Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Dünyada vaka sayısı 8,5 milyonu aştı

Canlı Blog | Dünyada vaka sayısı 8,5 milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde vaka sayısı 8,5 milyonu aştı, can kaybı 457 binin üzerinde. Türkiye’de “normalleşme” adımları sonrası vakalarda artış var; toplam vaka sayısı 185 bin 245, ölü sayısıysa 4 bin 905. Erken yeniden açılmaya tepkili olan TTB, “İstanbul hâlâ Wuhan gibi merkez” diyor; Ankara, Bursa, Kocaeli, Konya ve Diyarbakır’daki vaka artışlarına karşı uyarıyor. Covid-19 salgınına ilişkin güncel gelişmeler sayfamızda.

 


23:45 | Urfa’da 27 bina karantinaya alındı

Urfa’da 27 bina Covid-19 nedeniyle karantinaya alınırken iki mahalle, iki sokak ve sekiz binada ise karantina uygulamasına son verildi.

İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan karar doğrultusunda, Karaköprü ilçesinde yedi bina, Haliliye ilçesinde yedi bina, Eyyübiye ilçesinde dört bina, Suruç ilçesinde iki bina, Viranşehir ilçesinde yedi bina karantinaya alındı.

İHA’nın haberine göre, iki mahalle iki sokak ve sekiz binada ise karantinaya son verildi.


22:40 | MSB’den ‘MSÜ sınavında 400 öğrenciye virüs bulaştı’ iddiasıyla ilgili açıklama

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) 14 Haziran’da yapılan Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı’nda (MÜS) 400 öğrenciye virüs bulaştığına ilişkin iddialar üzerine yazılı açıklama yaptı.

Açıklama şöyle:

“Bazı yayın organlarında 14 Haziran 2020 tarihinde icra edilen Millî Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı’nda 400 öğrenciye virüs bulaştığına ilişkin iddialar yer almaktadır.

“Millî Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavının bütün aşamalarının planlama ve icrası ÖSYM Başkanlığınca yapılmakta, Millî Savunma Bakanlığı ve Millî Savunma Üniversitesinin sınavının planlanması, icrası, personel görevlendirmesi ya da yer tahsis edilmesi gibi hususlarda herhangi bir dahli bulunmamaktadır.

“Konuya ilişkin olarak Sağlık Bakanlığının ilgili birimleri ile yapılan koordinede medyada yer alan iddiaların gerçeği yansıtmadığı, sadece Kocaeli ilinde COVID-19 hastası bir öğrencinin sınava girdiğinin tespit edildiği, akabinde aynı sınıfta sınava giren 12 öğrenci ve 4 gözetmene test yapıldığı ve tamamının sonuçlarının negatif çıktığı öğrenilmiştir.”


21:55 | İçişleri Bakanlığı’ndan talimat: Maske takmayanlara para cezası uygulanacak

İçişleri Bakanlığı, Covid-19 tedbirlerinden maske kullanımı zorunluluğuna ilişkin 81 il valiliğine talimat gönderdi.

Talimata göre, bugün (Cuma), yarın ve Pazar günleri denetim ve kontrollerde maske kullanım kurallarına aykırı davranan yurttaşlar ve işyerleri ikaz edilip bilgilendirilecek.

Maske kullanım kurallarına aykırı hareket edenlere 22 Haziran Pazartesi gününden itibaren ise Türkiye genelinde uygulama birliği olacak şekilde Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi uyarınca 900 lira idari para cezası uygulanacak.

Bakanlık, talimatta valiler tarafından gerekli planlamaların yapılmasını, uygulamada herhangi bir aksaklığın yaşanmamasını istedi.

54 ilde zorunlu

Maske takma zorunluluğu şu ana kadar 54 ilde zorunlu. Bu iller şöyle

Adıyaman, Afyon, Amasya, Antep, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bilecik, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Dersim, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Eskişehir, Erzincan, Erzurum, Giresun, Iğdır, Isparta, Maraş, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Siirt, Sivas, Şırnak, Uşak, Zonguldak, Rize, Tekirdağ, Tokat, Urfa ve Yalova.


20:48 | DSÖ’den uyarı: Covid-19 salgını yeni ve tehlikeli bir aşamaya girdi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ’nün İsviçre’nin Cenevre kentindeki merkezinde, video konferans yöntemiyle basın toplantısı düzenledi.

Covid-19 salgınının “yeni ve tehlikeli” bir aşamaya girdiği uyarısında bulunan Ghebreyesus, dün (18 Haziran) DSÖ’ye en fazla vaka bildirilen gün olduğunu söyledi.

Ghebreyesus, 18 Haziran’da DSÖ’ye 150 bin vaka bildirildiğini ve bu vakaların yarısının Amerika kıtasında görüldüğünü ifade etti.

Ghebreyesus, Orta Doğu ve Güney Asya ülkelerindeki vaka artışına da dikkat çekti.

“Virüs ve salgın hala hızla yayılıyor” diyen Ghebreyesus, ülkeleri, sokağa çıkma kısıtlamalarını kaldırırken acele etmemeleri yolunda uyardı


19:48 | Sağlık Bakanlığı: 23 kişi daha hayatını kaybetti, vaka sayısı 185 bini aştı

Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaştı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • Bin 214 vaka tespit edildi
  • 23 kişi yaşamını yitirdi
  • Bin 494 kişi hastalığı attı
  • 41 bin 316 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 185 bin 245
  • Toplam can kaybı sayısı 4 bin 905
  • Toplam iyileşen sayısı 157 bin 516
  • Toplam test sayısı 2 milyon 863 bin 632


19:30 | Maske takma zorunluluğunun olduğu il sayısı 54’e yükseldi

Türkiye’de 1 Haziran’da atılan normalleşme adımları sonrası yeniden artışa geçen Covid-19 vakaları nedeniyle maske takma zorunluluğu getirilen illere Çanakkale, Bilecik ve Erzincan da eklendi.

Kararlar İl Hıfzıssıhha Kurulu toplantıları sonrası valiler tarafından açıklandı.

Böylece maske takma zorunluluğunun olduğu il sayısı 54’e yükseldi.

22 Haziran Pazartesi gününden itibaren Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’inci maddesine göre, maske takmayanlara 900 lira ceza kesilecek.

Maske takma zorunluluğu olan iller şöyle:

Adıyaman, Afyon, Amasya, Antep, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bilecik, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Dersim, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Eskişehir, Erzincan, Erzurum, Giresun, Iğdır, Isparta, Maraş, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Siirt, Sivas, Şırnak, Uşak, Zonguldak, Rize, Tekirdağ, Tokat, Urfa ve Yalova.


18:40 | Bilim Kurulu üyesi Kara: Kasım-Aralık aylarında vakalar artabilir

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Kasım-Aralık aylarında yaşanabilecek yeni Corona virüsü vaka artışına karşı uyardı.

NTV’de katıldığı programda konuşan Kara, şunları söyledi:

“Virüsün doğası gereği sanki sonbahar-kış aylarında bir artış söz konusu olabilir. Ancak bunun tam olarak belirlenmesi için virüsün Haziran’ın kalan günleri ve Temmuz ayındaki seyrini görmemiz gerek. Bu seyri sadece ülkemiz için söylemiyorum tüm dünya açısından izlenmesi gereken bir durum. Bugünkü edindiğimiz izlenim sanki Kasım-Aralık ayında bir miktar artış olabilir.”

Kara ayrıca, “Bana fikrimi sorarsanız kişisel olarak Kasım-Aralık ayında mevsimsel grip gibi geçeceğini düşünüyorum” dedi.


16:40 | Samsun’da da maske takmak zorunlu oldu

Türkiye’de salgın önlemleri kapsamında Samsun’da da maske takma zorunluluğu getirildi.

Böylece maske takma zorunluluğunun olduğu il sayısı 51’e yükseldi.

Maske takma zorunluluğu olan iller şöyle:

Adıyaman, Afyon, Amasya, Antep, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Denizli, Dersim, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Eskişehir, Erzurum, Giresun, Iğdır, Isparta, Maraş, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Siirt, Sivas, Şırnak, Uşak, Zonguldak, Rize, Tekirdağ, Tokat, Urfa ve Yalova.


13:35 |  CHP, mahpusların hijyen koşullarını ve sağlığa erişim haklarını sordu

CHP Milletvekili İrfan Kaplan, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e pandemi sürecinde cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin hijyen koşullarını ve sağlığa erişim haklarını sordu.

Mahpusların hijyen koşulları, yeterli beslenme ihtiyaçları ve sağlığa erişim hakları konusunda yaşadığı mağduriyetlere dikkat çeken Kaplan, şu sorulara yanıt istedi:

  • Hapishanelerdeki kantin ve yemekhane sıralarına, dolayısıyla sosyal mesafe ihlallerine sebep olan zaman kısıtlamasıyla ilgili bir düzenleme planlıyor musunuz?
  • Hapishanelerdeki iaşe bedelinin bir bireyin günlük beslenme ihtiyacını karşılaması için yeterli midir? Değilse bununla ilgili bir düzenleme yapılacak mıdır?
  • Sağlık sorunları sebebi ile beslenme konusunda özel bir diyet programına ihtiyacı olan kronik hastaların bir beslenme uzmanından yardım alması için gerekli imkân tanınacak mıdır?

13:00 | İtalya’da ‘Corona’nın Aralık 2019’da atık sularda dolaşımda olduğu tespit edildi

İtalya’da yapılan bir araştırma, ülkenin kuzeyinde Corona virüsünün, ilk vaka kayıtlara geçmeden 2 ay önce de dolaşımda olduğunu gösterdi.

BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın haberine göre, Sağlık Bakanlığı’na bağlı Sağlık Yüksek Enstitüsü tarafından atık suların incelenmesiyle yapılan araştırmada, Milano ve Torino kentlerindeki atık sularda Aralık 2019’da SARS-CoV-2 virüsü izine rastlandı.

Araştırma, Ekim 2019-Şubat 2020 tarihleri arasında arıtma tesislerinden alınan atık su örnekleri üzerinde yapıldı. Milano ve Torino’daki atık sularda 18 Aralık’tan, Bologna’da da 29 Ocak’tan itibaren Corona virüsü RNA’sı bulundu.

İtalya’da resmi kayıtlara geçen ilk ülke içi Corona virüsü vakası 20 Şubat’ta tespit edilmişti.

Son olarak dün açıklanan verilere göre ülkede toplam vaka sayısı 238 bin 159’a, can kaybı da 34 bin 514’e yükseldi. Son bir haftada günlük ortalama can kaybı 50, vaka sayısındaki günlük ortalama artış da 288 oldu.


11:30 | Almanya’daki CureVac’ın aşısından ilk sonuçlar bu yaz bekleniyor

Alman biyoteknoloji firması CureVac’ın Covid-19’a karşı geliştirdiği aşının devam eden klinik araştırmalarında iki ay içinde sonuç alınması bekleniyor.

DW Türkçe’nin haberine göre, aşının denekler üzerinde denenmesine Perşembe günü başlandı.

Çalışmada ilk denek genç bir erkek oldu. Araştırmanın ilk aşamasında dayanıklılık ve bağışıklık sistemine ilişkin bilgiler edinilecek, daha sonra ise 18 ilâ 60 yaşlarında 100’den fazla sağlıklı ve gönüllü denek araştırmaya katılacak.

Araştırmanın sonraki aşamalarına daha yaşlı kişilerin ve çocukların da dahil edilmesi planlanıyor.

Merkezi Tübingen kentinde bulunan CureVac firması, mRNA bazlı aşılar üzerinde çalışıyor. COVID-19 hastalığına karşı geliştirilen aşıda da kullanılan mRNA, vücudun protein üretiminde rol oynayan bir tür haberci molekül.


11:25 | İstanbul’da maske takmamanın cezası 900 TL

Salgın nedeniyle maske takma zorunluluğu getirilen illerden biri olan İstanbul’da, kurala uymayanlara kesilen cezaların ilçelere göre farklılık göstermesi, dün akşam itibariyle alınan kararla son buldu.

Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir başkanlığında dün toplanan İstanbul İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, kentte maske takmamanın cezasını 900 TL olarak belirledi.

Kentte daha önce Corona virüsü tedbirleri kapsamında yasağa uymayanlara kesilecek ceza miktarını kaymakamlıklar belirliyordu. Bu yüzden 3 bin 150 liraya varan cezalar kesilebiliyordu. Örneğin Beşiktaş Kaymakamlığı’nca 3 gün uyarma ardından 950 lira cezai işlem uygulanacaktı. Bu rakam Gaziosmanpaşa’da ise 392 lira olarak belirlenmişti.

İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, maske takmamanın cezasını 900 TL olarak belirleyerek bu farklılığı ortadan kaldırdı.


09:50 | Dünya Sağlık Örgütü ‘umuyor’: Bu yıl milyonlarca, önümüzdeki yıl 2 milyar aşı üretilecek

Dünya Sağlık Örgütü Baş Bilim İnsanı Soumya Swaminathan, bu yıl içerisinde yüz milyonlarca, önümüzdeki yıl içerisinde de yaklaşık 2 milyar adet Corona virüsü aşısının üretileceğini umduklarını söyledi.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Swaminathan, aşı geliştirme çalışmalarının halen devam ettiğini belirterek, bulunacak aşının onaylanmasının ardından örgütün ilk etapta kimlere bunun yapılacağına karar verilmesine yardımcı olacak bir çalışma yaptığını söyledi.

Swaminathan, “Umutluyum ve iyimserim. Ancak aşı geliştirme konusu çok karmaşık bir mesele. İçinde birçok belirsizliği barındırıyor. Birçok aşı ve bilim platformunun olması çok iyi. Zira bir-iki tanesi başarısız olursa umudumuzu kaybetmemeliyiz” dedi.


09:40 | Dünya Sağlık Örgütü’den “sonbaharda ikinci dalga” uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü, sonbahar aylarında ikinci dalga beklendiğini duyurdu.

Örgütün Avrupa Bölge Sorumlusu Dr. Hans Kluge, sonbahar mevsiminin “yüksek olasılıkla” sayılarda artışa neden olacağını, tıpkı yıl sonunda grip vakalarında artış yaşandığı gibi Covid-19 vakalarında da artışlar görülebileceğini söyledi.

Dr. Kluge, tüm ülkelerin bulaşma ve vaka takibi konusunda hemen adım atmaları gerektiğini belirtti.


08:50 | ABD’de vaka sayılarında artış

ABD’de salgınla mücadelede önlemlerin gevşetilmesinin ardından, birçok eyaletin yeni vaka sayılarında rekor seviyede yükselme kaydedildi.

Texas, Florida ve Arizona vaka artışı konusunda başı çekiyor. Bu eyaletlerden Texas’ta bir günde 3 bin 500’ün üzerinde vaka bildirildi. Diğer ikisindeyse bildirilen vaka sayısı 3 bine yakın.

Worldometers verilerine göre, Louisiana, Alabama, Alaska, Arkansas, California, Georgia, Hawaii, Idaho, Montana, Nevada, Kuzey Carolina, Güney Carolina, Oklahoma, Oregon, Utah, Vermont ve Wyoming’de de son iki haftada Covid-19 vakalarında hızlı artış kaydedildi.

ABD’deki toplam vaka sayısı 2 milyon 263 bini ve ölü sayısı 120 bini aştı.


08:35 | Almanya Türkiye’den alınan Covid-19 raporlarını da kabul edecek

Almanya’ya girişlerde karantina muafiyeti için ibraz edilmesi gereken raporları verebilecek ülkeler arasına Türkiye de dahil edildi.

Almanya’da salgın hastalıklar konusunda yetkili Robert Koch Enstitüsü tarafından açıklanan ve raporların geçerli sayıldığı ülkelerin yer aldığı ilk listede, Burkina Faso, Çad, Gana ve Kongo gibi ülkeler yer almasına rağmen Türkiye’nin yer almaması tepki çekmişti.

Enstitü tarafından dün yapılan açıklamada 81 ülkelik listenin genişletildiği ve Türkiye’nin de listeye eklendiği görüldü.

Almanya’ya girişlerde karantinadan muaf olabilmek için kişilerin COVID-19 semptomları göstermediğini ve koronavirüs taşıyıcısı olmadığını belgeleyen rapor ibraz etmesi gerekiyor. Raporun Almanya’ya giriş yapmadan en fazla 48 saat önce alınmış olması şartı da aranıyor.


 




Önceki Haber
HDP'den AYM kararı açıklaması: Demirtaş siyasi rehinedir
Sonraki Haber
Paris Komünü’nde bir anarşist feminist: Louise Michel