Ana SayfaDünyaAdama Traoré’nin ailesinden Fransa adalet bakanının görüşme isteğine ret

Adama Traoré’nin ailesinden Fransa adalet bakanının görüşme isteğine ret

HABER MERKEZİ – Fransa’da dört yıl önce gözaltında öldürülen Adama Traoré’nin ailesi, ‘kuvvetler ayrılığına’ ters diyerek Adalet Bakanı Belloubet ile görüşmeyi reddetti.

George Floyd cinayetinin ardından ABD’de başlayan ırkçılık karşıtı eylemlerin sıçradığı ülkelerden biri de Fransa.

Geçen haftadan bu yana başkent Paris başta olmak üzere Lyon, Bordeaux, Marsilya gibi kentlerde Floyd’un öldürülmesiyle benzer şekilde gözaltına alındığı sırada yaşamını yitiren Adama Traoré için ‘adalet’ talebiyle eylemler düzenlenirken, ülkede artan polis şiddeti de protesto ediliyor.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Adalet Bakanı Nicole Belloubet’ye Adama Traoré’nin hayatını kaybettiği vakayı yeniden soruşturmasını istedi.

Bunun üzerine Bakan Belloubet de Traoré ailesiyle görüşmek istedi, fakat aile, bunun adaleti sağlamayacağını, ayrıca “kuvvetler ayrılılığı” ilkesiyle de ters düşeceğini belirterek, bu talebi reddetti.

Traoré ailesinin avukatı Yassine Bouzrou, ailenin bu görüşmeyi kabul etmediğini belirterek, Adalet Bakanı Belloubet’den kuvvetler ayrılığı ilkesine saygı duyması çağrısında bulundu.

Bouzrou, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Yürütme gücünü elinde bulunduran bakanlığın yasal olarak bireysel davalara müdahale hakkının olmadığını” hatırlattı.

Fransa yargıçlar sendikası da, Cumhurbaşkanı Macron’un “Adalet Bakanı’ndan davaya doğrudan müdahale etmesini isteyerek, bir kez daha kuvvetler ayrılığı ilkesini unuttuğunu” ve polis şiddetiyle ilgili yargı sorununun, yürütmenin yargıya müdahalesi ile çözülemeyeceğini belirtti.

Ne olmuştu?

2016 Temmuz’unda Paris’in kuzeybatısında yer alan Val-d’Oise bölgesinde 24 yaşındaki Adame Traoré polislerce gözaltına alınmış, ancak iki saat sonra genç siyah hayatını kaybetmişti.

Traoré’nin ölümü, 2016 yılında da Fransa’daki polis şiddetine yönelik protestoları beraberinde getirmişti.

Son eylemler ise Traoré’nin ölüm nedenine dair yeni bir raporun açıklanmasının ardından geldi.

Rapor, Traoré’nin polisin müdahalesi sonucu boğularak öldüğü yönünde. Bu bulgu, Traore’yi gözaltına alan polisleri aklayan resmi raporlarla çelişki gösteriyor.


Karınca, Euronews, AFP

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Burak Ergün'den gün ışığına ve göğe aday bir şarkı: 'Mavi Gölge'
Sonraki Haber
Bakanlık verileri: Şiddet arttı, çok sayıda kadının koruma talebi reddedildi