Ana SayfaGüncelAraştırma: Polisiye türündeki diziler ırksal adaletsizliği normalleştiriyor

Araştırma: Polisiye türündeki diziler ırksal adaletsizliği normalleştiriyor

HABER MERKEZİ – George Floyd cinayetinin ardından ABD’deki ırkçıkık karşıtı ayaklanmayla gündeme gelen Color of Change tarafından yapılan araştırmaya göre, suç ve polisiye türündeki dizilerin yaratıcı ekipleri büyük ölçüde beyaz erkeklerden oluşuyor. Bu diziler ırksal adaletsizliği normalleştirirken, polisler övgü dolu bir şekilde tasvir ediliyor.

ABD’nin Minneapolis kentinde George Floyd isimli siyahın, beyaz bir polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan ırkçılık karşıtı protestoların ülke geneline yayılması, bu yılın başlarında yayımlanan bir raporu yeniden gündeme getirdi.

Rapor, ABD’de yayımlanan suç ve polisiye türündeki dizilerin ırksal adaletsizliği normalleştirildiğini ortaya koyuyor.

ABD’de polisiye diziler her hafta en çok izlenen 10 yapım sıralamalarında başı çekiyor. Bu yapımların arasında 18’inci sezonuna giren NCIS, 11’inci sezonu yayımlanan Blue Bloods, geçtiğimiz günlerde yayımlanmaya başlayan FBI: Most Wanted dizileri bulunuyor.

Raporda, bu polisiyeleri seven bir toplumun, polislerin yöntemlerinden nefret etmelerinin pek mümkün olmadığına dikkat çekiliyor.

Polisiyelerin yaratıcı ekipleri büyük ölçüde beyaz erkeklerden oluşuyor

FilmLoverss’ın IndieWire’dan aktardığı habere göre insan hakları örgütü Color of Change, Ocak ayında “Adaletsizliği Normalleştirmek: Televizyon Suç Yapımlarındaki Tehlikeli Yanlış Temsiller” isimli bir rapor yayımladı.

Kapsamlı bir çalışma sonucu hazırlanan rapor için, Mart 2017-Temmuz 2018 dönemi içinde televizyon kanallarında ve dijital platformlarda yayınlanan 26 farklı suç dizisinin 353 bölümü ve bu dizilerin yaratıcıları, dizi sorumluları ve senaristleri içindeki çeşitlilik inceledi.

Ayrıca, bin 900’den fazla karakter ve dizilerin derinlemesine analiz edilmesini sağlayan 5 bin 400’den fazla değişken de mercek altına alındı. Değişkenler ırk ve cinsiyete dair demografik verileri, karakterlerin iyi ya da kötü olarak nitelendirilmesini ve ceza adaleti sistemi ile olan etkileşimlerini içeriyordu.

Color of Change’in raporuna göre suç dizilerinin dizi sorumluları ve yazarları büyük çoğunlukla beyaz erkeklerden oluşuyor.

Dizi sorumlularının yüzde 81’i, yazarların ise yüzde 78’i beyaz erkeklerden oluşurken, yazarların sadece yüzde 9’u siyahlardan oluşuyor. 26 dizinin 20’sinde tek bir siyah yazar bile bulunmuyor.

Polisler övgü dolu bir şekilde tasvir ediyor

Rapora göre, çoğu zaman polis departmanlarının veya emekli polislerin danışman olarak görev aldığı suç dizileri, polisleri karmaşık, değerli karakterler olarak övgü dolu bir şekilde tasvir ediyor. Suçun, ırkın, cinsiyetin çarpıtılmış temsillerini sürdüren bu diziler, halkın adalet sistemi hakkında yanlış yönlendirildiği aldatıcı döngünün bir parçası olmaya devam ediyor.

Rapor, bu kurgusal tasvirlerin ceza adalet sistemi ve pek çok önemli gerçeğin görmezden gelinerek ırk ve cinsiyet ile nasıl kesiştiği üzerinde yanlış bir algı oluşturduğunu da ifade ediyor:

“Pek çok izleyici bu tasvirleri cezai adalet sisteminin gerçekçi temsilleri olarak tecrübe ettiğinden, izleyicilerin cezai adalet sistemi hakkındaki anlayışlarını etkilemesine ve halkın gecikmiş reform çabalarına karşı çıkmasına neden olabiliyor.”

Raporun gündeme gelmesinin ardından açıklamalarda buluna Color of Change Başkanı Rashad Robinson da siyahların suç dizilerinin yarattığı bu mesajlardan dolayı büyük zarara uğradıklarını ifade ediyor:

“Başkan Trump’ın ‘Law & Order’ (Hukuk & Düzen) tweet‘ini kötü bir ironi olarak görüyorum çünkü hem hukuk ve düzen politikaları korkunç, hem de o dizi ve benzerleri siyahlar için şartları daha da kötüleştiriyor.
“Araştırmalarımız, suç dizilerinin medyada suç, adalet, ırk, cinsiyet gibi kavramların çarpıtılmış bir şekilde temsiline neden olurken polis güzellemesi yaptığını gösteriyor. Geçtiğimiz hafta yaşananlar, sonuçların ne kadar yıkıcı ve ölümcül olduğunu ortaya koyuyor.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kılavuzunu güncelleyen DSÖ'den hükümetlere maske konusunda tavsiyeler
Sonraki Haber
Kaos GL 2019 Nefret Suçları Raporu: Polis çoğu vakaya kayıtsız kalıyor