Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Salgın hala hızla yayılıyor, vakalarda rekor artış

Canlı Blog | Salgın hala hızla yayılıyor, vakalarda rekor artış

HABER MERKEZİ – Dünya çapında vaka sayısı 9 milyonu geçti, can kaybı 474 binin üzerinde. Türkiye’deki vakalarda da düşüş yok. Dünya Sağlık Örgütü dün, Covid-19 salgınının hala hızlandığını ve etkilerinin onlarca yıl hissedileceğini açıkladı. Türkiye ve dünyadan salgına ilişkin gelişmeler sayfamızda.

 


23:59 | Kültür ve sanat tesislerinde alınması gereken önlemler açıklandı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Covid-19’la mücadelede ‘normalleşme süreci’nde kültür ve sanat tesislerinde alınması gereken önlemlere ilişkin genelge yayımladı.

Buna göre;

  • Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun Covid-19 salgın yönetimi ve çalışma rehberi esas alınarak tesisin bünyesinde bulunan tüm bölümlere ilişkin temizlik/hijyen uygulamaları ve süreçleri, ziyaretçi/seyirci/katılımcı/personelde hasta, semptomlu, şüpheli durumların varlığı ve acil hallerde ulaşılacak/yönlendirilecek kişi/kurumları, hastalık belirtileri gösteren ziyaretçi/seyirci/katılımcıya personelin yaklaşımını ve bu kapsamda alınacak önlemleri belirlemek üzere ‘eylem planı’ hazırlanacak.
  • İşletme genelinde plan düzenli aralıklarla değerlendirilecek, uygulamada karşılaşılan sorunlar, getirilen çözümler ve kamu kurum ve kuruluşlarınca uygulamaya konulan tedbirler dikkate alınarak güncellenecek. İşletmeler, sosyal mesafe kurallarına uygun olarak ziyaretçi/seyirci/katılımcı kabulü yapacak.

Maske zorunlu

  • Salonlar ile fuaye alanları, yeme içme üniteleri, satış üniteleri gibi genel kullanım alanları ile geri hizmet ünitelerinin kullanımına ve sıra bekleme olasılığı olan her yere ilişkin ‘sosyal mesafe planı’ hazırlanacak ve plana uygun düzenlemeler yapılacak.
  • Ziyaretçi/seyirci/katılımcılara, girişte termal kamera veya temassız ateş ölçümü uygulanacak, 38 dereceden yüksek ateş ölçümlerinde, işletmeye alınmayarak bir sağlık kuruluşuna başvurması için uyarılacak.
  • Ziyaretçi/seyirci/katılımcıların tesise maske ile girmeleri ve içeride bulundukları süre boyunca maske takmaları sağlanacak. Bununla ilgili yazılı ve sesli uyarılar/anonslar yapılacak. Maskesi olmayanlara, girişte verilmek üzere maske bulundurulacak.

Biletler çevrimiçi

  • Bilet işlemleri mümkün olduğunca çevrimiçi yapılacak, ziyaretçilerin bilet çıktısı olmadan giriş yapabilmeleri sağlanacak ve temassız ödeme alınacak. Temaslı pos cihazı kullanılması halinde her kullanımdan sonra cihazın en az yüzde 70 alkol içeren malzemelerle temizlik ve dezenfeksiyonu sağlanacak.

Dört metrekareye bir kişi

  • Fuaye alanlarında oturma grupları seyrekleştirilerek ve araları açılarak yerleştirilecek. Sergi, fuaye, fuar alanlarında kapasite her dört metrekareye bir kişi olacak şekilde belirlenecek.
  • Toplantı düzeninde oturum alanı iki kişi arası 1 metre mesafe bırakılacak şekilde düzenlenecek. Kişiler arası sosyal mesafeyi koruyacak önlemler alınacak.

İki koltuk boş bırakılacak

  • Tiyatro ve sinemalarda seyirci koltuklarında kişiler arası her yönden bir koltuk boşluk bırakılarak, salon kapasitesinin yüzde 60’ını aşmamak kaydıyla sosyal mesafe planına uygun oturum düzeni sağlanacak.
  • Seyirci salon içerisinde su haricinde içecek ve yiyecek tüketimine izin verilmesi durumunda yeme-içme sırasında maske çıkarılacağından izleyiciler arası sosyal mesafenin her yönden iki koltuk boş bırakılarak artırılması sağlanacak. Sosyal mesafe ve oturma düzeni kuralları, aynı aileden olanlar arasında uygulanmayacak.

23:10 | Kütahya’da bir mahalle karantinaya alındı

Kütahya’nın Tavşanlı ilçesine bağlı Tepecik beldesindeki Orta Mahallesi karantinaya alındı

DHA’nın haberine göre düğün nişanında bir kadının Covid-19 testinin pozitif çıkması üzerine yapılan testler sonucu çok sayıda vaka tespit edildi.

Bunun üzerine İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararınca vakaların görüldüğü Orta Mahallesi karantinaya alındı.

Jandarma ekiplerince karantinadaki mahalle giriş çıkışlara kapatıldı.


22:58 | Bolsonaro’ya maske takma zorunluluğu

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’ya mahkeme kararıyla toplum içinde maske takma mecburiyeti getirildi.

Hakim Renato Borelli, Brasilia Federal Bölgesi’nde yürürlükte olan bir kararname gereğince toplum içinde maskesiz dolaşması halinde Bolsonaro’nun 2 bin reallik (2650TL) para cezasına çarptırılabileceğini ifade etti.

Brezilyalı yargıç, Bolsanaro’nun yürürlükteki yasalara saygı göstermesi ve halkın refahını sağlamak, bu nedenle de salgının yayılmasını önlemek için sağlık önlemleri almakla yükümlü olduğunu da hatırlattı.

Brezilya, Latin Amerika’da salgınının merkez üssü haline gelmesine rağmen virüsü “küçük bir grip” olarak niteleyen Bolsonaro, salgına karşı yeterli önlem almadığı için eleştirilmiş ve salgın nedeniyle bir ayda iki sağlık bakanı istifa etmişti.

Bolsanaro, sokağa çıkma kısıtlamaları ve sosyal mesafe gibi tüm dünyada uygulanan önlemlerin gereksiz olduğunu ve ekonomiye darbe vurduğunu savunuyor.

Brezilya’da resmi açıklamalara göre şu ana kadar Covid-19 nedeniyle can kaybı 51 bini, vaka sayısı ise 1 milyon 110 bini geçmiş durumda. Ancak uzmanlar ülkedeki can kaybı ve vaka sayısının çok daha fazla olduğunu belirtiyor.


22:12 | Trabzon’da da maske takma zorunluluğu

Maske takma zorunluluğunun olduğu illere Trabzon da eklendi.

İl Hıfzısıhha Kurulu tarafından alınan kararla tarım ve hayvancılık faaliyetlerini yürütmek amacıyla tarla, bahçe ahır vb. alanlarda bulunanlar hariç olmak üzere il genelinde tüm cadde, sokak ve benzeri araç ve yaya trafiğine açık alanlarda maske takma zorunluluğu getirildi.

Maske zorunluluğu olan iller

Bakanlık talimatıyla 23 Haziran’dan itibaren maske takma zorunluluğuna uymayanlara 900 lira para ceza kesilmesine karar verilmişti.

Şu ana kadar yetkililerden yapılan açıklamalara göre, 50’den fazla ilde sokağa maskesiz çıkmak yasaklandı. Bu iller şöyle:

Adıyaman, Afyon, Amasya, Ankara, Antep, Ardahan, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bilecik, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Dersim, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Giresun, Iğdır, Isparta, İstanbul, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Maraş, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Osmaniye, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sivas, Şırnak, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Urfa, Uşak, Yalova, Zonguldak.


20:52 | Camiler yarından itibaren tüm vakitler için ibadete açılıyor

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, camilerde yarından itibaren sabah, akşam ve yatsı vakitlerinde de cemaatle namaz kılınabileceğini açıkladı.

Erbaş, Twitter üzerinden “Yarın itibarıyla maske ve mesafeye dikkat ederek camileri sabah, akşam ve yatsı vakitlerinde de cemaatle namaza açıyoruz” dedi.

Türkiye’de Covid-19 vakalarının görülmesinin ardından 16 Mart’ta Cuma namazı başta olmak üzere cami ve mescitlerde cemaatle namaza ara verilmesi kararı alınmıştı.

Salgının ardından geçilen “normalleşme süreci” ile birlikte camiler yalnızca öğle ve ikindi namazları için ibadete açılmıştı.


20:28 | DSÖ: Covid-19 pandemisi büyüyor; vaka ve ölüm sayısı artıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Birleşmiş Milletler (BM) Kamu Hizmeti Günü nedeniyle video konferans yöntemiyle düzenlenen programın açılışında konuştu.

Covid-19 salgınının gidişatına değinen Ghebreyesus, “Covid-19 çekip gitmiyor. Aksine, pandemi büyüyor. Vaka ve ölüm sayısı artmaya devam ediyor” uyarısında bulundu.

Sağlık çalışanlarının durumuna da değinen Ghebreyesus, “Sağlık çalışanlarının ihtiyacı olduğu şekilde vardiyalar arasında kalacakları güvenli bir yer temin ederek ve fiziksel güvenliklerini sağlayarak damgalanma, taciz ve saldırılara karşı korunmalarını sağlamalıyız” dedi.

Ghebreyesus, ülkelere çağrıda bulunarak, güvenli şekilde hizmet verebilmeleri için sağlık çalışanlarının desteklenmesi ve korunması gerektiğini vurguladı.

Sağlık çalışanlarına gerekli ekipman ve malzemelerin de sağlanması gerektiğini ifade eden Ghebreyesus, sağlıklı bir toplum için mevcut sağlık sistemlerinin güçlendirilmesi ve sağlık ve sosyal hizmetlerde daha çok iş fırsatı oluşturulmasının önemine işaret etti.

DSÖ, dün vaka sayısında rekor bir artış yaşandığını belirterek, etkilerinin onlarca yıl hissedileceğini duyurmuştu.


19:49 | Sağlık Bakanlığı: Can kaybı 5 bini, vaka sayısı da 190 bini aştı

Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaştı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • Bin 268 vaka tespit edildi
  • 27 kişi yaşamını yitirdi
  • Bin 315 kişi hastalığı attı
  • 42 bin 268 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 190 bin 165
  • Toplam can kaybı sayısı 5 bin 1
  • Toplam iyileşen sayısı 162 bin 848
  • Toplam test sayısı 3 milyon 29 bin 635


18:45 | Maske takma zorunluluğunun olduğu Bulgaristan’da başbakana para cezası

Covid-19 salgını nedeniyle maske takma zorunluluğu getirilen Bulgaristan’da yasağa uymayan Başbakan Boyko Borisov ve beraberindeki heyete 150’şer euro idari para cezası kesildi.

Yayımlanan kararname ile ülkede bugünden itibaren kapalı alanlarda maske takmak zorunluluğunun getirilmişti.

Borisov, heyelanda zarar gören Rila Manastırı’nı ziyareti esnasında beraberindeki heyetle kapalı alanda maske takmadığı bildirildi.

Karara ilişkin Başbakan Borisov’un manastıra yaptığı ziyarette maske takmadığı anlar eleştirilere neden oldu.

Tepkileri üzerine Sağlık Bakanlığı tarafından Başbakan Borisov ve heyette yer alan hükümet yetkilerine 300’er leva (150 euro) idari para cezası kesilmesi talimatı verildi.


16:14 | İngiltere’de publar, restoranlar, müzeler ve kuaförler 4 Temmuz’dan sonra açılacak

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, pubların, restoranların, müzelerin ve kuaförlerin 4 Temmuz’dan itibaren açılabileceğini açıkladı.

Kurallardaki yeni esnemeleri parlamentoda açıklayan Johnson, 4 Temmuz’dan itibaren bir hanenin farklı bir haneyle kapalı mekanlarda buluşmalarına da, sosyal mesafeyi gözetmeleri şartıyla izin verileceğini belirtti.

Ancak Johnson “Ne kadar az sosyal temas olursa, o kadar çok güvende olursunuz” diye ekledi.

Başbakan Johnson, tüm bu gevşemelerin koşullu ve geriye alınabilir olduğunu da sözlerine ekledi.

Diğer açılabilecek işletmeler ise şöyle sıralandı:

  • Oteller, moteller, kamp alanları ve karavan parkları
  • Siperlik takılması şartıyla kuaför ve berberler
  • Çocuk parkları, galeriler, kütüphaneler, açık hava spor salonları

Ancak gece kulüpleri, spalar, bowling salonları, kapalı oyun alanları, havuzlar, kapalı spor salonları, yüzme havuzları bu aşamada açılamayacak.


16:05 | Novak Djokovic’in Corona virüsü testi pozitif çıktı

Dünya sıralamasında bir numaralı erkek tenisçi olan Novak Djokovic’in Corona virüsü testinin pozitif çıktığı bildirildi.

Djokovic’in düzenlediği Adria Turu Turnuvası’nda daha önce de Grigor Dimitrov, Borna Coric ve Viktor Troicki virüse yakalanmıştı.

33 yaşındaki Djokovic, ilk turda Belgrad’da Serb Troicki ile karşılaşmıştı.


14:17 | CHP, Temmuz’da kurultaya gidiyor

CHP 37. Olağan Kurultayı’nın tarihi belli oldu.

Partinin Merkez Yürütme Kurulu toplantısında alınan karara göre, kurultay 25-26 Temmuz’da yapılacak. Kurultay için Bilkent Odeon’un kiralanması planlanıyor.

Daha önce Mart ayında yapılması kararlaştırılan 37. Olağan Kurultay, Covid-19 salgını sebebiyle ertelenmişti.


14:12 | Almanya’da vaka sayısı artınca sert tedbirlere dönüldü

Covid-19 salgınını büyük ölçüde kontrol altına alan ve “normalleşme” sürecine geçen Almanya’da vaka sayılarının arttığı mezbahanın bulunduğu Gütersloh kentinde Mart ayındaki sert tedbirlere dönülüyor.

Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet Başbakanı Armin Laschet, kamuya açık alanlarda kısıtlamaların yeniden hayata geçirildiğini duyurarak, “Amaç durumun yatışmasına yardım etmek” dedi.

Bu kapsamda kamuya açık birçok dükkan, spor salonu kepenk indirecek. Önlemler ilk aşamada 30 Haziran’a dek yürürlükte olacak.

Corona virüsü vakalarının ortaya çıkması ile okul ve kreşler önceden kapatılmıştı.

Gütersloh kentine yakın Rheda-Wiedenbrück’te Tönnies Holding’e ait mezbahada çalışan bin 553 kişinin Corona virüsü testinin pozitif çıktığı açıklanmıştı.


14:00 | Türkiye’nin Düsseldorf Başkonsolosluğu ‘Corona’ nedeniyle kapatıldı

Türkiye’nin Düsseldorf Başkonsolosluğu’nda çalışan personelde Corona virüsü tespit edilmesi üzerine konsolosluk 26 Haziran tarihine kadar kapatıldı.

Başkonsolosluk tarafından yapılan açıklamada, “Başkonsolosluğumuz personelinde COVID-19 tespit edilmesi nedeniyle, Düsseldorf Sağlık Müdürlüğünün yönlendirmeleri doğrultusunda, gerek vatandaşlarımız gerek personelimiz için riskli bir durum oluşmamasını teminen, Başkonsolosluğumuzun 26 Haziran Cuma günü akşamına kadar kapatılması zarureti doğmuştur” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, acil iş ve işlemler için Köln, Essen, Münster, Frankfurt ve diğer kentlerdeki başkonsolosluklara başvurabileceği belirtildi.


12:20 | Meclis’te altı kişide daha virüs tespit edildi

Meclis Başkanlığı, Meclis’te altı personele daha Covid-19 teşhisi konulduğunu açıkladı.

Teşhis konulan personelin beşinin AKP grubundan olduğu belirtildi. AKP grubunun bulunduğu kat dezenfekte edilirken, tüm personele test yapıldı.

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, geçen hafta yaptığı açıklamada, pandemi sürecinin başından bu yana Meclis’te 11 personelde virüs tespit edildiğini, bunlardan yedisinin tedavilerinin tamamlanarak işe döndüğünü, diğerlerinin tedavisinin sürdüğünü açıklamıştı.

Salgının başlamasıyla Meclis’te testi pozitif çıkan personel sayısı 17’ye yükselmiş oldu.


10:20 | İngiltere’de publar, restoranlar, müzeler ve sinemalar 4 Temmuz’da açılabilir

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın bugün ülkede pubların, restoranların, müzelerin ve sinemaların 4 Temmuz’da açılabileceğini açıklaması bekleniyor.

Boris Johnson bugün Avam Kamarası’nda yapacağı konuşmada İngiltere’de 2 metrelik sosyal mesafenin belli koşullarda 1 metreye indirilebileceğini de duyurabilir.

Ülkede koronavirüs vakalarının ve virüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı son haftalarda azalıyor.


09:45 | “En büyük tehdit virüs değil, küresel dayanışma ve liderlik eksikliği”

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Halen yüzleştiğimiz en büyük tehdit virüs değil, küresel düzeyde dayanışma ve liderlik eksikliği” dedi.

Dubai’deki Dünya Hükümet Zirvesi’ne video konferans yöntemiyle katılan Ghebreyesus, “Bu salgını bölünmüş bir dünyayla yenemeyiz” diye konuştu.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Ghebreyesus, eleştirel konuşmasında ABD Başkanı Donald Trump’ın adını anmadı.

Trump geçen ay Dünya Sağlık Örgütü’nün tamamen Çin’in kontrolünde olduğunu iddia etmiş ve ülkesinin örgütle tüm ilişkisini keseceğini açıklamıştı.


09:40 | Gıdalardaki antibiyotikler Covid-19’u şiddetlendiriyor mu?

Başlıktaki soruya dair bianet’te bir yazı kaleme alan Bülent Şık, bunun, hastalığın ağır seyretmesine neden olduğunu belirtiyor.

“Gıdalardaki antibiyotik kalıntıları son yıllarda en önemli gıda güvenliği sorunlarından biri olarak gösteriliyor. Hayvan yetiştiriciliğinde aşırı antibiyotik kullanımının Salmonella ve Campylobacter gibi bakterilerde direnç gelişimine neden olduğu belirlenmiştir. Her iki bakteri de dünya genelinde gıdalar vasıtasıyla geçen zoonotik hastalık etkenleri içinde en başta gelmektedir.

“Hayvancılık sektöründe kullanılan antibiyotikler ve gıdalardaki antibiyotik kalıntıları koronavirüsün yol açtığı COVID-19 hastalığının ağır seyretmesine neden olan etmenlerden biridir demek yanlış olmayacaktır.”


 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yassıada kararlarını ‘hükümsüz kılacak’ yasa teklifi kabul edildi
Sonraki Haber
6 üniversiteye rektör ataması