Ana SayfaDünyaBM: Libya’da UMH’ye bağlı ordu misilleme amaçlı yağma yapıyor

BM: Libya’da UMH’ye bağlı ordu misilleme amaçlı yağma yapıyor

HABER MERKEZİ – BM, Libya’da Trablus hükümetine bağlı ordunun, son haftalarda Hafter’e bağlı güçlerden geri aldığı iki bölgede “misilleme amaçlı” yağmalama yaptığını duyurdu.

Libya’da Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı ordu, son haftalarda başkent Trablus çevresinde General Halife Hafter’in birliklerine karşı ilerleme kaydetti.

Perşembe günü UMH, Tarhuna şehrinin kontrolünü ele geçirdi. Ardından, Tarhuna’da çekildiği iddia edilen birçok video internette yayımlandı.

BBC Türkçe’nin haberine göre bu videolarda dükkanların yağmalandığı, Hafter’e yakınlığıyla bilinen ailelerin evlerinin yakıldığı görülüyor.

“Misilleme amaçlı”

Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL) da Tarhuna, Alasabaa ve Trablus’un güneyindeki yerleşim yerlerinde 16 binden fazla insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığını duyurdu.

UNSMIL’in dün yaptığı açıklamada, Tarhuna ve Alasabaa’daki özel mülklerin ve kamusal alanların “misilleme amaçlı” yağmalandığı belirtiliyor.

“UNSMIL, Libya’daki şiddet döngüsünden zarar gören siviller sebebiyle alarma geçmiş durumda. Yakın zamanda Trablus çevresindeki ve Tarhuna’daki askeri hareketlilik, yeni göç dalgalarına ve son birkaç günde 16 binden fazla Libyalının ıstıraplı bir şekilde yer değiştirmesine sebep oldu.
“Aynı zamanda Tarhuna ve Alasabaa’da, kamu mallarına ve özel mülklere yönelik çok sayıda yağma haberi aldık. Bunlardan bazıları, misilleme ve intikam için yapılmış gibi görünüyor. Bu da Libya’nın sosyal yapısını daha fazla bozma riskini doğuruyor.”

Açıklamada “UMH’yi detaylı ve tarafsız bir araştırma yapmaya çağırıyoruz” ifadesi de kullanıldı.

UMH İçişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili ise Reuters’a yaptığı açıklamada, askerlerin “misilleme yapmama konusunda uyarıldığını, yapanların cezalandırılacağını” savundu.

Türkiye, UMH’ye askeri destek veriyor

Trablus limanı, Libya (Fotoğraf: Middle East Eye)

Hafter, Nisan 2019’da Trablus’u ele geçirmek için operasyon başlatmış, birkaç ayda Trablus il sınırlarına kadar gelmişti.

BM tarafından meşru kabul edilen UMH, Kasım 2019’da Türkiye ile askeri işbirliği anlaşması imzalamıştı.

Türkiye’nin verdiği askeri destekle birlikte Hafter’in Trablus kuşatması kırılmış durumda.

Hafter, Mayıs ayından bu yana Trablus çevresindeki birçok yerleşim yerini kaybetti.

Türkiye’nin Suriye’de eğittiği belirtilen yaklaşık 7 bin ‘muhalif savaşçı’ da, UMH’ye bağlı orduyla birlikte savaşmak üzere Libya’ya gitti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Müzeyyen Boylu cinayeti: Davanın kapalı görülmesi talebine ret
Sonraki Haber
HDP’nin ‘demokrasi yürüyüşü’nün yol haritası belli oldu