Ana SayfaDünyaABD Savunma Bakanı Esper, Trump’ın ‘asker’ tehdidine karşı çıktı

ABD Savunma Bakanı Esper, Trump’ın ‘asker’ tehdidine karşı çıktı

HABER MERKEZİ – ABD Savunma Bakanı Esper, George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protestoları engellemek için Trump tarafından ortaya atılan ‘ordu sokağa çıkarılmalı’ fikrine itiraz etti.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, ülke çapında devam eden ırkçılık karşıtı protestolara yönelik askeri güç kullanılmasını desteklemediğini söyledi.

İki gün önce Beyaz Saray’da basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Donald Trump, burada yaptığı konuşmada, gerekirse orduyu sokağa çıkaracağını söylemişti.

Protestoların dokuzuncu gününde Pentagon’daki konuşmasında konuya değinen Esper, “İsyan Yasası’nın kullanılmasını desteklemiyorum” dedi.

“Muvazzaf askerlerin düzeni sağlamak için sokağa çıkmasının son çare olması” gerektiğini belirten Esper, “Yalnızca en acil anlarda olmalıdır, şu an öyle bir durum yok” dedi.

Esper ayrıca, Ulusal Muhafızlar’dan destek alınmaya devam edilmesinin daha doğru olduğunu söyledi.

203 yıl önce onaylanmış İsyan Yasası, ABD başkanlarına belli koşullar altında orduyu sokağa çıkarma hakkı veriyor.

Bu açıklamalarının yanı sıra, George Floyd’un bir polis tarafından öldürülmesinin “korkunç bir suç” olduğunu ifade eden Esper, ABD’de ırkçılığın bir “gerçek” olduğunu ve herkesin buna karşı ses çıkarmasını önemli bulduğunu ifade etti.

AP: Trump ordu tehdidinden geri adım attı

Esper’in ordunun görevlendirmesine karşı çıktığı açıklamasından saatler önce Başkan Trump’ın da bu fikrinden geri adım attığı ileri sürülmüştü.

AP haber ajansının Beyaz Saray kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Trump’ın fikir değiştirmesinde Salı akşamki protestoların önceki günlere kıyasla daha sakin geçmesi etkili oldu.

Bu arada ABD’de de ülke genelinde süren ve birçok ülkeye sıçrayan isyan devam ediyor.

Başkent Washington ile New York, Los Angeles ve Houston başta olmak üzere birçok kentte on binlerce eylemci yine sokaklardaydı.

Houstan’daki eyleme katılan 60 bin kişi arasında Floyd’un ailesinden 16 kişi de vardı. Yerel bir gazete, Floyd’un bir yeğeninin “Amcam için adaleti sağlayıncaya dek durmak yok” sözlerini aktardı.

Floyd’un cenaze töreni 9 Haziran’da Houstan’da düzenlenecek.

AP haber ajansı, ABD’de geçen hafta başlayan eylemlerde şimdiye dek yaklaşık 10 bin kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

ABD dışında ise Paris ve Sydney gibi kentlerde yapılan eylemlerin ardından bu kez de Londra’da geniş çaplı protesto düzenlendi.

“Black Lives Matter” hareketinin Londra ayağının düzenlediği protesto Hyde Park’ta yapıldı, on binlerce kişi katıldı.

Floyd’un öldürülmesinin protesto edildiği ve ırkçılık karşıtı sloganların atıldığı eyleme çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve sendika da destek verdi.

Ne oluyor?

ABD’nin Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde, 44 yaşındaki Derek Chauvin isimli beyaz bir polis, gözaltına alarak yere yatırdığı 46 yaşındaki George Floyd isimli siyahı 8 dakika 46 saniye boyunca boynuna diziyle bastırarak öldürdü.

Sosyal medyada yayılan video görüntülerinde Floyd’un “Nefes alamıyorum” sözlerine rağmen polisin şiddetini sürdürmesi infiale yol açtı.

Floyd’u öldüren Chauvin ile gözaltı işlemi sırasında yanında bulunan Thomas Lane, Tou Thao ve Alexander Kueng isimli polisler görevden alındı.

Floyd’un gözaltındayken ölümüne neden olan ve görevine son verilen dört polisten biri olan Derek Chauvin tutuklandı. Chauvin’in ‘üçüncü derece cinayet’ ve ‘taksirle insan öldürmek’ ile suçlandığı açıklandı. Görevden alınan diğer üç polise yönelik suçlama getirilip getirilmeyeceği henüz bilinmiyor.

Bağımsız otopsi raporunda “nefes alamadığı” için öldüğü ortaya çıkan Floyd’u öldüren Chauvin’in yargılanacağı dava 8 Haziran’da. ‘Kasıtsız olarak insan öldürmekle’ suçlansa da Floyd’un avukatları ve ailesi “kasten insan öldürmek” ile suçlanması gerektiğini belirtiyor.


ABD’de isyan devam ediyor, eylemler birçok ülkeye sıçradı

Paris’te onbinler haykırdı: Polis her yerde, adalet hiçbir yerde


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Abdullah Cömert mezarı başında anıldı
Sonraki Haber
George Floyd cinayeti: Polis Chauvin'e yöneltilen suçlama ağırlaştırıldı