Ana SayfaGüncelBuldan ‘darbeye karşı demokrasi yürüyüşü’nün mesajını açıkladı

Buldan ‘darbeye karşı demokrasi yürüyüşü’nün mesajını açıkladı

HABER MERKEZİ – HDP’li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’nın vekilliklerinin düşürülmesi, ardından da tutuklanmaları nedeniyle gerçekleştireceği “demokrasi yürüyüşü” öncesi HDK’yi ziyaret eden Eş Genel Başkanı Buldan, yürüyüşün iki mesajı olduğunu belirterek, “Amacımız Ankara’ya gideceğimiz zaman içerisinde bulunduğumuz kentlerde toplumda bütünleşmek, toplumla bir arada olmak, her kesimle görüşmektir” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), belediyelerine kayyum atanması ve milletvekilleri Leyla Güven ile Musa Farisoğulları’nın vekilliklerinin düşürülüp, tutuklanmalarının ardından aldığı “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü”ne 15 Haziran’da başlayacak.

Yürüyüşle ilgili HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Genel Merkezi’nde bileşen partilerin genel ve eş başkanlarıyla bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleştirilen toplantı öncesi Buldan, genel merkez binası önünde açıklamalarda bulundu.

“Demokrasi yürüyüşümüzü aslında 1 Haziran tarihinde yayınladığımız ‘Demokratik Tutum Belgemizle’ birlikte hayata geçirdik” diyen Buldan, yürüyüşün sadece Edirne ve Hakkari’yle başlayacak olan ve Ankara’ya gidecek olan bir yürüyüşle sınırlı olmadığını belirterek, “Biz bu demokrasi yürüyüşümüzü darbeye karşı, 1 Haziran tarihinde tutum belgemizle birlikte Türkiye kamuoyuna açıkladık ve ilan ettik” dedi.

Yürüyüşün mesajı

Yürüyüşün iki mesajı olduğunu ifade eden Buldan şunları söyledi:

“Yürüyüşün birinci mesajı; Türkiye’de demokrasi, adalet, kadın özgürlüğü, çevre için, Kürt sorunun demokratik çözümü için savaşların son bulması, aş ve iş için ortak bir mücadele çağrısıdır.
 “İkinci mesajımız ise, bütün bu saldırılar karşısında hükümete, siyasi iktidara asla geri adım atmayacağımızın mesajıdır.”

Neden Hakkari ve Edirne?

15 Haziran’da kendisinin Edirne’den Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın da Hakkari’den yola çıkacağını belirten Buldan, “Amacımız Ankara’ya gideceğimiz zaman içerisinde bulunduğumuz kentlerde toplumda bütünleşmek, toplumla bir arada olmak, her kesimle görüşmektir” dedi.

İstanbul’da da özellikle işçilerle, emekçilerle, kadınlarla bir araya gelmeyi esas aldıklarını ifade eden Buldan, “İstanbul’da yapacağımız çalışmalar içerisinde sivil toplum örgütlerini, siyasi partileri, demokratik kitle örgütlerini, kadın örgütlerini ziyaret etmek ve onlarla aslında süreci tartışmak ve demokrasiyi yürüyüşünde ortak hareket etme çağrımızı yinelemektir” diye konuştu.

Buldan, yürüyüşün Edirne ve Hakkari’den başlıyor olmasını ise şu sözlerle ifade etti:

“Edirne ve Hakkâri Türkiye’nin doğu ve batısının sembolik iki önemli kentidir. Önceki dönem Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş ve Hakkâri Milletvekilimiz Abdullah Zeydan’ın Edirne Cezaevi’nde olması, Hakkâri de ise birkaç gün önce milletvekilliği düşürülerek cezaevine konulan ve 5 gün aradan sonra tahliye olan DTK Eş Başkanı Leyla Güven’nin seçilmiş olduğu kent olmasıdır.
“Bu iki kentten vereceğimiz mesaj, hem cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri, hukuksuzluklar hem de Hakkâri’den verilecek olan mesaj siyasi iradenin darbeyle belediyelerimize, milletvekillerimize dönük saldırılarını kapsayacaktır.”

İstanbul programı

Yürüyüşe dair HDP İstanbul İl programı şöyle:

  • 15 Haziran Pazartesi günü Edirne’de yapılacak olan açıklama sonrası Silivri’de saat 16.00’da cezaevini geçtikten sonraki benzin istasyonunda ( Maxi AVM önü) gelen heyetin karşılanması programı gerçekleşecek.
  • 16 Haziran Salı günü saat 19.00’da Esenyurt Meydanı’nda buluşma gerçekleşecek.
  • 17 Haziran Çarşamba günü Kadıköy Boğa /Altıyol’da saat 19.00’da buluşma gerçekleşecek.
  • 18 Haziran Perşembe günü Taksim Tünel’de saat 19.00’da buluşma gerçekleşecek.
  • 19 Haziran Cuma günü heyetle Kandıra Cezaevi’ne gidiş gerçekleşecek.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Akdeniz'de mültecileri taşıyan bot battı: 30'u aşkın can kaybı
Sonraki Haber
Gazeteciler Dükel ve Yıldız hakkında tutuklama talebi