Ana SayfaDünyaABD’de polislerin insanları boğduğu ‘chokehold’ yöntemine yasaklama geliyor

ABD’de polislerin insanları boğduğu ‘chokehold’ yöntemine yasaklama geliyor

HABER MERKEZİ – ABD’de George Floyd’un öldürülmesinin ardından polislerin gözaltına alırken kişilere uyguladığı, ‘chokehold’ adı verilen boyuna ve boğaza basma yönteminin yasaklanması için çalışma başlatıldı.

George Floyd cinayetinin ardından ABD’nin Minneapolis kentinde başlayan ırkçılık karşıtı protestolar, Donald Trump’ın orduyu devreye sokma tehditlerine rağmen ülke genelinde sürüyor.

Eylemlerin de etkisiyle California Valisi Gavin Newsom, Floyd’un da ölümüne neden olan, polisin gözaltına alırken insanları boğduğu ‘chokehold’ (boyuna ve boğaza basma) yönteminin yasaklanmasını istedi.

Konuyla ilgili Twitter’dan bir mesaj paylaşan Newsom, bu yöntem kullanıldığında insanların beynine yeterli oksijen gitmediğini ve bunun tehlikeli olduğunu söyledi.

Eyalette 1982’den sonra bu yöntemin kullanılmasına bazı kısıtlamalar getirilse yasaklanmamıştı.

Chokehold’u yasaklama çabaları

Floyd’un öldürüldüğü Minneapolis kentinde de bu uygulamanın yasaklanması için çalışma başlatıldı.

Kent Konseyi müzakerecileri ile eyalet yetkilileri bu konuda görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede, bir polisin, meslektaşının yetkisiz güç kullandığını görmesi halinde müdahale etmesi ve üst mercilere bildirmesi konusunda anlaşma sağlandı.

Anlaşmada, görev süresi veya rütbesine bakılmaksızın herhangi bir polisin olay yerinde chokeholds yöntemi ya da aşırı güç kullanması halinde yanındaki polisin, sözlü hatta fiziksel olarak müdahale etmesi öngörülüyor.

Müdahale edilmemesi durumda ise iki tarafa da disiplin cezası uygulanması planlanıyor.

Seattle’da biber gazı kullanımı 1 aylığına yasaklandı

Öte yandan ABD’nin Seattle kentinde polislerin eylemcilere karşı biber gazı kullanması 30 gün süreliğine yasaklandı.

Seattle Belediye Başkanı Jenny Duncan’ın duyurduğu kararın alınmasında sağlık çalışanlarının çağrısı da etkisi oldu.

Bin 300 sağlık çalışanı ve kamu sağlığı uzmanı bu hafta imzaladıkları açık mektup ile, protestoculara karşı göz yaşartıcı gaz kapsülü ve biber gazı spreyi kullanmanın virüsün yayılmasını hızlandıracağı uyarısında bulunmuştu.

Fotoğraf: Jerry Holt/AP

ABD’nin Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde, 44 yaşındaki Derek Chauvin isimli beyaz bir polis, gözaltına alarak yere yatırdığı 46 yaşındaki George Floyd isimli siyahı 8 dakika 46 saniye boyunca boynuna diziyle bastırarak öldürmüştü.

Sosyal medyada yayılan ve Floyd’un “Nefes alamıyorum” sözlerine rağmen polisin şiddetini sürdürdüğü ana dair video görüntüleri infiale yol açmış, ülke çapında ırkçılık karşıtı isyana neden olmuştu.

Floyd’u öldüren Chauvin ile gözaltı işlemi sırasında yanında bulunan Thomas Lane, Tou Thao ve Alexander Kueng isimli polisler görevden alınmıştı.

Floyd’un gözaltındayken ölümüne neden olan ve görevine son verilen dört polisten biri olan Derek Chauvin tutuklanmış. Chauvin’in ‘üçüncü derece cinayet’ ve ‘taksirle insan öldürmek’ ile suçlandığı açıklanmıştı.

Eylemler devam ederken, Floyd’u öldüren Chauvin’e yöneltilen suçlama ağırlaştırıldı.

Minnesota eyaleti Başsavcısı Keith Ellison, Chauvin’in ‘üçüncü derece’ yerine ‘ikinci derece cinayet’ten yargılanmasına karar verdi. Chauvin’in en az 40 yıl hapis cezası alması bekleniyor.

Görevden alınan diğer üç polisin de cinayete yardım ve yataklıktan yargılanacağı belirtildi.


Karınca, BBC Türkçe, Euronews



Önceki Haber
Urfa'da eylem ve etkinlikler 1 ay boyunca yasaklandı
Sonraki Haber
Demirtaş yazdı: HDP’de kenetlenmekten geri durmayalım