Ana SayfaEkolojiAdana “Afet Bölgesi” ilan edilsin talebi

Adana “Afet Bölgesi” ilan edilsin talebi

HABER MERKEZİ – HDP milletvekilleri Tülay Hatimoğulları ve Kemal Peköz, hava koşullarından dolayı narenciye bahçelerinin büyük zarar gördüğünü belirterek, Adana’nın “Afet Bölgesi” ilan edilmesi talebiyle kanun teklifi verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana milletvekilleri Tülay Hatimoğulları ve Kemal Peköz, kentte son dönemdeki hava koşullarından dolayı mahsullerin ciddi zarar görmesi nedeniyle Meclis’e kentin “Afet Bölgesi” ilan edilmesi için kanun teklifi sundu.

15-24 Mayıs tarihleri arasında etkili olan poyraz ve sonrasından gelen çöl sıcağı ile kuvvetli fırtınanın narenciye meyvelerinin yüzde 95’ine ciddi zararlar verdiği ve çiftçilerin zor duruma düştüğü belirtildi.

HDP’li vekiller, söz konusu nedenlerden dolayı çiftçilerin ürün alamayıp, borçlarını ödeyemeyeceğini ve boş kalan bahçelerinin gelecek sene için bakımlarını yapamayacaklarına işaret etti.

Tarım Sigortaları Havuzu’nun (TARSİM) poyrazı afet kapsamına almadığını ve bu yüzden çiftçilere bir destek sağlamadığını belirtilen kanun teklifinde, şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’de narenciye üretiminin üçte birinden fazlasının yapıldığı Adana’da yaşanan bu afetten dolayı yüzde 80-90’a varabilecek ürün kaybı beklenmektedir. Yaşanacak ürün kaybından dolayı yurt dışına narenciye ihracatı yapılamaması hem Adana ekonomisine hem de Türkiye ekonomisine zarar verecektir.

“Tüm bunlara ek olarak Ağustos ayından başlayarak Nisan ayına kadar süren, 9 ay boyunca kesintisiz yapılan narenciye hasadında çalışan işçiler, mevsimlik tarım işçileri ve sektörün diğer çalışanları bu yıl yaşanan afet sebebiyle çalışamayacaklar ve onlar da mağdur olacaklardır.

“Hem üreticilerin hem mevsimlik tarım işçilerinin ve diğer çalışanların mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla kanun teklifimiz ile Adana ili ve çevresi afet bölgesi ilan edilmektedir.”




Önceki Haber
Dargeçit'te bulunan toplu mezarın araştırılması talebi
Sonraki Haber
Hrant Dink Vakfı’na 200'ü aşkın isimden destek