Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Pandemi büyüyor; vaka ve ölüm sayısı artmaya devam ediyor

Canlı Blog | Pandemi büyüyor; vaka ve ölüm sayısı artmaya devam ediyor

HABER MERKEZİ – Türkiye’de vaka sayısı 190 binin, can kaybı 5 binin üzerinde. Günlük vaka sayıları düşüş göstermiyor ancak yeniden açılma süreci devam ediyor. Dünya genelinde de vaka ve can kaybı sayıları artmaya devam ediyor. Tanı konulanların sayısı 9 buçuk milyona dayanmış durumda. Covid-19 salgınına dair gelişmeler sayfamızda.

 


23:15 | Britanya’da Covid-19’a karşı üretilen bir aşı adayı ilk kez insan üzerinde denendi

Covid-19’a karşı bağışıklık sağlamayı hedefleyen bir aşı adayının daha insanlar üzerinde test edilmeye başlandığı bildirildi.

Imperial College London Üniversitesi tarafından geliştirilen aşı adayının 1. aşama klinik denemeleri Britanya’da başladı.

Üniversiteden yapılan açıklamada, deneme kapsamında aşı adayının Londra’daki bir sağlık merkezinde ilk kez bir insan denek üzerinde düşük dozda uygulandığı belirtildi.

Açıklamada, deneğe 4 hafta sonra ikinci dozun uygulanacağı, aşının ilk aşamada 15 gönüllü üzerinde düşük dozda test edileceği bilgisi verildi.

Bir arada yürütülmesi planlanan 1. ve 2. aşama klinik denemelerde aşı adayının 300 sağlıklı gönüllü üzerinde test edilmesi planlanıyor.

Denemelerin başarılı olması halinde 3. aşamada denek sayısı 6 bine çıkarılacak.

Ribo Nükleik Asit (RNA) temelli aşı, Covid-19’un insan hücrelerine tutunmasını sağlayan çivi proteinini vücutta sentetik olarak çoğaltarak virüse karşı bağışıklık tepkisi uyandırmayı amaçlıyor.

Klinik deneme öncesi güvenlik testlerinde ve hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde olumlu sonuç veren aşı çalışması için Britanya hükümeti, hayır kuruluşları ve bağışçılardan kaynak sağlandı.

Denemelerin sorunsuz ilerlemesi halinde aşının gelecek yıla hazır olması umut ediliyor.

Oxford’un aşı denemesi

Öte yandan Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen aşı adayının Britanya’da başlayan 2. ve 3. aşama klinik denemelerinin genişletilerek Brezilya ve Güney Afrika’daki sağlık merkezlerinde yürütüldüğü kaydedildi.

Euronews’in Clinicaltrials.com’a dayandırdığı haberine göre, Oxford Aşı Grubu ile Jenner Enstitüsü iş birliğinde geliştirilen ve üretim lisansı Britanya-İsveç ilaç şirketi AstraZeneca tarafından satın alınan “ChAdOx1 nCoV-19” adlı aşı adayı Brezilya’da insanlar üzerinde test edilmeye başlandı.


23:00 | Nedeni vaka artışı: Sivas Şarkışla’da giriş-çıkışlar kontrol altına alınacak

Sivas’ın Şarkışla ilçesinde Covid-19 vakalarının artması üzerine ilçeye giriş ve çıkışların kontrol altına alınacağı duyuruldu.

Vali Salih Ayhan yaptığı açıklamada bazı ilçelerde son zamanlarda vaka artışının gözlemlendiğini vurgulayarak, “Şarkışla ilçemizdeki vakaları analiz ettiğimizde bulaş kaynağının Ankara ve Kayseri’den temas yoluyla geldiği tespitini yaptık. Başta Şarkışla ilçemiz olmak üzere daha sıkı tedbirler uygulayacağız” dedi.

Açıklamada ayrıca taziye ziyareti, asker uğurlama, toplu yemek, söz, nişan, düğün gibi organizasyonlara da izin verilmeyeceği belirtilerek, kamusal alanlarda maske takmanın zorunlu olduğu kentte son günlerde yapılan denetimlerde 74 kişiye maske takmadıkları için para cezası uygulandığı ifade edildi.


22:50 | Irak’ta Şubat’tan bu yana en yüksek vaka sayısı kayıtlara geçti

Irak’ta Covid-19 nedeniyle son 24 saatte 79 kişi hayatını kaybetti.

Toplam can kaybı bin 330’a yükseldi.

Irak Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son 24 saatte başkent Bağdat başta olmak üzere Necef, Süleymaniye, Erbil, Kerbela, Kerkük, Diyale, Vasıt, Basra, Misan, Babil, Divaniye, Zikar, Anbar, Selahattin ve Müsenna illerinde toplam 2 bin 200 vaka tespit edildiği belirtildi.

Bu sayı bir günde kayıtlara geçen en yüksek rakam oldu.

İlk vakanın Şubat ayında görüldüğü ülkede toplam vaka sayısı 36 bin 702’ye yükseldi.

Irak’ta bazı illerde kapsamlı sokağa çıkma yasağı uygulanırken bazı illerde ise kısmi yasak uygulanıyor.


22:10 | Sağlık Bakanlığı’ndan CHP Kurultayı’na onay

CHP, Covid- 19 salgını nedeniyle ertelediği 37’nci Olağan Kurultayı’nı 25-26 Temmuz’da gerçekleştirecek.

Kurultay’ın Bilkent Üniversitesi’nde açık alanda yapılması kararlaştırılırken, Sağlık Bakanlığı’ndan resmi yazı istendi.

Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen yazıda “Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi”nde yer alan kurallar hatırlatıldı.

Yazıda kişiler arası bir buçuk metre ve maske uyarısı ile temastan kaçınılmasına dikkat çekildi.


20:32 | Bakan Koca: Vakaların yaş ortalaması 32’ye düştü, ölenlerin ise 74’e yükseldi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Şu ana kadar 62 ilde maske takma zorunluluğunun olduğunu belirten Bakan Koca,“Maske takmamak kişisel hukukun ihlalidir” dedi.

Hafta sonu düzenlenecek YKS’ye ilişkin de konuşan Koca, “Sınavı ertelememizle risk daha büyük olabilirdi. DSÖ’nün eylül için küresel risk öngörüsünde bulunduğunu belirtmiştim. Sınavın ne getireceği meçhul bir zamandansa, şimdi yapılmasına karar verilmesi doğru görülmektedir” diye konuştu.

Toplumdaki bulaşıcılık ve taşıyıcılık oranını ölçmek için yapılan PCR ve antikor testlerine ilişkin de bilgi veren Bakan Koca, 153 bin kişi üzerinde gerçekleşecek çalışmanın 118 bin kişi üzerinde tamamlandığını belirterek, tüm testlerin bir hafta-10 gün içinde biteceğini söyledi.

“Yaş ortalaması 74’e çıktı”

“İkinci dalgayı yaşamadığımızı rahat söyleyebiliriz. Bizim şu an yaşadığımız birinci dalganın etkileri” diyen Koca, yaşamını yitirenlerin yaş ortalamasının da giderek yükseldiğini ifade etti ve ekledi:

“16 Mart’ta 71 için, şu anda 74’e kadar çıkmış oldu. Vaka sayılarında ise daha önce 41 iken, şu an 32’ye kadar düşmüş oldu. Bir anda vaka sayılarında her geçen gün gençlerde de görüldüğünü, ama yoğun bakıma yatan ve hayatını kaybeden gün vatandaşlarımızın yaşlarının arttığını görüyoruz.”

Kurban Bayramı’nda alınabilecek olası önlemlere ilişkin soruyu Koca “Kurban Bayramı’nda kısıtlılık olabileceğini şimdiden söylemem zor, ama kısıtlılığın Ramazan Bayramı’ndaki gibi olmayacağı kanaatindeyim” yanıtını verdi.

“R0 değeri şu anda 1.0”

Türkiye’de virüs bulaştırma katsayısı olan R0 değerinin şu anda 1.0 olduğunu söyleyen Koca, “R0 değerinin şu anda 1.0 olduğunu söyleyebilirim” dedi.

Koca, 20 Mayıs’ta düzenlediği basın toplantısında bir kişinin virüsü bulaştıracağı kişi sayısını gösteren R değerinin 0,76’ya gerilediğini belirtmişti.

Koca’nın 15 Mayıs’taki açıklamasında bu değer 1,56 olarak verilmişti.

Koca, Mart ayında bir dönem İstanbul’da R0 değerinin 16’ya kadar yükseldiğini de sözlerine eklemişti.


20:01 | Sağlık Bakanlığı: 24 kişi daha hayatını kaybetti, bin 492 yeni tanı konuldu

Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaştı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • Bin 492 vaka tespit edildi
  • 24 kişi yaşamını yitirdi
  • Bin 386 kişi hastalığı attı
  • 53 bin 486 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 191 bin 657
  • Toplam can kaybı sayısı 5 bin 25
  • Toplam iyileşen sayısı 164 bin 234
  • Toplam test sayısı 3 milyon 83 bin 21


19:05 | Diyarbakır’da Covid-19 testi pozitif çıkan sağlık çalışanı sayısı 155’e yükseldi

Diyarbakır Sağlık Platformu, Covid-19 testi pozitif çıkan sağlık çalışanı verilerini paylaştı.

Paylaşılan verilere göre virüse yakalanan sağlık çalışanı sayısı 155’e çıktı.

Buna göre 35 hekim, 74 hemşire/ebe, üç paramedik, 23 personel, beş otomasyon görevlisi, üç sekreter, 20 tekniker, bir laborant ve bir sosyal hizmet uzmanı virüse yakalandı.


19:00 | Hafta sonu 81 ilde sokağa çıkma kısıtlaması

YKS’nin yapılacağı 27 Haziran Cumartesi günü saat 09.30-15.00 ile 28 Haziran Pazar günü 09.30-18.30 arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.


16:20 | Bolu Valisi: Corona virüsü vakalarında 3 misli artış var

Bolu Valisi Ahmet Ümit, kentte Corona virüsü vakalarının katbekat arttığını söyledi.

DHA’ya konuşan Ümit, “Türkiye genelinde pozitif vakaların en yüksek olduğu dönemlerde bile şimdiki kadar bizde pozitif vaka yoktu. Ciddi olarak pozitif vakalarda artış var, 3 misli bir artış var” dedi.

Ümit, “Her geçen gün virüs kendisini biraz daha hissettiriyor. Bunu özellikle vurgulamamız gerekiyor” diye konuştu.

Vali Ümit ayrıca, şu bilgileri paylaştı: “Bolulu vatandaşlarımız maske ve sosyal mesafe konusunda fevkalede duyarlı hale geldi. Maske konusunu halen ihmal edenler var. Pazartesi günü itibarıyla maske konusunda denetimleri yoğunlaştırdık. Pazartesi 31 vatandaşımız, salı günü de 55 vatandaşımıza ceza yazıldı. Pazartesi günü 28 bin liranın üzerinde, salı günü yaklaşık 50 bin liranın üzerinde ceza yazıldı.”


16:10 | Danıştay’dan ‘belediyelerin yardım toplaması’ kararı

Salgın sürecinde CHP’li büyükşehir belediyeleri yurttaşlara yardımcı olmak amacıyla bağış kampanyası başlatmıştı.

CHP’li belediyeler AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Devlet içinde devlet olmaz” sözleriyle hedef alınmış, İçişleri Bakanlığı da yayımladığı genelge ile belediyelerin yardım toplamasını engellemişti.

Belediyelerin yardım hesaplarına da bloke konulurken, belediye başkanları genelgenin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’da dava açmıştı.

Başkanlar ayrıca toplanan bağış paralarının da iadesini istemişti.

Başvuruyu değerlendiren Danıştay 10. Dairesi, ‘yürütmeyi durdurma’ talebini reddetti.

Danıştay, genelgenin iptal istemini ise daha sonra karara bağlayacak.


15:30 | TTB’den YKS’ye girecek adayların enfeksiyondan korunmalarına yönelik önlem ve öneriler

  • Sınavın yapılacağı okulun bahçesine girişleri sırasında 1.5 metre fizik mesafeye dikkat edilmelidir.
  • Kimlik kontrolünün temassız şekilde yapılması sağlanmalıdır.
  • Üst araması yapan görevliler eldiven, maske ve yüz koruyucusu kullanmalıdır.
  • Koridorlarda yığılma olmadan adayların salonlara ulaşması sağlanmalıdır.
  • Okul ve salon girişlerinde el antiseptiği bulundurulmalıdır.
  • Adaylar salona alırken el antiseptiği ile ellerini temizlemeleri sağlanmalıdır.
  • Ateş, öksürük..vb yakınmaları olan adaylar, gerekli önlemler alınarak, ayrı bir salonda sınava alınmalıdır.
  • Sınav başlayıncaya kadar maskeler çıkartılmamalıdır. Eller mümkün olduğunca maskeye ve yüzlerine temas ettirilmemelidir.
  • Salonlarda aday ve görevli sayısı kadar yedek maske bulundurulmalıdır.
  • Adaylar, en az 1.5 metre fizik mesafeye uyacak şekilde oturtulmalıdır.
  • Öksürme, hapşurma sırasında ağız ve burun, avuç içi ile değil, dirsek iç yüzü ile kapatılmalı, mümkünse kağıt mendil kullanılmalıdır.
  • Sınav salonları mümkünse oturum sırasında ve mutlaka ilk oturumdan sonra pencere açılarak havalandırılmalıdır.
  • Engelli adaylara yardımcı olacak görevliler, 1.5 metre fizik mesafeyi koruyamadıkları durumlarda maskenin yanı sıra yüz koruyucu da kullanmalıdır.
  • Maskeler nemlendiği durumda değiştirilmelidir.
  • Maskeler çıkarılırken lastiklerinden tutulmalı, maskelerin iç ve dış yüzeyine dokunulmamalıdır.
  • Kullanılmış maskeler ağzı kapaklı çöp kutusuna atılmalıdır.
  • Maske değiştirildikten sonra ellerin antiseptikle temizlenmesi sağlanmalıdır.
  • Sınav evrakının toplanması ve düzenlenmesi sırasında kalem vb malzemeler ortak kullanılmamalı, sık sık el antisepsisi sağlanmalıdır.
  • Adaylar, salondan ve okuldan çıkarken 1.5 metre fizik mesafe korunacak şekilde düzenleme yapılmalıdır.
  • Sınav sonrasında sınıfların, tuvaletlerin ve okulun genel temizliği yapılmalıdır.

15:12 | ÖSYM Başkanı: Sosyal mesafeyi korumak için sınava en fazla bir yakınınız ile geliniz

ÖSYM Başkanı Halis Aygün, 27-28 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesinde adaylara “Bina önlerinde yığılmayı önlemek ve sosyal mesafeyi korumak için sınava en fazla bir yakınınız ile geliniz” uyarısında bulundu.

Twitter üzerinden paylaşımlarda bulunan Aygün, “Sınav binalarının bahçelerine adaylar ve görevliler dışında hiç kimse alınmayacaktır. Sınav binasına girişte, bina içerisinde ve sınav binasından çıkışta adayların sosyal mesafeyi korumaları için görevliler tarafından yönlendirme yapılacaktır” dedi.

Aygün ayrıca, alınacak tedbirleri şöyle sıraladı:

  • Bina girişinde adayların ellerine dezenfektan uygulanacak
  • Bina girişinde adaylara maske dağıtılacak
  • Bina girişinde adaylara el dezenfektanı dağıtılacak
  • Adaylar kendi maskeleri, siperlikleri ve el dezenfektanlarıyla sınava girebilecek
  • Sınav görevlileri lateks eldiven kullanacak
  • Adaylar sınav salonlarına geçip sıralarına oturduktan sonra sınav süresince maskelerini çıkarabilecek. Ancak sınav görevlileri maskelerini çıkartmayacak

https://twitter.com/halis_aygun/status/1275737444906946560


15:00 | Meclis’teki çay ocakları kapatıldı

TBMM ana binada yer alan çay ocakları Corona virüsü tedbirleri kapsamında kapatıldı.

İHA’da yer alan habere göre geçtiğimiz günlerde Meclis basın koridorundaki çay ocağında çalışan bir kişiye Covid-19 tanısı konulmuş ve Meclis’te bulunan basın mensuplarının TBMM Hastanesi’nde test yaptırabileceği belirtilmişti. Bu gelişmenin ardından bugün TBMM ana binadaki çay ocakları kapatıldı.


13:57 | İçişleri Bakanlığı’ndan ‘düğün’ genelgesi

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine “Düğün Törenlerinde Uygulanacak Tedbirler” konulu genelge gönderdi.

Buna göre, düğün salonları 1 Temmuz’da açılabilecek. Genelgeye göre;

  • Düğünler, bulaşma riskini azaltmak amacıyla mümkün olduğunca kısa sürede ve açık havada yapılacak.
  • Düğün salonlarında misafirlerin oturma düzeni, masalar arası mesafe en az 1,5 metre ve sandalyeler arası 60 santimetre olacak şekilde düzenlenecek.
  • Düğün mekanlarının girişlerinde, ortak kullanım alanlarında ve masalarda el antiseptiği veya dezenfektan bulundurulacak ve maske takılacak.
  • Köy ya da sokak düğünlerinde yemek verilmesi durumunda tek kullanımlık malzemeler tercih edilecek.
  • Düğün mekanlarında gelin ve damat hariç halay çekilemeyecek, dans edilemeyecek, gösteri yapılamayacak.
  • Düğünlerde karşılama, uğurlama ve takı merasimi sırasında tokalaşılmayacak, toplu fotoğraf çekimi yapılmayacak, takılar toplama kutusuna konulacak.
  • Takı merasimi, hediyelerin düğün mekânının uygun bir yerinde bulundurulacak sandık vb. bir toplama kutusuna konulması şeklinde yapılacak.
  • Toplu fotoğraf çekimleri yapılmayacak. Fotoğraf çekimi ve pasta kesimi esnasında gelin ve damat hariç mesafe kurallarına uyulacak.

13:22 | Maske zorunluluğuna uymayan 7 bin kişiye idari işlem

İçişleri Bakanlığı, Covid-19 tedbirleri kapsamında, maske kullanma zorunluluğuna uymayan 7 bin 17 kişiye idari işlem uygulandığını açıkladı.

TRT Haber’de yer alan habere göre, 62 ilde hayatın tüm alanlarında, 12 ilde alışveriş merkezi, market, restoran, kafe ve kuaför gibi insanların toplu halde bulunduğu yerlerde, 7 ilde ise bu yerlere ek olarak umumi hıfzıssıhha kurullarınca alınan kararlar doğrultusunda belirlenen cadde, sokak ve meydanlarda maske takma zorunluluğu bulunuyor.

Bu kapsamda ülke genelinde Pazartesi ve Salı günü gerçekleştirilen denetimlerde maske kullanma zorunluluğuna aykırı davranan 7 bin 17 kişiye idari işlem uygulandı.


12:50 | Bitlis’te iki apartman karantinaya alındı

Bitlis’te iki apartman, Covid-19 tedbirleri kapsamında karantinaya alındı.

Valilik tarafından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“İl merkezinde Hersan Mahallesi Fatih Sultan Caddesi ile merkeze bağlı Yolalan beldesinin Düz Mahallesi’nde iki apartmanın karantinaya alınmasına, mezkur adreslerde ikamet eden vatandaşların apartmanlarından giriş ve çıkışlarının yasaklanmasına, gerekli tedbirlerin ilgili belediye ve kolluk kuvvetlerince yerine getirilmesine, apartmanlarda görev devamlılığı zorunlu kolluk kuvvetleri ile sağlık kuruluşlarında görev yapan personelin kısıtlama ve karantina kararlarından muaf sayılmalarına karar verilmiştir.”

Açıklamada ayrıca, karara uymayanlar hakkında idari para cezası uygulanacağı bildirildi.


11:47 | Dersim’de 4 ilçe belediye başkanı karantinada

Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun Corona virüsü testinin pozitif çıkması sonrası, temasta olduğu dört ilçenin belediye başkanı da evlerinde karantinaya alındı.

MA’da yer alan habere göre evlerinde karantinaya alınan ilçe belediye başkanları şöyle: Pülümür Belediye Başkanı Müslüm Tosun, Pertek Belediye Başkanı Ruhan Alan, Hozat Belediye Başkanı Seyfi Geyik ve Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül.

Karantina süreci devam eden belediye başkanlarının sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

Dersim Belediye Başkanı Maçoğlu, 22 Haziran’da sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda şunlara yer vermişti: “Dün yaşadığım boğaz ağrısından sonra hastanedeki tetkiklerim ve yapılan test sonuçlarına göre Coronavirüs testi sonucum pozitif çıkmıştır. Tunceli Devlet Hastanesi’nde tedavi sürecim başlamıştır. En kısa zamanda haberleşmek üzere…”

Tedavisi devam eden Maçoğlu ile temaslı olduğu değerlendirilen iki belediye başkan yardımcısı ile başkanlık katında çalışan personel de evlerinde karantinaya alınmıştı.


11:40 | Bakan Ersoy: Havalimanlarında ‘Corona’ test merkezleri açılacak

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yoğun havaalanlarında 1 Temmuz’a, diğerlerinde ise 15 Temmuz’a kadar Corona virüsü test merkezlerinin açılacağını bildirdi.

Covid-19 önlemleri bakımından Türkiye’nin, ‘sertifika edilmiş tesisleri’ ile Avrupa standartlarında en güvenli ülke olduğunu savunan Ersoy, ‘Güvenli Turizm Sertifikasyonu’na başvuran otel sayısının 727’yi geçtiğini, restoran sayısının da 900’lere yaklaştığını söyledi.

Ersoy, şu ana kadar bin 650 civarında başvuru olduğunu da sözlerine ekledi.


11:12 | 3 ay sonra camilerde cemaatle ilk sabah namazı kılındı

Covid-19 salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında verilen aranın ardından camilerde ilk kez sabah namazı kılındı.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, dün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Camilerimizi cuma ve öğle-ikindi vakitlerinde cemaatle namaza açmıştık. Yarın sabahtan itibaren maske ve mesafeye dikkat ederek sabah, akşam ve yatsı vakitlerinde de cemaatle namaza açıyoruz” ifadesini kullanmıştı.

Diyanet İşleri Başkanlığı, salgın önlemleri kapsamında 16 Mart’ta camilerde toplu ibadet ve faaliyetlere ara verildiğini açıklamıştı.


11:00 | Latin Amerika ve Karayipler’de can kaybı sayısı 100 bini aştı

Latin Amerika ve Karayip ülkelerinde Covid-19 kaynaklı can kaybı sayısı 100 bini geçti.

AFP’de yer alan habere göre ölümlerin yarısından fazlası Brezilya’da yaşandı.

Meksika’da şu ana dek 23 bin 300 kişi hayatını kaybetti.

Her iki ülke de diğer birçok ülkeye kıyasla kapsamlı önlemler almadı ve sokağa çıkma kısıtlamaları uygulamadı.

Latin Amerika ülkelerinden Peru ve Şili de salgından ciddi bir biçimde etkilendi. Peru’da 8 bini, Şili’de ise 4 bin 500’ü aşkın kişi hayatını kaybetti.

Latin Amerika son dönemde ABD ve Avrupa’dan daha çok günlük vaka bildiriyor ve uzmanlar bazı ülkelerde salgının zirve yapmasının hala haftalar sürebileceğini belirtiyor.


10:55 | Zonguldak ve Kırıkkale’de 5 ev karantinaya alındı

İstanbul’dan, Zonguldak’ın Beycuma beldesine bağlı Karapınar köyüne gelen bir kişide Corona virüsü tespit edildi.

Kişi tedavi altına alınırken, annesi de gözlem altına alındı.

İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin filyasyon çalışması başlatması üzerine virüs bulaşan kişinin temas kurmuş olabileceği 3 ev ve altı kişi karantina altına alındı.

Kırıkkale kent merkezindeki Yuva ve Selim Özer mahallelerinde yaşayan 11 kişinin de Covid-19 testi pozitif çıktı.

11 kişi hastaneye kaldırılırken, toplamda 33 kişinin yaşadığı farklı adresteki iki ev tedbir amaçlı karantinaya alındı.


09:55 | Dünya genelinde son durum

Gerçek zamanlı istatistikler sağlayan “Worldometer” internet sitesinin Covid-19 salgınına ilişkin verilerine göre, dünya genelinde vaka, ölüm ve sağlığına kavuşan sayıları şöyle:

  • Vaka: 9,361,469
  • Can kaybı: 479,910
  • İyileşen: 5,047,420

Dünyada en çok vaka ve can kaybının yaşandığı ülke ABD. Ülkede Corona virüsü bulaşanların sayısı 2 milyon 420 bini, virüs kaynaklı ölümlerin sayısı ise 123 bini aştı.

ABD’nin ardından en çok vaka 1 milyon 151 bin 479 ile Brezilya’da görüldü. Ülkedeki can kaybı sayısı da 52 bin 771.

Bu iki ülkeyi vaka sayılarında Rusya, Hindistan ve Britanya takip ediyor.


09:45 | Bilim Kurulu üyesi: Dondurulmuş gıdalarda virüs yaşayabilir

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, Corona virüsünün eksi 20 derecede uzun süre hayatta kalabildiğini belirtti.

“Bu nedenle dondurulmuş gıdalara çok dikkat etmemiz gerekiyor” diyen Yamanel, DHA’ya yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

“Özellikle dondurulmuş gıdaları çözdükten sonra iyi pişirip daha sonra tüketmemiz gerekiyor. Dondurulmuş gıdalarda virüs potansiyel olarak yaşayabilir. Vatandaşlar aldıkları dondurulmuş gıdaları çözdükten sonra iyice pişirip daha sonra tüketmeleri gerekiyor. Bu nedenle dondurulmuş gıdalara dikkat etmek lazım.”

Salgına karşı alınan tedbirlerin elden bırakılmaması gerektiğini vurgulayan Bilim Kurulu üyesi, son zamanlarda yoğun bakım ve entübe hasta sayılarındaki artışa dikkat çekerek, “O nedenle çok dikkat etmemiz gerekiyor. Virüsün hareketini tam olarak bilemiyoruz. Mutasyona uğrayıp daha ciddi hastalık oluşturabilecek duruma da geçebilir” dedi ve şu uyarıda bulundu: “Bu nedenle maskeyi, sosyal mesafeyi ve el hijyenini mutlaka uygulamamız gerekiyor. Çünkü virüsün bulaşıcılığı devam ediyor.”


09:37 | ‘Salgına karşı uzun vadeli önlemler alınmalı’

“Normalleşme” adımları sonrası Corona virüsü vaka sayısında artış yaşanan kentlerden birisi olan Urfa’da son dönemde çok sayıda yerleşim yeri karantinaya alındı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Urfa Şube Eşbaşkanı Eylem Salar, “normalleşme” sonrası kentte yaşanan vaka sayısındaki artışta yeterli tedbirlerin alınmamasının etkili olduğuna dikkat çekti.

Salgının kısa bir sürede sona ermeyeceğine işaret eden Salar, “Koronavirüsle yaşamayı öğrenmeliyiz. Salgına yönelik kısa vadeli cüzümler sürece cevap olamayacaktır. Bunun için daha geniş, kapsamlı ve uzun vadeli çözüm önerilerinin esas alınması gerekiyor. Alınmayan ve eksik kalan her önlem daha çok insanı kaybetmemiz demektir” dedi.

Kentteki bütün hastanelerde vakaların bulunduğunu belirten Salar, “Sahadan aldığımız bilgiler doğrultusunda ‘normalleşme’ sürecinden sonra özellikle Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde salgına yakalanan sağlık çalışanlarının sayısında artış yaşandığını biliyoruz. Sağlık çalışanları arasında vaka sayısı arttı” diye konuştu.

Salar ayrıca, kentte filyasyon çalışmalarının tam yapılmadığını da sözlerine ekledi.

  • MA’daki haberin tamamı BURADA

09:16 | Bilim Kurulu bugün toplanıyor

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Koronavirüs Bilim Kurulu saat 17.00’de video konferans yöntemiyle toplanacak.

Toplantıda, Türkiye’deki son gelişmeler değerlendirilecek.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, toplantı sonrası, saat 19.00’da basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.


09:14 | Salgın süresince gıda fiyatlarında makas daha da açıldı

Küresel gıda fiyatları ile Türkiye gıda fiyatları arasındaki makasın, Covid-19 salgını süresince daha da açıldığı belirtildi.

Türkiye’de bu dönemde özellikle işlenmemiş gıda fiyatları artış gösterdi.

Uzmanların değerlendirmelerine göre Türkiye’de gıda fiyatlarını yukarı çeken unsurların başında üretim ve lojistik maliyetlerinin artması geliyor.


08:57 | Virolog Christian Drosten’den ikinci dalga uyarısı

Almanya’nın önde gelen virologlarından Prof. Dr. Christian Drosten, “İki ay içerisinde büyük bir sorunla karşı karşıya kalabiliriz” diyerek ikinci bir dalgaya karşı uyardı.

Drosten, özellikle son dönemde Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde hızla artan vakalara dikkat çekerek “virüsün fark edilmeden hızlıca yayılabileceğini” söyledi.

“Bir ay sonra şimdiki gibi sakin bir tablo içerisinde olunamayacağını” belirten Drosten, “Şu an alarm durumuna geçmezsek salgında iki ay sonra büyük bir problemle karşı karşıya kalacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.

Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki Gütersloh kentinde bir mezbahada tespit edilen vakaların artmaya devam etmesi üzerine mezbahanın bulunduğu kentte karantina uygulamasına geri dönülmüştü.

Türkiye’nin Düsseldorf Başkonsolosluğu da vaka tespit edilmesi üzerine 26 Haziran tarihine kadar kapatılmıştı.

Almanya’da bulaştırma katsayısı 2,76’ya yükselmiş durumda. Robert Koch Enstitüsü’nün son verilerine göre ülkedeki toplam vaka sayısı 190 bin 862, iyileşenlerin sayısı 175 bin 700. Corona virüsüne bağlı ölümlerin sayısı ise 8 bin 895.

  • DW Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

08:32 | UNICEF: Salgın nedeniyle Güney Asya’da 100 milyondan fazla çocuk yoksulluğa sürüklenebilir

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), salgının uzun dönemli etkileri nedeniyle Güney Asya’da 100 milyondan fazla çocuğun yoksulluğa sürüklenebileceğini bildirdi.

Dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birini barındıran bölgede Corona virüsü vakaları son haftalarda büyük artış gösterdi.

Salgın nedeniyle uygulanan ve ekonomiyi olumsuz etkileyen kısıtlamalar birçok ülkede gevşetildi.

BBC Türkçe’nin haberine göre UNICEF’in hazırladığı raporda, “Çocuklar virüse daha az yakalansa da, kısıtlamaların ekonomik ve sosyal etkileri de dahil olmak üzere sonuçlardan en fazla onlar etkileniyor” denildi.

Hindistan, Pakistan, Afganistan, Nepal, Bangladeş, Sri Lanka, Maldivler ve Butan’ı kapsayan Güney Asya bölgesinde çocuk nüfusu 600 milyonu buluyor ve bunların 240 milyonu zaten yoksulluk içinde yaşıyor.

En kötü tahminle, salgının altı ay içinde 120 milyon çocuğu yoksulluğa ve gıda güvensizliğine sürükleyebileceği uyarısı yapıldı.


08:15 | Cizre’de salgın çok ciddi bir boyuta ulaştı, acilen önlem alınmalı

Şırnak’ın Cizre ilçesinde, 1 Haziran’dan itibaren atılan “normalleşme” adımları sonrası Corona virüsü vakalarında ciddi bir artış yaşandığı ve ilçedeki hastanede yer kalmadığı bildiriliyor.

Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberine göre hastaneden bir yetkili, “Maalesef hastanemizde yer kalmadı” diyerek hastaların başka şehirlere sevk edildiğini söylüyor.

Sosyal medyada da “#Cizreyebak” etiketiyle başlatılan kampanyada ilçedeki duruma dikkat çekilerek, acilen önlem alınması isteniyor.




Önceki Haber
21 Kürt siyasetçiye 148 yıl hapis cezası
Sonraki Haber
İmamoğlu: UKOME'ye yeni taksi teklifimizi getiriyoruz