Ana SayfaGüncelBin 200’ü aşkın isimden ölüm orucundaki avukatlara çağrı

Bin 200’ü aşkın isimden ölüm orucundaki avukatlara çağrı

HABER MERKEZİ – Aralarında milletvekili, sanatçı, yazar, akademisyen, gazeteci ve avukatların da bulunduğu bin 273 kişi, ölüm orucundaki tutuklu avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın temyiz aşamasındaki dosyalarının “öncelikli olarak ele alınıp adil bir şekilde incelenmesi için çalışacaklarını” beyan etti ve “kendilerinden ölüm orucunu sonlandırmalarını istiyoruz” dedi.

Tutuklu avukatlardan Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal “adil yargılanma” talebiyle ölüm orucunda.

Burhaniye T Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Ünsal açlık grevinin 63’üncü, Silivri 9 No’lu Cezaevi’ndeki Timtik ise 94’üncü gününde eylemlerini ölüm orucuna çevirmişti.

Timtik 152 gündür, Ünsal ise 121 gündür eylemlerini sürdürüyor.

Aralarında milletvekili, sanatçı, yazar, akademisyen, gazeteci ve avukatların da bulunduğu bin 273 isimin imzasını taşıyan ortak metinde, “Ölüm orucundaki avukatların adil yargılanma talebi yasal, meşru bir taleptir” denildi ve iki hukuk insanına çağrı yapıldı.

Ölüm orucunda ve sonrasında yaşamını yitiren Mustafa Koçak ile Grup Yorum üyeleri Helin Bölek ve İbrahim Gökçek’İn de hatırlatıldığı metinde, tutuklu avukatların dava sürecine değinilerek, şunlar kaydedildi:

“Onlar, hem kendilerinin hem de yaşarken ortaya çıkaramadıkları müvekkillerinin haklılığının, suçsuzluğunun, öldükten sonra da olsa anlaşılmasını istiyorlar. Hukukçuların adalet için ölümü göze aldığı, adalet için isyan ettiği bir durum bu.
“Adil yargılanma ve savunma hakkı, yasaların ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin dokunulamaz saydığı, toplumun tüm bireylerini yakından ilgilendiren evrensel haklardır.
“Bizler Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın temyiz aşamasındaki dosyalarının öncelikli olarak ele alınıp adil bir şekilde incelenmesi ve müvekkilleri Helin, İbrahim ve Mustafa’nın dava dosyalarının kamuoyunun tanıdığı bağımsız hukukçular tarafından incelenerek sonucun kamuoyu ile paylaşılması için çalışacağımızı beyan ediyor ve kendilerinden ölüm orucunu sonlandırmalarını, hepimizin ihtiyacı olan hukuk mücadelesine sağlıklı bir şekilde tekrar geri dönmelerini istiyoruz.”

Ortak metnin tamamına ve imza atan bin 273 kişinin listesine BURADAN ulaşabilirsiniz.

Dava süreci

2017 yılında aralarında Selçuk Kozağaçlı’nın da bulunduğu Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi avukatlar bürolarına yapılan polis baskını sonucu gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

Yargılama sonucunda mahkeme, 18 avukata “örgüt üyeliği” ve “örgüt yöneticiliği” iddialarıyla toplam 159 yıl 1 ay 30 gün hapis cezası vermişti.

Avukat Ebru Timtik de “örgüt üyeliği” suçlamasıyla 13 yıl 6 ay, avukat Aytaç Ünsal’a ise 10 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.

İstinaf Mahkemesi’nce onanan dosya şu an Yargıtay’da.

Gökçek, Bölek ve Koçak yaşamını yitirmişti

Diğer yandan Grup Yorum üyeleri Helin Bölek ve İbrahim Gökçek, konser yasaklarının sonlandırılması, tutuklu üyelerinin serbest bırakılması ve İdil Kültür Merkezi üzerindeki baskılara son verilmesi talepleriyle ölüm orucundaydı.

Bölek 3 Nisan’da, eyleminin 288’inci gününde yaşamını yitirmişti.

Temel taleplerden olan konser yasağının kaldırılacağına dair verilen söz üzerine Gökçek ise ölüm orucuna eyleminin 323’üncü gününde, 5 Mayıs’ta ara vermiş, ardından hastaneye kaldırılmıştı.

Ancak Gökçek, 7 Mayıs’ta tedavi gördüğü hastaneye yaşamını yitirmişti.

Mustafa Koçak da “adil yargılanma” talebiyle tutuklu bulunduğu Şakran 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde sürdürdüğü ölüm orucu eyleminin 297’nci gününde, 24 Nisan’da yaşamını yitirmişti.




Önceki Haber
İstanbul'da sağlık çalışanları 'ücretsiz izin' ve 'geçici görevlendirme'ye karşı eylemde
Sonraki Haber
CHP Yüreğir Gençlik Kolları Başkanı Yıldırım'a tahliye