Ana SayfaDünyaAlmanya’dan Türkiye’ye Kavala çağrısı

Almanya’dan Türkiye’ye Kavala çağrısı

HABER MERKEZİ – Almanya Devlet Bakanı Michael Roth, AİHM’in Osman Kavala’nın serbest bırakılması yönündeki kararının uygulanmamasıyla ilgili Türkiye’ye “uluslararası yükümlülüklerini yerine getir” çağrısı yaptı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 12 Mayıs’ta iş insanı Osman Kavala’nın tutukluluğu konusunda 10 Aralık 2019’da verdiği hak ihlali kararını, hükümetin itirazını ve Büyük Daire’ye sevk talebini reddederek kesinleştirmişti.

Kararın ardından İnsan Hakları İzleme Örgütü, Uluslararası Hukukçular Komisyonu ve Türkiye İnsan Hakları Hukuki Destek Projesi, Avrupa Konseyi Bakanlar Kurulu, AİHM’in Kavala hakkında verdiği tahliye kararını uygulaması için Türkiye’ye çağrı yapmasını istemişti.

DW Türkçe’nin haberine göre, Almanya’nın Avrupa’dan Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth da AİHM’in Kavala hakkında verdiği kararın uygulanmaması üzerine bir açıklama yaptı.

10 Aralık 2019 tarihli AİHM kararının 12 Mayıs’ta kesinleştiğini hatırlatan Roth, “Osman Kavala’nın süregelen tutukluluğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin açık bir ihlalidir” dedi ve ekledi:

“Türkiye’yi uluslararası yükümlülüklerine saygı duymaya ve AİHM kararını hızlı bir şekilde uygulamaya çağırıyorum. Almanya, Avrupa Konseyi Başkanlığı sırasında Osman Kavala’nın durumunu yakından izlemeye devam edecek.
“Türkiye,  hukukun üstünlüğü ve insan hakları standartlarına uyum sağlamalıdır. Tüm üye devletlerin AİHM kararlarına saygı göstermesi ve bunları uygulaması için elimizden geleni yapacağız.”

Ne olmuştu?

Osman Kavala, Gezi Parkı Davası’nda beraat etmesinin ardından 15 Temmuz soruşturması kapsamında yeniden gözaltına alınmıştı.

19 Şubat’ta “Türkiye Cumhuriyeti devletinin anayasal düzenini cebir, şiddet kullanarak değiştirmeye teşebbüs etme” suçlamasıyla yeniden tutuklanmıştı.

Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Kavala hakkında bu kez, “siyasal veya askeri casusluk” suçlamasıyla soruşturma başlatılmış, tutuklama talebiyle İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilmişti.

9 Mart’ta duruşmaya SEGBİS üzerinden katılan Kavala’nın tutuklanmasına karar verilmişti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 1 Kasım 2017’de tutuklanan Osman Kavala ile ilgili olarak 10 Aralık 2019’da hak ihlali kararı vermişti.

Türkiye’nin bu AİHM kararına itiraz için üç ay süresi bulunuyordu ve bu süre Kavala “casusluk” iddiasıyla tutuklandıktan bir gün sonra doldu.

AİHM, 12 Mayıs’ta Kavala’nın tutukluluğu konusunda verdiği hak ihlali kararını, hükümetin itirazını ve Büyük Daire’ye sevk talebini reddederek kesinleştirmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
RTÜK'ten Tele1 ve Ulusal Kanal'a ceza
Sonraki Haber
Kadıköy'de protesto: Halkın iradesine darbe yapılamaz