Ana SayfaEkolojiAdalar’a elektrikli otobüsler: Kaymakamlıktan izin çıkmadı, İmamoğlu’ndan açıklama

Adalar’a elektrikli otobüsler: Kaymakamlıktan izin çıkmadı, İmamoğlu’ndan açıklama

HABER MERKEZİ – Adalar’da kaldırılan faytonların yerine bugün hizmete girmesi beklenen elektrikli otobüslere ‘tescil belgeleri olmadığı’ gerekçesiyle Kaymakamlık izin vermedi. Konuya dair bir açıklama yapan İBB Başkanı İmamoğlu “sorunun bir kaç gün içerisinde çözüleceğini” söyledi. Onlarcası yaşamını yitiren atların akıbetini soran Adalılar ise araçlara tepkili: “Otobüs, elektrikli de olsa otobüstür.”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Adalar’da atlı faytonların yerine kullanılacak elektrikli araçlar için Kaymakamlıktan izin çıkmadı.

Belediye, Adalarda kullanılmak üzere 60 adet elektrikli aracın kullanımı ile ilgili Adalar Kaymakamlığı’dan izin talep etti.

Adalar Kaymakamlığı ise “kullanılacak araçların Karayolları Trafik Kanunu’nun ilgili maddelerine uymadığını” gerekçe göstererek talebi reddetti.

Yapılan yazılı açıklamada izin için gerekli belgelerin eksikliğine dikkat çekilerek, “(Bundan) dolayı sahada teknik kontrollerinin yapılması, araçların çalışacağı güzergâhların belirlenmesi ve test sürüşlerinin yapılması için istenen izin Karayolları Trafik Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince uygun görülmemiştir” denildi.

İlgili mevzuat gereği zorunlu belgelerle birlikte müracaat halinde talebin değerlendirmeye alınacağını belirten Kaymakamlık, “İlgili belgeler olmadan araçların trafiğe çıkması durumunda Karayolları Trafik Kanunu’nun ilgili maddelerince idari para cezası uygulanacak ve araçlar trafikten men edilecek” dedi.

İmamoğlu’ndan açıklama

Bugün Adalar’a giderek Belediye Başkanı Erdem Gül ile görüşen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise kararla ilgili olarak yaptığı açıklamada, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ile görüştüklerini ve araçlarla ilgili sorunun bir kaç gün içerisinde çözüleceğini söyledi.

Araçların test sürüşünü de yapan İmamoğlu araçların aslında Nisan ayında hizmete gireceğini ancak pandemi süreci nedeniyle bunun gerçekleşmediğini, işlemlerin de bu nedenle geciktiğini ifade etti.

“Otobüs, elektrikli de olsa otobüstür”

Elektrikli araçlar, faytonların kaldırılmasıyla Adalar’a getirilmişti. İş bu noktaya gelene kadar da onlarca at yaşamını yitirmişti.

“Atlara ne olacak?” sorusu net ve kesin bir şekilde cevaplanmadan faytonların kaldırılmasına karşı duran Adaların Atları İnisiyatifi, elektrikli araçların adaya sokulması üzerine yaptığı açıklamada şunların kaydetmişti:

“Adalar’da kullanılmak istenen motorlu araçlar, adada yaşayanların ulaşım ihtiyacına hizmet etmiyor. Adaya gelip otobüsle ormanda tur atmak ‘ulaşım’ değil, ‘ihtiyaç’ da değil. Adaya gezmeye gelenler yürüyerek veya bisikletle gezebilirler. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Belgrad Ormanlarının içinde ‘çevreci elektrikli otobüslerle’ tur düzenlemediği gibi, Adalar’a da bunu yapmamalı.

“20 Aralık’ta ‘ruam gerekçeli karantina’ olarak lanse edilen ‘faytona at bağlama yasağı’ konduğundan beri atlar hapsediliyor ve Adalar’da yürümek, bisiklete binmek ve plakasız, denetimsiz “akülü” kullanmak dışında ulaşım seçeneği yok. Günübirlik turistleri plajlara taşımaya yarayacak otobüsler, iskelede inip evine gitmek isteyen ama yürümekte zorlanan, hasta ya da çok yorgun insanların ihtiyacını karşılamıyor.

“Otobüs, elektrikli de olsa otobüstür. Sürücüsü kadın da olsa, ne renge boyarsanız boyayın, otobüs otobüstür ve otobüs bir motorlu araçtır. Otobüsün güzeli-çirkini olamaz, sit alanı Adalar’da otobüs yasadışıdır…”


Açıklamanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.



Önceki Haber
"Savunma Yürüyor": Baro temsilcileri Ankara'ya doğru yola çıktı
Sonraki Haber
Boşanmak istediği Ragıp Canan tarafından vurulan kadın: Öldürmeden vazgeçmeyecek