Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Dünya genelinde tedbirler gevşetilirken, vakalar artıyor

Canlı Blog | Dünya genelinde tedbirler gevşetilirken, vakalar artıyor

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Türkiye dahil pek çok ülkede salgına karşı alınan tedbirler gevşetilirken, uzmanlar ikinci salgın dalgasının gelebileceğine dair uyarıda bulunuyor. “Normalleşme” sürecinin başladığı pek çok ülkede yeni vakalar tespit edilirken, dünyadaki toplam can kaybı 400 bine yaklaşmış durumda. Türkiye ve dünyadan Corona virüsü salgınına ilişkin gelişmeler canlı sayfamızda.

 


21:15 | Sağlık Bakanlığı: Toplam vaka sayısı 169 bini aştı

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de salgına ilişkin güncel verileri açıkladı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • 878 vaka tespit edildi
  • 21 kişi yaşamını yitirdi
  • Bin 922 kişi hastalığı attı
  • 35 bin 856 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 169 bin 218
  • Toplam can kaybı sayısı 4 bin 669
  • Toplam iyileşen sayısı 135 bin 322
  • Toplam test sayısı 2 milyon 303 bin 258


17:45 | İBB’den salgının artışına karşı toplu taşıma önerileri

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bilimsel Danışma Kurulu, toplu taşımada yaşanan yoğunluğun, salgının artmasına neden olacağı uyarısında bulundu.

Kurul, İstanbul’da günlük yolcu sayısının, toplu taşımada 7-8 milyon, minibüs, taksi, dolmuş ve servis araçları da eklendiğinde 10 milyonun üstüne çıktığını ifade etti.

Kurulun tedbir kapsamında sunduğu öneriler ise şöyle:

  • İlk önerimiz, farklı mesai saati uygulaması. Günlük çalışmanın başlama ve bitiş saatlerinin çeşitli kamu kurumları ve özel kuruluşlarda farklı şekilde düzenlenmesi ile araçlardaki yolcu sayısı ve trafik yoğunluğu önemli ölçüde azalacaktır. Bu önlem, bir çok Avrupa ülkesinde normal koşullarda bile başarıyla uygulanmaktadır.
  • İkinci önerimiz ise ayrı şerit uygulaması. Zirve saatlerde, yoğun güzergahlardaki karayollarında, birer şerit sadece toplu taşıma araçlarına tahsis edilmelidir. Bu uygulamanın kamu yönetimi tarafından sıkı denetimi de toplu taşıma içindeki yolcuların temas sürelerini azaltarak önemli ölçüde bulaşma kontrolü sağlayacaktır. Diğer alınan önlemlere ek olarak ilimizde, bu iki önlemin de salgın tamamen sonlanana kadar gündeme alınması gereğini bilginize sunarız.

16:20 | Corona virüsünün dünyada yayılma hızı rekor kırarak artıyor

Corona virüsünün yayılma hızı, birçok ülkenin tedbirleri gevşetmeye başladığı Mayıs ayının son haftasında zirveye çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

ABD merkezli Johns Hopkins Üniversitesi’nden akademisyenlerin hazırladığı istatistiğe göre 21 Mayıs’tan sonra beş gün boyunca günde en az 100 bin kişi virüse yakalanırken, 3 Haziran’da 24 saat içerisinde 130 bini aşkın kişi enfekte olarak salgının başından bu yana bu alandaki en yüksek rakamlar kaydedildi.

Araştırmada Corona virüsü testlerinin eskiye nazaran daha fazla yapıldığı ve rakamların bu sebeple yüksek çıkmasının etkili olabileceği belirtilirken, son dönemde ölüm ve enfekte sayısının artış gösterdiği Güney Amerika, Orta Doğu ve Afrika ülkelerinin çoğunda test sistemlerinin yetersiz olmasının da altı çizildi.

Son haftalarda en fazla vaka sayısı ve Covid-19’a bağlı ölüm, 200 milyonu aşkın nüfusa sahip Brezilya’da gerçekleşti.

Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili yaptığı açıklamada Kuzey ve Güney Amerika ülkelerindeki toplam Corona virüsü vakalarının, dünyanın geri kalan üllkelerindeki sayısı geçtiğini belirtirken, bu ülkelerin henüz enfekte hasta ve ölüm bakımından tepe noktasına henüz ulaşmadığını da kaydetti.

  • Euronews’teki haberin tamamı BURADA

15:45 | ‘Üç ilde vaka sayıları tırmanışta’

Sağlık Bakanlığı, salgına dair verileri il il açıklamasa da bazı kentlerde Corona virüsü vaka sayılarının tırmanışa geçtiği belirtiliyor.

DW Türkçe’de Emine Algan’ın haberine göre Diyarbakır, Mersin ve Antep tabip odaları, yeniden açılmayla birlikte bu illerde Mart ayından beri görülmeyen düzeyde pozitif vaka olduğunu kaydetti.

Fotoğraf: Sertaç Kayar / Diyarbakır

Artışın sebebi illere göre farklılık gösterirken bazı ortak noktalar da var.

Habere göre artışın sebepleri özellikle şunlar: Mersin’de yazlıkçıların gelmeye başlaması, Antep’te organize sanayi bölgesinde tedbirlere uyulmaması, Diyarbakır’da ise ‘normalleşme’ adımlarının rehavet getirmesi.


15:16 | Akar: Yeni celplerle gelecek yaklaşık 100 bin gence ‘Corona’ testi yaptık

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Yeni celplerle gelecek yaklaşık 100 bin gencimize test yaptık. Terhisler sıkıntısız tamamlandı, celpler için de hassasiyet gösteriyoruz” dedi.

Akar’ın açıklaması şöyle:

“Yeni celplerle gelecek yaklaşık 100 bin gencimize PCR testi yaptık. Bunun koordinasyonunu Sağlık Bakanlığı ile yaptık. Bu konudaki desteklerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz. Tüm il ve ilçelerde 3-4 gün öncesinden PCR testi yapıldı, ‘sağlam’ denildikten sonra onların sevki başladı. Terhis olacak askerleri ise 14 gün öncesinden gözlem altına aldık.”


15:12 | Rapor: Mayıs’ta 156 iş cinayeti yaşandı, 29’u Covid-19 kaynaklı

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin iş cinayetleri raporuna göre, Mayıs ayında en az 156 işçi hayatını kaybetti.

Rapora göre 156 işçiden en az 29’u Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

Raporda, “Tespit edebildiğimiz kadarıyla Covid-19 nedenli Mart ayında 14 işçi, Nisan ayında 103 işçi ve Mayıs ayında 29 işçi yaşamını yitirmiştir” bilgisi de paylaşıldı.

İSİG, Covid-19’un “bir işçi sınıfı hastalığı haline geldiğini” vurguluyor.


12:55 | Van’da taziye sonrası vaka sayısı 44’e yükseldi

Van’ın Edremit ilçesinde salgın tedbirleri kapsamında yasaklanmasına rağmen kurulan taziye sonrası tespit edilen vaka sayısı arttı.

Valilik tarafından yapılan açıklamada, bununla bağlantılı Covid-19 vakasının 44’e, bir otobüs firmasındaki şoförün karantinayı ihlal etmesiyle bağlantılı vaka sayısının ise 15’e yükseldiği kaydedildi.

Açıklamada, vaka sayısının 530, tedavi görüp taburcu olan hasta sayısının 460, ölenlerin sayısının 10 olduğu aktarıldı.


11:32 | Muş’ta iki köy karantinaya alındı

Muş’un Hasköy ilçesine bağlı Dağdibi ile Bulanık ilçesinin Çaygeldi köyünde Corona virüsü vakası tespit edildi.

Bunun üzerine köy karantina altına alındı.

İki köyde giriş-çıkışlar kontrol altına alındı.


10:28 | ‘AVM’lerden vaka haberleri geliyor, TÜBİTAK’a da salgın bulaştı’

AVM’lerde örgütlü bulunan Tez-Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu, “normalleşme” süreciyle birlikte Covid-19 vakalarında artış yaşandığını söyledi.

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’a konuşan Özdemiroğlu, “Bazı kentlerdeki AVM’lerden vaka haberleri geliyor. Ancak asıl etkinin 15 Haziran’dan sonra çıkmasını bekliyoruz” dedi.

“Mersin’deki bir AVM’de, Kayseri ve Konya’daki bazı mağazalarda vaka görüldü. Hatta Kayseri ve Konya’daki bazı mağazalar karantinaya alınmış. İstanbul’daki bir AVM’de 2 işçide vaka pozitif.”

Özdemiroğlu, AVM’lerdeki önlemlerin sadece kapı girişinde ateş ölçmekten ibaret olduğunu, müşteriler içeri girdikten sonra onları denetleyen kimsenin olmadığını dile getirdi.

“AVM’lere girdikten sonra bir kısmı maskelerini çıkararak mağazaları gezmeye başlıyor. Mağaza personeli uyarıyor ancak bu durumda da sözlü tartışmalar yaşanabiliyor. Çalışanlar denenen ürünleri kabinlerde dezenfekte etmek zorunda kalıyor. Kabin görevlisi çalışanlara yönelik bir önlem alınmıyor. Salgına açık halde çalışıyorlar. Mağaza içerisine giren müşteri sayısını ölçen bir sistem yok. Müşteriler özellikle kasa önlerinde fiziki mesafeye özen göstermiyor. Çalışanlar kendilerini güvende hissetmiyor.”

TÜBİTAK’ta da vaka tespit edildiğini belirten Özdemiroğlu, “Birinci katta vaka çıkınca katta çalışan 48 kişiyi evlerine göndermişler. Bu da yanlış. Eğer vaka varsa evlere de bulaştıracaktır. Ortak alanları 500 kişi kullanmış. Yemeği 500 kişi aynı yerde yiyor. TÜBİTAK gibi bir yerde böyle bir tedbirsizlik olur mu? Eğer TÜBİTAK böyle ise diğer yerler kim bilir nasıldır?” diye konuştu.


09:30 | Kanada’da okullar açıldı, bir sınıfta virüs tespit edildi

Salgın tedbirlerinin gevşetilmeye başladığı Kanada’nın Quebec bölgesinde bir ilkokulda çok sayıda çocukta Covid-19 tespit edildi.

11 kişilik bir sınıftaki öğrencilerden dokuzuna virüs bulaştığı belirlendi.

Sağlık yetkilileri söz konusu okulda öğrencilere sık sık ellerini yıkama uyarısında bulunma ve sosyal mesafe gibi kurallara uyulduğunu, buna rağmen salgının önüne geçilemediğini ifade etti.


09:12 | Urfa’daki eylem yasağına ‘Corona’ gerekçesi

Urfa Valiliği, kentteki tüm eylem ve etkinliklerin 1 ay boyunca yasaklandığını duyurdu.

8 Haziran ile 7 Temmuz tarihleri arasında uygulanacağı duyurulan yasağın gerekçesi ise Corona virüsü salgını olarak gösterildi.


09:00 | Kılavuzunu güncelleyen DSÖ’den hükümetlere maske konusunda tavsiyeler

Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19 salgınının yayılmasını önlemek için mevcut kılavuzunu güncelleyerek hükümetlere maske konusunda tavsiyelerde bulundu. Bulaşmanın olduğu yerlerde ve fiziksel mesafenin mümkün olmadığı durumlarda 60 yaş veya üstündekilerle sağlık sorunları olanların da tıbbi maske takmasını tavsiye eden DSÖ, maskelerin mümkün olan en yüksek sıcakta sık sık yıkanması ve başkalarıyla paylaşılmaması gerektiğini vurguladı.

Haberin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Maçka Parkı'nda homofobik saldırı: İki kişi darp edildi
Sonraki Haber
NASA'nın keşif aracı 17 Temmuz'da fırlatılacak