Ana SayfaGüncelBasın tarihinde örneği yok: Evrensel’e 45 gün ilan kesme cezası

Basın tarihinde örneği yok: Evrensel’e 45 gün ilan kesme cezası

HABER MERKEZİ – Basın İlan Kurumu , Ragıp Zarakolu’nun soruşturmaya konu edilen köşe yazısını gerekçe göstererek Evrensel’e 45 gün süreyle resmi ilan ve reklamların kesilmesi cezası verdi. Verilen ceza, basın tarihine geçecek nitelikte çünkü şimdiye kadar verilmiş en uzun ilan kesme cezası.

Basın İlan Kurumu (BİK), Evrensel Gazetesi’ne yazar Ragıp Zarakolu’nun “Makus Kaderden Kaçış Yok” başlığıyla yayımlanan yazısı nedeniyle rekor bir ceza verdi.

BİK, yazı nedeniyle gazete ve internet sitesi “evrensel.net”e 45 gün süreyle resmi ilan ve reklamların kesilmesi kararı aldı.

Kararda, köşe yazısına darbe imasında bulunduğu iddia edilerek, “haber verme ve ifade özgürlüğünün sınırlarının aşıldığı” öne sürüldü.

Basın ahlak esasları hatırlatılarak da gazeteye 45 günlük rekor bir ilan kesme cezası verildi.

Evrensel Gazeteci avukatı Devrim Avcı, verilen 45 günlük ilan kesme cezasının şimdiye kadar verilmiş en uzun ilan kesme cezası olduğunu söyledi.

Avcı, “İfade özgürlüğü kapsamında bir köşe yazarının kendi kanaati doğrultusunda yazdığı bir makaleye böyle bir ceza verilmesi hukuk ile açıklanabilir değil” dedi.

Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ise BİK’in verdiği cezaya sosyal medya hesabından tepkisini gösterdi. “Elinden başka kötülük gelse onu da yapacak!” dedi.

Ne oldu?

Evrensel ile Artı Gerçek adlı internet sitesinde 5 Mayıs 2020 tarihinde “Makus Kaderden Kaçış Yok” başlığıyla yayımlanan yazısı nedeniyle Ragıp Zarakolu’ya yönelik sosyal medyada linç kampanyası başlatılmıştı.

Akabinde AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un suç duyuruları ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Organize Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından Zarakolu hakkında soruşturma başlatılmıştı.

“Darbe mesajı vererek anayasal düzeni hedef almak” suçlaması ile yürütülen soruşturma kapsamında Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Görkem Kınacı, 14 Mayıs 2010 tarihinde İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’ne giderek ifade verdi.

13 Mayıs 2020 toplanan Basın İlan Kurumu da aynı yazı ile ilgili soruşturma başlattı.

27 Mayıs 2020 tarihinde gazete tarafından gönderilen savunmada ise yayımlanan yazıda Türkiye siyasi tarihinin kısa bir özeti yapılarak siyasi iktidarların iktidara gelme ve gitmesi, seçilmesi ve seçimi kaybetmesi, iktidarı alabilmek ve iktidarda kalabilmek için yaptıkları koalisyonlar, birlikteliklerinin açıklandığına vurgu yapıldı.

Birçok yerleşik Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve AİHM karar örneklerinin de yer aldığı savunmada söz konusu yazının hukuka uygunluk sınırları içinde eleştiri ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğu belirtildi.


Salgında “darbe” tartışması: Kimler hedefte, iktidar ve muhalefet ne dedi?


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
AİHM, Berkin Elvan başvurusunu işleme koydu
Sonraki Haber
Sidar Uygurlar cinayeti: Katil zanlısı aylar sonra yakalandı