Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Dünya genelinde vaka sayısı 6.4 milyonu aştı

Canlı Blog | Dünya genelinde vaka sayısı 6.4 milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Covid-19 salgınında dünya genelinde vaka sayısı 6.4 milyonu, can kaybı 375 bini aştı. Hastalığı atlatanların sayısı ise üç milyona yaklaşıyor. Yaklaşık 165 bin vakanın tespit edildiği Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkede yeniden açılma tartışmaları sürüyor. Salgına dair güncel gelişmeler canlı sayfamızda.

 


23:40 | Sağlık Bakanı Koca: Tedbirlere uymazsak başa dönebiliriz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter üzerinden Covid-19 salgınının sona ermediğini hatırlatıp, tedbirlere uyulmazsa başa dönülebileceği uyarısında bulundu.

Vaka sayısının 165 bini geçtiği Türkiye’de toplam can kaybı 4 bin 585.


23:34 | İsrail’de 1 Mayıs’tan bu yana en yüksek vaka kayıtlara geçti

İsrail’de son bir ay içinde görülen en yüksek günlük Covid-19 vaka sayısı kayıtlara geçti.

İsrail Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, ülkede son 24 saatte 116 yeni Covid-19 vakası tespit edildiği, beş kişinin de virüs nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi.

Bunun ülkede 1 Mayıs’tan bu yana görülen en yüksek günlük yeni vaka sayısı olduğuna işaret edilen açıklamada, toplam vaka sayısının 17 bin 285’e, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının da 290’a yükseldiği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca hastalardan 31’nin durumunun ağır olduğu, 14 bin 940 kişinin ise iyileştiği aktarıldı.

Mayıs ortalarında günlük yeni vaka sayısının 50’nin altına düştüğü İsrail’de, Covid-19 nedeniyle kapatılan okullarda yeniden eğitime başlanmış, restoran ve alışveriş merkezleri de dahil tüm işletmeler açılmıştı.

Ülkede öğrenci veya öğretmenlerde Covid-19 vakası tespit edilmesi nedeniyle 31 okul yeniden kapatılmıştı.


22:46 | Irak’ta salgının başından bu yana en yüksek vaka kayıtlara geçildi

Irak’ta Covid-19 salgının yayılmaya başladığı Şubat ayından bu yana ilk defa bir gün içinde 500’ün üzerinde yeni vaka tespit edildi.

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, son 24 saate 519 kişide daha Covid-19 tespit edildiği ve vaka sayısının 7 bin 387’ye yükseldiği belirtildi.

Virüs nedeniyle 20 kişinin daha hayatını kaybettiği ve toplam can kaybının 235 olduğu aktarılan açıklamada, iyileşen hasta sayısının ise  3 bin 508’e ulaştığı kaydedildi.


22:35 | Kars’ta bazı cadde ve sokaklarda maske takma zorunluluğu

Kars’ta Covid-19 tedbirleri kapsamında halkın yoğun olduğu cadde ve sokaklarda maskesiz dolaşmak yasaklandı.

Kars Valisi Türker Öksüz başkanlığında toplanan İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi toplantısında alınan kara göre, 3 Haziran’dan itibaren maske takmanın zorunlu olduğu cadde ve sokaklar şöyle:

  • Faikbey, GAMP, Atatürk, Kazımpaşa, Dr. Metin Sözen, Ordu, Şehit Yusufbey ve Halitpaşa caddelerinin tamamı ile Ortakapı Mahallesi, İstasyon Mahallesi ve Hapan mevkisinde.

Karar doğrultusunda maske takmayanlar hakkında cezai işlem uygulanacak.


22:10 | MEB: Okul öncesi kurumlar 19 Haziran’a kadar açık

Milli Eğitim Bakanlığı, ‘normalleşmeye geçişle’ birlikte kreş, gündüz bakımevi ve özel okul öncesi kurumlarının ardından resmi okul öncesi kurumların da yeterli talep olması halinde 19 Haziran’a kadar hizmet sunabileceğini açıkladı.


20:02 | Sağlık Bakanlığı: 22 kişi hayatını kaybetti, 786 yeni tanı konuldu

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de salgına ilişkin güncel verileri açıkladı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • 786 vaka tespit edildi
  • 22 kişi yaşamını yitirdi
  • 974 kişi hastalığı attı
  • 32 bin 325 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 165 bin 555
  • Toplam can kaybı sayısı 4 bin 585
  • Toplam iyileşen sayısı 129 bin 921
  • Toplam test sayısı 2 milyon 103 bin 44


19:50 | İspanya’da son iki gündür Covid-19 kaynaklı ölüm yaşanmıyor

İspanya Sağlık Bakanlığı, son 48 saatte Covid-19 kaynaklı ölüm tespit edilmediğini duyurdu.

Bakanlık, son bir haftada 34 kişinin salgından öldüğünü fakat son 48 saatte ölüm görülmediğini bildirdi.

Açıklamada ayrıca son 24 saatte yeni vaka sayısının 137 olduğu, toplam sayının 239 bin 932’ye yükseldiği bilgisi verildi.

Öte yandan 7 Haziran’da dolacak olağanüstü halin (OHAL) son kez 21 Haziran’a kadar uzatılması için Meclis’e yeni bir tezkere sunulması kararı alındı.


19:30 | Wuhan’da 15 günde 10 milyona yakın kişiye test, yeni vakaya rastlanmadı

Covid-19 salgınının çıkış yeri olarak kabul edilen Çin’in Wuhan kentinde yerel vakaların ortaya çıkması üzerine yeni bir dalga endişesiyle bütün nüfusa Covid-19 testi yapma kararı alınmıştı.

Diken’in aktardığına göre, resmi bilgiye göre 14 Mayıs’tan 1 Haziran’a kadar toplam 9 milyon 899 bin 828 kişi test edildi, sadece 300 asemptomatik (belirti göstermeyen) hastaya rastlandı.

Çin asemptomatik hastaları vakadan saymıyor.

Asemptomatik vakaların sayısının genel nüfusa oranla çok düşük olduğunun altı çizilen açıklamada bu 300 kişinin başka insanlara virüs bulaştırmadığı belirtildi.

Wuhan’da 12 Aralık 2019’da virüsün görülmesinin ardından karantina uygulanması başlanmış, ardından 8 Nisan’da uygulama kaldırılmıştı.

Ancak kentte yeni vakalar ortaya çıkmasının ardından Wuhan’ın şehir çapındaki iddialı test denemesi ortaya atılmıştı.

Wuhan’da salgının başından bu yana 50 binin üzerinde vaka kayda geçti.


17:56 | Diyarbakır’da karantinaya alınan mahallede vaka sayısı 59’a yükseldi

Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesindeki Serap Güzeli mahallesinde görülen Corona virüsü vaka sayısı 59’a yükseldi.

Mahallede bir kişide Corona virsü tespit edilmesinin ardından filyasyon ekipleri mahallede yaptığı çalışmayla hastanın temas ettiği kişilere test yapılmıştı.

Testler sonrası aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 17 kişide daha koron virüs tespit edilmişti.

İHA’nın haberine göre vaka sayısı 59’a yükseldi.

Mahalle jandarma ekipleri tarafından karantinaya alınarak giriş çıkışlara kapatılmış durumda.


17:37 | Rize’ye giden çay üreticilerinden 22’sinin Covid-19 testi pozitif çıktı

Rize’ye giden yaklaşık 11 bin çay üreticisine yapılan Covid-19 testinde 22 kişinin test sonucu pozitif çıktı.

Rize Valisi Kemal Çeber, çay üreticilerinin 20 Mayıs’tan itibaren Rize’ye gelmeye başladığını hatırlatarak, test sonuçları hakkında şu bilgileri verdi:

“Yaklaşık 11 bin 37 test yapıldı. Bu sabah itibariyle test sonuçlarımız geldi. Son gelen testler sonucu 22 pozitif vakamız meydana geldi. Bu 22 vatandaşımızın her biri hastahanede ve tedavi altına alındı. Bunların yakını olan karantina ve gözlem altında aldığımız 202 hemşehrimiz var. Onların da evde takipleri ve testleri yapılıyor. Onların içinde testleri henüz pozitif çıkan olmadı.”

Kente gelen tüm çay üreticilerinin Covid-19 taramalarını yapmaya gayret ettiklerini dile getiren Çeber, “Ortaya çıkan sonuç kontrol edebileceğimiz bir nokta. Takibimiz alanda da devam ediyor” dedi.


16:37 | HDP’li Silopi Belediyesi’nden ücretsiz maske

Şırnak’ın Silopi ilçesinde, Covid-19 salgını nedeniyle yurttaşlara maske takma zorunluluğu getirilmişti.

Bunun üzerine HDP yönetimindeki Silopi Belediyesi, yurttaşlara ücretsiz maske dağıtmaya başladı.

Kentin en işlek caddesi olan Sanat Sokağı’nda stant açan belediye zabıtalarının, ücretsiz maske dağıtımı yaptığı bildirildi.


16:05 | İstiklal Caddesi’nde salgın öncesi görüntüler

Covid-19 salgını nedeniyle maskesiz girilmesi yasaklanan İstanbul Beyoğlu’ndaki İstiklal Caddesi’nde hükümetin açıkladığı ‘normalleşme’ süreciyle birlikte birçok insanın maske takmadığı görüldü.

Sosyal mesafe kuralının da ihlal edildiği cadde salgın öncesi eski günlerine döndü.

Fotoğraf: DHA

15:25 | Bakan Koca ‘her şey normale dönmedi’ dedi, tedbirleri halka bıraktı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, salgın tedbirleri kapsamında getirilen sokağa çıkma kısıtlamasının kalkmasının her şeyin normale döndüğü anlamına gelmeyeceğini belirtti.

Koca, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada salgına karşı şu uyarıda bulundu:


15:16 | Uzmanlardan uyarı: Birinci dalga tehlikesi sürüyor

Diyarbakır Sağlık Platformu, Covid-19 salgının kentte geldiği son aşamaya ilişkin açıklama yaptı.

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir, 1 Haziran itibariyle kentteki hastanelerde tedavi altında olan hasta sayısının 200’ü geçtiğini paylaştı.

Yeniden açılmaya ilişkin uyarıda bulunan Demir, “Salgın tehlikesi toplum sağlığını tehdit etmeye devam etmektedir. Hastalığı önlemenin en iyi yolu kişisel hijyen kurallarına uyulması, kalabalık ortamlardan maske takılması ve fiziksel mesafenin korunmasıdır. İlimizde bu önlemlerin alınmadığı gözlenmektedir” dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey üyesi Halis Yerlikaya ise her gün bin civarında yeni vakanın tespit edildiğini, 30’a yakın insanın yaşamını yitirdiğini hatırlattı: “Bu anlamda toplumun hijyen kurallarına, maske takmasına, fiziki mesafe kuralına uyması gerekiyor.”

“Kentimizde 50’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini biliyoruz. Bildiğimiz 100’e yakın sağlıkçı testi pozitif” diyen Yerlikaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunun için sesimizi duyurmak istedik. Birinci dalga bitmedi, bulaşıcı oranı yüksek olan tehlikeli bir salgınla karşı karşıyayız. Halkımızın bu konuda var olan çağrılara duyarlı olmasını istiyoruz.”


15:05 | Zirve dönemindeki seviyeye yaklaştı: İran’da 24 saatte 3 bin 117 vaka

İran’da Covid-19 salgını başladığından bu yana, son 24 saatte 3 bin 117 vaka ile ikinci en yüksek günlük vaka sayısı tespit edildi.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre ülkedeki günlük vaka artışı, zirve dönemindeki seviyeye yükseldi. Daha önceki en yüksek vaka sayısı 3 bin 186 vaka ile 31 Mart’ta kayıtlara geçmişti.

Fotoğraf: Reuters

Yine de Covid-19 kaynaklı can kaybı ilk dönemdeki kadar yüksek değil. Sağlık Bakanlığı’nın son verilerine göre, son 24 saatte 64 kişi yaşamını yitirdi.

Böylece İran’daki toplam vaka sayısı 157 bin 562’ye yükseldi. Bunların 123 binin iyileştiği belirtildi. Toplam can kaybı sayısı ise 7 bin 942’ye ulaştı.

Ülke genelinde Covid-19 salgını nedeniyle alışveriş merkezleri, kapalı çarşılar, restoranlar, kafeler, kuaförler ve diğer işletmeler ilgili alınan tedbirler kademeli olarak kaldırılmış ve şehirlerarası seyahat serbest hale getirilmişti.


15:00 | Son üç ayda en az 127 gazeteci ‘Corona’ nedeniyle yaşamını yitirdi

Cenevre merkezli sivil toplum örgütü Presse Emblème Campagne (PEC), son üç ay içinde Covid-19 nedeniyle en az 127 gazetecinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

PEC’e göre bu ölümlerin en az üçte ikisi doğrudan gazetecilik faaliyeti ile ilgili. Covid-19 pandemisinde yaşamını yitiren gazetecilerin sayısının rapor edilenden daha yüksek olabileceği belirtiliyor.

Kuruluşa göre, Covid-19 kaynaklı en çok gazeteci ölümü Latin Amerika’da yaşandı: Peru’da 15, Brezilya ve Meksika’da 13’er, Ekvador’da ise 12.

Avrupa’da 23, Asya’da 17, Kuzey Amerika’da 13 ve Afrika’da 12 gazetecinin yaşamını yitirdiği kaydedildi.


14:45 | Afrika’da Corona virüsü vaka sayısı 150 bini aştı

Afrika ülkelerinde Corona virüsü vaka sayılarındaki yükseliş devam ediyor.

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (Africa CDC) verilerine göre, kıta genelinde vaka sayısı son 24 saatte yaklaşık 5 binden fazla artarak 152 bin 442’ye yükseldi.

Covid-19’u atlatanların sayısı 63 bin 661’e, hayatını kaybedenlerin sayısı 4 bin 344’e çıktı.

Vaka sayısının en yüksek olduğu Afrika ülkeleri sırasıyla şöyle: Güney Afrika, Mısır ve Nijerya.

Can kaybının en yüksek olduğu ülkeler ise şöyle: Mısır, Güney Afrika ve Cezayir.


14:35 | Spor tesislerinde uygulanacak önlemler açıklandı

Gençlik ve Spor Bakanlığı, yeniden açılma süreciyle Gençlik Merkezleri ve Gençlik Kampları ile bakanlığa bağlı spor tesislerinde uygulanacak önlemleri açıkladı:

  • Tesisler ve antrenman alanlarının her akşam düzenli olarak temizliğinin ve dezenfeksiyonunun yapılması.
  • Tesislere giriş bölümünde elektronik ateş ölçme cihazlarının bulunması.
  • Antrenman ekipmanlarının kişiye özel olmasına özen gösterilmesi.
  • Ekipmanların ortak kullanımı zorunlu ise kullanılan malzemelerin her kullanımdan sonra dezenfekte edilmesi.
  • Antrenörlerin ve tesis çalışanlarının maske takması, sporcuların da antrenman anı hariç maskelerini takması.
  • Su şişeleri ve bardakların tek kullanımlık olması.
  • Kağıt mendil, havlu, vb. tüm tek kullanımlık veya tekrar kullanılabilir hijyen malzemelerinin güvenli kaplarda korunarak tutulması.
  • Spor salonu ve antrenman alanlarının klima ve havalandırma sistemleri yüzde yüz temiz hava sağlanıyorsa kullanılması, aksi takdirde kullanılmaması, antrenman öncesi ve sonrası kapı ve pencerelerden faydalanarak doğal havalandırma yapılması.
  • Tesislerde bulunan tüm alanlardaki kapı kolları, banyo muslukları, tuvaletler gibi sık kullanılan alanların klozet kapakları kapatılarak günde birkaç kez dezenfekte edilmesinin sağlanması.
  • Soyunma odalarının ve duşların mümkün olduğunca kullanılmaması.
  • Buhar odaları ve saunaların kullanılmaması.
  • Tesislere ulaşımda mümkün olduğunca toplu taşıma araçları yerine, bisiklet veya özel araçların kullanılmasına özen gösterilmesi.
  • Tesislerde bulunan su sebili ve buna benzer otomatların kullanılmaması.
  • Sporcu ve üyelerin salon içine girişlerinin temassız bir şekilde sağlanması. El izi, parmak izi veya şifre gibi uygulamalar varsa kullanılmaması.
  • Yüzme havuzlarında mevcut kulvar başına en fazla üç sporcu olacaktır.
  • İmkanlar dahilinde soyunma dolaplarının günde en fazla bir kişi tarafından kullandırılması sağlanacaktır.

13:38 | THY, 18 Haziran’da yurt dışı uçuşlara başlıyor

Türk Hava Yolları (THY), Covid-19 salgını nedeniyle ara verdiği yurt dışı uçuşlarıyla ilgili açıklama yaptı.

Buna göre, uçuşlar 18 Haziran’da başlayacak. THY, uluslararası yolcu uçuşlarını 28 Mart tarihi itibarıyla durdurmuştu.

TRT’nin haberine göre seferler, Avrupa’daki Almanya, İsviçre, Avusturya, Hollanda, İsveç ve Danimarka’dan Türkiye’deki 14 noktaya aktarmasız olarak gerçekleştirilecek.

Yurt içi uçuş noktaları ise Antalya, Ankara, Antep, Adana, Diyarbakır, Ordu-Giresun, Elazığ, Samsun, Hatay, Kayseri, Trabzon, İzmir, Konya, Bodrum-Dalaman olarak sıralandı.


13:33 | Ankara Tabip Odası: Kentte 391 sağlık çalışanına virüs bulaştı

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu, Corona virüsüne yakalanan sağlık çalışanlarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, 2 Haziran itibariyle Covid-19 tanısı konan sağlık çalışanı sayısının 391’e yükseldiği ve bir diş hekiminin de yaşamını yitirdiği bilgisine yer verildi.

Tanı konulan sağlık emekçileri bölümlerine göre dağılımı şöyle:

“78’i uzman hekim, 42’si tıbbi asistan, 10’u tıbbi sekreter, 4’u diş hekimi, 1’i işyeri hekimi, 56’sı hemşire, 26’sı acil tıp teknisyeni, 7’si mutfak çalışanı, 3’u güvenlik, 1’i eczacı, 47’si temizlik işçisi, 25’i aile hekimi, 6’sı idari personel, 2’si röntgen teknisyeni.”


13:25 | Kamuda alınacak Covid-19 tedbirleri belirlendi

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Covid-19 salgını nedeniyle başlatılan ‘kamuda esnek çalışma modeli’nin sona ermesiyle, kamu kurum ve kuruluşlarında alınması gereken önlemleri belirledi.

Tedbirler arasında, servis araçlarından bina girişine, ofis ortamında maske kullanımından yemekhane düzenine kadar birçok madde yer alıyor.

Buna göre,

  • Servis araçları ile hizmete mahsus tüm araçların taşıma kapasitesi sosyal mesafe kuralları gözetilerek belirlenecek. Araçlarda el antiseptiği ve tek kullanımlık maske bulundurulacak.
  • Olası yığılmaların önüne geçilmesi için servis hareket saatleri yeniden belirlenecek.
  • İşyerlerine girişlerde tüm çalışanların temassız ateş ölçer ile vücut sıcaklıkları kontrol edilecek. Geçiş kontrol sistemi bulunan işyerlerinde bulaşma riskine karşı temassız sistemler kullanılacak.
  • Sosyal mesafeyi sağlamaya dönük kurum girişlerinde geçiş işaretlemeleri yapılacak.
  • Bina girişleri ile asansör kabini ve katlarda bilgilendirme panolarına Corona virüsü salgınından korunma yöntemlerine ilişkin güncel bilgiler paylaşılacak.
  • Ofisler ve toplantı odaları ile tuvaletler, asansör, merdiven trabzanları, kapı kolları ve elle sık temas edilen çalışma ortamındaki ekranlı araçlar ile bilgisayar klavyeleri, fare ve telefon gibi ekipmanlar dezenfekte edilecek.
  • Ofisler sık aralıklarla doğal yollarla havalandırılacak. Havalandırma sistemleri yeniden gözden geçirilecek. Toplantı, görüşme ve eğitimler de çevrimiçi veya telekonferans görüşmesi yoluyla yapılacak.
  • Sosyal mesafenin sağlanamadığı ofis ortamlarında çalışanlar için yeniden düzenlemeye gidilecek. Tüm personel çalışma müddetince maske kullanacak.
  • Yemekhanelerde daha az sayıda kişinin bir arada bulunmasını sağlayacak şekilde yemek saatleri ve masa düzeni ayarlanacak.
  • Yemekhane girişlerinde uygun zemin işaretlemeleri yardımıyla sosyal mesafe korunacak. Tek kullanımlık ürünlerle kumanya verilecek. Ortak kullanım alanındaki su sebilleri ve çay makinaları kullanılmayacak.

12:06 | Bilim Kurulu üyesi: Gerekli değilse acil servisleri kullanmayın

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Demircan, hastanelerde “normalleşme” süreci için hazırlıkların yapıldığını belirterek, yurttaşlara çok gerekli değilse acil servislerin aşırı kullanılmaması uyarısı yaptı.

DHA’ya konuşan Demircan, “Maskesiz hastaneye gelmeyeceğiz, hastanelerde refakatçi sayısını azaltacağız. Çalışanlarımız kendi koruma önlemlerini alacaklar. Bekleyen hastaların ameliyatları, tedavileri başlayacak. Her hastane normalleşme için çalışıyor” dedi.

Prof. Dr. Demircan, “Hem sağlıkçılara hem de halkımıza iş düşüyor. Sağlıkçılarımız, daha seyrek randevular ile insanları bir arada enfekte etmemeye, bekleme salonlarını kalabalıklaştırmamaya özen gösterecek” diye ekledi.

Önce aile hekimlerine gidilmesi gerektiğini belirten Demircan, “Basamak basamak gidelim. Lütfen bunu Türkiye’ye yerleştirelim. Böyle olursa hem hekimlerimizin hem de hastalarımızın işi daha kolay olacak” diye belirtti.

Demircan ayrıca, “Halkımız çok konuda anlayış gösterdi. Bundan sonra da optimum düzeyde, gerçek ihtiyacı varsa gelmeli yoksa ileri dönemde randevu oluşturabilir. Bu konuda halkımızdan duyarlılık istiyoruz” çağrısında bulundu.


11:33 | Kamuda görevli hamile personele idari izin

Kamu kurumlarında görev yapan hamile personel, gebeliğinin 24. haftasından 32. haftasına kadar olan süre içinde idari izinli sayılacak.


11:10 | Rusya’da can kaybı sayısı 5 bini aştı

Rusya’da son 24 saatte 8 bin 863 kişide daha Corona virüsü tespit edildi.

Böylece toplam vaka sayısı 423 bin 741’e çıktı. Rusya, ABD ve Brezilya’nın ardından en çok vaka tespit edilen ülke konumunda.

Ülkede son 24 saatte can kaybı sayısı da 182 artarak 5 bin 37’ye yükseldi.

Covid-19’u atlatanların sayısının ise 11 bin 108 artarak 186 bin 985’e ulaştığı bildirildi.


11:00 | Prof. Dr. Tükek: Toplumsal bağışıklık için çok gerideyiz

İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, Türkiye’nin toplumsal bağışıklık için çok geride olduğunu belirterek, “Dikkatli olalım lütfen” dedi.

Tükek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Yeni nesil antikor testlerinin ilk sonuçlarına göre virüsle karşılaşmış, hastalığı semptomsuz geçirmiş, antikor testleri pozitif olmuş hasta oranı zannettiğimizden çok düşük. Toplumsal bağışıklık için çok gerideyiz. Dikkatli olalım lütfen” ifadelerine yer verdi.

İstanbul Tıp Fakültesi’nde, 28 Mayıs’ta antikor testlerinin yapılmaya başlandığı duyurulmuştu.


10:50 | Bangladeş’te mülteci kampında Covid-19 kaynaklı ilk ölüm

Bangladeş’te Arakanlı Müslümanların yaşadığı mülteci kampında Covid-19 nedeniyle bir kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Euronews’in aktardığına göre sağlık yetkilisi Toha Bhuiyan, yaşamını yitiren kişinin 71 yaşında bir Rohingyalı olduğunu ve dünyanın en büyük mülteci kamplarından biri olan Kutupalong’da kaldığını belirtti.

İlk Covid-19 kaynaklı ölümüm bildirildiği kampta ayrıca en az 29 kişinin daha virüse yakalandığı duyuruldu. Ancak toplam vaka sayısına ilişkin bir bilgi paylaşılmadı.


10:37 | “Yeniden Açılma Sürecinde Elektif Cerrahiler” toplantısının sonuçları raporlaştırıldı

Türk Tabipleri Birliği (TTB), İstanbul Tabip Odası (İTO) ve TTB-Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu (UDEK) tarafından 19 Mayıs’ta gerçekleştirilen “COVID-19 Pandemisinde Yeniden Açılma Sürecinde Elektif Cerrahiler” toplantısının sonuçları raporlaştırıldı.

Raporda, toplantıda dile getirilen görüşler ve salgının seyri doğrultusunda elektif cerrahi işlemlerinin yeniden başlatılmasına ilişkin saptama ve öneriler yer alıyor.

Can kaybı ve vaka sayılarının azalmaya başlamasıyla “normalleşme” adı altında bazı önlemlerin kaldırılması ya da gevşetilmesi ile sağlık alanında da bir süredir ertelenmiş olan Covid-19 dışı hizmetlerin yeniden başlatılması gündeme geldi.

Henüz birinci dalganın tam anlamıyla sönümlenmediğine dikkat çekilen raporda, salgının hâlâ stabil olmayan bir seyir sürdürdüğü, Covid-19 için yapılan test sayılarının yeterli düzeyde olmasının önemine değinildi.

Sağlık hizmetlerinin yeniden açılma sürecinde randevu saatlerinden bekleme alanlarına kadar farklı boyutlarda düzenlemelere ihtiyaç duyulduğuna ve bunları açıkça ortaya koyan dokümanlara gereksinim bulunduğuna dikkat çekilen raporda, asemptomatik Covid-19 hastalarının belirlenmesinden aydınlatılmış onamın önemine, hasta ve çalışan güvenliği için alınması gereken önlemlerden ameliyathanelerin kullanımına uzanan bir çerçevede bu süreçte yapılması gerekenlere yer verildi.

  • Raporun tamamı BURADAN ulaşabilirsiniz.

10:32 | Brezilya’da can kaybı sayısı 30 bine yaklaştı

Brezilya’da yeni tip Corona virüsü nedeniyle can kaybı sayısı son 24 saatte 623 artarak 29 bin 937’ye yükseldi.

Ülkedeki vaka sayısı da 12 bin 247 artışla 526 bin 447’ye ulaştı.

Salgının yeni merkezi olan Latin Amerika’da en fazla vaka ve ölümün olduğu ülke Brezilya.


10:30 | Meksika’da can kaybı sayısı 10 bini aştı

Meksika’da Covid-19 kaynaklı can kaybı sayısı son 24 saatte 237 artarak 10 bin 167’ye yükseldi.

Ülkede virüse bağlı ilk ölüm 19 Mart’ta gerçekleşmişti.

Meksika’da tespit edilen vaka sayısı da 2 bin 771 artışla 93 bin 435’e ulaştı.


10:26 | DSÖ: Covid-19 tedavisinde antibiyotiğe başvurmayın

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19 tedavisinde antibiyotik kullanımına karşı uyardı.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Covid-19 pandemisi antibiyotik kullanımında bir artışa neden oldu. Bu durumun yaratacağı bakteriyel direnç pandemiden sonra da ağır bir yük oluşmasına neden olacak” açıklamasında bulundu.

Covid-19’u hafif semptomlar ile geçiren hastaların antibiyotik kullanmaması gerektiği belirtildi.


10:10 | Nostaljik tramvay İstiklal’deki seferlerine geri döndü

Salgın tedbirleri kapsamında 5 Nisan’da seferlerine ara verilen İstanbul Taksim’deki nostaljik tramvay, bugün ilk seferine yeniden başlamak için Taksim Meydanı’na geldi.

Sabah saat 07.00 itibarıyla yolcularını alan nostaljik tramvay ilk seferini yaklaşık 2 ay sonra gerçekleştirdi.


09:58 | Meclis, 48 gün aradan sonra yoğun gündem ile açılıyor

Corona virüsü salgını nedeniyle 16 Nisan’da çalışmalarına ara veren TBMM, mesaisine bugün başlıyor.

Meclis Genel Kurulu’nda ilk olarak bekçiler ile ilgili kanun teklifi görüşülecek.

Teklifle, on binlerce bekçinin görev ve yetkileri yeniden belirleniyor. Teklife göre, bekçiler kimlik sorabilecek, üst ve araç araması yapabilecek.

Ayrıca üçüncü yargı paketi Adalet Komisyonu’nda ele alınacak.

Meclis’te ilk etapta grup toplantılarının yapılması ise planlanmıyor.


09:45 | Silopi’de maskesiz dışarı çıkmak yasaklandı

Şırnak’ın Silopi ilçesinde Corona virüsü salgını tedbirleri kapsamında maske takmadan dışarı çıkmak yasaklandı.

Silopi Kaymakamlığı İlçe Hıfzıssıhha Kurulu tarafından yapılan açıklamada, “Pazar yerleri ve marketler gibi insanların toplu şekilde bulunduğu tüm alanlarda, kamu kurumlarında ve insanların toplu olarak çalıştığı bütün iş yerlerinde çalışanların ve müşterilerin maske takma zorunluluğunun devam etmesine karar verilmiştir” de denildi.

Yasağı ihlal edenlere para cezası başta olmak üzere yaptırım uygulanacağı açıklandı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ali İsmail Korkmaz saldırıya uğradığı yerde anıldı
Sonraki Haber
İstanbul Kitap Fuarı'nın Onur Yazarı Nazlı Eray