Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Dünya genelinde vaka sayısı 7 buçuk milyona yaklaşıyor

Canlı Blog | Dünya genelinde vaka sayısı 7 buçuk milyona yaklaşıyor

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde 410 binin üzerinde insanın hayatını kaybettiği salgında vaka sayısı 7 buçuk milyona yaklaşıyor. Günlük vaka sayılarının bine yakın seyrettiği Türkiye’de yeni ‘normalleşme’ adımları atılıyor. Ancak uzmanlar virüsün yayılabileceği konusunda uyarıyor. Covid-19 salgınına dair gelişmeler sayfamızda.

 


23:26 | Urfa’da bir mahalle ve 28 bina karantinaya alındı

Urfa’nın yedi ilçesinde 28 bina ve bir mahalle Covid-19 nedeniyle karantinaya alındı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Viranşehir, Hilvan, Suruç, Siverek, Haliliye, Eyyubiye ve Karaköprü ilçelerine bağlı mahallelerde Covid-19) test sonucu pozitif çıkan kişilerin olması üzerine kişilerin yaşadıkları 28 bina 14 gün süre ile karantinaya alındı.

Hilvan’da ise Kepirhisar mahallesinin tamamı karantinaya alındı.


23:05 | DSÖ: Mevsim değişiminin Covid-19 üzerindeki etkisine dair bir veri yok

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Programı Başkanı Mike Ryan, mevsim değişikliğinin Covid-19 salgınının yayılması üzerindeki etkisine dair pek veri olmadığını açıkladı.

Ryan, “Mevsimin veya hava sıcaklığının bu soruna çözüm olacağı beklentisine kapılamayız” dedi.

Ryan, “Mevsim değiştiğinde virüsün daha saldırgan davranması veya daha etkili bulaşıp bulaşmaması yönünde elimizde bir veri yok” ifadesini kullandı.

Kişisel koruma ekipmanlarında yaşanan tedarik sorununun dünya çağında önemini korumaya devam ettiğini belirten Ryan, “Bazı ülkelerde sağlık sistemleri zorluk çekiyor ve büyük bir baskı altındalar” dedi.

Salgının ilk dönemlerinde havaların ısınmasıyla Covid-19’un yayılmasının yavaşlayacağını iddia ediliyordu. Ancak Kuzey yarım kürede özellikle de Latin Amerika’da bahar aylarından itibaren virüsün yayılması bu iddianın etkisini azalttı.


22:05 | İstanbul-Londra hattında karşılıklı uçuşlar 11 Haziran’da başlıyor

Covid-19 salgını sebebiyle ara verilen Türkiye-İngiltere karşılıklı uçuşları 11 Haziran’dan itibaren yeniden başlıyor.

İngiltere’nin Ankara Büyükelçiliği İstanbul-Londra hattında Türk Hava Yolları (THY) ve AnadoluJet’in karşılıklı her gün ayrı ayrı birer uçuş gerçekleştireceğini duyurdu.

THY’nin uçuşları İstanbul Havalimanı’ndan Londra Heatrow Havalimanı’na; AnadoluJet’in uçuşları ise İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Londra Stansted Havalimanı’na karşılıklı yapılacak.

Büyükelçilik’ten yapılan açıklamaya göre Türkiye vatandaşları ve Türkiye’de oturumu bulunan İngiltere vatandaşları bu uçuşlar ile İstanbul’a gelebilecek.

Büyükelçilik, bu kişilerin dışındaki yolcuların uçuşlardan yararlanıp yararlanamayacağı konusunda ise bilgisi bulunmadığını açıkladı.

Türkiye’ye gelen yolcular termal kameradan geçecek ve ateşleri ölçülecek. Covid-19  belirtisi taşıyanlar Sağlık Bakanlığı tarafından gözlem altına alınacak. Belirti göstermeyenler ise evlerine gidebilecek ancak iki hafta boyunca takipleri yapılacak.


21:25 | “TBMM Genel Sekreterlik katının karantinaya alındığı” iddiasına yalanlama

TBMM Genel Sekreterlik’te görevli olan bir personelin ‘Corona’ testinin pozitif çıktığı, bunun üzerine giriş ve çıkışların kapatıldığı katta görev yapan personelin de test yapıldıktan sonra evlerine gönderilmeye başlandığı iddia edilmişti.

Söz konusu iddiaya ilişkin AA’ya konuşan TBMM Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu, ‘TBMM Genel Sekreterliği katının karantinaya alındığına’ ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Kumbuzoğlu Genel Sekreterlikte kat görevlisi olarak çalışan bir personele, izinli olduğu dönemde Covid-19 teşhisi konulduğunu belirtti.

Söz konusu personelin tedavisi sürdüğü için göreve başlatılmadığını ifade eden Kumbuzoğlu, “Covid-19 teşhisi konulan personelimizin, daha önce temas halinde bulunduğu tespit edilen personel de koronavirüs testinden geçirilerek tedbir amacıyla evlerine gönderilmiştir” dedi.

TBMM ana bina içerisinde yer alan Genel Sekreterlik katı, TBMM içerisinde ana güzergah olarak kullanılan bir konumda olduğu için pek çok milletvekilli de bu katı kullanarak Genel Kurul çalışmalarına katılıyor.


20:25 | Bakan Koca: İstanbul ve İzmir’de vaka sayısında azalış, Diyarbakır’da artış var

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

65 yaş ve üstü ile kronik hastalıklara sahip olan kişilere uygulanan kısıtlamalardan büyük fayda görüldüğünü belirten Bakan Koca şunları söyledi:

“65 yaş üstü büyüklerimize sokağa çıkma yasağı konmadan önce vakaların yüzde 15,7’si bu yaş grubundandı. Sokağa çıkma yasağından sonra bu oran yüzde 7,5’a düştü. Hastalığa yakalanma oranı yaklaşık yüzde 50 oranında azalmıştır. Evde kalarak elde edilen bu sonuçar dışarıda tedbirlere tam uyumla sürdürülmelidir.”

Sağlık Bakanı yurt dışından gelenlerle ilgili ise, “Avrupa’dan farklı olarak yurt dışından gelen tüm vatandaşları sağlık taramasından geçirmek istiyoruz.”Ülkelerin salgın durumunu da göze alarak hangi takvimle bu seferlerin, uçuşların izinlerinin verilebileceğini belirledik” diye konuştu.

Koca, yurt dışı uçuşların açılacağı ülkelerle ilgili bir risk tespit edildiğinde önlemlerin tekrar değerlendirileceğini söyledi.,

“Diyarbakır’da artış var”

“İstanbul ve İzmir gibi illerde vaka sayısının azaldığını, bu illerde daha kontrollü olduğunu rahat söyleyebilirim” diyen Bakan Koca, “1 Haziran sonrası Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da kısmi bir artışın olduğunu” aktardı.

Diyarbakır’da 100 vakaya varan bir artışı gördüklerini söyleyen Bakan Koca, “Kültürel, nişan gibi nedenlerden dolayı artış var. Vatandaşımızın daha hassas davranması, tedbiler noktasında katı davranmamız gerekiyor. Ankara için yükseliş vardı, bugün için düşüşe geçmiş oldu. Konya’da bir fabrika ve iki yerleşim yerinde yükseliş olduğunu gördük. Bugün itibariyle Konya’da düşüş olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.


20:10 | Sağlık Bakanlığı: 17 kişi hayatını kaybetti, 922 yeni tanı konuldu

Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaştı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • 922 vaka tespit edildi
  • 17 kişi yaşamını yitirdi
  • 2 bin 241 kişi hastalığı attı
  • 36 bin 521 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 173 bin 36
  • Toplam can kaybı sayısı 4 bin 746
  • Toplam iyileşen sayısı 146 bin 839
  • Toplam test sayısı 2 milyon 451 bin 700


18:47 | ABD’de can kaybı 114 bini, vaka sayısı da 2 milyonu geçti

ABD’de Covid-19 nedeniyle son 24 saatte bin 64 kişi yaşamını yitirdi:

Ülkede toplam can kaybı 114 bin 189’a yükseldi.

Toplam vaka sayısı 2 milyon 46 bin 577’ye ulaştı.

ABD’yi 742 bin vakayla Brezilya, 493 bin vakayla Rusya,  289 bin vakayla Britanya izliyor.

Salgından en fazla etkilen New York’ta vaka sayıları düşmeye başlarken ABD’nin güney eyaletlerinde ve Kaliforniya vaka sayıları yükselmeye başladı.

New York’ta şimdiye kadar 400 bini aşkın insana virüs bulaşırken, 30 bin 603 kişi de virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

New York’u 167 binden fazla vakayla New Jersey ve 137 bin üzerinde vakayla Kaliforniya takip ediyor.

ABD’de Covid-19 testi yapılan kişi sayısı 22 milyon 164 bini, iyileşen hasta sayısı da 788 bini geçti.


18:35 | MEB’den karne ve sınıf geçme ile ilgili genelge

MEB’in yayımladığı genelgeye göre, ilkokul ve ortaokul karneleri elektronik ortamda erişime açılacak, liselerde ise ikinci dönem için karne basılı ortamda düzenlenmeyecek.

Ayrıca genelde, alt sınıflar da dahil, başarısız ders sayısı toplamına bakılmaksızın doğrudan sınıfını geçemeyen öğrenciler ise baraj, ders ayrımı yapılmaksızın sorumlu olarak bir üst sınıfa geçecek.


17:54 | MA: Diyarbakır’da 24 bin 495 kişi karantinada

Diyarbakır’da son haftalarda Covid-19 vakalarında artış yaşanıyor.

Mezopotamya Ajansı’nın Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün verilerine dayandırdığı haberine göre, kentin genelinde 24 bin 495 kişi karantina altında.

Verilere göre;

Kayapınar’da 6 bin 430, Bağlar’da 5 bin 698, Yenişehir’de 3 bin 498, Sur’da bin 626, Silvan’da bin 393, Bismil’de bin 358, Ergani’de bin 13, Çermik’te 645, Çınar’da 599, Dicle’de 488, Lice’de 394, Çüngüş’te 356, Hani’de 321, Kulp’ta 260, Eğil’de 171, Kocaköy’de 157, Hazro’da ise 88 kişi karantina altında.

Bu arada Ergani ilçesine bağlı Çukurdere mahallesi de vakaların tespit edilmesi üzerine karantinaya alındığı belirtildi.


16:19 | Almanya seyahat uyarısını 31 Ağustos’a kadar uzattı

Almanya, Covid-19 salgını nedeniyle Avrupa Birliği (AB) harici 160’dan fazla ülkeye yönelik seyahat uyarısını, 31 Ağustos’a kadar uzattı.

Bakanlar Kurulu’nda alınan karara göre, belirli kriterleri karşılayan ülkeler için de seyahat uyarıları istisnai olarak kaldırılabilecek.

Seyahat uyarısının uzatılması kararının, salgın nedeniyle turizmde zor bir dönemden geçen Türkiye, Mısır ve Tunus gibi ülkeleri olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türkiye’nin istisna kapsamına alınması için Almanya Başbakanı Merkel ile görüşeceği öne sürüldü.

  • DW Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

16:13 | OECD: İkinci dalga olursa Türkiye ekonomisi yüzde 8 küçülür

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye ekonomisinin Corona virüsü salgını nedeniyle 2020’de yüzde 4,8, salgında ikinci dalga olması halinde ise yüzde 8,1 daralacağını öngördü.

Diken’in haberine göre, OECD bugün güncellediği projeksiyonunda, 2021 yılı özelinde, salgında ikinci dalga olmaması halinde Türkiye’nin yüzde 4.3 büyümesini, ikinci dalga olması halinde ise yüzde 2 büyümesini beklendiğini açıkladı.

Küresel ekonominin bu yıl yüzde 6 daralmasını bekleyen OECD, salgında ikinci dalga durumunda ise bu daralmanın yüzde 7.6’ya ulaşacağını öngördü.


15:55 | DİSK-AR: Covid-19 en az 6 milyon yeni iş kaybına yol açtı

TÜİK’in açıkladığı işsizlik verilerinin gerçeği yansıtmadığını belirten DİSK’in araştırma merkezi DİSK-AR, geniş tanımlı işsiz sayısının 13 milyonu, işsizlik oranının ise yüzde 39’u aştığını açıkladı.

DİSK-AR, “ILO metodolojisinden yararlanarak yaptığımız hesaplamaya göre Covid-19 nedeniyle meydana gelen eşdeğer iş kaybı 5,5 milyon olarak gerçekleşti. Mart 2019’a göre geniş tanımlı işsiz sayısı 6 milyon artarak revize edilmiş geniş tanımlı işsiz sayısı 13 milyon 385 bine yükseldi” diye belirtti.


15:20 | Antep’te hasta sayısındaki artışın nedenleri neler?

Türkiye genelinde 1 Haziran itibariyle Covid-19 tedbirleri gevşetilirken, Antep’te Corona virüsü vakalarında ciddi bir artış yaşandığı belirtiliyor.

Söz konusu durumu Meclis gündemine taşıyan HDP’nin Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, Sağlık Bakanlığı’na “Gaziantep’te hasta sayısındaki artışın nedenleri nelerdir?” diye sordu.

Gaziantep Tabip Odası’nın halkın ve sağlık emekçilerinin karşı karşıya olduğu risk konusunda endişeli olduğu yönündeki açıklamasını hatırlatan Toğrul’un sorduğu diğer sorular ise şöyle:

  • Kamu idaresinin bir dönem basınla paylaşılan verilerinin paylaşımından neden vazgeçilmiştir?
  • Gaziantep İl Pandemi kurulunun bütün üyeleri Gaziantep’le ilgili verilerin tamamını ve ilin salgın gerçeğini bilmekte midir? Eğer bilmiyorlarsa tabip odası olarak kurul üyelerini bilgilendirnesine izin verecek misiniz?
  • Eğer biliyorlarsa salgın dinamiklerimize göre Gaziantep için özelleştirilmiş ek tedbirler düşünmekte midir? Ya da düşünmek için neyi beklemektedir?
  • Yoksa sürü bağışıklığı modeli benimsenip, Gaziantep halkı kaderine mi terk edilmektedir?

15:12 | Eskişehir’de bir çocuğun ‘Corona’ testi pozitif çıktı, tarım işçileri karantinaya alındı

Urfa’dan Eskişehir’in İnönü ilçesine mevsimlik tarım işçisi olan ailesiyle birlikte gelen 4 yaşındaki çocukta Corona virüsü tespit edildi.

İHA’nın haberine göre testi pozitif çıkan çocuk gözlem altına alınırken, 200 nüfuslu çadır kent de 14 günlüğüne karantina altına alındı.

Çocuğun temas halinde olabileceği düşünülen işçiler ile ailelerinden numune örnekleri alınmaya başladı.

Altı kişilik filyasyon ekibi tarafından çadırların bulunduğu bölgede çalışmalar devam ederken, alana giriş ve çıkışlar polis ekipleri tarafından kontrol altında alındı.


14:45 | ‘Meclis Genel Sekreterliği karantinaya alındı’ iddiası

Corona virüsü salgını dolayısıyla ara verdiği çalışmalarına 2 Haziran’da yeniden başlayan TBMM’de Genel Sekreterlik’in bulunduğu katın tamamen karantinaya alındığı iddia edildi.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre Genel Sekreterlik’te görevli olan bir personelin ‘Corona’ testi pozitif çıktı. Bunun üzerine giriş ve çıkışların kapatıldığı katta görev yapan personel test yapıldıktan sonra evlerine gönderilmeye başlandı.

Öte yandan TBMM Genel Kurulu’nun çalışmaları ise devam ediyor.

TBMM ana bina içerisinde yer alan Genel Sekreterlik katı, TBMM içerisinde ana güzergah olarak kullanılan bir konumda olduğu için pek çok milletvekilli de bu katı kullanarak Genel Kurul çalışmalarına katılıyor.


14:20 | Akşener: Normale dönüş, hastalığa dönüş süreci haline gelmesin

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, hükümetin salgın ve yeni ‘normalleşme’ sürecine dair politikalarını eleştirdi.

Partisinin Meclis grup toplantısında konuşan Akşener, “Virüsle savaşta sağlık çalışanlarımız ve vatandaşlarımız büyük bir başarı gösterirken, kriz yönetimi, önleyici tedbirler ve ekonomik desteklerden sorumlu olan, siyasi irade sınıfta kaldı” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenen Akşener, “Normale dönüş süreci, hastalığa dönüş süreci haline gelmesin. Bilim kurulunun önerilerini harfiyen uygulayın” ifadelerini kullandı.


13:28 | Latin Amerika’da Corona virüsü vakaları ‘katlanarak artıyor’

Panamerikan Sağlık Örgütü’nün (PAHO) Başkanı Dr. Carissa Etienne, Corona virüsü vakalarının Latin Amerika’nın pek çok bölgesinde “katlanarak arttığı”na dikkat çekti.

Şu an dünya genelindeki Covid-19 vakalarının neredeyse yarısına yakını Latin Amerika’da tespit edildi.

Dr. Etienne, virüsün Brezilya, Peru ve Şili’de hızlı bir şekilde yayıldığını, Venezuela ve Haiti gibi daha önce virüsün etkisinin sınırlı olduğu yerlerde ise artış yaşandığını kaydetti.

Etienne, yaklaşan kış aylarının ve fırtına mevsiminin salgınla mücadelede engeller oluşturabileceği uyarısında bulundu.


13:22 | Açık alanlarda yapılacak konserlerde alınacak tedbirler belirlendi

Sağlık Bakanlığı, ‘Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’ni güncelleyerek, yeni başlıklar ekledi.

Güncellenen rehberde yer alan başlıklardan bazıları şöyle: “Gıda sanayi ve üretim tesisleri”, “Kurban Bayramı ve öncesinde hayvan satış yerleri”, “Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri”, “Optisyenlik müesseseleri”.

Açık alanlarda yapılacak konserlere de yönelik tedbiler alındı. Bunlar şöyle:

  • Biletleme işlemleri olabildiğince online yapılacak. Online biletlerin konser girişlerinde teması engellemek için barkod veya karekodlu olmasına önem verilecek.
  • Bilet iptal taleplerinin online ortamda kabul edilmesi için gerekli düzenlemeler yapılacak.
  • Yığılmaya neden olmayacak şekilde maksimum sayıda giriş ve çıkış kapısı açılacak. Giriş ve çıkışlar, kişilerin birbirleriyle temasını engelleyecek şekilde düzenlenecek.
  • Gişe sırasında kalabalık oluşmasını engellemek için, şeritlerle tek kişilik sıralar oluşturulup, her sıra arasına da en az 1 metre mesafe koyulacak.

12:25 | İçişleri Bakanlığı’ndan ‘asker uğurlaması’ uyarısı

İçişleri Bakanlığı, valiliklere gönderdiği yazıyla “toplu askere uğurlama” konusunda tedbir alınmasını, yasağa uymayanlara işlem yapılmasını istedi.

Yazıda, salgın riskinin halen devam ettiğine işaret edildi, maske, mesafe ve hijyen kurallarının hayati önem taşıdığı vurgulandı.

Bakanlık yazısında ayrıca, salgınla mücadelede tüm kesimlerin tedbiri elden bırakmaması gerektiğine dikkat çekerek, özellikle toplu olarak gerçekleştirilen faaliyetlerin salgını riskini artıracağı, bu tür faaliyetlerin hala kısıtlama kapsamında olduğu belirtildi.


12:04 | MA: Bağlar’da dört sokakta 153 ‘Corona’ vakası tespit edildi

Diyarbakır’da son haftalarda vaka sayısının artması üzerine alınan maskesiz sokağa çıkma yasağı bugün itibariyle başladı.

Mezopotamya Ajansı, kentin Bağlar ilçesi 5 Nisan mahallesinde karantinaya alınan dört sokakta filyasyon ekiplerinin çalışma başlattığını aktardı.

Şu ana kadar yapılan 190 testin 153’ünün pozitif çıktığı bildirildi.


11:57 | Beyaz Saray Sağlık Danışmanı: Virüs tüm dünyanın yıkıma neden oldu

ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı ve Beyaz Saray Sağlık Danışmanı doktor Anthony Fauci, dünyadaki Corona virüsü salgını krizinin henüz bitmediğini söyledi.

ABD’de katıldığı bir konferansta salgın için “En kötü kabusum” ifadelerini kullanan Fauci, “4 ay gibi bir sürede salgın dünyanın tümünde yıkıma yol açtı. Çok kısa bir zaman diliminde milyonlarca kişi etkilendi” dedi.

Salgının bu kadar hızlı yayılmasının kendisini şaşırttığını dile getiren Fauci, yine de virüse karşı etkili olacak bir aşının bulunacağından emin olduğunu belirtti.


11:40 | Dünyadan salgına dair güncel veriler

  • Covid-19 salgınından en çok etkilenen ülke konumda bulunan ABD’de vaka sayısı 2 milyonun üzerinde. Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 114 bin 151.
  • Rusya’da son 24 saatte 8 bin 404 yeni vakanın tespit edilmesiyle toplam vaka sayısı 493 bin 657’ye ulaştı. Son bir günde can kaybı sayısı 216 artarak toplamda 6 bin 358’e yükseldi.
  • Hindistan’da toplam Corona virüsü vaka sayısı 275 bini geçti. Son 24 saatte tespit edilen 9 bin 985 vaka ile ülkedeki toplam vaka sayısı 276 bin 583’e ulaştı. Aynı süreçte 274 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle ölenlerin sayısı 7 bin 745 oldu.
  • Meksika’da son 24 saatte Covid-19 kaynaklı can kaybı 596 artarak 14 bin 649’a yükseldi. Ülkede vaka sayısı da 4 bin 199 artışla 124 bin 301’e çıktı.
  • Pakistan’da son 24 saatte 5 bin 385 yeni vakanın tespit edilmesiyle toplam vaka sayısı 113 bin 702’ye ulaştı. Son bir günde can kaybı sayısı 83 artarak toplamda 2 bin 255’e yükseldi.

11:25 | Diyarbakır’da vaka sayısının hızla artmasının nedenleri neler?

Diyarbakır’da 1 Haziran’da “normalleşme” süreci ile birlikte Corona virüsü vakalarının artması Meclis gündemine taşındı. Meclis Başkanlığı’na soru önergesi veren HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, vaka sayısındaki hızlı artışın nedenini sordu.

Önergesinde, son günlerde vaka sayısının artmasının yanı sıra birçok ev ve mahallenin karantinaya alındığını, kentte ikinci dalga endişesi yaşandığını ve iki pandemi hastanesinde klinik sayısının beşe çıkarıldığını belirten Dağ, hastanelerde yatak kapasiteleri dolduğunu da ifade etti.

HDP’li Dağ, Koca’ya ayrıca şu soruları yöneltti:

  • Diyarbakır’da son iki hafta içerisinde Covid-19 testi pozitif çıkan kişi sayısı kaçtır?
  • Diyarbakır’da pandemi süresince Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı kaçtır?
  • Son 2 hafta içerisinde Diyarbakır’da karantinaya alınan kişi sayısı kaçtır?
  • Diyarbakır’da 40 binden fazla kişinin Covid-19 şüphesiyle karantinaya alındığı doğru mudur? Karantinaya alınan kişilere Covid-19 testi yapılmış mıdır? Test yapılan kişilerin kaçında sonuç pozitif çıkmıştır?
  • Bakanlığınız, şehirde artan Covid-19 vakalarına karşı ne gibi tedbirler almıştır? Alınan tedbirler yeterli midir?

11:00 | TÜİK’e göre salgının başladığı Mart ayında işsizlik yüzde 13,2

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye’de Covid-19 salgınının başladığı Mart ayına ilişkin işsizlik verilerini açıkladı.

İşsizlik 0,9 puanlık azalış ile yüzde 13,2 seviyesinde gerçekleşti, genç nüfusta işsizlik oranı ise yüzde 24,6 oldu.

İktisatçı Mustafa Sönmez, “Pandemide 4 milyon ‘harçlıklı işsiz’ oluştu” yorumunda bulunuyor.


09:58 | Bilim Kurulu bugün toplanıyor

Koronavirüs Bilim Kurulu, bugün saat 17.00’de video konferans yöntemiyle toplanıyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından, saat 19.00’da basın toplantısı düzenleyecek.


09:40 | CHP kurultayı, ikinci dalga endişesi yüzünden yaz aylarına çekilebilir

Covid-19 salgını nedeniyle toplu etkinliklerin yasaklanması üzerine 28-29 Mart’taki 37. Olağan Kurultayı süresiz erteleyen CHP, yeni kurultay takvimini netleştirmek için harekete geçti.

CHP yönetimi, başlangıçta sonbahara bırakma eğiliminde olduğu kurultayı, Eylül’den itibaren salgında ikinci dalganın gelebileceği endişesiyle yaz aylarına çekmeyi planlıyor.

Bu kapsamda kurultayın en erken Temmuz’un ikinci yarısı, en geç Ağustos ayı ortasında, açık alanda ve seyircisiz yapılacağı konuşuluyor.

  • BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberinin tamamı BURADA

09:05 | Almanya AB dışındaki ülkelere seyahat uyarısını uzatmayı planlıyor

Almanya’nın Avrupa Birliği (AB) harici ülkeler için seyahat kısıtlamalarını 31 Ağustos’a kadar uzatmayı planladığı bildirildi.

Ancak bazı kriterleri yerine getirilen ülkeler için istisna yapılabilecek.

Almanya’nın Covid-19 salgını nedeniyle vatandaşlarına yaptığı “yurtdışına seyahat etmeyin” uyarısının 15 Haziran’da sona ermesi öngörülüyordu.

Almanya seyahat uyarısını 15 Haziran’dan itibaren 26 AB ülkesi ile Britanya, İzlanda, Norveç, İsviçre ve Lichtenstein için kaldırma kararı almıştı.


08:55 | Mor Çatı’dan salgın raporu

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın açıkladığı Mayıs ayı raporunda, Covid-19 salgını sürecinde kadınların şiddetten korunmak için destek mekanizmalarından yararlanamadığı bilgisine yer verildi.

Raporda, “Polisler tanıdıkları erkekleri kollayarak şiddete maruz kalan kadınlara destek vermeyebiliyor” denildi.


08:17 | Brezilya, mahkeme kararıyla Covid-19 verilerini paylaşmaya devam edecek

Brezilya’da yüksek mahkeme kararının ardından hükümet, Corona virüsü salgınına dair verileri paylaştığı web sayfasını yeniden güncelledi.

Sağlık Bakanlığı, haftasonu Covid-19 ile ilgili verileri kaldırmış, vakalar ve ölümlerle ilgili rakamları güncellemeyeceğini açıklamıştı.

Ancak yüksek mahkeme, Salı günü bakanlığa yeni vaka ve ölümlerle ilgili bilgileri paylaşması emri verdi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Yargıç Alexandre de Moraes, hükümetin bu adımının, virüsün yayılmasını gözleme ve gerekli önlemleri almayı “imkansız kıldığını” söyledi.

Johns Hopkins Ünviersitesi’nin son verilerine göre, Latin Amerika’da salgından en çok etkilenen ülke olan Brezilya’da toplam vaka sayısı 700 binin üzerinde, can kaybı ise 40 bine yaklaşıyor.


08:15 | BM’den uyarı: Covid-19 nedeniyle gıda sıkıntısı yaşanabilir

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, acil tedbirlerin alınmaması durumunda dünyanın Covid-19 salgını nedeniyle küresel gıda sıkıntısıyla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu:

“49 milyon kişi daha pandemi nedeniyle aşırı yoksulluğa düşebilir. Gıda güvenliği olmayan insanların sayısı hızla artacak.”


08:10 | Türkiye’de yeni ‘normalleşme’ adımları

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünkü kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, 65 yaş üstüne yönelik sokağa çıkma yasaklarının hafifletildiğini ve 18 yaş altı için uygulanan yasağın ise kaldırıldığını açıkladı.

65 yaş ve üzerindeki yurttaşlar bundan sonra haftanın her günü saat 10.00 ile 20.00 arasında dışarı çıkabilecek.

Erdoğan, “18 yaş altıyla ilgili kısıtlama ise küçüklerin ebeveynlerin refakatinde olmaları şartıyla kalkmıştır. Milli parklar ve doğal parklar 18 yaş altı ve 65 yaş üstü için ücretsiz olacaktır” dedi.

Erdoğan’ın açıklamasına göre, geçen hafta itibarıyla faaliyete geçen lokanta, restoran, kafe ve kıraathanelerin de kapanış saati 00.00’a uzatıldı.

Aylardır kapalı olan sinema, tiyatro ve gösteri merkezlerinin de 1 Temmuz’dan sonra faaliyete geçmelerine izin verildi.

Nikah salonlarının açılma tarihi 15 Haziran, düğün salonlarının ise 1 Temmuz olarak belirlendi.

Sağlık Bakanlığı’nın dün akşam açıkladığı son verilere göre toplam can kaybı 4 bin 729, vaka sayısı da 172 bin 114’e yükseldi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Fed faiz kararını açıkladı
Sonraki Haber
Collider’a göre zamanda yolculuğu anlatan en iyi 15 film