Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Salgında vakalar katlanarak artıyor

Canlı Blog | Salgında vakalar katlanarak artıyor

HABER MERKEZİ – Covid-19 salgınında dünya çapında vaka sayıları katlanarak artarken, can kaybı yarım milyonu aştı. Verilere göre can kayıplarının üçte ikisi Avrupa ve ABD’de. Türkiye’de de vaka ve yoğun bakım hasta sayılarında yükseliş var. Corona virüsü nedeniyle son beş ayda hayatını kaybedenlerin sayısının, bir yılda sıtma yüzünden ölenlerin sayısını geçtiği belirtiliyor. Türkiye ve dünyada güncel gelişmeler sayfamızda.

 


23:25 | ABD’de Covid-19 vakalarının görüldüğü eyalet sayısı 31’e yükseldi

ABD’de Covid-19 vakalarının görüldüğü eyalet sayısı artmaya devam ediyor.

John Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre, ülkede vaka görülen eyalet sayısı 31’e çıktı.

Virüsün artması üzerine en az 12 eyaletin salgın tedbirleri kapsamında kapalı bulunan ekonomiyi açma sürecini durdurduğu, bazı eyaletlerde de sürecin yavaşlatılarak işletmelerin kullanımına yeni sınırlamalar getirildiği kaydedildi.

Salgının artış gösterdiği eyaletlerden Teksas ve California’da 26 Haziran’da barlar tekrar kapatılırken, Florida’da da plajların kullanımına yasak getirilmişti.

New York Valisi Andrew Cuomo, ülkenin değişik eyaletlerinde görülen vaka artışları nedeniyle New York’ta gelecek hafta açılması planlanan alışveriş merkezleri ve lokantaların iç mekan kullanım sürecini yavaşlatmayı düşündüklerini belirtti.

Öte yandan, Covid-19 salgını nedeniyle 12 Mart’ta kapılarını seyircilere kapatan New York Broadway gösterilerinin açılmasının Ocak 2021’e kadar uzatıldığı duyuruldu.

Broadway Yapımcıları Başkanı Thomas Schumacher, “Oyuncularımızın ve seyircilerimizin güvenliği önceliğimizdir. Sahneye çıkmanın güvenli olacağı günleri bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Açılışı üçüncü kez ertelenen Broadway gösterilerinin ilk kez 7 Haziran’da, daha sonra da 6 Eylül’de açılacağı duyurulmuştu.

Covid19 19 merkezi konumunda olan ABD’de vaka sayısı 2,5 milyonu, can kaybı da 125 bini aşmış durumda.


22:53 | Sivas’ın Gürün ilçesinde ilk kez Covid-19 vakası tespit edildi

Sivas’ın Gürün ilçesinin Yolgeçen köyünde Covid-19 pandemi döneminin başlangıcından itibaren ilk kez vakalar tespit edildi.

Köyde dört kişinin test sonuçları pozitif çıktı.

Vakaya rastlanması ile birlikte bu kişilerin bağlantılı olduğu kişiler üzerinde filyasyon uygulaması yapıldı.

Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesi ile bağlantılı oldukları belirlenen hastalar Gürün Devlet Hastanesi’nden Sivas’a sevk edildi.

İlçe halkına, mesafe ve hijyen kurallarına riayet edilmesi, maske kullanımına özen gösterilmesi, gerekli olmadığı sürece evden çıkılmaması, ev ziyaretlerinde bulunulmaması, zorunlu durumlarda açık ve temiz alanlarda görüşülmesi uyarıları yapıldı.


21:48 | Niğde’de de maske takma zorunluluğu

Niğde’de Covid-19 tedbirleri kapsamında 1 Temmuz’dan itibaren maske takmak zorunlu hale getirildi.

Vali Yılmaz Şimşek Niğde İl Pandemi Kurulu ile gerçekleştirdiği toplantının ardından yaptığı açıklamada, maske zorunluluğunun getirildiğini duyurdu.

Açıklamada ayrıca, kentte bugüne kadar yedi yurttaşın Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği ifade edildi.

Maske zorunluluğu olan iller

Bakanlık talimatıyla 23 Haziran’dan itibaren maske takma zorunluluğuna uymayanlara 900 lira para ceza kesilmesine karar verilmişti.

Şu ana kadar yetkililerden yapılan açıklamalara göre, 50’den fazla ilde sokağa maskesiz çıkmak yasaklandı. Bu iller şöyle:

Adıyaman, Afyon, Amasya, Ankara, Antep, Ardahan, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bilecik, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Dersim, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Giresun, Iğdır, Isparta, İstanbul, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Maraş, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sivas, Şırnak, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Urfa, Uşak, Yalova, Zonguldak.


20:40 | DSÖ: Gerçek şu ki Covid-19 salgını bitmedi, tüm dünyada hızlandı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, basın brifinginde Covid-19 salgınına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ghebreyesus, “Bazı ülkeler, ekonomilerini açınca ve sosyal yaşama dönünce artışla karşı karşıya kaldı. İnsanların büyük kısmı virüse karşı savunmasız kalıyor” dedi.

Covid-19 salgınıyla mücadelede bazı ülkelerde başarılı olunmasının yanıltıcı olduğunu söyleyen Ghebreyesus, “Ağır gerçek şu ki salgın henüz bitmedi. Bazı ülkelerin ilerleme kaydetmesine rağmen küresel seviyede salgın gelişimini hızlandırıyor” ifadelerini kullandı.

Dünya çapında Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 500 bini, vaka sayısı da 10 milyonu geçmiş durumda.


20:06 | Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte bin 374 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaştı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • Bin 374 vaka tespit edildi
  • 18 kişi yaşamını yitirdi
  • Bin 214 kişi hastalığı attı
  • 51 bin 14 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 198 bin 613
  • Toplam can kaybı sayısı 5 bin 115
  • Toplam iyileşen sayısı 171 bin 809
  • Toplam test sayısı 3 milyon 331 bin 158


19:35 | Britanya Başbakanı Johnson: Covid-19 ülke için bir felaket oldu

Britanya Başbakanı Boris Johnson, Covid-19 salgınının ülke için bir “felaket” olduğunu söyledi.

Salgında 43 bin kişinin hayatını kaybettiği Britanya, Avrupa’da en çok can kaybının yaşandığı ülke konumunda.

Kendisi de virüs nedeniyle yoğun bakımda kalan Johnson, “Sözümüzü sakınmayalım. Pandemi, ülke için tam bir kabus oldu, büyük bir şok yaşadık. Ancak böyle zamanlarda değişmek ve işleri iyileştirmek için fırsatlar yakalarsınız” dedi.

Başbakan Johnson “Şimdi ülkemize ihtiyacımız olan becerileri, altyapıyı ve uzun vadeli yatırımı kazandırmak için uygun bir zaman” diyerek eğitim ve inşaat sektörlerindeki altyapı çalışmalarına büyük yatırımlar yapılacağı vaadinde bulundu.


18:50 | Erdoğan: Kısa çalışma ve işsizlik ödeneği bir ay daha uzatıldı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından açıklama yaptı.

“Kısa çalışma ödeneğinden faydalananlar için bu süreyi 1 ay daha uzatıyoruz” diyen Erdoğan, iş feshi sınırlaması ve nakdi ücret desteğinin de bir ay daha uzatılacağını söyledi.

Erdoğan ayrıca, “Amacımız vaka sayısını da vefat sayısını da sıfıra en yakın veya sıfır noktasına çekebilmektedir” diyerek, Türkiye’yi risk grubundan uzaklaştırmakta kararlı olduklarını ifade etti.


17:50 | Yunanistan 1 Temmuz’da yedi sınır kapısını açıyor, Türkiye de var

Yunanistan, Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında kapattığı 14 sınır kapısından yedisini 1 Temmuz itibariyle açıyor.

Açılan sınır kapıları arasında Türkiye-Yunanistan sınır kapısı da var.

Yunanistan Hükümet Sözcüsü Stelyos Peças, normalleşme adımları kapsamında Evzones, Kakavya, Kristallopigi, Promachonas, Nimfea (Makaz), Kastanies (Pazarkule) ve Kipi (İpsala) sınır kapılarının 1 Temmuz’dan itibaren giriş ve çıkışlara açılmasının kararlaştırıldığını açıkladı.

Peças, yine 1 Temmuz’dan itibaren ülkedeki tüm havaalanlarının yolcu taşıma amaçlı yurtdışı uçuşlara açılacağını ve yurtdışından gelen tüm yolcu gemilerinin de Yunanistan limanlarına yanaşmalarına izin verileceğini belirtti.


16:10 | Kayseri, Adıyaman ve Batman’da bazı yerleşim yerleri karantinaya alındı

Kayseri’nin Melikgazi ilçesi Hürriyet Mahallesi Gülseren Caddesi’nde 2 katlı binada yaşayan bir kişinin Corona virüsü testi pozitif çıktı.

Bunun üzerine bu kişinin yaşadığı 2 katlı bina karantinaya aldı.

İlçede Selçuklu Mahallesi Vakıf Sokak’ta bulunan 2 katlı binada yaşayan kişinin de Corona virüsü testi pozitif çıktı. Bu kişinin de yaşadığı bina karantina altına alındı.

Adıyaman’ın Gerger ilçesinde ise Güzelsu köyünün Şamani mezrası, Covid-19 tedbirleri kapsamında karantinaya alındı.

Mezrada dört kişinin Corona virüsü testinin pozitif çıktığı bildirildi.

Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Kömürcü köyündeki iki evde yaşayanlarda Corona virüsü tespit edildi.

Bunun üzerine söz konusu evler karantinaya alındı.


15:27 | Filistin’in Beytullahim kentinde sokağa çıkma yasağı

Filistin yönetimi, Batı Şeria’nın Beytullahim kentinin, Corona virüsü vakalarındaki artış nedeniyle iki günlüğüne giriş ve çıkışlara kapatıldığını duyurdu.

Kentteki tüm sosyal etkinlikler durdurulurken, sokağa çıkma yasağı da getirildi.

Kentte son bir haftada 120 yeni vakanın tespit edildiği belirtilirken, salgının şehre bağlı Filistin mülteci kamplarının tamamına yayıldığı da aktarılıyor.

Beytullahim, Filistin’de Corona virüsü vakası görülen ilk yer olmuştu.


14:55 | Antep’in İslahiye ilçesinde 53 ev karantina altında

Antep’in İslahiye ilçesinde, askere gitmeye hazırlanan bir kişinin Corona virüsü testi pozitif çıktı.

Bunun üzerine asker adayı tedaviye, onunla temasta bulunduğu tespit edilen toplam 53 evdeki 68 kişi ise karantinaya alındı.


14:30 | Bulaşıcı hastalıklar uzmanları: Corona ‘artık daha az tehlikeli’ iddiası doğru değil

İtalya’da önde gelen bir grup bulaşıcı hastalıklar uzmanı, ortak bir açıklama yaparak yeni tip Corona virüsünün (Sars-CoV-2) artık daha az tehlikeli olduğu yönündeki iddiaları yalanladı.

BBC Türkçe’nin aktardığı ortak açıklamada, “Sars-CoV-2’nin daha az bulaşıcı olduğu yönündeki iyimser açıklamaların insanları yanıltarak tehlikenin azaldığını düşündürmesinden kaygılıyız” denildi.

Uzmanlar, İtalya gibi bazı ülkelerde vaka sayıları azalma eğilimi gösterse de, virüsün Brezilya gibi salgının tırmanışta olduğu ülkelerdekiyle aynı özellikleri taşıdığını vurguladı.

Açıklamada, “Halen dolaşımda olan virüs aktif ve bulaşıcı. Yaşlıların ya da risk altındaki hastaların bulunduğu ortamlarla karşılaştığında, salgının başındaki gibi çok ağır hasara yol açma kapasitesine sahip” denildi.

Açıklamada, İtalya Bulaşıcı ve Tropik Hastalıklar Derneği Başkanı Prof. Marcello Tavio, Roma Tor Vergata Üniverstesi’nden virolog Prof. Massimo Andreoni, Milano Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar Profesörü Massimo Galli gibi tanınmış tıp uzmanlarının imzası yer alıyor.


13:13 | Bilim Kurulu üyesi: Türkiye’de bağışıklık kazanma durumu binde 8

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Koronavirüs Bilim Kurulu’nun üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan, 153 bin kişiye uygulanacağı açıklanan Covid-19 tarama testlerinde şu ana kadar 118 bin kişiye ulaşıldığını ifade etti.

“Türkiye’deki nüfusta antikor gelişmesi yani hastalığı geçirmiş ve bağışıklık kazanma durumu binde 8” diyen Özkan, bu rakamın düşük olduğunu belirterek, “Kontrol önlemlerine devam etmemiz gerekiyor” dedi.

DHA’ya konuşan Özkan, bu veriler ışığında şunları söyledi:

“Tamamı yakında biter. Bu ulaşılan rakam yüksek bir rakamdır. Kabaca sonuçların çok değişmeyeceğini düşünüyorum. Türkiye’deki nüfusta antikor gelişmesi yani hastalığı geçirmiş ve bağışıklık kazanma durumu binde 8’dir. Bin kişiden 8 kişi. Biz demek ki 11 Mart’tan beri önlemlerimizi iyi almışız. Bireyleri ve toplumu korumuşuz, hastalığı geçirmemişler.

“Artık bireylerin yapması gereken yöntemle sosyal hayatımıza başladık. O yüzden hastalıkla karşılaşacağız. Yani binde 8 kişi hastalığı geçirmiş, gerisi duyarlı, yani hastalanabilir. Onun için dikkatli olmak lazım. Türkiye’de bin kişiden 8’i koronavirüs geçirmiş ve bağışıklık bırakmış. O yüzden önlemlerimize devam etmemiz gerekiyor.

“Bağışıklık olarak binde 8 rakamı düşük. ‘Bu hastalık bitti, artık toplumda görülmez, insanlar bağışık’ dediğimiz durumda rakamlar yüzde 60 civarındadır. Biz binde 8’deyiz. Kontrol önlemlerine devam etmemiz gerekiyor. Eğer önlemleri alarak sosyal yaşamı yaşarsak, hastalığı hafif geçirmelerle biraz daha bağışıklığımız artabilir ya da aşı çıkana kadar biz bu süreyi kendimizi ve çevremizi koruyarak geçirebiliriz.”


12:42 | Covid-19’u atlatanlar için ‘travma sonrası stres bozukluğu’ uyarısı

Britanyalı bilim insanları, Covid-19 nedeniyle hastanede tedavi görenlerin travma sonrası stres bozukluğu riski altında olduğunu vurgulayarak tarama yapılması gerektiği konusunda uyardı.

Geçmişte, salgınlarda hastalanan ve hastalığı ağır geçirenlerin yüzde 30’unun travma sonrası stres bozukluğu yaşadığının altını çizen bilim insanları, “Depresyon ve anksiyete de iyileştikten sonra sık görülen bir durumdu” dedi.

  • Haberin tamamına BURADAN bakabilirsiniz

12:20 | Bavyera eyaletinde herkese ‘Corona’ testi yapılacak

Almanya’da Bavyera eyaleti, vatandaşlara Covid-19 semptomu taşısın ya da taşımasın Corona virüsü testi yapmaya hazırlanıyor.

PCR testleri sağlık sigortaları tarafından değil, eyalet bütçesinden karşılanacak.

Eyalet Başbakanı Markus Söder, testin enfekte olanları tespit etmek ve enfeksiyon zincirlerini kırmak açısından eldeki tek araç olduğunu söyledi.

  • DW Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

10:50 | 40 işçi Covid-19’a yakalandı

Cengiz Holding’e ait Mardin Mazıdağı’ndaki Eti Bakır’ın demiryolu şantiyesinde çalışan işçilerden 40’ı Covid-19’a yakalandı.

MA, 40 işçide virüs tespit edilmesine rağmen şantiyede çalışan diğer yüzlerce işçinin çalışmaya devam ettiği, işçilerin “tedbir” olarak evlerine gitmelerine de izin verilmediği iddiasını paylaştı.

Ayrıca işçilerin şantiyede yatmaya zorlandığı, evine gitmek isteyenlerin de işten çıkarılmakla tehdit edildiği belirtiliyor.

Aynı şantiyede geçtiğimiz Mayıs ayında salgın tehdidine rağmen çalışmaya zorlanan işçiler eylem gerçekleştirmiş, eyleme katıldıkları gerekçesiyle 118 çalışanın işine son verilmişti.


10:25 | Çin, 400 bin kişiyi yeniden karantinaya aldı

Çin Halk Cumhuriyeti, başkent Pekin’in komşusu olan Hebei bölgesinde Corona virüsü vakalarının hızla artışa geçmesi üzerine 400 bin kişinin yaşadığı bölgeye giriş çıkışları yasakladı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Hebei’de bulunan Anşin kasabasında, sokağa çıkma kısıtlamaları yeniden yürürlüğe girmiş durumda.

Her haneden sadece bir kişi, günde bir kez evden dışarı çıkabiliyor.

Yerel idareden yapılan çağrılarda halktan kurallara uymaları ve salgına karşı verilen mücadeleyi desteklemeleri isteniyor.

Corona virüsünün ilk ortaya çıktığı ülke olan Çin’de toplam vaka sayısı 83 bin 512’ye, Covid-19 kaynaklı can kaybı ise 4 bin 634’e yükseldi.


09:55 | “Normalleşme”de yoğun bakımdaki hasta sayısı ikiye katlandı

“Normalleşme” dönemiyle birlikte yoğun bakımdaki hasta sayıları neredeyse iki katına çıktı, vakalar arttı.

BirGün’e konuşan Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, şunları kaydetti:

“Sıkıntının yoğun bakımlarla sınırlı olmadığını, yine bazı küçük yerlerde PCR sonuçlarını alma süresinin uzadığını, hasta ve yakınlarının tedirgin olduğunu duyuyoruz.

“Türkiye başından beri test yapma konusunda Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği yaklaşıma sahip değil. Ekonomik, siyasi, turistik bir karar alındığı zaman bunun pandemi yönetiminde bir zaafa yol açması mümkün. Bu zaaf da kendini yoğun bakımda ve entübe edilen sayısındaki artış, hem de ölümlerle ortaya çıkarabilir.”


09:40 | Salgın Almanya’da mültecileri daha sert vurdu

Almanya’da salgın nedeniyle yaşanan ekonomik yavaşlamanın mültecileri daha olumsuz etkilediği bildirildi.

Federal İstihdam Dairesi’nin verilerine göre, salgının patlak verdiği Mart ile Mayıs ayları arasında Almanya vatandaşı olmayan işsizlerin sayısı, yüzde 24 oranında artarak 840 bine yükseldi. Almanya vatandaşı olan işsizlerin sayısı ise yüzde 19 artarak 1 milyon 964 bin olarak kaydedildi.

Corona virüsü salgınının ekonomik sonuçlarının özellikle mültecileri vurmasının nedeninin, bu insanların çalıştığı branşlarla ilgili olduğu  belirtiliyor.

Mültecilerin ağırlıklı çalıştığı iş kolları olan gastronomi, temizlik ya da güvenlik gibi mesleklerde pandemi döneminde işsizlikte belirgin bir artış görüldü.


09:10 | ABD’de 45 milyon kişi işini kaybetti, milyarderler zenginleşti

ABD’de Covid-19 salgını nedeniyle 45 milyon kişi işsiz kalırken, buna karşın milyarderlerin 584 milyar dolar kazandığı ortaya çıktı.

Veriler, Washington DC merkezli Politika Çalışmaları Enstitüsü’nün Forbes rakamlarına dayanıyor.

Buna göre, 18 Mart-17 Haziran tarihlerinde yani salgın sürecinde 614 Amerikan milyarder, toplam 584 milyar dolar kazandı.


 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İzmir'de avukatların yürüyüşü engellendi, oturma eylemi yapıldı
Sonraki Haber
Antalya'da 15 gün süreyle eylem ve etkinlik yasağı