Ana SayfaDünyaBM: Libya’da ateşkes görüşmeleri yeniden başlayacak

BM: Libya’da ateşkes görüşmeleri yeniden başlayacak

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler, Libya’da savaşan tarafların ateşkes görüşmelerine yeniden başlama konusunda anlaştığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM), Libya’da ateşkes görüşmelerinin yeniden başlayacağını duyurdu.

General Halife Hafter komutasındaki güçler ile Trablus’taki hükümete bağlı temsilcilerin Covid-19 salgını nedeniyle video konferans yoluyla görüşeceğini açıkladı.

Açıklamada, görüşmelerin ne zaman başlayacağı konusunda ise bilgi verilmedi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre BM’nin Libya misyonu, yeni ateşkes görüşmelerinin, “sahada sükunetin başlangıcının işareti” olmasını ve özellikle de ülkenin sağlık sisteminin salgınla mücadele edebilmesine imkan tanımasını ümit ettiğini belirtti.

Libya’daki durum

Libya’nın doğu ve güney bölgelerinde kontrolü elinde bulunduran General Hafter, geçen yıl Nisan ayında Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) kontrolündeki Trablus’u ele geçirmek için harekat başlatmış, ancak ilerleme sağlayamamıştı.

Hafter Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa, Mısır ve Rusya tarafından desteklenirken; Türkiye, Katar ve İtalya Fayiz es Serrac liderliğindeki Birleşmiş Milletler tarafından da tanınan meşru hükümete destek veriyor.

Türkiye’nin askeri desteğini yoğunlaştırmasının ardından Hafter son dönemde cephede önemli yenilgilere uğramıştı.

Buna karşın Hafter’e bağlı güçler, Pazar günü başkent Trablus’un yaklaşık 50 kilometre güneyindeki stratejik El Asaba kasabasını ele geçirdiğini duyurmuştu.

Trablus hükümeti bu açıklamayı resmen doğrulamamıştı. Ancak Trablus’tan iki yetkili, isimlerinin yayınlanmaması kaydıyla Associated Press’e yaptıkları açıklamalarda, kasabayı kaybettiklerini doğrulamıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
"Ev hapsi"ne çarptırılan Barış Annesi'ne şimdiye dek 106 soruşturma açıldı
Sonraki Haber
“Ülkedeki iklim, saldırı ve tehditlere zemin hazırlıyor”