Ana SayfaEğitim‘Barış imzacısı’ akademisyen Lütfiye Bozdağ’a beraat

‘Barış imzacısı’ akademisyen Lütfiye Bozdağ’a beraat

HABER MERKEZİ – Barış bildirisine imza attığı için yargılanan akademisyen Lütfiye Bozdağ beraat etti.

“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza attığı için “örgüt propagandası” yapmak iddiasıyla hakkında dava açılan Lütfiye Bozdağ’ın duruşması İstanbul 37’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşma öncesi Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde yapılan basın açıklamasında konuşan Bozdağ’ın avukatı Meriç Eyüboğlu, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza atmanın suç olmadığını, bir hak kullanımı olduğuna karar vermesinin üzerinden 11 ay geçtiğini hatırlattı.

“Bu karara rağmen hala bitmeyen bir dava süreciyle karşı karşıyayız. Bugün Lütfiye Hoca, Temmuz’un ilk haftasında Gençay Gürsoy ve Şebnem Korur Fincancı hocalar yine 37’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim önüne çıkacaklar. Anayasa Mahkemesi, ‘bu hak kullanımıdır’ dedikten sonra yargılanan onlarca imzacı akademisyenler ilgili beraat kararı verildikten sonra ve bu kararlar kesinleştikten sonra hala yargılanan akademisyenlerin olması hukuka aykırıdır. Bu adil yargılanma hakkının ihlal edilmesidir, açıkça suçtur.”

Eyüboğlu’nun ardından konuşan Lütfiye Bozdağ, “Koronavirüsü başka kişilere bulaştırma riski taşıdığı gerekçesiyle kamu sağlığı gözetilerek alınan tedbirler kapsamında anayasal hak olan demokrasi yürüyüşüne bile izin vermeyen valiliklere rağmen 37’nci Ağır Ceza Mahkemesi başkanı ısrarla barış akademisyenlerini duruşmaya çağırmaktadır” dedi.

“Adaletin ayaklar altında çiğnendiği bu dönemde buraya gelip adalet ve barış talebimizi yineliyoruz” diyen Bozdağ, “Barış talebi yargılanamaz” ifadelerini kullandı.

Duruşmaya Bozdağ ile Eyüboğlu’nun yanı sıra sadece bir gazeteci ve üç izleyici alındı.

Mahkeme başkanının, “Bozma kararına ne diyorsunuz” diye sorduğu Bozdağ, “Olumlu buluyorum, beraatımı talep ediyorum” diye yanıtladı.

Avukat Eyüboğlu da “AYM kararının üzerinden 11 ay geçti. Duruşma günü vermek yerine derhal bozma kararı vermeniz gerekirdi. Bu davanın sürüncemede kalması mağduriyetin artmasına neden olmaktadır. Adil yargılanma hakkının ihlalidir, hak ihlali devam etmesin” dedi.

Duruşmaya verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, AYM kararını da dikkate alarak Bozdağ’ın beraatine karar verdi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Turgut Öker'e 11 ay hapis cezası
Sonraki Haber
Kürt müzisyen Bedran'a 3 yıl 9 ay hapis cezası