Ana SayfaGüncel“Bunun adı faşizm”: HDP’nin kayyum önergesi AKP-MHP oylarıyla reddedildi

“Bunun adı faşizm”: HDP’nin kayyum önergesi AKP-MHP oylarıyla reddedildi

HABER MERKEZİ – HDP’nin Meclis’e sunduğu kayyum önergesi AKP-MHP oylarıyla reddedildi. Önerge üzerine konuşan HDP’li milletvekili Bülbül, kayyum atamalarını “faşizm” olarak nitelendirirken, CHP’li milletvekili Tanrıkulu ise atamaların 12 Eylül darbe zihniyetinden farklı olmadığını vurguladı.

HDP, kayyum atamaları ile belediye eşbaşkanlarının görevden uzaklaştırılarak tutuklanması gibi gelişmelerin araştırılması için Meclis araştırması istedi.

Genel Kurul’a sunulan önergede, kayyum atamaları ve “yargı operasyonları” ile demokratik seçim yönetiminin yok sayılmasının yarattığı tahribatın araştırılması ve alınacak önlemlerin belirlenmesi gerektiği belirtildi.

Oylamaya sunulan önerge AKP-MHP oylarıyla reddedildi.

“Kürt halkına karşı işlenmiş bir suçtur”

Oylama öncesi önerge üzerine HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu birer konuşma yaptı.

HDP’li vekil Bülbül, 2019 yerel seçimlerinde  tüm yasal ve hukuki süreçleri tamamlayarak aday olan ve seçilen belediye eşbaşkanlarının görevden alındığını ve kayyum atayarak darbe yapıldığını söyledi ve ekledi:

“Kayyım ataması inkarcı, ırkçı bir uygulamadır. 27 Mayıs’ın yıl dönümüydü. 27 Mayıs, 12 Eylül, 12 Mart, 28 Şubat, 15 Temmuz fark etmiyor. Tüm darbeler insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Kürt halkına, seçmene, demokrasiye, insan haklarına karşı işlenmiş bir suçtur.
 “15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’nda, Ramazan Bayramı’nda  kayyım atıyorlar, gözaltına alıyorlar, işkence yapıyorlar. Koronavirüs ile ittifak yaparak, belediye eş başkanlarımızı pandemi koşullarına mahkum ediyorlar. Bunun adı faşizmdir. Bu suçların hesabı tek tek sorulacaktır ve failler  yargılanacaktır.
“CHP’li belediyelere de dolaylı kayyım atanmıştır. Kayyım ataması sadece Kürt illerinde ki  belediyelere değil, Türkiye illerinde sistematik olarak uygulanan bir darbe uygulamasıdır. Bunun hukukta yeri yoktur. Belediye başkanlarımıza dönük hiçbir somut suçlama yoktur. Ferman Yezid’inse direniş Hüseyin’dir.”

“12 Eylül faşist darbesini yapanlardan farkınız yok”

CHP’li vekil Tanrıkulu ise, kayyum atamalarını darbe olarak değerlendirdi.

“Bu anlayışınız bir darbe anlayışıdır. 12 Eylül faşist darbesinden sonra Türkiye’de belediye başkanları görevden alınmıştı ve  yerine askerler atanmıştı. Şimdi aynı yöntemi uyguluyorsunuz. Zihniyet bakımından  12 Eylül faşist darbesini yapanlardan hiçbir farkınız yok.
“Anayasaya aykırı bir şekilde 4 Eylül 2016 tarihinde KHK’ye kayyum maddelerini eklediniz parlamentonun iradesini yok saydınız. Demokrasiye darbe yaptınız. Bir hafızayı silmeye çalışıyorsunuz. O kadar büyük bir propaganda ile kayyumun iyi işler yaptığını söylediniz.
“Kayyum madem o kadar iyi çalışıyordu da, Diyarbakır halkı neden o zaman yine bu sıralarda oturan iradeyi seçti. Kayyum darbesinden, demokrasiye yaptığınız darbeden vazgeçin.”

65 belediyeden 45’ine kayyum

Fotoğraf: İHA

HDP, 31 Mart 2019’daki yerel seçimlerde üçü büyükşehir, beşi il, 45’i ilçe ve 12’si belde olmak üzere toplam 65 belediye kazanmıştı.

Seçimlerin ardından partinin ilkin büyükşehirler olmak üzere belediyelerine kayyumlar yoluyla peyderpey el konuluyor.

Son kayyum atamalarıyla beraber HDP’nin şu ana kadar 45 belediyesine kayyum atanmış oldu. Partinin altı belediyesinin seçilmişine de KHK’li oldukları gerekçesiyle mazbataları verilmemişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kadıköy'de Gençlik Örgütleri'ne polis müdahalesi ve gözaltı
Sonraki Haber
İmamoğlu: Birkaç noktada cemevi hazırlama projemiz var