Ana SayfaGüncelAli İsmail Korkmaz saldırıya uğradığı yerde anıldı

Ali İsmail Korkmaz saldırıya uğradığı yerde anıldı

HABER MERKEZİ – Gezi direnişi sırasında Eskişehir’de öldürülen Ali İsmail Korkmaz, saldırıya uğradığı yerde anıldı.

19 yaşındaki Anadolu Üniversitesi öğrencisi Ali İsmail Korkmaz, Eskişehir’deki Gezi direnişi eylemleri sırasında 2 Haziran gecesi polis ve eli sopalı gruplar tarafından dövülmüştü.

38 gün komada kalan Ali İsmail, 10 Temmuz günü hayatını kaybetmişti.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Eskişehir Tabip Odası (EBTO) Ali İsmail Korkmaz’ın saldırıya uğradığı yerde bir anma gerçekleştirdi.

Kurtuluş Mahallesi Sanayici Sokak’ta yapılan anmaya CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, siyasi parti ve sendikaların temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı.

“Gezi, sen-ben değil ‘biz’ olabilmedir”

Anmada konuşan Eğitim Sen Kadın Sekreteri Özge Ayaz, “7 yıl önce Türkiye yakın tarihinin en demokratik mücadelesi olan Gezide gençlerimizi yitirdik. Bu sokak ‘nefes alamıyorum’ diyen 19 yaşındaki bir gencin ölümüne şahitlik yaptı. Adı bile değişmedi. O günden beri Emel annenin dediği gibi adalet bekliyoruz. Bu günden yarına unutmayacağız çığlığımız oldu Ali İsmail Korkmaz’ın sözleri. Vurmayın” dedi.

Gezi’nin Ali İsmail Korkmaz, Mehmet Ayvalıtaş, Ethem Sarısülük, Medeni Yıldırım, Abdullah Cömert, Ahmet Atakan, Hasan Ferit Gedik ve Berkin Elvan olduğunu kaydeden Ayaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gezi; doğaya, insanlığa, sanata sahip çıkmadır. Gezi, farklılıkların bir olma başarısıdır. Gezi ruhtur. Gezi, sen-ben değil ‘biz’ olabilmedir.
“Yaşasın, kurtuluşa tek başına değil hep beraber ulaşmak isteyenler. Yaşasın Gezi ruhuna sahip çıkanlar. Yaşasın çocukları için daha mutlu, daha barışçıl bir dünyanın hayalini yaşatanlar.”

Ne olmuştu?

19 yaşındaki Anadolu Üniversitesi öğrencisi Ali İsmail Korkmaz Gezi direnişi sırasında 3 Haziran 2013 gecesi sivil ve polis kişilerce sokakta dövülmüş, 38 gün komada kalan Korkmaz 10 Temmuz 2013’te hayatını kaybetmişti.

Korkmaz’ın öldürülmesine ilişkin davada biri polis beş tutuklu ve üç tutuksuz polis olmak üzere toplam sekiz sanık yargılanmıştı.

Savcı esas hakkındaki mütaalasında, tutuklu polis Mevlüt Saldoğan hakkında müebbet, tutuksuz iki polis sanık Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin  için beraat, tutuksuz polis Yalçın Akbulut  için 12 yıl ve diğer sanıklar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever ve Ebubekir Harlar hakkında yaralama suçundan sekizer yıl hapis cezası istemişti.

21 Ocak 2015’teki karar duruşmasında mahkeme cezaları “kasten yaralayarak ölüme sebebiyet vermek” suçundan vermiş, iyi hal indirimi uygulamıştı.

Tutuklu polise 10 yıl 10 ay, tutuklu dört kişiye üç yıl dört ay ceza verilmiş, bir kişi tutuklu kaldığı süre nedeniyle tahliye edilmişti. Tutuksuz üç polisten ikisi beraat ederken, bir polise on yıl ceza ve tutuklama kararı verilmişti.

Mahkeme, tutuklu polis sanık Mevlüt Saldoğan hakkında kasten öldürme suçlamasından değil “kasten yaralayarak ölüme sebebiyet vermekten” 13 yıl hapis cezası vermiş ancak bu cezaya indirim uygulayarak 10 yıl 10 aya düşürmüştü.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi 22 Aralık 2016’daki kararında tutuklu polis Mevlüt Saldoğan’a verilen 10 yıl 10 ay, sanık polis Yalçın Akbulut’a verilen 10 yıl hapis cezasını, serbest bırakılan fırıncılar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever’e verilen altı yıl sekizer aylık cezaları onamıştı.

Tutuksuz polis sanıklardan Hüseyin Engin hakkındaki beraat kararını ve Ebubekir Harlar’ın eylemi yardım derecesinde kaldığından indirim ile üç yıl dört ay hapis cezasıyla cezalandırılması, tahliyesi kararını bozmuştu.

Yargıtay, Hüseyin Engin hakkında Ali İsmail Korkmaz kaçarken bacaklarına copla vurup yaralaması nedeniyle yaralama suçundan cezalandırılmasına; Ebubekir Harlar hakkında ise diğer fırıncılarla benzer ceza alması gerektiğinden dolayı bozma kararı vermişti.


Gezi direnişinde hayatını kaybeden Ahmet Atakan anıldı

Polis müdahalesine rağmen Ethem Sarısülük anıldı

Taksim Dayanışması: Gezi’de katledilenlerle Floyd’un nefesini kesen aynı karanlıktır


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
DSÖ'den uyarı: Covid-19'a karşı antibiyotik kullanımı tehlikeli boyutlarda
Sonraki Haber
Canlı Blog | Dünya genelinde vaka sayısı 6.4 milyonu aştı