak”tan Diyarbakır 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nce dava açılmıştı.

Son olarak bombalı saldırıda ihmalleri olan biri emniyet müdürü beş polis hakkında “görevi kötüye kullanmak” suçundan ek iddianame hazırlanmıştı. Böylece bu davadaki sanık polis sayısı 19’a yükselmişti.

13 Aralık 2019’da kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklardan Orhan Gönder, İsmail Korkmaz ve Mustafa Kılınç’ı beşer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmış, Burhan Gök’ün ise beraatine karar vermişti.




Önceki Haber
TTB: Covid-19 salgını sürüyor, kaygılıyız
Sonraki Haber
Sinn Fein'den vekillerin tutuklanmasına tepki