Ana SayfaDünyaABD’de isyan: Eylemcilere ateş açıldı, bir kişi öldü

ABD’de isyan: Eylemcilere ateş açıldı, bir kişi öldü

HABER MERKEZİ – George Floyd’u öldüren polis bugün hakim karşısına çıkıyor. Polisin ‘kasıtsız olarak insan öldürmek’ ile yargılanmasına karşı ‘adalet’ isteyen yüz binlerce ırkçılık karşıtı ABD sokaklarında isyanda. Ülkede sokağa çıkma yasağı ilan edilen şehirlerin sayısı 30’u, gözaltına alınanların sayısı dört bini aştı. Louisville’de ise eylemcilere açılan ateş sonucunda bir kişi hayatını kaybetti. Faşizm ve ırkçılık karşıtı ANTIFA ise hükümetin hedefinde. Beyaz Saray önündeki eylemler esnasında sığınağa götürüldüğü söylenen ABD Başkanı Trump, antifaşist hareketi ‘terör örgütü’ olarak tanıyacağını açıkladı.

George Floyd’un sokak ortasında beyaz bir polis tarafından öldürülmesiyle ABD’nin Minneapolis kentinde başlayan ve ülke geneline yayılan isyan sürüyor.

Floyd için 26 Mayıs’tan bu yana ülkedeki birçok şehirde insanlar altı gündür sokaklarda.

Eylemler nedeniyle son olarak başkent Washington DC’de sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Böylece sokağa çıkma yasağı ilan edilen şehirlerin sayısı 30’u, gözaltına alınanların sayısı ise dört bini aştı.

ABD’nin yanı sıra dünya ülkelerinde de Floyd için eylemler düzenleniyor. Berlin ve Londra gibi Avrupa başkentlerinde protestolar sürüyor.

Minneapolis’te tanker eylemcileri ezmeye çalıştı

Minneapolis'te bir tanker sürücüsü aracını otobanda protesto için toplananların üzerine doğru sürdü

Ülke genelindeki gösterilerin ilk başladığı yer olan Minneapolis’te dün akşam bir tanker sürücüsü aracını otobanda protesto için toplananların üzerine doğru sürdü. Aracın geldiğini gören göstericiler otoban kenarına kaçtı.

Tanker durduğunda eylemciler sürücüyü araçtan indirerek dövdü.

Hayati tehlikesi olmadığı bildirilen sürücü daha sonra polis tarafından gözaltına alındı.

Belediye Başkanı’nın kızı da gözaltına alındı

Protestoların düzenlendiği bir başka kent olan New York’ta hafta sonunda 30 polis yaralanırken, 300 eylemci gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar arasında Belediye Başkanı Bill de Blasio’nun 25 yaşındaki kızı Chiara de Blasio’nun da bulunduğu açıklandı.

New York Times, De Blasio’nun Manhattan’da bir sokağın boşaltılmasını kabul etmediği gerekçesiyle gözaltına alındığını, daha sonra serbest bırakıldığını aktardı.

Louisville’de eylemcilere ateş açıldı

Kentcuky’ye bağlı Louisville’de ise eylemcilere açılan ateş sonucunda bir kişi hayatını kaybetti.

Dün akşam saatlerinde eyalette görevlendirilen Ulusal Muhafız birlikleri ile polislerin eylemcilere ateş ederek karşılık vermesi sonucunda bir kişinin yaşamını yitirdiğini söyleyen Vali Andy Beshear, olayın bağımsız olarak araştırılacağını belirtti.

Beyaz Saray önünde çatışma, Trump sığınağa götürüldü

Pazar günü akşam saatlerinde Beyaz Saray çevresinde bir araya gelen yüzlerce eylemci, “Floyd için adalet” sloganları altında polis şiddetini protesto etti.

“Nefes alamıyorum”, “Siyahların hayatı önemlidir” gibi sloganlar atan eylemciler polislerce itildi. Polisin göz yaşartıcı gaz atmasına ise göstericiler taş ve su şişeleriyle karşılık verdi.

İlerleyen saatlerde polisle göstericiler arasında ufak çaplı çatışmalar devam etti.

Beyaz Saray önündeki çatışmalar sürerken Assosiated Press haber ajansına konuşan Cumhuriyetçi bir senatörün verdiği demece göre Trump, Cumartesi gecesi protestoların arttığı saatlerde sığınağa götürüldü.

Senatör, Trump’ın sığınakta yaklaşık bir saat kaldığını öne sürdü.

Trump’ın sığınağa götürüldüğü ismi açıklanmayan bir Beyaz Saray yetkilisi tarafından da doğrulandı.

Trump, ANTIFA’yı ‘terörist’ ilan etti

Olaylardan ANTIFA’yı ve ‘radikal solu’ sorumlu tutan ABD Başkanı Trump ise antifaşist grupların ‘terör örgütü’ olarak tanınacağını duyurdu. Trump ayrıca ana akım medyayı da ‘gösterilerde öfke ve anarşiyi köpürtmekle’ suçladı.

Öte yandan ABD Adalet Bakanı William Barr da ANTIFA’yı hedef aldı ve ‘yakalanmaları için federal güvenlik güçlerine talimat verildiğini’ duyurdu.

Bakan Barr ayrıca ‘gerekli yerlerde düzenin sağlanması için Ulusal Muhafızların görevlendirilebileceğini’ de kaydetti.

Ne oluyor?

ABD’nin Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde, Derek Chauvin isimli beyaz bir polis, gözaltına alarak yere yatırdığı 46 yaşındaki George Floyd isimli siyahı boynuna diziyle bastırarak öldürdü.

Sosyal medyada yayılan video görüntülerinde Floyd’un “Nefes alamıyorum” sözlerine rağmen polisin şiddetini sürdürmesi infiale yol açtı.

Floyd’u öldüren Chauvin ile gözaltı işlemi sırasında yanında bulunan Thomas Lane, Tou Thao ve Alexander Kueng isimli polisler görevden alındı.

Floyd’un gözaltındayken ölümüne neden olan ve görevine son verilen dört polisten biri olan Derek Chauvin tutuklandı. Chauvin’in ‘üçüncü derece cinayet’ ve ‘taksirle insan öldürmek’ ile suçlandığı açıklandı.

Görevden alınan diğer üç polise yönelik suçlama getirilip getirilmeyeceği henüz bilinmiyor.

Chauvin bugün hakim karşısına çıkıyor. ‘Kasıtsız olarak insan öldürmekle’ suçlansa da Floyd’un avukatları ve ailesi “kasten insan öldürmek” ile suçlanması gerektiğini belirtiyor.


Antifa nedir, nereden doğdu? – Mark Bray

George Floyd cinayeti: Michael Jordan’dan birlik çağrısı


Karınca, BBC, NTV, DW, Bianet

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Emniyette işkence: Fotoğraflar paylaşıldı, barolardan tepki
Sonraki Haber
Vefa Kartal'ın cenazesi aileden 'kaçırılarak' defnedildi