Ana SayfaBilim ve TeknolojiBir jeolog gibi düşünerek dünyayı kurtarabilir miyiz?

Bir jeolog gibi düşünerek dünyayı kurtarabilir miyiz?

HABER MERKEZİ – Yerbilimci Marcia Bjornerud, “Yeryüzünün Zamanı” adlı eserinde Dünya’nın halen devam eden görkemli hikayesine odaklanıyor, içinde bulunduğumuz krizden çıkmanın yolunun yeryüzüne “bir jeoloğun gözleriyle bakmaktan” geçtiğini vurguluyor. Raşit Gürdilek tarafından tercüme edilen kitap Metis Yayınları’ndan çıktı.

Üzerinde yaşadığımız gezegeni ne kadar tanıyoruz? Bir çoğumuz Dünya’nın milyarlarca yıllık bir geçmişe sahip olduğunu biliyoruz, fakat yeryüzündeki jeolojik olayların muazzam zaman ölçeklerini kavramakta pek başarılı değiliz.

Marcia Bjornerud, “Yeryüzünün Zamanı” adlı kitabında işte bu eksikliği doldurmayı hedefliyor.

Bjornerud’a göre, içinde bulunduğumuz çevre krizinin en önemli nedenlerinden biri, Dünya ile ilişkimizde geniş kapsamlı bir zaman bilincine sahip olmamamız ve şimdi-odaklı bir bakış açısının dışına çıkamıyor oluşumuz.

Bir tür olarak Dünya’da kendimizin ortaya çıktığı zamanın öncesine karşı çocuksu bir ilgisizlik ve inanmazlık sergiliyoruz. Kahramanları insan olmayan hikâyelere burun kıvıran pek çok kişi doğa tarihine aldırmıyor.

Dolayısıyla duygularımızda ayarsız olduğumuz kadar ‘zamansızız’, zaman cahiliyiz. Deneyimsiz ama aşırı özgüvenli sürücüler gibi, doğal alanlara ve ekosistemlere, onların yerleşik trafik kurallarından habersiz gazlayıp giriyoruz, sonra da doğa yasalarına aldırış etmediğimiz için kesilen cezaları şaşkınlık ve öfkeyle karşılıyoruz.”

Ancak “tam gaz ilerlediğimiz bu yoldan dönmek için hâlâ çok geç değil” diyor Bjornerud. Yeryüzünü tanıyarak, onun ritimlerini öğrenerek, kaynaklarının ne kadar uzun zaman aralıklarında oluştuğunu anlayarak, geçmişte yaşanan çevre felaketleri ve toplu yok oluşlar hakkında bilgi edinerek, kısacası Dünya’ya bir jeoloğun gözleriyle bakarak geleceği kurtarabiliriz.

Kitaptan tadımlık bir bölüm okumak için tıklayın.

Marcia Bjornerud hakkında

ABD’li yerbilimci Marcia Bjornerud, Minnesota Üniversitesi’nde jeofizik okuduktan sonra Wisconsin-Madison Üniversitesi’nde yapısal jeoloji alanında mastır ve doktora yaptı.

Bir süre Byrd Kutup Araştırma Merkezi’nde ve Miami Üniversitesi’nde (Ohio) çalıştıktan sonra Lawrence Üniversitesi’ne geçti. Halen bu üniversitede yerbilimleri ve çevre araştırmaları profesörü olarak hizmet veren ve Amerikan Jeoloji Derneği üyesi olan Bjornerud, araştırmalarında depremlerin ve dağ oluşumunun fiziğine odaklanıyor.

Yazarın “Yeryüzünün Zamanı” adlı kitabı 2019 yılında popüler bilim ve popüler matematik dalında Amerikan Yayıncılar Birliği’nin PROSE (Mesleki ve Akademik Başarı) Ödülü’ne layık görüldü.

Makaleleri The New Yorker, New York Times, Los Angeles Times, Wall Street Journal ve Wired gibi gazete ve dergilerde yayımlanan Bjornerud’un “Reading the Rocks: The Autobiography of the Earth” (Kayaları Okumak: Yeryüzünün Otobiyografisi) adlı bir kitabı daha bulunuyor.




Önceki Haber
Ağrı’da artan kadın “intiharları” üzerine – Dilan Dirayet Taşdemir
Sonraki Haber
Kadın iradesine yönelik saldırılara cevap: ‘Kadın Mücadelesi Her Yerde’