Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Salgında vaka sayısı 8 milyona yaklaşıyor

Canlı Blog | Salgında vaka sayısı 8 milyona yaklaşıyor

HABER MERKEZİ – Covid-19 salgınının çıkış noktası olan Çin’de, Nisan ayından bu yana en yüksek günlük vaka sayısı kayıtlara geçti. 1 Haziran’dan itibaren yeniden açılma adımları atılan Türkiye’de de günlük vaka sayıları yeniden yükselişte. Dünya genelinde ise vaka sayısı 8 milyona yaklaşıyor. Salgına dair son gelişmeler sayfamızda.

 


22:25 | Dersim’de maske takma zorunluluğu getirildi

Dersim’in kent merkezi ve ilçelerinde maska takma zorunluluğu getirildi.

Valilikten yapılan açıklamada, Dersim merkez ile Çemişgezek, Hozat, Mazgirt, Nazımiye, Ovacık, Pertek, Pülümür ilçelerinde zorunlu hallerde evlerinden dışarıya çıkacak olanların, maske kullanmalarının zorunlu olmasına 30 Haziran’a kadar karar verildiği belirtildi.


20:19 | Türkiye’de son 24 saatte bin 500’ün üzerinde vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaştı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • Bin 562 vaka tespit edildi
  • 15 kişi yaşamını yitirdi
  • Bin 330 kişi hastalığı attı
  • 45 bin 176 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 178 bin 239
  • Toplam can kaybı sayısı 4 bin 807
  • Toplam iyileşen sayısı 151 bin 417
  • Toplam test sayısı 2 milyon 632 bin 171

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de 12 Haziran Cuma günü bin 195, 13 Haziran Cumartesi günü ise bin 459 yeni vaka kayıtlara geçmişti.


18:55 | ABD’de can kaybı 115 bini aştı

ABD’de Covid-19 kaynaklı can kaybı sayısı 115 bini aştı.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin son verilerine göre 2 milyon 75 bin 840 vakanın tespit edildiği ülkede, virüsü nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 115 bin 464.


17:17 | Zonguldak’ta bir mahalle karantinaya alındı

Zonguldak’ın Kozlu ilçesine bağlı Sivriler köyü Dere mahallesinde, il dışından gelen akrabalarının ziyaretinin ardından rahatsızlanan bazı kişilere yapılan ‘Corona’ testleri pozitif çıktı.

Bunun üzerine 60 haneli mahalle, İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nca karantinya alındı.

150 kişinin yaşadığı mahalleye giriş ve çıkışlar yasaklandı.


16:35 | Ermenistan’a Fransa ve Rusya’dan doktor yardımı

Ermenistan, Covid-19 tanısı konulan hasta sayısının artması nedeniyle salgınla mücadelede zor bir dönem yaşıyor.

Bu nedenle Fransa’dan 10 doktorun özel uçuşla Ermenistan’a gideceği bildirildi.

Ermenistan Sağlık Bakanı Arsen Torosyan tarafından yapılan açıklamada, “Rusya federasyonundan yaklaşık 50 doktor da kendi arzusuyla Ermenistan’a gelip birkaç hafta çalışacak. Muhtemelen Polonya veya İsrail’den de büyük tecrübesi olan bir ekip gelir” ifadelerine yer verdi.

Ermenistan’da bugün itibariyle toplam vaka sayısı 16 bin 667’ye yükseldi. 269 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği ülkede, 6 bin 214 kişi ise hastalığı atlattı.


15:45 | Erdoğan: Üretim, ticaret ve turizm yeniden canlanmaya başladı

“12. Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Konferansı”nda konuşan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Her ne kadar bu salgın öncelikle sağlıkla ilgili olsa da sonuçları itibarıyla hayatımızın hemen her alanını etkilemektedir” dedi.

“Normalleşme takvimini hayata geçirmemizle birlikte üretim, ticaret ve turizm yeniden canlanmaya başladı” diyen Erdoğan, istihdam rakamlarında da olumlu bir ivme yakaladıklarını savundu.


15:44 | 27 sivil toplum örgütünden Diyarbakır’da yaşayanlara uyarı

Yeniden açılmayla birlikte vakaların hızla arttığı ve hekimlerin “Alarm zilleri çalıyor” diye uyardığı Diyarbakır’daki duruma ilişkin, kenteki 27 sivil toplum örgütünden de bir dizi uyarı geldi.

“Vaka sayısındaki artışın bu hızla devam etmesi durumunda istenmeyen sonuçlara yol açabilecek, kentin sağlık alt yapısının zorlanmasına neden olabilecektir” denilen açıklamada, şu uyarılar sıralandı:

Kişisel hijyen kurallarına uyalım.

  • Bu dönemde hasta kişilerle karşılaşmamıza ve hastalığın yayılmasına neden olacak toplu bir araya gelişlerimizi (ev ziyaretleri, düğün, nişan, mevlit gibi etkinlikleri) erteleyelim.
  • Zorunlu haller dışında mümkün olduğunca dışarı çıkmayalım, evlerimizde kalalım.
  • İnsanlarla temas ettiğimiz her yerde ağız ve burnumuzu kapatacak şekilde maske takalım.
  • Toplu taşıma araçlarına, AVM gibi yerlerde fiziksel mesafe kurallarına (en az 2 metre uzaklık) titizlikle uyalım.
  • Evimizden çıkmak zorunda kaldığınız her an maskemizi takmayı, ellerimizi sıkça sabunla yıkamayı ihmal etmeyelim.

Açıklamada ayrıca, “Unutmayalım ki bu zorlu günleri ancak hep beraber kurallara uyarak, toplumsal dayanışma göstererek aşabiliriz” diye belirtildi.

  • MA’daki haberin tamamı BURADA

14:57 | CHP sözcüsü: Salgında ikinci dalgaya yakalanma riskimiz giderek artıyor

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, son günlerde Corona virüsü vaka sayılarındaki artışa işaret ederek “Gönül Kurulu’nun sözünü dinliyorlar” dedi.


14:50 | Bakan Koca: Bugünlerde dostça olan tokalaşmamaktır


14:15 | Dünyadan salgına dair son veriler

  • Latin Amerika’da salgından en ağır etkilenen ülke olan Brezilya‘da son 24 saatte Covid-19 nedeniyle 892 kişi hayatını kaybetti, toplam can kaybı 42 bin 720’ye yükseldi. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, ülkedeki vaka sayısı 21 bin 704 artarak 850 bin 514 oldu.
  • Meksika‘da Covid-19 nedeniyle 424 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle toplam can kaybı sayısı 16 bin 872’ye ulaştı. Ülkede vaka sayısı da 3 bin 494 artışla 142 bin 690’a çıktı.
  • Hindistan‘da 311 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle toplam can kaybı 9 bin 194 oldu. Ülkede son 24 saatte 11 bin 929 kişinin virüse yakalandığı açıklanırken, toplam vaka sayısı 320 bin 922’ye yükseldi.
  • Rusya‘da son 24 saatte 8 bin 835 kişiye daha Covid-19 tanısı konuldu, toplam vaka sayısı 528 bin 964’e çıktı. Ülkede son 24 saatte ölenlerin sayısı 119 artarak 6 bin 948’e ulaştı.
  • Mısır‘da 62 kişinin daha virüs nedeniyle yaşamını yitirmesi ve bin 677 kişinin enfekte olmasıyla ülkede, salgının görüldüğü günden bu yana 24 saat içinde kaydedilen en yüksek vaka ve can kaybına ulaşıldı. Ülkede toplam vaka sayısı 42 bin 980’e, toplam can kaybının ise bin 484’e yükseldiği belirtildi.
  • İran‘da Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 107 artarak, 8 bin 837’ye yükseldi. Ülkede son 24 saatte 2 bin 472 yeni vaka tespit edilirken, toplam vaka sayısı 187 bin 427’ye çıktı.
  • Pakistan‘da vaka sayısı 140 bine yaklaştı. Son 24 saatte 6 bin 825 yeni vakanın tespit edildiği ülkede, toplam vaka sayısı 139 bin 230’e yükseldi. Son 24 saate 81 kişinin daha virüs nedeniyle hayatını kaybetmesi sonucu toplam can kaybı sayısı 2 bin 632 oldu.
  • Belçika‘da Corona virüsü vaka sayısı son 24 saatte 111 artarak 60 bini aştı. Beş kişinin daha hayatını kaybettiği, toplam can kaybı sayısının 9 bin 655’e yükseldiği bildirildi.

13:20 | DTB yöneticisi Gündoğan ‘Corona’dan yaşamını yitirdi

Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Yönetim Kurulu Üyesi Resul Gündoğan, Corona virüsü nedeniyle yaşamını yitirdi.

Covid-19 tanısı konularak Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alınan Gündoğan, dün gece saatlerinde hayatını kaybetti.

Gündoğan’ın cenazesi bu sabah Yeniköy Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Bu arada yapılan filyasyon çalışmasıyla Diyarbakır Ticaret Borsası’ndaki iki yönetim kurulu üyesi ile bir personelin yanı sıra Gündoğan’ın eşi ve oğlunda da Corona virüsü tespit edildi.

Resul Gündoğan’ın eşinin hastanedeki tedavisi devam ederken, iki yönetim kurulu üyesi ile bir personelin tedavisi ise evlerinde sürüyor.

Öte yandan Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, borsadaki çalışmaları durdurduklarını açıkladı.


12:22 | Bilim Kurulu üyesi: Covid-19’u atlatanlar da tedbirli davranmak zorunda

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Bilim Kurulu’nun üyelerinden Prof. Dr. Serhat Ünal, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından duyurulan ülke genelinde yapılacak antikor testlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

DHA’ya konuşan Ünal, antikor testleriyle 150 bin kişinin taranacağını ve bunun, asemptomatik geçirmiş olanlarla beraber kaç kişinin bu hastalığı geçirdiğini göstereceğini söyledi.

Ünal, bir taraftan da PCR testi ile hasta olanların tarandığını hatırlatarak, “Bu bize ‘Salgın ne tarafa gidiyor, nasıl kontrol edeceğiz, ne tedbirler alacağız’ bunlara ilişkin kıymetli bilgiler verecek” dedi.

Prof. Dr. Serhat Ünal, şu açıklamalarda bulundu:

“Hastalığı geçirmiş kişilerde antikor da oluşmuş ise koruyuculuğunun yani bir daha hasta olmama ihtimalinin çok yüksek olduğunu düşünüyoruz. Bunun aksini gösteren bazı çalışmalar var; ama çoğunluğu koruyuculuğun olduğu şeklinde. Yani ‘Geçiren kişiler bir daha hasta olmaz, karşısındakine de bulaştırmaz’ şeklinde.

“Ama bu ‘Tedbiri tamamen elden bırakın, herkesin ortasında maskesiz dolaşın’ anlamına gelmiyor. Geçirenler de geçirmemişler gibi tedbirli davranmak zorundalar. Bu koruyuculuk ne kadar devam ediyor; henüz bundan da çok emin değiliz. Çünkü ilk hastalar 4-4,5 ay oldu ve onlarda koruyuculuğun devam ettiğine dair çalışmalar var.”


12:12 | Prof. Dr. Pala: Farklı bir yaşam tarzını gündeme getirmek gerek

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid-19 İzleme Grubu üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, günlük vaka sayılarının 700’lü rakamlardan bin 400’lere çıktığını anımsatarak, “Salgının sonlanmadığını, sanki yeniden açılmayla bitmiş gibi davranılmasının olumsuz sonuçlar doğurabileceğini bir süredir söylüyoruz. Böyle bir durum yokmuş gibi yaratılan algı, bu sonuçları karşımıza çıkardı” dedi.

Pala, “Önümüzdeki günlerde bunun böyle sürebileceği veya bir süre sonra yoğun bakımlardaki ve entübe edilen hastalardaki artış sürecek olursa bunun ölümlere de yansıyabileceğini öngörmek gerekir” diye belirtti.

Bursa, Diyarbakır, Manisa ve Antep gibi illerde vaka sayılarının arttığını hatırlatan Pala, “Artışları anlayabilmek için filyasyon bilgilerine sahip olmamız lazım. Halen R0 değerini (bulaştırma katsayısı) bilmiyoruz. Bakanlık açıklamalı” diye konuştu.

Salgının etkili bir aşının gündeme gelmemesi durumunda en az 1 yıl daha süreceği uayarısında bulunan Pala, şu önerilerde bulundu:

“Farklı bir yaşam tarzını gündeme getirmek gerekir. Hastalığın ciddiyetiyle ilgili toplumdaki algıyı yüksek tutmak lazım. Bireyler hem el yıkamaya, hem sosyal mesafeye, doğru maske kullanmaya özen göstermeliler. İşyerlerindeki koşullar düzenlenmeli. Kamunun bunu denetlemesi çok önemli.”

  • Cumhuriyet’teki haberin tamamı BURADA

12:02 | Bakan Koca: Sonbaharda grip olanlara da ‘Corona testi’ yapacağız

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Corona virüsü salgınıyla sonbahar aylarında mücadele için semptom gösteren herkese test yapmaya devam edileceğini söyledi.

Sabah’tan Okan Müderrrisoğlu’na konuşan Koca, “Özellikle sonbaharda görülen mevsimsel gribin Covid-19’dan ayrışması için belli başlı yakınması olan her vatandaşımıza test yapmayı kararlaştırdık” dedi.

Virüsün mutasyon geçirdiği, hastalık riskinin azaldığı algısının yanlış olduğunu vurgulayan Koca, tedbirlere uyulması gerektiğini söyledi.

Koca’nın açıklamaları şöyle:

“TÜİK’le birlikte bilimsel yöntemlerle belirlenen örnekler üzerinden ülke genelinde antikor testlerine başlıyoruz. Böylece toplumun genel bağışıklık oranını göreceğiz. Sürü bağışıklığı için halkın yüzde 65’inin hastalığı atlatmış olması lazım. Ki bu gerçekçi değil. Nitekim her şeyi serbest bırakan İsveç’te bile bağışıklık oranı yüzde 7 civarında, bizde ise bu oranın yüzde 2-2,5 civarında olmasını öngörüyoruz.

“Hali hazırda vaka sayısındaki artış kadar artışın nedenleri de bizim için öncelikli gösterge. Bugün itibariyle vakalarda genel artış eğiliminden ziyade, taziye, asker uğurlaması gibi yakın temaslar nedeni ile ani ve çoğunlukla lokal artışlar olduğunu görüyoruz. Başlı başına bu örnekler bile ‘maske-mesafe’ ve hijyen kriterlerine uyumun ne kadar gerekli olduğunu teyit ediyor.”


11:42 | Corona virüsünün yayılımı soğuk ve nemli havalarla ilişki olabilir mi?

Covid-19 salgınına ilişkin yayımlanan yeni bir araştırma, Corona virüsünün mevsimsel olarak değişim gösterip göstermeyeceği üzerine dikkat çekici bulgular açıklıyor.

Araştırmada, Covid-19 salgınının yayılımının özellikle soğuk ve nemli havalarla ilişkili olabileceği iddiasına yer veriliyor.


10:15 | Türkiye’de salgın devam ederken geniş katılımlı ilk sınav

ÖSYM tarafından düzenlenen Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı (2020-MSÜ), 81 ildeki 94 sınav merkezinde yapılıyor.

Covid-19 tedbirleri altında yapılan geniş katılımlı ilk sınav, saat 10.15’te başladı.

Sınava, 451 bin 272 aday katılıyor.

Sınav sonuçları, 7 Temmuz’da açıklanacak.


09:00 | Gana Sağlık Bakanı’nın ‘Corona’ testi pozitif çıktı

Salgının hızla yayıldığı Afrika ülkelerinden Gana’da, Sağlık Bakanı Kwaku Agyeman-Manu’ya yapılan Corona virüsü testinin pozitif çıktığı bildirildi.

Manu’nun hastanede tedavi gördüğü, durumunun stabil olduğu aktarıldı.

Gana’da şimdiye kadar 11 binden fazla vaka görülürken, 48 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti.


08:55 | Şili Sağlık Bakanı Manalich istifa etti

Güney Amerika ülkelerinden Şili’de Covid-19 salgına karşı etkili önlemler alamadığı konusunda halk tarafından eleştirilen Sağlık Bakanı Jaime Manalich, istifa etti.

Manalich’in yerine Şili Tıp Fakültesi’nin eski Başkanı Dr. Enrique Paris getirildi.

Şili Devlet Başkanı Sebastin Pinera, yaptığı açıklamada “Bugün Jaime Manalich’in Sağlık Bakanı pozisyonundaki istifasını kabul etmiş bulunuyorum, Dr. Manalich’e çalışmalarından ötürü çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Manalich, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada “Gerçek şu ki, Santiago’nın yoksul ve aşırı kalabalık olduğunun farkında değildim” demişti. Bunun üzerine Manalich, muhalefet ve halk tarafından ağır şekilde eleştirilmişti.

Eski bakan Manalich’in karantina kararını geç almak, uzmanların görüşlerini dinlememek ve gerçek can kaybı verilerini gizlemekle suçlanmıştı.


08:50 | Ruhani: Vaka sayısındaki artış sürerse kısıtlamaları yeniden uygulayacağız

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkede Corona virüsü vaka sayısındaki artışın sürmesi halinde sokağa çıkma kısıtlamalarını yeniden uygulamaya koyacaklarını açıkladı.

Geçen ay yüzde 80 olan kurallara uyma oranının yüzde 20’ye kadar geriledeğini belirten Ruhani ayrıca, yeniden açılan Meşhed kentindeki İmam Rıza Türbesi’ndeki kalabalığın kendisini endişelendirdiğini vurguladı.

İran hükümeti, Nisan ayı ortasında sokağa çıkma kısıtlamalarını gevşetmeye başlamıştı. O dönemden bu yana ülkede vaka sayısı artışta.

İran’da dün de kayıtlara geçen yeni vaka sayısı 2 bin 400’ün üzerindeydi.

Ülkede şu ana kadar toplam vaka sayısı 184 bin 955, Covid-19 sonucu yaşamını yitirenlerin sayısı ise 8 bin 730.


08:45 | “Son iki gündür açıklanan vaka sayıları bir uyandırma alarmı”

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye’de 12 ve 13 Haziran’da açıklanan Corona virüsü vaka sayılarıyla ilgili uyarıda bulundu.

Veriler için “Bu bir uyandırma alarmı” ifadesini kullanan Özlü, Twitter üzerinden özetle şu açıklamayı yaptı:

“İki gündür günlük olgu sayımızda artış var. Bu bir uyandırma alarmı. ‘Salgın bitti, tehlike geçti, eski günlere döndük’ gibi davranmaya devam edemeyiz. Virüs tedbirsizliği affetmiyor. Salgın kaldığı yerden devam etmek etmek için fırsat kolluyor.

“Bazılarımızın tedbirsizliğinin faturasını hepimiz ödüyoruz. Bu mücadeleyi hep birlikte yürütmek zorundayız.

“’Bana bir şey olmaz’ demeyin. Herkese olan size de olabilir. Siz de herkes gibisiniz. Hiçbirimiz güvende değiliz. Virüs içimizden birilerinde dolaşmaya devam ettikçe, hepimiz tehdit altında olacağız. Bu kolektif bir mücadele. Birbirimizi uyaralım.”

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de 12 Haziran Cuma günü bin 195, 13 Haziran Cumartesi günü ise bin 459 yeni vaka kayıtlara geçmişti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da dün yaptığı paylaşımda, “Vaka sayısındaki artış, tedbirlere uymayanları uyarıyor” demişti.


07:45 | Çin’de Nisan’dan bu yana en yüksek vaka artışı

Çin’de, Covid-19’un yeniden canlanmasıyla ilgili endişeler artıyor.

Nisan ayından bu yana en yüksek günlük vaka artışı kayıtlara geçti.

Pazar günü 57 yeni Corona virüsü vakası bildirdi.

Corona virüsünün ilk olarak ortaya çıktığı ülke olan Çin’deki salgın, bu yılın başlarında uygulanan sıkı karantina tedbirleriyle büyük ölçüde kontrol altına alınmıştı.

Ancak yeni vakalar Pekin’in güneyindeki bir et ve sebze pazarı ile bağlantılı olduğu belirtildi. Yeni vakalar nedeniyle, pazara yakın 11 yerleşim yeri karantinaya alındı.

Toplam vaka sayısının 83 bin 132’ye çıktığı ülkede, şu ana kadar 4 bin 634 kişi yaşamını yitirdi.




Önceki Haber
Bingöl'de deprem: Bir korucu yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Süryani Soykırımı’nın yıldönümünde "yüzleşme" çağrısı