Ana SayfaArt & CultureCanlı Blog | Salgında vaka sayısı 7 milyonu, can kaybı 400 bini aştı

Canlı Blog | Salgında vaka sayısı 7 milyonu, can kaybı 400 bini aştı

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde 400 bini aşkın insan Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Vaka sayıları da hiç olmadığı kadar hızlı artıyor; özellikle Güney Amerika, Orta Doğu ve Afrika’da. Son verilere göre vaka sayısı yedi milyonu aştı. Türkiye’de ise yeniden açılma nedeniyle vaka sayılarında artış yaşanabileceğinden endişe ediliyor. Salgına dair son gelişmeler canlı sayfamızda.

 


19:50 | Sağlık Bakanlığı verileri: Toplam vaka sayısı 170 bini aştı

Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaştı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • 914 vaka tespit edildi
  • 23 kişi yaşamını yitirdi
  • 2 bin 647 kişi hastalığı attı
  • 35 bin 335 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 170 bin 132
  • Toplam can kaybı sayısı 4 bin 692
  • Toplam iyileşen sayısı 137 bin 969
  • Toplam test sayısı 2 milyon 338 bin 593


19:35 | Bismil’de bir mezra karantinaya alındı

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinden, askerlik için birliğine teslim olan bir kişide Corona virüsü tespit edildi.

Bunun üzerine Bismil İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla ikamet ettiği Çakıllı Mahallesi’ne bağlı Meradan mezrası karantinaya alındı.

Mezraya giriş ve çıkışlar yasaklandı.


18:06 | Koca: Çıkardığınız maske ve eldivenleri yere atmayın, çöpe atın

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabı üzerinden maske ve eldivenlerin kullanıldıktan sonra yere atılmaması hususunda bir uyarıda bulundu.


18:04 | Almanya’dan Türkiye’ye uçuşlar hakkında açıklama

Almanya, Türkiye’ye seyahat uyarısının kaldırılması için Ankara’yla görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.

Türkiye’ye uygulanan seyahat uyarısının “kalıcı” olmayacağını söyleyen Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, “Ancak ne zaman kaldırılacağını pandeminin gidişatı belirleyecek” ifadesini kullandı.

Almanya, 15 Haziran’dan itibaren 31 Avrupa ülkesine uçuşlara izin verecek. Ancak Türkiye bu ülkeler arasında bulunmuyor.

Diğer yandan Maas, yurt dışında tatil yaparken Corona virüsü bulaşanların Almanya’ya dönüşünün devlet tarafından sağlanmayacağını belirtti.

  • DW Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

16:42 | Ekoloji için yeni tehdit: Maskeler

Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında karantina uygulamaları nedeniyle atmosfere salınan gazlar azalırken, virüsün yayılmasını önlemede önemli rol oynayan maskeler bilinçsiz kullanım nedeniyle ekolojik açıdan büyük bir tehlike olmaya doğru gidiyor.

Salgının başından bu yana dünyada on milyarlarca tek kullanımlık maskenin kullanıldığı belirtiliyor.

Fransa’da deniz kirliliğiyle mücadele eden Operation Mer Propre adlı dernek tarafından paylaşılan bir videoda, son bir aydır yaygın olarak kullanılan maskelerin şimdiden Akdeniz’de derin sulara ulaştığı görülüyor.

Greenpeace tarafından yapılan bir açıklamada ise Asya ülkelerinde maske ve ıslak mendillerin özellikle doğal parklarda ciddi bir kirliliğe neden olduğuna dikkat çekiliyor.

Tek kullanımlık maskelerin doğaya atılması halinde içerdiği yoğun plastik türlerinden polipropilen nedeniyle tehlikeyi büyütüyor. Bu madde, doğaya karışması yüzlerce yıl sürmesi nedeniyle geri dönüşü olmayan bir kirliliğe neden oluyor.


15:55 | Zeynep Celaliyan ‘Corona’ya yakalandı

İran’da tutuklu bulunan Kürt aktivist Zeynep Celaliyan’ın, Corona virüsüne yakalndığı bildirildi.

MA’da yer alan habere göre Kürdistan İnsan Hakları Ağı (TMMK), müebbet hapis cezasına çarptırılan ve 13 yıldır tutuklu bulunan Celaliyan’ın virüse yakalandığını aktardı.

TMMK’ye kızı hakkında bilgi veren Ali Celaliyan, Zeynep Celaliyan’ın Salı günü nefes darlığı şikayeti ile revire kaldırıldığını ve burada yapılan testler neticesinde salgına yakalandığının anlaşıldığını belirtti.

Baba Celaliyan, İran istihbaratının kızının hastaneye götürülmesine izin vermediğini de söyledi.


15:17 | Brezilya, toplam vaka ve ölüm sayılarını açıklamama kararı aldı

Dünya genelinde en fazla Corona virüsü vakasının görüldüğü ikinci ülke olan Brezilya, toplam ölüm ve vaka sayılarını Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesinden kaldırma kararı aldı.

Verilerin kaldırılması, ülkede arka arkaya 4 gün boyunca Covid-19 kaynaklı binden fazla can kaybının yaşanmasından sonra gerçekleşti.

Bundan sonra sadece son 24 saate dair verilerin açıklanacağı duyuruldu.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Covid-19 salgınında Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği sokağa çıkma kısıtlamaları ve sosyal mesafe gibi önlemleri hiçe saydığı gerekçesiyle eleştiriliyor.

Bolsonaro, toplam sayıların şu anki ülkedeki durumu yansıtmadığını savunuyor: “Kümülatif veriler… şu an ülkenin içinde bulunduğu durumu yansıtmıyor.”

Latin Amerika’da salgından en fazla etkilenen Brezilya’da Covid-19 kaynaklı toplam can kaybı sayısı 36 bin 44, vaka sayısı da 676 bin 494.


15:10 | İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı: Maske kullanımı zorunlu olmalı

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, sokağa çıkma kısıtlamaları yerine maske kullanımının zorunlu hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Hürriyet yazarı Fulya Soybaş’a konuşan Tükek, “Yasaklar olmadan gerçek vaka sayının ne olacağını bir hafta içinde hep beraber göreceğiz. Bana kalırsa en önemli sorun maske. Sokağa çıkma yasakları yerine maske kullanımı zorunlu hale getirilse ve doğru kullanımı denetlense çok daha yerinde olur” dedi.


15:00 | “LGS’de öğrenciler yerine oturduktan sonra maskeyi çıkarabilir”

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılacak merkezi sınav, 20 Haziran’da gerçekleşecek.

TRT Haber yayınına katılan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “LGS’de yerlerine oturduktan sonra isteyen çocuğumuz maskesini çıkarabilir” dedi.

Başta eğitimciler ve sağlık meslek örgütleri, LGS’nin salgının henüz kontrol altına alınamadığı, verilerin dalgalanmalarla seyrettiği bir dönemde yapılamasından endişeli.


13:32 | Dünyada genelinde vaka sayısı 7 milyonu geçti

Covid-19 salgınına dair verilerin derlendiği “Worldometer” adlı internet sitesine göre, dünya genelinde Corona virüsü bulaşanların sayısı 7 milyon 3 bin 294’e yükseldi.

En çok vakanın tespit edildiği ilk beş ülke sırasıyla şöyle: ABD, Brezilya, Rusya, İspanya ve Britanya.


13:00 | Dünyadan salgına dair son veriler

  • Rusya’da son 24 saatte 8 bin 984 kişide daha virüs tespit edilmesiyle toplam vaka sayısı 467 bin 673’e ulaştı. Ülkede son bir günde can kaybı sayısı 134 artarak 5 bin 859’a, iyileşen sayısı 5 bin 343 artarak 226 bin 731’e çıktı.
  • Brezilya’da Covid-19 kaynaklı can kaybı son 24 saatte 904 artarak, 36 bin 44’e yükseldi. Ülkedeki vaka sayısı da 2 bin 997 artışla 676 bin 494’e ulaştı.
  • Meksika’da Covid-19 kaynaklı can kaybı son 24 saatte 341 artarak, 13 bin 511’e yükseldi. Vaka sayısı ise 3 bin 593 artışla 113 bin 619’a çıktı.
  • Belçika’da Corona virüsü vaka sayısı son 24 saatte 154 artarak, 59 bin 226’ya ulaştı. 15 kişinin daha yaşamını yitirdiği ülkede, Covid-19 kaynaklı can kaybı sayısı 9 bin 595’e yükseldi.
  • Pakistan’da Covid-19 kaynaklı can kaybı son 24 saatte 67 artarak, iki bini aştı. Ülkedeki vaka sayısı da 4 bin 960 artışla 98 bin 943’e ulaştı.
  • Hindistan’da Covid-19 kaynaklı can kaybı syedi bine yaklaştı. Vaka sayısı ise son tespit edilen 573 vakayla 247 bin 195’e çıktı.
  • İran’da Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 72 artarak 8 bin 291’e yükseldi.

11:10 | Aşılama takviminde değişiklik

Sağlık Bakanlığı, aşı takviminde değişikliğe gidildiğini açıkladı.

Buna göre, 1’inci ve 8’inci sınıf okul çağı aşılamaları aile hekimliği birimlerinde yapılacak.

Yeni uygulama 1 Temmuz’da başlayacak.


10:12 | “’Her şey düzeldi’ algısı yeni patlamalara neden olabilir”

İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Lütfi Çamlı, Covid-19 salgınının devam etmesine rağmen hükümetin aldığı “normalleşme” kararının kaygı verici olduğunu belirterek, insanlarda yaratılan “her şey düzeldi” algısının yeni patlamalara neden olabileceğini söyledi.


09:28 | “Diyarbakır’da son bir haftadır hasta sayısında ciddi artış var”

Diyarbakır Tabip Odası (DTO) Başkanı Mehmet Şerif Demir, kentte Corona virüsü vaka sayısının her geçen gün arttığını söyledi.

‘Normalleşme’ sürecine dikkat çeken Demir, rehavetin devam etmesi halinde durumun daha da kötüye gideceği uyarısında bulundu: “Normalleşme deyince insanlar tamamen normale döndük sanıyorlar ve bütün tedbirleri bırakıyorlar. Açıklamalar sonrası dışarıdaki kalabalığın arttığı, fiziki mesafeye uyulmadığı ve maske takılmadığını görüyoruz.”

Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan Demir, “Önlemlerin gevşetildiği 1 Haziran itibariyle Diyarbakır’da vakaların yeniden hızlıca arttığını gözlemliyoruz. Son bir haftadır hasta sayısında ciddi artış var. Pandeminin başlangıcından bugüne kadar Diyarbakır’da hastanelerde takip edilen en yüksek hasta sayısına ulaşılmıştır” diye belirtti.

Haberde, Diyarbakır’da vaka sayısının bin 150’yi aştığı, Ramazan Bayramı’ndan sonra Corona virüsü testi pozitif çıkanlardan 20’si ağır 200 kişinin hastanelerde, 300’ü aşkın kişinin de evlerde izolasyon altında tutulduğu bilgisi paylaşıldı.

  • MA’daki haberin tamamı BURADA

09:10 | BELTUR, 8 Haziran’da yeniden açılıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki BELTUR, Covid-19 salgınıyla mücadele çerçevesinde yaklaşık 2,5 aydır kapalı tuttuğu şubelerini yeniden İstanbulluların hizmetine açıyor.

İBB’den yapılan açıklamaya göre BELTUR, restoranlar ve kafeleri “yeni normale” göre düzenledi.

Oturma düzeni sosyal mesafeye göre ayarlandı, masalar arası mesafeler artırıldı, koltuk ve sandalye sayıları azaltıldı.

Tüm tesislerin girişlerine ve uygun duvarlara dezenfektanlar monte edildi, salgından korunmanın yollarını anlatan uyarıcı afişler asıldı.

Ayrıca maske takmayanlar BELTUR tesislerinde misafir edilemeyecek.


09:00 | Urfa’da çok sayıda mahalle ve bina karantinaya alındı

Urfa’nın Eyyübiye, Karaköprü, Viranşehir, Birecik, Siverek ve Halfeti ilçelerinde çok sayıda yerleşim yeri 14 gün süreyle karantinaya alındı.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, “Yapılan filyasyon çalışmaları sonucunda COVID-19 pozitif tespit edildiğinden COVID-19 pozitif hastanın evden ayrılışından 14 gün sonrasına kadar karantina tedbiri uygulanmasına karar verilen yerler” şöyle sıralandı:

  • Eyyübiye İlçesi Osmanlı Mahallesi 3705. Sokakta ilgili bina
  • Eyyübiye İlçesi Selçuklu Mahallesi 3610. Caddede ilgili bina
  • Eyyübiye İlçesi Eyüpkent Mahallesi 3965. Sokakta ilgili bina
  • Eyyübiye İlçesi Hayati Harrani Mahallesi 3825. Sokakta ilgili bina
  • Karaköprü İlçesi Atakent Mahallesi 6061. Sokakta ilgili bina
  • Karaköprü İlçesi Akpıyar Mahallesi 4075. Sokakta ilgili bina
  • Viranşehir İlçesi Yenişehir Mahallesi 4. Caddede ilgili bina
  • Viranşehir İlçesi Gölbaşı Mahallesi 239. Sokakta ilgili bina
  • Viranşehir İlçesi Kale Mahallesi 84. Sokakta ilgili bina
  • Birecik İlçesi Kurtuluş Mahallesi Eski Urfa Yolu Caddesinde ilgili bina
  • Birecik İlçesi Böğürtlen (Kırsal) Mahallesi
  • Siverek İlçesi Şirinkuyu Mahallesi Şirinkuyu 41. Sokakta ilgili bina
  • Siverek İlçesi Erbey (Kırsal) Mahallesi
  • Halfeti İlçesi Özmüş (Kırsal) Mahallesi Yolgeçer Sokak (Mezrası)

08:50 | Salgında can kaybı 400 bini aştı

Covid-19 salgınına dair verilerin derlendiği “Worldometer” adlı internet sitesine göre, dünya genelinde Corona virüsü nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 402 bin 243’e, vaka sayısı 6 milyon 982 bin 92’ye ulaştı.

Covid-19 kaynaklı bugüne kadar en fazla can kaybı 112 bin 96 ölümle ABD’de yaşandı. Bu ülkeyi 40 bin 465 ile Britanya, 36 bin 44 ile Brezilya, 33 bin 846 ile İtalya, 29 bin 142 ile Fransa, 27 bin 135 ile İspanya, 13 bin 511 ile Meksika izliyor.

En çok vakanın tespit edildiği ilk beş ülke ise sırasıyla şöyle: ABD, Brezilya, Rusya, İspanya ve Britanya.


08:40 | Sağlık Bakanı Koca: Çok fazla normalleşmeyelim

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul’un Kadıköy ilçesi Moda sahilinde sosyal mesafeye uymadan eğlenen kişilerin videosunu paylaşarak “Çok fazla normalleşmeyelim” dedi.

Koca, Twitter üzerinden yaptığı bir diğer paylaşımında, yine İstanbul’daki Galata Köprüsü’nde balık tutanlar arasında sosyal mesafeye uyulmadığına dikkat çekti:

“GALATA KÖPRÜSÜNDE bugün çekilen fotoğraftan anladığımıza göre, balıkçılar arasında 1,5 m mesafe kuralına uyulmamış. Kovalar dolmuş mu bilmiyoruz ama virüs köprüye uğramışsa eli boş dönmemiştir. Özellikle kronik hastalığı olanlar MASKESİZ, MESAFESİZ risk altındadır. RAST GELMESİN!”

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye’deki Güncel Durum” tablosuna göre dün 35 bin civarında Corona virüsü testi yapıldı, 878 yeni vaka tespit edildi. Toplam vaka sayısı 170 bine dayandı.

Dün 21 kişinin daha Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetmesiyle toplam can kaybı da 4 bin 669’a yükseldi.

Hükümet ‘normalleşme’ye ilişkin geniş çaplı adımlarını 1 Haziran’da başlatmış, genellikle büyükşehirler ve Zonguldak’ta uygulanan hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması da yaklaşık 2 ayın ardından ilk kez bu hafta sonu uygulanmamıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
MSB: İdlib'de yaralanan asker yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Yeni Zelanda: Son hasta taburcu oldu, salgın bitti, tüm yasaklar kalkıyor