Ana SayfaToplumsal CinsiyetBakanlık verileri: Şiddet arttı, çok sayıda kadının koruma talebi reddedildi

Bakanlık verileri: Şiddet arttı, çok sayıda kadının koruma talebi reddedildi

HABER MERKEZİ – CHP Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, 2018’de koruma talebi reddedilen kadın sayısında yüzde 74’lük artış yaşandığını ve sayının 10 bin 889’a yükseldiğini açıkladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, aile içi ve kadına yönelik şiddet suçlarının önüne geçmek amacıyla 20 Mart 2012’de yürürlüğe giren 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un uygulanmadığını, hazırladığı rapor ile ifade etti.

Akkuş İlgezdi’nin Adalet Bakanlığı verileriyle hazırladığı rapora göre erkek şiddetine karşı 2012-2018 yılları arasında mahkemeler tarafından 510 bin 114 kadın hakkında koruma kararı verildi.

bianet’te yer alan habere göre CHP’li vekil, kadınların koruma talebi başvurusunda ciddi bir artış yaşandığını gözler önüne serdi.

“Şiddet gördüğü gerekçesiyle mahkemelerce koruma kararı verilen kadın sayısı son 8 senede yüzde 171 arttı. 2012 yılı içinde 31 bin 38 kadınla ilgili koruma kararı çıkarken 2018’e gelindiğinde bir yıl içinde koruma kararı alan kadın sayısı 83 bin 987 çıktı.”

Koruma talebi reddedilen kadın sayısının da arttığına dikkat çeken Akkuş İlgezdi, “Şiddet artarken koruma talebi reddedilen kadın sayısı da arttı. 2012’de 6 bin 246 kadının koruma talebi reddedilirken 2018’de bu sayı yüzde 74’lük artışla 10 bin 889’a yükseldi” ifadelerini kullandı.

Rapora göre savcılık suçların çoğu için ‘kovuşturmaya yer yok’ kararı verdi.

“Adalet Bakanlığı verilerine göre Savcılıklar 2012-2018 yılları arasında sanık olan 21.601 kişiden 15.194’ü hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Yani savcılıklarda kadına yönelik şiddet uyguladığı gerekçesiyle hakkında şüpheli olarak işlem yapılan her 10 kişiden 7’sinin eyleminde suç unsuruna rastlanmadı.”

Raporda 2012 yılında kadına yönelik işlediği suç nedeniyle hakkında kovuşturma yapılmasına gerek görülmeyen 2.048 kişi olduğu, bu sayının 2018 yılında yüzde 58 aratarak 3.245’e yükseldiği de kaydedildi.

Yasaları uygulamakla yükümlü organların şiddeti görmezden geldiğini belirten Akkuş İlgezdi şunları söyledi:

“Kanunu uygulamakla yükümlü Cumhuriyet Başsavcılıklarınca kadına karşı şiddetin ‘görmezden gelindiğini’ gösteriyor. Kadınlar bir taraftan şiddetten sakınmaya çalışırken diğer taraftan da bürokrasi çarkının arasında ezilmemeye gayret ediyor. Çünkü kadına yönelik şiddet uyguladığı gerekçesiyle savcılığa şikayet edilen her beş zanlıdan üçü hakkında kovuşturma yapmaya gerek görmeyen bir yargı sistemi var.
Sadece 2018 yılında şiddet gördüğü gerekçesiyle mahkemeye başvuran her beş kadından dördü hakkında koruma kararı verilmiş. İşte bu ikircikli tutum, şiddeti meşrulaştırıyor. Çünkü kadının şiddet gördüğünü kabul eden ama faili cezalandırmaya gerek görmeyen bir sistem var.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Adama Traoré'nin ailesinden Fransa adalet bakanının görüşme isteğine ret
Sonraki Haber
Kılıçdaroğlu'ndan vekilliklerin düşürülmesine tepki