Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Salgında can kaybı 450 bini aştı, son durum ne?

Canlı Blog | Salgında can kaybı 450 bini aştı, son durum ne?

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde vaka sayısı 8 milyon 500 bine yaklaşırken, Covid-19 kaynaklı can kaybı 450 bini aştı. ‘Normalleşme’ süreciyle birlikte vaka sayılarında artış yaşanan Türkiye’de LGS ve YKS’nin yapılacağı günlerde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Salgına dair gelişmeler sayfamızda.

 


23:45 | Urfa’da iki mahalle ile 26 bina karantinaya alındı

Urfa’da iki mahalle ve 26 bina Covid-19 nedeniyle karantinaya alınırken bir mahalle ile 9 binada ise karantina uygulamasına son verildi.

İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun kararına göre Karaköprü ilçesinde beş bina, Haliliye ilçesinde altı bina, Eyyübiye ilçesinde iki bina, Suruç ilçesinde iki bina, Viranşehir ilçesinde dört bina, Ceylanpınar ilçesinde bir kırsal mahalle ile bir bina, Siverek ilçesinde ise bir mahalle ile bir bina karantinaya alındı.

Yine Siverek ilçesinde bir mahalle ile dokuz binada ise karantinaya son verildi.


23:10 | Maske takma zorunluluğunun olduğu il sayısı 50 oldu

Tekirdağ’da da İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’nin kararı ile her türlü açık ve kapalı alanda maske takma zorunluluğu getirildi.

Alınan karar uyarınca, Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri maske kullanım kurallarına aykırı davranan yurttaşlar ikaz edilecek.

22 Haziran Pazartesi’den itibaren ise maske kullanım kurallarına aykırı hareket edenlere Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. maddesi uyarınca 900 TL idari para cezası uygulanacak.

Tekirdağ ile maske takma zorunluluğunun olduğu il sayısı 50’ye yükseldi.

Maske takma zorunluluğu olan iller şöyle:

Adıyaman, Afyon, Amasya, Antep, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Denizli, Dersim, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Eskişehir, Erzurum, Giresun, Iğdır, Isparta, Maraş, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Osmaniye, Sakarya, Siirt, Sivas, Şırnak, Uşak, Zonguldak, Rize, Tekirdağ, Tokat, Urfa ve Yalova.


22:35 | İstanbul ve Ankara’da LGS ve YKS günü toplu ulaşım öğrenci, veli ve görevlilere ücretsiz

İstanbul ve Ankara’da 20 Haziran’da yapılacak Liseye Giriş Sınavı (LGS) ile 27-28 Haziran’da Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) olacağı günlerde şehirde toplu ulaşımın öğrencilere, velilerine ve görevlilere ücretsiz olacağı duyuruldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada “İETT, LGS ve YKS günlerinde ek seferler yapacaktır. Sınav tarihlerinde öğrenciler, veliler ve sınav görevlileri İETT otobüsleri ve Metrobüs’e ücretsiz binebilecekler” denildi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “LGS ve YKS’nin yapılacağı tarihlerde toplu taşıma araçlarımız öğrenciler, veliler ve sınav görevlilerine ücretsiz olacaktır. Ulaşımda herhangi bir aksaklık yaşanmaması için araçlarımız tam kapasite çalışacaktır. Sınava girecek olan tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.


20:39 | Sağlık Bakanlığı: 21 kişi daha hayatını kaybetti, vaka sayısı 184 bini aştı

Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaştı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • Bin 304 vaka tespit edildi
  • 21 kişi yaşamını yitirdi
  • Bin 382 kişi hastalığı attı
  • 48 bin 412 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 184 bin 31
  • Toplam can kaybı sayısı 4 bin 882
  • Toplam iyileşen sayısı 156 bin 22
  • Toplam test sayısı 2 milyon 822 bin 316


20:32 | Azerbaycan’da karantina süresi 1 Ağustos’a kadar uzatıldı

Azerbaycan’da Covid-19salgını ile mücadele kapsamında uygulanan karantina tedbirleri 1 Ağustos tarihine kadar uzatıldı.

Bakanlar Kurulu, tarafından yapılan açıklamada ülkeye giriş ve çıkışlar ile şehirlerarası seyahat yasağının uzatıldığı duyuruldu.

Kurul, kargo taşımacılığının yasaktan muaf tutulduğunu açıkladı.

Bakanlar Kurulu, ayrıca Bakü, Sumgayıt, Gence, Lenkeran, Abşeron, Yevlah, Celilabad ve Masallı şehirlerinde 21 Haziran’dan 5 Temmuz’a kadar salgın kısıtlamalarının sertleştirileceğini aktarırken, bu bölgelerde sokağa çıkmak isteyen yurttaşların izin alması gerektiği belirtildi.

Kurul, bu şehirlerde uygulanan iki haftalık kısıtlama kapsamında restoran, kafe, çay bahçesi, AVM, müze ve sergi salonlarının kapatılacağını aktarırken, spor müsabakalarının ise askıya alındığını duyurdu.

Azerbaycan’da toplam vaka sayısı 11 bin 329, can kaybı ise 139.


19:58 | TTB: İstanbul hala Wuhan gibi merkez; Ankara, Bursa, Diyarbakır ise ‘can sıkıcı’

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Covid-19 pandemisinin dünyada hız kesmemişken ve Türkiye’de henüz salgının ilk dalgası kontrol altına alınmamışken, tüm uyarılarına karşın başlatılan erken yeniden açılmanın sonuçlarının alarm verdiğine dikkat çekti.

TTB, İstanbul’un hala Wuhan gibi merkez; Ankara, Bursa, Kocaeli, Konya ve Diyarbakır’ın ise “can sıkıcı” olduğunu belirtti.


18:00 | Tokat’ta da maske takma zorunluluğu

Tokat’ta Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında açık alanlarda maske takma zorunluluğu getirildi.

Tokat Valisi Ozan Balcı başkanlığında toplanan İl Hıfzıssıhha Kurulu’nda alınan karar 22 Haziran Pazartesi gününden itibaren geçerli olacak.

Böylece maske takma zorunluluğunun olduğu il sayısı 49’a yükseldi.

Maske takma zorunluluğu olan iller şöyle:

Adıyaman, Afyon, Amasya, Antep, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Denizli, Dersim, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Eskişehir, Erzurum, Giresun, Iğdır, Isparta, Maraş, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Osmaniye, Sakarya, Siirt, Sivas, Şırnak, Uşak, Zonguldak, Rize, Tokat, Urfa ve Yalova.


17:00 | LGS ve YKS günleri sokağa çıkma kısıtlaması

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine “LGS ve YKS Tedbirleri” konulu genelge gönderdi.

Genelgeye göre, LGS (Liselere Geçiş Sınavı) ve YKS’nin (Yükseköğretim Kurumlar Sınavı) halk sağlığı açısından en uygun koşullarda gerçekleştirilmesi amacıyla bazı tedbirler alındı. Bunlar şöyle sıralandı:

LGS

20 Haziran Cumartesi günü birinci oturumu 09.30’da başlayıp 10.45’de tamamlanacak, ikinci oturumu 11.30’da başlayıp 12.50’de tamamlanacak olan Liselere Geçiş Sınavı öncesi ve sonrasında oluşabilecek yoğunluğu ve bulaşma riskini azaltmak, sınavın sorunsuz bir şekilde yapılmasını temin etmek amacıyla;

  • 20 Haziran Cumartesi günü 09.00 ile 15.00 saatleri arasında istisnalar hariç olmak üzere 81 ilde sokağa çıkmak kısıtlanacak.
Fotoğraf: İHA

YKS

Birinci oturumu 27 Haziran Cumartesi günü saat 10.15’te başlayıp 13.00’de tamamlanacak, ikinci oturumu 28 Haziran Pazar günü saat 10.15’te başlayıp 13.15’de tamamlanacak ve üçüncü oturumu 28 Haziran Pazar günü 15.45’te başlayıp 17.45’de tamamlanacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı öncesi ve sonrasında oluşabilecek yoğunluğu ve bulaşma riskini azaltmak, sınavın sorunsuz bir şekilde yapılmasını temin etmek amacıyla;

  • 27 Haziran Cumartesi günü saat 09.30 ile 15.00 arasında ve 28 Haziran Pazar günü 09.30 ile 18.30 saatleri arasında istisnalar hariç olmak üzere 81 ilde sokağa çıkmak kısıtlanacak.

Adayların sınav binasına ulaşımlarının toplu taşıma ile sağlanması halinde kendilerinin yanı sıra bir yakını, özel araçlarla gelinmesi halinde ise araç sürücüsü ile birlikte bir yakını sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olmayacak.

Kısıtlamanın bir istisnası da şehirler arası toplu ulaşım araçlarından bilet almış olanlar.

Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak saatlerde fırın, market, bakkal, manav, kasap, kuruyemişçi, tatlı üretim ve satışı yapılan işyerleri açık olacak.


16:25 | Ankara’da icra katibinin ‘Corona’ testi pozitif çıktı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Ankara Adliyesi Söğütözü ek binasında icra katibi olarak görev yapan bir personelin Corona virüsü testi pozitif çıktı.

Covid-19 tanısı konulan icra katibinin sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

Katibin görevli olduğu 16. İcra Müdürlüğü’nde yapılan filyasyon çalışmaları doğrultusunda diğer personel yapılan testlerin negatif çıktığı ancak müdürlükte görevli tüm personele tedbir amaçlı idari izin verildiği kaydedildi.

Açıklamada, “Başsavcılığımızca, Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda Adalet Bakanlığınca hazırlanan Koronavirüs Tedbirleri Kapsamında Yeni Çalışma Esasları Kılavuzu’ndaki tedbirler titizlikle uygulanmaktadır” ifadeleri kullanıldı.


15:45 | Rusya’da 489 sağlık çalışanı ‘Corona’dan yaşamını yitirdi

Rusya Federal Sağlık Denetim Servisi Roszdravnadzor, ülkede Corona virüsü nedeniyle 489 sağlık çalışanının öldüğünü duyurdu.

Geçen ay Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının sayısı 101’di.

Roszdravnadzor Başkanı Alla Samoilova, artışın koruyucu ekipmanların tedarikinde yaşanan sorunlardan kaynaklandığını söyledi.

Samoilova, “Doğrusu başından beri bazı sorunlar vardı, malzeme eksikliği yaşanıyordu” diye ekledi.

Salgından en çok etkilenen üçüncü ülke konumunda bulunan ülkedeki toplam can kaybı sayısı 7 bin 760.


15:10 | Honduras Devlet Başkanı’nda Covid-19 tespit edildi

Honduras Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez, kendisine, eşine ve iki danışmanına Covid-19 teşhisinin konulduğunu açıkladı.

Televizyonda canlı yayında konuşan Hernandez, hastalığın ilk belirtilerini geçen haftasonu göstermeye başladığını ve yapılan testlerin ardından Salı günü teşhis konulduğunu söyledi.

Hernandez, kendisini uzaktan çalışmaya devam edecek kadar iyi hissettiğini belirterek, görevine devam konusunda yol haritasının belirlenmesi için tetkiklerin süreceğini ifade etti.

Kendisinin sosyal mesafe kurallarına dikkat etmediğini vurgulayan Hernandez, halktan mesafeyi korumalarını ve kurallara uymalarını istedi.


14:38 | İstanbul Adliyesi’nde bir memurda ‘Corona’ tespit edildi

Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’ndeki 6. Tüketici Mahkemesi’nin kalem memurunda Corona virüsü tespit edildi.

Memurun taşıyıcı olduğu ve Covid-19 belirtileri göstermediği belirtilirken, mahkeme karantinaya alındı.

Virüse yakalandığı tespit edilen memurun evde tedavi gördüğü, iki hakime ise tedbir amaçlı 14 gün izin verildiği bildirildi.

Memurun çalıştığı mahkeme kalemi odasına da “Covid-19 salgını nedeniyle mahkememiz karantina altına alınmıştır” şeklinde bir uyarı yazısı asıldı. Duruşma salonu önüne de yine duruşmaların yapılmayacağı yönünde bilgilendirme notu asıldı.


14:17 | HDP: Cezaevlerine ilişkin rakamların gerçeği yansıttığından şüpheliyiz

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün “Kovid-19 Pandemi Sürecinde Ceza İnfaz Kurumları” başlıklı raporundaki rakamların gerçeği yansıtmadığını söyledi.

“Cezaevlerinde resmi rakamlara göre 452 vaka var, altı mahpus yaşamını yitirdi” diyen Beştaş, “Ceza Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü’nün raporuna göre bu rakamları söylüyorlar. Her ne kadar 374’ü iyileşti dense de bunun gerçeği yansıttığı konusunda şüphe duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

“Yönetemediğiniz bu sürecin içinden maske zorunluluğu getirerek çıkamazsınız” diyen Beştaş, salgın devam ederken YKS ve LGS sınavlarının yapılamasının ise kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

Saınavların ertelenmesi gerektiğini vurgulayan Beştaş, şöyle konuştu:

“Kapalı salonlarda, hastanelerde sınava girebilirler diye bir açıklama yapıyorlar. Bu katiyen kabul edilebilir değil. 2 buçuk milyona yakın öğrencinin hayati tehlikeye atılması iktidarın bekasıyla kıyaslanamayacak derecede çok daha önemli bir meseledir. Bu yönüyle bu sınavın kesinlikle ertelenmesi gerektiğini bir kez daha söylemek istiyoruz.”


14:00 | Koca: Erdoğan, LGS ve YKS günlerinde sınırlı bir sokağa çıkma yasağı talimatı verdi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dünkü Bilim Kurul toplantısının ardından yaptığı “LGS ve YKS günlerinde sağlanması gereken şartlar konusunda Bilim Kurulumuz tavsiye kararı aldı. Cumhurbaşkanımız sınırlı bir sokağa çıkma yasağı yönünde talimat verdiler” şeklindeki açıklamasını Twitter üzerinden paylaştı.

Ancak söz konusu kısıtlama kararına ilişkin detaylar henüz paylaşılmadı.

LGS (Liselere Geçiş Sınavı), 20 Haziran Cumartesi günü yapılacak. Birinci oturum 09.30’da başlayıp 10.45’te bitecek, ikinci oturum ise 11.30’da başlayarak 12.50’de sona erecek.

YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) ise 27-28 Haziran’da yapılacak. 27 Haziran Cumartesi günkü sınavın saat 10.15’te başlayıp, 15.45’te sona ermesi; 28 Haziran Pazar günkü ikinci oturum sınavının 10.15’te başlayıp 13.15’te; üçüncü oturumun da 15.45’te başlayıp 17.45’te sona ermesi planlanıyor.


13:20 | Peru’da vaka sayısı 240 bini aştı

Peru’da toplam Corona virüsü vaka sayısı 240 bin 908’e ulaştı.

Böylece Peru, Avrupa’da salgından en çok etkilenen ülkelerden biri olan İtalya’yı vaka sayısı bazında geçmiş oldu.

Peru, Güney Amerika’da Brezilya’nın ardından vaka sayısında ikinci sıraya yükselirken, üçüncü sırada 220 bin vaka ile Şili geliyor.

Peru’da can kaybı ise 7 bin 250 bandında bulunuyor.

Ülkede sokağa çıkma kısıtlamaları 30 Haziran’a kadar uzatılırken, günlük vaka artış hızının ise yavaşlamaya başladığı yönünde sinyaller geliyor.


13:16 | 21’i Pekin’de: Çin’de 28 yeni vaka daha tespit edildi

Çin, son 24 saattte 21’i başkent Pekin’de olmak üzere toplam 28 yeni Corona virüsü vakası tespit edildiğini açıkladı.

Pekin’de geçen hafta içerisinde bir pazar yerinde somonlar için kullanılan kesme tahtalarında virüs tespit edilmiş ve 57 günlük bir aradan sonra tekrar yeni vakalar görülmeye başlanmıştı.

Başkentte şu ana kadar tespit edilen toplam vaka sayısı 100’ün üzerinde seyrederken, 20’den fazla mahalleye giriş-çıkışlar kısıtlandı ve binlerce kişiye de test yapıldı.

Kesme tahtalarında tespit edilen virüsün kaynağı ve yapısıyla ilgili çalışmalar devam ediyor.


13:15 | Almanya’da bir mezbahanın yüzlerce çalışanında ‘Corona’ tespit edildi

Almanya’nın kuzeybatısındaki Gütersloh kentinde bulunan Tönnies Gruba ait bir mezbahada binden fazla kişiye yapılan testler sonucunda 657 kişide Corona virüsü tespit edildi.

BBC Türkçe’nin haberine göre şirketten yapılan açıklamada, tesiste görev yapan ve bu kişilerle temasta olan binlerce kişiye daha test yapıldığı ve sonuçların beklendiği belirtildi.

Test sonuçları çıkana kadar herkesin kendini karantinaya alması istendi. Karantinaya alınan kişi sayısının 7 bin civarında olduğu belirtiliyor.

Dün akşamüstü itibariyle mezbahanın faaliyetlerine ara verilirken, Gütersloh Belediyesi de bölgedeki okul ve anaokullarının ay sonuna kadar tatil edildiğini açıkladı.

Almanya’nın salgınla mücadele stratejisi kapsamında, yedi günlük dönem içerisinde herhangi bir bölgede yaşayan her 100 binlik nüfusta 50 yeni vaka tespit edilmesi halinde bölgesel olarak kısıtlayıcı önlemlerin yürürlüğe girmesi öngörülüyor.


13:00 | Karlıova’da bir köy karantinaya alındı

14 Haziran’da 5.7’lik depremle sallanan Bingöl Karlıova’ya bağlı Geçitli köyünde Corona virüsü vakasının tespit edilmesi ardından karantina uygulaması devreye konuldu.

Karlıova İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nca alınan karara göre, köye 14 gün süreyle giriş ve çıkışlar yasaklandı.


11:40 | Almanya’nın ‘Corona’ testini geçerli saydığı ülkeler arasında Türkiye yok

Fotoğraf: Reuters

Almanya federal kurumu Robert Koch Enstitüsü’nün internet sitesinde yurt dışından ülkeye giriş yapanlarla ilgili Covid-19 uygulaması 16 Haziran itibariyle güncellendi.

Kararda, Almanya’ya varmadan son 14 gün içinde riskli görülen bölgelerde bulunanların ülkeye girdikten sonra karantinaya alınabileceği belirtildi.

Almanya’ya girişte, son 48 saat içinde yapılmış ‘Corona’ test sonucunun negatif olduğunu belirten sağlık raporu sunanlar karantina uygulamasından muaf tutuldu.

Ancak PCR testinin geçerli sayılması için ise raporun belli ülkelerden alınmış olması şart koşuldu. Avrupa Birliği üyelerinin yanı sıra 80’den fazla ülkenin yer aldığı bu listede Türkiye bulunmuyor.

  • Euronews’teki haberin tamamı BURADA

11:35 | Kazakistan Devlet Başkanı ‘Corona’ya yakalandı

Kazakistan’ın ilk devlet başkanı Nursultan Nazarbayev’in Corona virüsü testi pozitif çıktı.

Nazarbayev’in internet sitesinden yapılan açıklamada, “Elbaşının (Nazarbayev) koronavirüs testinin sonucu maalesef pozitif çıktı. Endişelenmek için bir sebep yok. Nursultan Nazarbayev uzaktan çalışmaya devam ediyor” denildi.

Nazarbayev’in karantinada tutulduğu da ifade edildi.


11:25 | Rusya’da can kaybı sayısı 7 bin 660’a yükseldi

Rusya’da son 24 saatte 7 bin 790 kişiye daha Covid-19 tanısı konuldu.

Ülkede toplam vaka sayısı 561 bin 91’e çıktı.

Son bir günde can kaybı sayısı ise 182 artarak 7 bin 660’a, iyileşen sayısı 9 bin 621 artarak 313 bin 963’e ulaştı.

Rusya’da yeni vakaların yüzde 31,5’inde belirtiye rastlanmadığı kaydedildi.

Yetkililerin açıklamasına göre, Rusya’da bugüne kadar yapılan test sayısı 15 milyon 900 bini geçti.


11:00 | ATO üyesinden YKS ve LGS uyarısı

Ankara Tabip Odası (ATO) üyesi ve aynı zamanda TED Ankara Koleji İşyeri/Okul Hekimi Dr. Gülgün İncirci Kıran, yeniden açılmanın başladığı 1 Haziran’dan itibaren vaka sayılardaki artışı değerlendirdi.

Önümüzdeki dönemlerde yoğun bakım ve entübe hasta sayısının artması durumunda can kaybı sayısında da artış yaşanacağını söyleyen Dr. Gülgün İncirci Kıran, YKS ve LGS sınavlarının da vaka sayılarındaki artışı yükselteceği uyarısında bulundu.

Jin News’e konuşan Kıran, YKS sınavına yaklaşık iki milyon öğrencinin gireceğini, üniversite adaylarının ebeveynleri ile birlikte bu sayının dört milyona yükselebileceğini belirtti.

Kıran, “Artı sınav salonlarında 800 bin gözetmen olacak. Bir o kadar da güvenlik personeli olacak. Yani nereden bakarsanız 5-5,5 milyon kişilik bir nüfus hareketi olacak” dedi ve ekledi:

“Sınav telaşı ile sosyal mesafeye uyulamayacak. Çocuklar sınav stresi ile maskeyi çıkaracak ve iki saat boyunca olası bir virüs yükü ile karşılaşacaklar. Dolayısıyla bu durumun vakalara bir yansıması olacak. Bu yüzden YKS ve LGS’nin ertelenmesi gerekiyor.”


10:00 | Hindistan’da bir günde 12 binden fazla vaka

Hindistan’da son 24 saatte 12 bin 881 kişiye daha Covid-19 tanısı konuldu.

Ülkede toplam vaka sayısının 366 bin 946’ya yükseldiği bildirildi.

Son bir günde 334 kişinin yaşamını yitirdiği ülkede, toplam can kaybı sayısının ise 12 bin 237’ye çıktığı kaydedildi.


09:35 | Brezilya’da bin 269, Meksika’da 770 kişi ‘Corona’dan öldü

Brezilya’da son 24 saatte Corona virüsü nedeniyle bin 269 kişi hayatını kaybetti.

Ülkedeki can kaybı sayısı 46 bin 510’a, vaka sayısı da 32 bin 188 artarak 955 bin 377’ye yükseldi.

Meksika’da ise son 24 saatte 770 kişi hayatını kaybetti. Böylece can kaybı sayısı 19 bin 80’e çıktı.

Ülkede, Corona virüsü vaka sayısı da 4 bin 930 artışla 159 bin 793’e yükseldi.


09:10 | Afrika’da can kaybı sayısı yedi bini aştı

Afrika kıtasında Corona virüsü vaka sayısı 260 bini aştı.

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (Africa CDC) verilerine göre, kıta genelinde vaka sayısı 260 bin 233 yükseldi.

Covid-19’u atlatanların sayısı 118 bin 992’ye, hayatını kaybedenlerin sayısı 7 bin 19’a çıktı.

Vaka sayısının en yüksek olduğu Afrika ülkeleri şöyle: Güney Afrika, Mısır, Nijerya, Cezayir, Fas, Gana, Kamerun ve Sudan.

Can kaybı sayısı Mısır’da bin 766’ya, Güney Afrika’da bin 625’e ve Cezayir’de 788’e yükseldi.


08:55 | Sahra hastanesi inşaatında ‘Corona’: İşçiler dava açıyor

Salgına karşı önlem olarak Atatürk Havalimanı’nda kurulan sahra hastanesi, inşaat sürecinde çok sayıda işçinin Corona virüsüne yakalandığı iddiasıyla gündemde.

Hastane şantiyesinde zor koşullarda çalışan 30’dan fazla işçiye Covid-19 tanısı konulduğu öne sürülüyor.

Pelin Ünker’in haberine göre işçiler, projenin yapımını üstlenen Rönesans Holding’e dava açmaya hazırlanıyor.

Avukat Ömer Çakırgöz, işçiler adına dava açmaya hazırlandığını belirterek, şantiyedeki tedbirsizliği şöyle anlatıyor:

“Rönesans Holding’in şantiye içerisinde yemekhane girişi hariç dezenfektan bulundurmadığını, yemek takımlarını ise tek kullanımlık yapmak dışında herhangi bir şekilde önlem almadığını biliyoruz. Yemek saatleri pandemi koşullarına göre düzenlenmediği için binlerce işçinin yemekhane kuyruğuna girdiğini, işçilere işin süratle bitirilmesi için sosyal mesafeyi hiçe sayan kalabalık bir çalışma ortamı sunulduğunu görüyoruz.”

“Karşımızda iki boyutlu bir insan hakkı problemi var. Biri devlet yönlü, diğeri işveren yönlü bir sorun” diyen Çakırgöz, salgına karşı herhangi bir tedbir alınmadığı için bugüne kadar çok sayıda işçide Covid-19 tespit edildiğini savunuyor.

Rönesans Holding ise söz konusu iddialara ilişkin bir açıklama yapmadı.

  • DW Türkçe’de yer alan haberin tamamı BURADA

08:16 | Cezaevleri: 452 tanı konuldu, altı mahpus yaşamını yitirdi

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün “Kovid-19 Pandemi Sürecinde Ceza İnfaz Kurumları” raporuna göre, cezaevlerinde 452 Corona virüsü vakası tespit edildi.

Bunlardan 374’ü iyileşirken, 72’si aktif vaka. Altı mahpus ise Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybetti.


08:00 | Türkiye’de maske takma zorunluluğunun olduğu iller

Türkiye’nin 48 kentinde Covid-19 salgınına karşı maske kullanımı zorunlu.

Son olarak İstanbul, Ankara ve Bursa’da dışarıya maskesiz çıkmak yasaklanmıştı.

Maske takma zorunluluğu olan iller şöyle:

Adıyaman, Afyon, Amasya, Ankara, Antep, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Denizli, Dersim, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Eskişehir, Erzurum, Giresun, Iğdır, Isparta, İstanbul, Maraş, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Osmaniye, Sakarya, Siirt, Sivas, Şırnak, Uşak, Zonguldak, Rize, Urfa, Yalova.




Önceki Haber
Afganistan'da patlama: En az dokuz çocuk hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Öğrenci karneleri e-okul üzerinden erişime açıldı