Ana SayfaDünyaBM’den uyarı: 4 milyonu aşkın kız çocuğu genital sakatlamaya maruz kalabilir

BM’den uyarı: 4 milyonu aşkın kız çocuğu genital sakatlamaya maruz kalabilir

HABER MERKEZİ – BM, bu yıl yaklaşık 4,1 milyon kız çocuğunun genital sakatlamaya maruz kalabileceğini, 18 yaş altı 33 bin kız çocuğunun ise evlenmeye zorlanabileceğini ifade etti.

Birleşmiş Milletler Nüfüs Fonu (UNFPA), ”2020 Dünya Nüfusunun Durumu Raporu”nu açıkladı.

Raporda, her yıl milyonlarca kadın ve kız çocuğunun maruz bırakıldığı genital sakatlama (kadın sünneti), çocuk evliliği, göğüs ütüleme ve bekaret testi gibi çok sayıda insan hakları ihlaline odaklanıldı.

Örgüt, her yıl dünya genelinde çok sayıda kadın ve kız çocuğunun genital sakatlamaya maruz bırakıldığını belirterek, bu yıl rakamların 4 milyonu geçebileceği uyarısında bulundu.

Euronews’te yer alan habere göre raporda, ”18 yaş altı 33 bin kız çocuğu yaşlı erkeklerle evlenmeye zorlanacak” bilgisine yer verildi.

UNFPA, bazı ülkelerde kişilerin erkek çocuğu istemesinin kız çocuklarının ölümüyle sonuçlandığını ve şimdiye kadar 140 milyon kız çocuğunun kayıp olduğunu belirtti.

Öte yandan çocuk yaşta zorla evlilik ve genital sakatlamanın kız çocuklarının eğitim ve okula gitme oranlarını yükselterek ve sosyal yatırım ve değişimlerle 10 yıl gibi bir sürede ortadan kaldırılmasının mümkün olduğu belirtilen raporda, 2030 yılına kadar, 3,4 milyar dolarlık bir yatırımla 84 milyon kız çocuğunun bu zararlı uygulamalar ve insan hakları ihlallerinden kurtarılabileceği ifade edildi.

Örgüt, Covid-19 salgını nedeniyle yaptıkları programların 6 ay daha kapalı kalması durumunda 13 milyon kız çocuğunun evliliğe zorlanabileceği ve 2 milyon kız çocuğunun daha genital sakatlamaya maruz kalabileceğini vurguladı.

Genital sakatlama

Kadın cinsel organının tıbbi gereklilik olmaksızın dış kısmının kesilerek alındığı cerrahi müdahaleler kadın sünneti (genital sakatlama) olarak adlandırılıyor.

Bu şiddete maruz bırakılan kadınların idrar boşaltımı sırasında kanama ve acı ile cinsel ilişki esnasında aşırı ağrı hissetmelerinin yanı sıra, doğum sırasında ölümcül komplikasyonlar ve ağır ruhsal travma gibi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabildiği belirtiliyor.

Hala birçok ülkede yapılan genital sakatlama, en çok Afrika ve Ortadoğu’da uygulanıyor.

Yaklaşık 30 ülkede uygulanan genital sakatlama en çok Somali, Gine, Cibuti ve Mısır’da görülüyor.

BM verilerine göre, dünya genelinde genital sakatlanmaya maruz kalanların sayısı tam olarak bilinmese de yaklaşık 200 milyon kadın ve kız çocuğu bu uygulamayla karşı karşıya kaldı ve bu uygulamaların yarısından fazlası Mısır, Etiyopya ve Endonezya’da gerçekleşti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kıdem tazminatı tartışmaları: Türk-İş ve DİSK eylem sürecini başlattı
Sonraki Haber
Kendisinden boşanan kadını öldüren Bünyamin Bardakçı'ya indirimsiz müebbet hapis