Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Salgın sona ermiş değil, virüs hala yayılıyor

Canlı Blog | Salgın sona ermiş değil, virüs hala yayılıyor

HABER MERKEZİ – Covid-19 salgınında dünya genelinde vaka sayısı 10 milyon 500 bine yaklaşırken, can kaybı yarım milyonun üzerinde. Türkiye’de de vaka sayılarında azalma yok, yoğun bakım hasta sayıları ise tekrar binin üzerine çıktı. DSÖ’ye göre salgın sona ermeye yakın bile değil. Türkiye ve dünyada güncel gelişmeler sayfamızda.

 


22:26 | Bingöl’de maske takma zorunluluğu

Bingöl’de, Covid-19 tedbirleri kapsamında 2 Temmuz’dan itibaren maske takma zorunluluğu getirildi:

Bingöl Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, “Bingöl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararı gereğince 2 Temmuz 2020 tarihinden itibaren ilimiz  genelinde ağız ve burnu tam olarak kapatacak şekilde maske takma zorunluluğu getirilmiştir. Maske kullanım kurallarına aykırı hareket eden vatandaşlarımıza Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi uyarınca 900 lira idari para cezası uygulanacaktır” denildi.

Maske zorunluluğu olan iller

Bakanlık talimatıyla 23 Haziran’dan itibaren maske takma zorunluluğuna uymayanlara 900 lira para ceza kesilmesine karar verilmişti.

Şu ana kadar yetkililerden yapılan açıklamalara göre, 60’a yakın ilde sokağa maskesiz çıkmak yasaklandı. Bu iller şöyle:

Adıyaman, Afyon, Amasya, Ankara, Antep, Ardahan, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Dersim, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Giresun, Iğdır, Isparta, İstanbul, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Maraş, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sivas, Şırnak, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Urfa, Uşak, Yalova, Zonguldak.


21:39 | Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde Covid-19 tanısı konulan personel sayısı 45’e yükseldi

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Basın Yayın Koordinatörü Volkan Memduh Gültekin, Covid-19 tanısı konan belediyede çalışan personel sayısının 45’e yükseldiğini duyurdu.


19:16 | Sağlık Bakanlığı: 16 kişi daha hayatını kaybetti, bin 293 yeni tanı konuldu

Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaştı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • Bin 293 vaka tespit edildi
  • 16 kişi yaşamını yitirdi
  • Bin 302 kişi hastalığı attı
  • 50 bin 492 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 199 bin 906
  • Toplam can kaybı sayısı 5 bin 131
  • Toplam iyileşen sayısı 173 bin 11
  • Toplam test sayısı 3 milyon 381 bin 650


18:20 | AKP Grup Başkan Vekili Akbaşoğlu’nun Covid-19 testi pozitif çıktı

AKP Grup Başkan Vekili Muhammet Emin Akbaşoğlu’nun Covid-19 testi pozitif çıktı.

Tedavisine başlanan Akbaşoğlu’nun sağlık durumunun iyi olduğu ve AKP Genel Merkezi tarafından sürecin takip edildiği bildirildi.

Akbaşoğlu bugün TBMM’ye giderek partisinin Meclis grubu seçiminde oyunu kullandı.


17:10 | AB’den 14 ülkeye sınırlarını açma kararı

Avrupa Birliği (AB), yarından itibaren Corona virüsü salgınında “güvenli” kabul ettiği 14 ülkeye sınırlarını açma kararı aldı.

Bu ülkeler arasında Türkiye’yle birlikte ABD, Rusya ve Brezilya da yer almıyor.

Listede şu ülkeler yer alıyor: Cezayir, Avustralya, Gürcistan, Japonya, Kanada, Fas, Karadağ, Yeni Zelanda, Ruanda, Sırbistan, Güney Kore, Tayland, Tunus ve Uruguay.

Bu ülkelere ek olarak Çin’in de AB üyesi ülkelerin vatandaşlarını kabul etmesi halinde listeye alınabileceği bildirildi.


16:16 | Bakan Koca’dan ‘asker uğurlamalarına’ tepki


16:10 | Japonya’da insanlar üzerinde ilk aşı denemelerine başlandı

Japonya merkezli ilaç şirketi AnGes, insanlar üzerinde ilk Corona virüsü aşısı denemelerine başladıklarını açıkladı.

İlaç şirketi, Osaka Şehir Üniversitesi’nde başlayan denemelerin 31 Temmuz 2021 tarihine kadar sürdürüleceğini kaydetti.

BBC Türkçe’deki habere göre DNA teknolojisine dayanan ve hastaların bağışıklık sistemini aktive eden aşının geniş ölçekli üretimi de daha kolay.

Hindistan’da da başka bir aşının insanlar üzerinde denenmesine başlandı.

Dünya Sağlık Örgütü dünya çapında 150’ye yakın aşı üzerinde çalışıldığını belirtiyor.


15:00 | Meclis’te ziyaretçi yasağı 31 Temmuz’a kadar uzatıldı

TBMM yerleşkesine, Covid-19 önlemleri kapsamında getirilen ziyaretçi yasağının, 31 Temmuz’a kadar uzatıldığı açıklandı.

Meclis Başkanlığı’ndan yapılan bilgilendirmeye göre, TBMM yerleşkesi ve eklentilerine 1-31 Temmuz tarihlerinde ziyaretçi kabul edilmeyecek.


14:30 | İran’da vaka sayısı 230 bine yaklaşıyor

İran’da son 24 saatte ülke genelinde 147 kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı. Bunun şimdiye kadarki en yüksek sayı olduğu belirtildi.

Salgında toplam can kaybının 10 bin 817’ye ulaştığı bildirilirken, son 24 saatte tespit edilen 2 bin 457 yeni vaka ile toplam vaka sayısı da 227 bin 662’ye çıktı.

Covid-19 tedavisi gören hastalardan 3 bin 49’unun durumunun kritik olduğu belirtildi.

Ülkede şu ana kadar yapılan toplam test sayısının ise 1 milyon 666 binin üzerinde olduğu ifade ediliyor.


13:35 | Buldan: Cizre’de vaka sayısının artması endişe verici

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Meclis’te yaptığı açıklamada salgının hala can almaya devam ettiğini belirterek, tedbirlerin elden bırakılmaması gerektiği uyarısında bulundu.

Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı illerdeki vaka sayısı artışına dikkat çeken Buldan, “’Normalleşme’ adı altında rakamları düşük tutmak için Corona şüphesi ile hastanelere giden insanlarımıza yeterince test yapılmadığı ve hastanelerin yetersiz kaldığı bilgisini alıyoruz” dedi.

Buldan, “Özellikle Cizre’de vaka sayısının artması endişe vericidir. Esnaf kendi inisiyatifiyle kepenk kapatmakta ve ‘evde kal’ çağrısı yapmaktadır. İktidarın vurdumduymazlığı karşısında Cizre başta olmak üzere tüm bölge illerinde halkımıza kendi tedbirlerini almaları konusunda buradan bir kez daha çağrımızı yineliyoruz” diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı, “Partimiz bütün imkânlarıyla, halkımızın yanında olmaya devam edecektir” diye de ekledi.

Buldan ayrıca, Corona virüsü testi pozitif çıkan üç HDP’li milletvekilinin sağlık durumlarının iyi olduğunu belirtti ve “Tedavileri sürüyor. Bu konuda elbette şeffaf olmaya, kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz” dedi.


12:50 | AKP grubunda 10 personel ‘Corona’ya yakalandı

AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, partisinin Meclis grubunda 10 personelin Corona virüsü testinin pozitif çıktığını açıkladı.

Muş, milletvekillerine sosyal mesafeyi koruma uyarısında bulundu.


11:38 | İki işçide virüs tespit edildi ancak fabrikada ‘üretim sürüyor’

Urfa 1’inci Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet yürüten Özak Tekstil fabrikasının dikim bölümünde çalışan iki işçinin Covid-19 testi pozitif çıktı.

MA’nın aktardığına göre iki işçi karantina için evlerine gönderildi. Ancak, 300 işçinin çalıştığı dikim bölümünde üretimin sürdüğü belirtildi.

Öte yandan fabrika, DİSK’e üye oldukları gerekçesi ile işçilere mobing ve baskı uygulamakla gündeme gelmişti.


11:20 | İran’da genç hasta sayısında artış var

Corona virüsü salgınından en çok etkilenen Ortadoğu ülkesi olan İran, son dönemde hastanelerde yoğun bakım ve genç hasta sayısında artışın olduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanı Yardımcısı İreç Herirçi, “Bu virüs bir şaka değil ve ciddi bir şekilde insanları öldürüyor. Son zamanlarda hastanelerde yoğun bakım ve genç hasta sayısında bir artış var. Bütün bunlar bir uyarı ve insanlar bu sorunu bir şaka olarak düşünmemelidir” açıklamasında bulundu.

Fotoğraf: AFP

İran salgının başından bu yana 225 binin üzerinde vaka bildirdi. 186 bin 180 hastanın iyileştiği, 28 bin 355 kişinin ise tedavisinin devam ettiği aktarıldı.

Covid-19 tedavisi devam eden 3 bin civarındaki hastanın durumu kritik.

Ülkede Covid-19 kaynaklı can kaybı sayısı da 10 bin 670.


10:25 | 14 ülke için AB’ye seyahat izni kapıda

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri 14 ülkeden seyahate izin vermeye hazırlanıyor.

Almanya haber ajansı dpa’ya bilgi veren diplomatik kaynaklar, 1 Temmuz itibariyle 14 ülkeden AB sınırlarına seyahate izin verileceğini belirtiyor.

Bu ülkelerin Cezayir, Avustralya, Gürcistan, Japonya, Kanada, Fas, Karadağ, Yeni Zelanda, Ruanda, Sırbistan, Güney Kore, Tayland, Tunus ve Uruguay olacağı dile getiriliyor.

Covid-19 salgını nedeniyle getirilen kısıtlamaların kaldırılacağı ülkeler arasında ABD, Brezilya, Rusya ve Türkiye gibi ülkeler yer almıyor.

Resmi açıklamanın ise bugün yapılması bekleniyor.

  • DW Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

10:05 | İzmir’de ‘maske’ uyarısı yapan iki doktor darp edildi

İzmir’in Karabağlar ilçesindeki 4 No’lu Aile Sağlığı Merkezi’nde hasta ve yakınlarınca darp edilen iki doktor hastaneye kaldırıldı.

“Maske takın” uyarısı yaptıkları için darp edildiklerini söyleyen doktorlar, saldırganlardan şikayetçi oldu.

Polis ekipleri, üç kişiyi gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden Ç.D. ve Ç.V. çıkarıldıkları mahkemece tutuklanırken, Ç.Ş. “adli kontrol” şartıyla serbest bırakıldı.


09:27 | Maske üretiminde kullanılan kumaşlarda ilave gümrük vergisi sıfırlandı

Maske üretiminde kullanılan “melt blown” kumaşlarda uygulanan ilave gümrük vergisi 1 Ekim’e kadar yüzde 20’den yüzde sıfıra indirildi.

Söz konusu karara ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.


09:22 | DSÖ’den hükümetlere dört adımda salgınla mücadele çağrısı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19 salgınında en kötünün henüz geride kalmadığını vurguladı.

“Hükümetler acilen doğru politikaları devreye sokmazsa çok sayıda insan hayatını kaybedebilir” diyen Ghebreyesus’un hükümetlere çağrısı ise dört adımda salgınla mücadele yönünde: Test, takip, izolasyon ve karantina.

“Hepimiz pandeminin bitmesini istiyoruz. Hepimiz normal yaşantımıza dönmeyi arzuluyoruz. Ancak acı gerçek şu ki, salgın sona yaklaşmış değil. Bazı ülkeler belli bir ilerleme kaydetti ancak küresel anlamda pandemi hızlanıyor.”


09:05 | Çin’de yeni bir grip virüsü tespit edildi

Çin’deki bilim insanları, dünya çapında salgın şeklinde yayılma ihtimali bulunan yeni bir grip virüsü türü keşfetti.

Yeni ve ölümcül bir grip dalgası ihtimali, yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 pandemisi sırasında bile bilim insanlarının yakından takip ettiği bir konu.


08:45 | İngiltere’nin Leicester kentinde karantina önlemleri sıkılaştırıldı

İngiltere’nin Leicester şehrinde Corona virüsü vakalarının artması üzerine karantina önlemleri sıkılaştırıldı.

Sağlık Bakanı Matt Hancock, Salı gününden itibaren acil ihtiyaç ürünleri satmayan dükkanların kapatılacağını açıkladı. Hancock, çoğu okulun da Perşembe günü kapatılacağını duyurdu.

Cumartesi gününden itibaren ülke genelindeki barlar ve restoranların açılmasına yönelik kararın Leicester için geçerli olmayacağı belirtildi.

Hancock, ülkedeki son bir haftada tespit edilen Corona virüsü vakalarının 10’da 1’inin Leicester’de görüldüğünü açıkladı.

Bakan Hancock, kentte yaşayanlara acil olmadıkça evden çıkmamaları ve seyahat etmemeleri çağrısı da yaptı.


08:05 | Urfa’da 79 ev karantinaya alındı

Urfa kent merkezi ve ilçelerde yaşayan bazı yurttaşların Covid-19 test sonuçları pozitif çıktı.

Bunun üzerine İl Hıfzıssıhha Kurulu’nca salgınla mücadele kapsamında yeni kararlar alındı.

Valilikten yapılan açıklamaya göre bu kapsamda Ceylanpınar’da iki, Eyyübiye’de 15, Haliliye’de 19, Karaköprü’de 23, Siverek’te iki, Viranşehir’de 14, Birecik, Harran, Hilvan ve Suruç’ta birer farklı adreste karantina tedbiri uygulanmasına karar verildi.


08:00 | Kısa çalışma ödeneğinin süresi uzatıldı

“Kısa Çalışma Ödeneğinin Uzatılması Hakkındaki Cumhurbaşkanı Kararı”, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, Covid-19 salgını nedeniyle 30 Haziran’a kadar kısa çalışma başvurusunda bulunmuş olan işyerleri için kısa çalışma ödeneğinin süresi 1 ay uzatıldı.




Önceki Haber
Kadıköy'de Sivas Katliamı anması
Sonraki Haber
Esra Albayrak'a hakarete tepki