Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Türkiye’deki vakalarda artış var, dünyada sayı 9 milyona yaklaştı

Canlı Blog | Türkiye’deki vakalarda artış var, dünyada sayı 9 milyona yaklaştı

HABER MERKEZİ – Covid-19 kaynaklı ölümler devam ederken, dünya genelinde vaka sayısı 9 milyona yaklaştı. 1 Haziran’dan beri Corona virüsü tedbirlerinin önemli bir bölümünün kaldırılarak “normalleşme” sürecine geçilen Türkiye’de toplam 187 bin 685 vaka var, can kaybı 4 bin 950. Gelişmeler canlı sayfamızda.

 


20:25 | Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte bin 192 yeni vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaştı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • Bin 192 vaka tespit edildi
  • 23 kişi yaşamını yitirdi
  • Bin 412 kişi hastalığı attı
  • 40 bin 496 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 187 bin 685
  • Toplam can kaybı sayısı 4 bin 950
  • Toplam iyileşen sayısı 160 bin 240
  • Toplam test sayısı 2 milyon 945 bin 240

Sağlık Bakanı Koca, dün yaptığı açıklamada ise “Diyarbakır’da 30, Kayseri’de 41, Batman’da 22, Bursa’da 46” kişinin Covid-19 tedavisinin yoğun bakımda sürdüğünü belirtmişti.

Türkiye’de yoğun bakımdaki Covid-19 hasta sayısı son bir günde 22 artışla 803’e yükselmiş durumda. Entübe hasta sayısı da dokuz artarak 327 oldu.


19:40 | ABD’nin bazı eyaletlerinde vaka sayılarındaki artış sürüyor

ABD’de son bir hafta içerisinde 12 eyalette günlük yeni vaka sayısı rekor düzeye çıkarken, Beyaz Saray Ticaret ve İmalat Politikaları Direktörü Peter Navarro sonbaharda ikinci dalga için hazırlık yaptıklarını söyledi.

Navarro, CNN’e yaptığı açıklamada, sonbaharda ikinci bir salgın dalgasının gelebileceği ihtimaline karşı hazırlıklı olmak amacıyla çalışmalar yaptıklarını ancak ikinci dalganın bir beklenti düzeyinde olduğunu belirtti.

Navarro, “Sonbaharda potansiyel sorunlarla karşılaşacağımız tahminiyle stoklarımızı dolduruyoruz. Elimizden gelen her şeyi yapıyoruz” dedi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, ABD’de de son dönemde vaka sayılarında artış görülüyor. Ülke çapındaki toplam vaka sayısı son iki hafta içerisinde yüzde 15 arttı.

Dün yedi eyalette bugüne kadarki en yüksek günlük yeni vaka sayısı görüldü.

Geçen hafta içerisinde de beş eyalet bugüne kadarki en yüksek günlük vaka sayısı açıklamıştı.


16:35 | Dünyada Covid-19 kaynaklı can kaybı sayısı 470 bine yaklaşıyor

Dünya genelinde Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 470 bine yaklaşıyor.

Salgından en çok etkilenen ülke olan ABD’de vaka sayısı 2 miyon 330 binin üzerinde. Virüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı da 121 bini geçti.

ABD’nin ardından en çok vakanın tespit edildiği Brezilya’da ise can kaybı 50 bini aştı.

Böylece Brezilya, ABD’den sonra dünyada Covid-19 salgını nedeniyle 50 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği ikinci ülke oldu.

Brezilya Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, ülkedeki Covid-19 kaynaklı can kaybı sayısı 50 bin 58’e, vaka sayısı da 1 milyon 70 bin 139’a yükseldi.

Dünya çapında en çok vaka görülen üçüncü ülke konumundaki Rusya’da da son bir günde ölü sayısı 109 artarak 8 bin 111’e yükseldi. Son 24 saatte 7 bin 728 kişide daha Covid-19 tanısı konulmasıyla vaka sayısı 584 bin 680’e çıktı.

Bu üç ülkenin ardından en çok vaka tespit edilen Hindistan’da ise can kaybı 13 bini aştı.

Hindistan Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ülkede toplam vaka sayısının 410 bin 461’e, can kaybı sayısının da 13 bin 254’e çıktığı kaydedildi.


14:45 | Çin’de Covid-19 aşısının insanlarda denenmesinde ikinci aşamaya geçildi

Çin Tıbbi Bilimler Akademisi Biyoloji Enstitüsü (IMBCAMS), Corona virüsü aşısının insanlar üzerinde denenmesinde ikinci aşamaya geçtiğini açıkladı.

Reuters’ın haberine göre enstitü, aşıyı bu yıl üretmeyi ve Çin’in gelecekteki aşı stoklarını oluşturmayı planlıyor.

Çin’de altı potansiyel aşının insanlar üzerinde denenmesine Mayıs ayında başlanmıştı.

BBC Türkçe’nin haberine göre ikinci aşama klinik deneylerinde, enjeksiyonun dozuna karar verilerek, potansiyel aşının güvenli olup olmadığını değerlendirilecek ve aşının sağlıklı insanlarda aşının neden olduğu bağışıklık tepkisi ölçülecek.

Dünya genelinde Çin dışında da birkaç potasiyel aşının denendiği biliniyor.

Dünya Sağlık Örgütü, Cuma günü Covid-19 salgınının yeniden yayıldığı, dünyanın “yeni ve tehlikeli bir aşamaya girdiği” uyarısında bulunmuştu.


13:18 | CHP’li Ağbaba: Salgın sürecinde yaklaşık 5 milyon kişi gelir kaybına uğradı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Bakanlık verilerine göre pandemi sürecinde en az 4 milyon 848 bin kişi gelir kaybına uğradı” açıklamasında bulundu.

Türkiye’de Covid-19 salgını sürecinin sağlık sorunundan ziyade adeta bir işçi sorununa dönüştüğünü ifade eden Ağbaba, şunları dile getirdi:

“İşten çıkartma yasağı adı altında ücretsiz izin uygulamasına izin verildi. Ücretsiz izne çıkartılan 1 milyon 358 bin işçiye 1177 lira yerine kişi başı hesabına göre aylık sadece 418 lira ödendi.

“Hazine ve Maliye Bakanı, pandemi sürecinde çarpan etkisiyle açıklanan ekonomik paketin oranını 500 milyar lira olarak açıklamasına rağmen, ücretsiz izne çıkartılan 1 milyon 358 bin kişiye, kısa çalışma ödeneğinden yararlanan 3 milyon 490 bin kişiye 1000’er lira sosyal yardım yapılan 6 milyon 73 bin haneye ve işsizlik ödeneğinden faydalanan 717 bin kişiye toplamda 20 milyar lira para verildi.

“Bu oran 500 milyar liranın yüzde 4’üne tekabül ederken, Uluslararası Çalışma Örgütü verilerine göre dünyada işsizlik yardımı için yapılan yüzde 18’lik payın açık ara gerisinde kaldı.

“Hukuksuz bir şekilde toplu sözleşme hakkı 3 aylık süreyle askıya alındı. SGK hukuka aykırı olarak Covid-19’u iş kazası ve meslek hastalığı olarak tanımlamayacağını genelgeyle belirtti. Son olarak yıllardır iktidarın hedefinde olan kıdem tazminatının fona devredilmesi tekrar gündeme getirildi.”


13:05 | “1 Haziran sonrası hareketlilik, ilk vakanın ilanından önceki seviyeye geldi”

Fotoğraf: AP

Ankara Üniversitesi (AÜ) Uygulamalı Bilimler Fakültesi Aktüerya Bilimleri öğretim üyesi Prof. Dr. Fatih Tank, 1 Haziran ile başlayan “normalleşme” sürecinde yaşanan insan hareketliliğiyle ilgili DHA’ya açıklamalarda bulundu.

“1 Haziran sonrası çok enteresan. Biz sanki hiç 11 Mart-31 Mayıs arasını yaşamamışız gibi bütün alanlardaki hareketliliğimiz neredeyse pandemi ilanından önceki yani Türkiye’de ilk vakanın ilanından önceki dönemle hemen hemen aynı seviyeye gelmiş” diyen Tank, sözlerini şöyle sürdürdü:

“11 Mart’ta bizim bir tane vakamız var. Ama bugün itibarıyla aramızda yaklaşık 23 bin tane vaka var ve biz 11 Mart’tan öncesi gibi davranır durumdayız. En çok hareketlilik market ve eczanelerde gözüküyor. Daha sonra artış hızına baktığımızda ise iş yerleri hareketlilikleri artmış, doğal bir sonuç olarak.

“Ama çeşitli bileşenler incelendiğinde vaka sayısını etkileyen en önemli hareketlilik noktasının, toplu taşıma istasyonları ve doğal olarak da toplu taşımadaki hareketliliğin olduğu gözüküyor. Başlangıç noktası bir kere toplu taşıma.

“Çünkü işe toplu taşımla gidiyor, işten eve gelirken toplu taşımla geliyor. Dolayısıyla bir kişi evden çıkar çıkmaz, toplu taşıma istasyonuna gidene kadar kendi bireysel risk yönetimini eğer yaparsa maskesini takarsa hijyenine uyarsa ve sosyal mesafesini korursa bunun yansımalarının az olacağı düşünülebilir. Ama tabi ben bu yorumumu sayısal olarak yapıyorum.”


12:40 | İspanya’da olağanüstü hal sona erdi, turizm sezonu başladı

İspanya’da Corona virüsü salgını nedeniyle ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) sona erdi.

OHAL’in son bulmasıyla birlikte İspanya’da turizm sezonu da açıldı.

Avrupa Birliği, Schengen Bölgesi ve Britanya’dan turistler bugünden itibaren İspanya’da tatil yapabilecek.

İspanya’ya gideceklerin havaalanlarında ateşleri ölçülecek, turistlere daha önce ‘Corona’ya yakalanıp yakalanmadıkları sorulacak ve ülkede nerede kalacaklarını bildirmeleri istenecek.

Ülkede kamuya açık alanlarda ve sosyal mesafenin uygulanmasının mümkün olmadığı yerlerde maske takmak zorunlu.

Mart ayı ortasında sıkı karantina uygulamaları getiren İspanya, Avrupa’da salgından en fazla etkilenen ülkelerden biri olmuştu.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre İspanya’da 246 bine yakın Corona virüsü vakası tespit edildi, Covid-19 sebebiyle 28 binden fazla kişi hayatını kaybetti.


12:20 | Madagaskar’ın “bitkisel corona virüsü ilacı” kapsül olacak

Madagaskar’ın Covid-19’a karşı geliştirdiği bitkisel ilaç Covid Organics‘i (CVO) kapsül şeklinde üreteceği bildirildi.

Şu ana kadar sıvı bitkisel karışım olarak üretilen ilacın üretiminde sıtmaya karşı etkili olan artemisia bitkisinden faydalanılıyor.

Dünya Sağlık Örgütü, bazı bitkisel ilaçlar ve geleneksel tıbbın Covid-19 semptomlarını hafiflettiğini kabul etmiş ancak bu maddelerin hastalığı önlediği ya da iyileştirdiğine dair kanıt bulunmadığını açıklamıştı.

Madagaskar Cumhurbaşkanı Andry Rajoelina ise Dünya Sağlık Örgütü’ne, ilaca Avrupa değil Afrika kaynaklı olduğu için bu kadar şüpheci yaklaştığı eleştirisinde bulunmuştu.

Madagaskar’da salgının başlangıcından bu yana bin 513 kişide Covid-19 tespit edildi. Virüse yakalanan 618 kişi iyileşirken, 13 kişi hayatını kaybetti.


12:15 | “Her huzurevinde bir doktor görev yapacak”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, huzurevlerindeki sağlık çalışanlarının sayısının artırılacağını belirterek, “Her huzurevine bir doktor istiyoruz. Cumhurbaşkanımız da bunun talimatını verdi” dedi.

Huzurevlerinde kalanların yarısından fazlasının 80 yaşın üstünde olduğunu, çoğunda kronik rahatsızlıkların bulunduğunu anlatan Selçuk, onları çok iyi korumaları gerektiğinin altını çizdi.


10:45 | Trump’tan itiraf: Ekibime ‘testleri ağırdan alın’ talimatı verdim

ABD Başkanı Donald Trump, uzmanların korona virüsü salgınını kontrol altına almanın en önemli yöntemi olarak gördüğü testleri azaltma talimatı verdiğini itiraf etti.

Duvar’ın aktardığına göre, “Biliyorsunuz, test yapmak iki ucu keskin bir kılıç” diyen Trump, ABD’de şu ana dek 25 milyon kişiye test yapıldığını söyleyip şöyle devam etti: “Kötü tarafı şu: Bu kadar çok test yaptığınızda, daha fazla kişi, daha fazla vaka bulacaksanız. Dolayısıyla, ekibime ‘Lütfen testleri ağırdan alın’ talimatı verdim.

Trump, çok fazla test yapılmasını eleştirerek “Test yaptılar, test yaptılar… Ne olduğunun farkında olmayan kişilere bile test yaptılar… Burada 10 yaşında genç bir adam var. Nezle. 15 dakikada iyileşecek! Durum bu” ifadelerini kullandı.

Bu açıklamalar tepki çekerken, CNN kanalına isim vermeden konuşan bir Trump yönetimi yetkilisi, Trump’ın test talimatı hakkında “Şaka yaptığı açıktı” demek zorunda kaldı.


10:40 | Diyarbakır’da vaka artışı: Valinin ilk açıklamasını Bakan Koca yalanladı

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, ataması sonrası yaptığı ilk açıklamada Diyarbakır’da yoğun bakım hasta sayısını 20 olarak duyurdu. Ancak Karaloğlu’nu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın paylaştığı veriler yalanladı.


10:20 | Ankara’da bir eğlence merkezine ‘Corona’ baskını

Ankara’da Corona virüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında kapalı olması gerektiği halde faaliyetlerini sürdürdüğü belirlenen bir eğlence merkezine polisler baskın düzenledi.

36 kişinin olduğu mekanda bulunanlara, “İl Hıfzıssıhha Kurulu kararlarına aykırı hareket etmek”ten toplam 113 bin 400 liralık para cezası kesildi, iş yeri mühürlendi.


09:50 | Maske takmayanlara para cezası yarından itibaren kesilmeye başlıyor

AA’nın haberine göre İçişleri Bakanlığı valiliklere maskeye ilişkin talimat gönderdi.

Buna göre, yarın itibariyle maske takma zorunluluğuna uymayanlara ülke genelinde, uygulama birliği olacak şekilde Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi uyarınca 900 lira idari para cezası kesilecek.

Bakanlık, 18 Haziran’daki talimatında, zorunluluğa rağmen maske takmayanların 22 Haziran’a kadar uyarılmasını istemişti.


09:45 | Kızılay: Yeni dalga olursa 5 bin ünite plazma hazır

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, Corona virüsü tedavisinde kullanılan immün plazmalardan ellerinde 5 bin ünite olduğunu, yeni bir dalga halinde kullanılabileceğini söyledi.

Hürriyet’ten İdris Emen’e konuşan Kınık, ellerinde stok olduğunu ancak buna rağmen insanları plazma bağışçısı olmaya davet ettiklerini de bildirdi.

Kınık, plazmaların ne işe yaradığını ve bunu neden temin etmeye çalıştıklarını da şöyle anlattı: “Coronayı yenenlerden aldığımız plazmalarda antikor olduğunu biliyoruz. Ancak bir ünite plazmada ne kadar antikor olduğunu bilmiyoruz. Sağlık Bakanlığı bizim verdiğimiz plazmaları saflaştırarak doz haline getirmeye çalışıyor. Buna ‘pasif aşı’ deniliyor.  Bu projenin amacı plazmanın dozunu belirleyerek ihtiyaç halinde hastanelere dozlar halinde iletmek. Böylece bir doktor hastaya kaç doz antikor verdiğini öğrenecek. Türk Kızılayı olarak bu proje için plazma temin ediyoruz.”


09:20 | Şili’de ölümler, resmi rakamdan 3 bin daha fazla

Güney Amerika ülkesi Şili’de muhtemel yeni tip Corona virüs kaynaklı ölüm sayısının, resmi rakamdan 3 bin daha fazla olduğu belirtildi.

Ülkede şimdiye kadar 4 binden fazla can kaybı açıklanmıştı. Gerçek rakamların 7 binin üzerinde olduğu ifade ediliyor.


09:15 | Türkiye’deki vakalarda artış

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan son açıklamaya göre, Türkiye’de Covid-19 nedeniyle son 24 saatte 22 kişi hayatını kaybetti.

Açıklanan rakamlar, vaka sayısının önceki güne arttığına işaret. Cuma günü bin 214 olan yeni vaka sayısının dün bin 248’e yükseldiği bildirildi.

41 bin 316 test yapılırken, iyileşen hasta sayısı da bir önceki güne göre yaklaşık 200 azalarak bin 314 oldu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sisi’den Libya’ya askeri müdahale tehdidi, UMH'den yanıt
Sonraki Haber
TSK'nin sınır ötesi operasyonunda bir asker daha yaşamını yitirdi