Ana SayfaGüncelAİHM, Berkin Elvan başvurusunu işleme koydu

AİHM, Berkin Elvan başvurusunu işleme koydu

HABER MERKEZİ – AİHM, Gezi direnişi sırasında biber gazı fişeğiyle vurularak hayatını kaybeden Berkin Elvan’la ilgili dava başvurusunu işleme koydu. Mahkeme, kabul ettiği başvuruyla ilgili olarak Türkiye hükümetine Elvan’ın yaşam hakkı ve olayla ilgili soruşturma hakkında sorular yöneltti.

Gezi direnişinin devam ettiği 16 Haziran 2013 günü İstanbul Okmeydanı’ndaki evlerinden ekmek almak için sokağa çıktığı sırada polisin attığı gaz fişeğinin kafasına isabet etmesi sonucu yaralanan, 269 gün komada kalıp, 12 Mart 2014 tarihinde hayatını kaybeden Berkin Elvan için ailesinin yaptığı başvuruyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) işleme koydu.

Cinayetin faili polis Fatih D.’nin yargılandığı dava İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam ederken, Elvan ailesi 29 Kasım 2019 tarihinde AİHM’e başvuru yapmıştı.

DW Türkçe’de yer alan habere göre AİHM, kabul ettiği başvuruyla ilgili olarak Türkiye hükümetine Elvan’ın yaşam hakkı ve olayla ilgili soruşturma hakkında sorular yöneltti.

Mahkeme, hükümetten Elvan’ın yaşam hakkının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kriterleri temelinde ihlal edilmediğini kanıtlamasını istedi.

Elvan’ın hayatını yitirmesinin “mutlak surette gerekli güç kullanımından” kaynaklandığını açıklamasını da talep etti.

Gaz fişeği kullanımında yaşam hakkına yönelik riskleri en aza indirgemek için ne gibi önlemler alındığını soran AİHM, toplumsal eylemlerde bu tür silahların kullanımıyla ilgili yasal düzenlemeler hakkında bilgi istedi. Gaz fişeği kullanımı konusunda polis memurlarına verilen eğitimi sordu.

Elvan soruşturmasının bütünüyle ilgili bilgi isteyen AİHM, soruşturmanın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin yaşam hakkıyla ilgili maddesine uygun yürütüldüğüne dair kanıt gönderilmesi talebinde bulundu.

Soruşturma sürecinde hükümet yetkilileri hakkında kovuşturma talebinin reddedilmesiyle ilgili ayrıntı istedi. Berkin Elvan’ın ölümüyle ilgili soruşturmanın etkinliği bakımından, cezai sorumluluğun sadece bir polis memurunun üstünde olmasını sorguladı.

Bu sorular aynı zamanda davacı tarafa da gönderildi.

AİHM prosedürüne göre Elvan’ın davacı ailesi ve hükümetin şimdi olası bir “dostane” çözüm için 12 haftaları bulunuyor.

Bu süre için taraflar kendi aralarında çözüm bulamazlarsa AİHM kendilerine yukarıdaki soruları yanıtlamaları için 12 hafta ek süre verecek. Bir diğer deyişle hükümetin AİHM’ye savunma göndermek için 24 haftası bulunuyor.

AİHM, taraflardan gelecek yanıtlar temelinde davayı esastan görecek. Bu süreç içinde davayla ilgili Strasbourg’da duruşma düzenleme kararı da alabilir.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Eğil'deki tarihi mağaraların üzerine kaçak yapı
Sonraki Haber
Basın tarihinde örneği yok: Evrensel’e 45 gün ilan kesme cezası