Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Vaka sayısı 10, can kaybı yarım milyonu aştı

Canlı Blog | Vaka sayısı 10, can kaybı yarım milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Corona virüsü salgınında dünya genelinde yarım milyondan fazla insan hayatını kaybetti. Vaka sayısı da 10 milyonun üzerinde. Resmi rakamlara göre 5 bin 97 kişinin yaşamını yitirdiği Türkiye’de son dönemde vaka ve yoğun bakım hasta sayıları yükselişte. Salgına dair gelişmeler sayfamızda.

 


21:38 | Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte bin 356 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaştı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • Bin 356 vaka tespit edildi
  • 15 kişi yaşamını yitirdi
  • Bin 413 kişi hastalığı attı
  • 48 bin 309 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 197 bin 239
  • Toplam can kaybı sayısı 5 bin 97
  • Toplam iyileşen sayısı 170 bin 595
  • Toplam test sayısı 3 milyon 280 bin 144


20:30 | Yerine kayyum atanan HDP’li belediye eşbaşkanı ‘Corona’ya yakalandı

Elazığ’ın Karakoçan ilçesinde, görevden alınarak yerine kayyum atanan HDP’li Sarıcan Belde Belediye Eşbaşkanı Bekir Polat’ın Corona virüsü testi pozitif çıktı.

Gözaltına alınan ve önceki gün adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Polat’ın, evine çok sayıda ziyaretçinin geldiği belirlenince, filyasyon çalışması başlatıldı.

Ekiplerin yaptığı çalışmayla Polat ile temas edenler 14 gün karantinaya alındı.

Polat’ın Covid-19 tedavisinin evinde devam ettiği belirtildi.


18:33 | Sokağa çıkma kısıtlaması sona erdi

YKS dolayısıyla 81 ilin tamamında uygulanan kısmi sokağa çıkma kısıtlaması saat 18.30 itibariyle sona erdi.


18:20 | HDP’den Şırnak’ta Corona virüsü tedbiri ve halka çağrı

HDP Şırnak İl Örgütü, kent genelinde artan Covid-19 vakaları nedeniyle il, ilçe ve belde örgütlerinin 10 gün kapatılması kararı aldı.

Kentte “sağlık alt yapısının süreci karşılamaya yetmediğini ve çökmek üzere olduğunu belirtmek isteriz” diye belirtilen yazılı açıklamada, halkın kendi önlemlerini alması istendi.

Açıklamada, “Esnaflar kendi aralarında örgütlenerek belli sürelerde hizmet vermelidir. Oluşabilecek her türlü ekonomik olumsuzluklara karışı halkımız dayanışma ağları kurmalıdır. Her mahalle ve her sokağın sağlık emekçileri topluma temel hijyen ve korunma yöntemleri ile ilgili bilgilendirmeler yapmalıdır” çağrısında da bulunuldu.

Açıklamada ayrıca, “Bizler birlikte hareket ettiğimiz sürece, toplumsal dayanışmayı esas aldığımız sürece her türlü olumsuzluğun üstesinden gelebileceğimizi biliyoruz. Güç onlarda değil, güç halkımızın demokratik toplumsal mücadelesindedir” ifadeleri kullanıldı.


16:40 | HDP: Kardeş Aile Kampanyamız başarıyla tamamlandı

HDP’nin Corona virüsü salgını kapsamında başlattığı ve 3 ay boyunca sürdürdüğü ‘Kardeş Aile Kampanyası’nı sonlandırıldı.

Kampanyaya destek veren tüm kesimlere teşekkür eden HDP, yaptığı yazılı açıklamada şu bilgiler paylaşıldı:

“Kampanyamız kapsamında 57 ilde koordinasyonlar oluşturduk. Gerek il ve ilçe örgütlerimizin tespitleri gerekse kendilerinin talepte bulunması suretiyle toplam 75.274 ihtiyaç sahibi ailemizi belirledik. Kampanyamız kapsamında destekçi kardeş aile olmak isteyen 13.180 aileyi doğrudan ihtiyaç sahibi ailelerimizle ilişkilendirdik. 62.094 ihtiyaç sahibi ailemize, kampanyamıza destek sunan yurtiçinden ve yurtdışından insanlarımızın katkılarıyla hazırlanan temel ihtiyaç malzemelerini içeren kolilerin 3 ay boyunca ulaştırılmasına destek olduk.”

Açıklamanın devamında, “Toplumsal dayanışmayı büyütme mücadelemize kazandırdığımız büyük bir deneyim olarak Kardeş Aile Kampanyamız, halkın kendi öz örgütlülüğüyle yürütülen bir dayanışma örneği olarak tarihteki yerini almıştır” denildi.


15:45 | Batman, Balıkesir, Kayseri ve Urfa’da onlarca ev karantinaya alındı

Kayseri’nin İncesu ilçesine bağlı Saraycık, Kızılören ve Bahçelievler mahallelerinde yapılan sağlık taramasında bazı yurttaşların Corona virüsü testleri pozitif çıktı.

Bunun üzerine sağlık ekipleri tarafından bölgede filyasyon çalışması başlatıldı ve test sonuçları pozitif çıkanların Kayseri Şehir Hastanesi’nde gözetim altına alındığı bildirildi.

Bu kişilerle temaslı oldukları belirlenen üç mahalledeki 16 ev ve bu evlerde yaşayan kişiler için ise karantina uygulaması başlatıldı.

Urfa kent merkezi ve ilçelerinde yaşayan bazı yurttaşların da Corona virüsü test sonuçları pozitif çıktı.

Bunun üzerine İl Hıfzıssıhha Kurulu’nca salgının yayılmasını engellemek amacıyla yeni kararlar alındı.

Valilikten yapılan yazılı açıklamaya göre, bu kapsamda Haliliye’de 12, Karaköprü’de 23, Akçakale’de üç, Eyyübiye’de üç ve Ceylanpınar ile Suruç ilçesinde birer farklı adreste karantina tedbiri uygulanmasına karar verildi.

Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı İkizçay Mahallesi’nde ise fırın ve pastanenin de bulunduğu dörder katlı iki bloktan oluşan apartmanlar karantinaya alındı.

Yine Batman’ın Gercüş ilçesinde de salgının yayılmasını önlemek amacıyla dört evin karantinaya alındığı bildirildi.


14:18 | İran’da maske takma zorunluluğu getiriliyor

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, salgınla mücadele kapsamında, ülke genelinde kapalı ve kalabalık yerlerde maske kullanmanın zorunlu olacağını açıkladı.

Ruhani, uygulamanın 5 Temmuz’dan itibaren 2 hafta boyunca uygulanacağını belirtti.

Gerekli görülmesi durumunda ise söz konusu uygulamanın Ağustos ayında da yürürlükte kalacağı bildirildi.

İran’da bugün itibariyle Covid-19 kaynaklı can kaybı 10 bin 508’e, vaka sayısı ise 222 bin 669’a yükseldi.


14:10 | Kocaeli’de bir sokak karantinaya alındı

Kocaeli’nin Gebze ilçesine bağlı İnönü Mahallesi 1954’üncü Sokak’ta, Covid-19 pozitif vaka ve bunlarla temaslı kişiler olduğu tespit edildi.

Test sonucu pozitif çıkan ve tedavi altına alınan sekiz kişinin, diğer evlerdeki bazı yurttaşlarla temas kurdukları belirlenince İlçe Hıfzıssıhha Kurulu’nca sokağın karantinaya alınmasına karar verildi.

Karantina uygulamasının yedi gün süreceği bildirildi.


13:25 | İngiltere hükümeti, Leicester kenti için ‘bölgesel sınırlamayı’ değerlendiriyor

İngiltere’de hükümet, Leicester şehri için bölgesel bir sınırlamanın değerlendirmeye alındığını doğruladı.

İçişleri Bakanı Priti Patel, BBC yayınında, Covid-19 salgınına dair kentten gelen verilerin halen değerlendirildiğini belirterek, kararın “hemen alınmayabileceğini” söyledi.

Haziran ayının ilk iki haftasında kentte 658 kişide Corona virüsü tespit edilmişti.

Sağlık Bakanı Matt Hancock da, kentte bir Covid-19 tehdidinin bulunduğunu söylemişti.


13:10 | Brezilya, Meksika, Hindistan, Rusya ve Pakistan’da son 24 saatte 2 binin üzerinde ölüm

Covid-19 salgınından ABD’nin ardından en çok etkilenen ülkelerde son 24 saatte yaşanan can kayıpları şöyle:

  • Brezilya: 1,109
  • Meksika: 602
  • Hindistan: 384
  • Rusya: 104
  • Pakistan: 83

11:10 | Haziran ayı işsizlik ve kısa çalışma ödemeleri yarın başlıyor

Temmuz ayı başında yapılması planlanan Haziran ayı işsizlik ve kısa çalışma ödemeleri Corona virüsü salgını tedbirleri kapsamında öne çekilmişti.

Ödemeler, yarından itibaren hak sahiplerinin hesaplarına yatırılacak.

T.C. kimlik numaralarının son hanesi 0 olanlara 29 Haziran’da, 2 olanlara 30 Haziran’da, 4 olanlara 1 Temmuz’da, 6 olanlara 2 Temmuz’da, 8 olanlara ise 3 Temmuz’da ödemeler yapılacak.


10:20 | ‘Corona’ya yakalanan hasta tutuklu Yıldırım’ın eşi: Ölümle burun buruna

Corona virüsü testi pozitif çıkan kanser hastası tutuklu Deniz Yıldırım’ın eşi Birsen Yıldırım, “ölümle burun buruna” olduğunu belirttiği eşinin serbest bırakılması çağrısında bulundu.


09:35 | Sokağa çıkma kısıtlaması başladı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu saat 10.15’te başlıyor.

Bu nedenle 81 ilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanıyor.

Saat 09.30’da başlayan kısıtlama saat 18.30’da sona erecek.


09:30 | Sağlık meslek örgütlerinden salgının yayıldığı Cizre için uyarılar

Corona virüsü vaka sayısındaki artış nedeniyle devlet hastanesinde yer kalmadığı belirtilen Şırnak’ın Cizre ilçesinde, 200’den fazla bina karantina altında.

Öyle ki neredeyse her sokakta karantina altına alınan bir bina ile karşılaşmak mümkün.

Şırnak Tabip Odası Başkanı Serdar Küni, ilçeye dair radikal kararların alınması konusunda bir haftadır çağrıda bulunduklarını, bu yönlü adımlardan biri olarak 15 günlük sokağa çıkma yasağı kararı alınabileceğini vurguladı, fakat bu çağrılarına yetkililerden herhangi bir karşılık verilmediğini kaydetti.

Bu yüzden Küni, ilçe sakinlerine şu çağrıda bulundu:

“Mümkün olduğunca dışarı çıkmayınız. Çıkarsanız dahi kesinlikle maske kullanın, fiziki mesafeyi koruyun, hijyen kurallarına dikkat edin. Artık sadece Cizre halkından talepte bulunuyoruz. Bu halk gerçekten de geçmişten beri üzerine düşeni yapmıştır. Bu noktada zorlu süreçleri aşan Cizre, bu durumu da aşar. Tabip Odası Başkanı olarak ben de 15 günlük süre içinde hem kendim, ailem, halkım ve Cizre için evden çıkmayacağım.”

Sağlık ve Sosyal Emekçiler Sendikası (SES) Şube Yöneticisi Murat Özbey de halkın kendi önlemlerini kendisinin alması gerektiğini vurgulayarak, “Biz sağlık meslek örgütleri olarak halkımızın öz örgütlülüğünü sahipleneceğimizi, hep birlikte virüs ve salgına karşı mücadele edeceğimizi belirtmek istiyoruz” diye seslendi.

  • MA’daki haberin tamamı BURADA

09:15 | ABD’nin bazı eyaletlerinde vaka sayılarında rekor artış

ABD’nin güney eyaletlerinin “normalleşme” sürecini başlattığı dönemde, Florida eyaletinde günlük Corona virüsü vaka sayısında rekor artış yaşandı.

Cuma günü 9 bin vakanın tespit edildiği Florida’da, Cumartesi günü 9 bin 500 kişiye Covid-19 tanısı kondu.

Vakalardaki artış nedeniyle eyalet yetkilileri iş yerleri ve işletmeler için sıkı tedbirleri tekrar devreye sokmaya karar verdi.

Florida’da da şu ana kadar toplam 132 binden fazla vaka kaydedilirken, 3 bin 300’ü aşkın kişi hayatını kaybetti.

Florida’nın yanı sıra rekor vaka artışı görülen Teksas ve Arizona eyaletleri de ‘normalleşme’ planlarını geçici bir süre daha durduracaklarını açıkladı.

Bununla birlikte Houston Belediye Başkanı yoğun bakım ünitelerinin dolduğunu açıkladı.

  • BBC Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

08:35 | Covid-19 tedavisi gören Maçoğlu taburcu oldu

Dersim’de Corona virüsü testinin pozitif çıkması üzerine hastanede tedavisine başlanılan Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu taburcu oldu.

Maçoğlu’nun taburcu olmasına ilişkin Tunceli Devlet Hastanesi’nden yapılan yazılı açıklamada ise şunlar kaydedildi:

“22 Haziran günü hastanemize başvuran Tunceli Belediye Başkanı Sayın Fatih Mehmet Maçoğlu hastanemizde Bilim Kurulu’nun önerileri doğrultusunda tamamlamış olup, tedavisinin devamını evinde sürdürecektir. Şikayetlerinde gerileme olan hastamızın takipleri hekimlerimiz tarafından yapılacaktır. Maçoğlu ailesinin karantina süreci devam etmektedir.”

Öte yandan Maçoğlu’nun eşi ve kızının da Corona virüsü testleri pozitif çıktı. Sağlık durumlarının iyi olduğu belirtilen Maçoğlu ailesi, evlerinde karantinaya alındı.


08:25 | Yurtdışına gidecekler için PCR testi ücretleri belli oldu

Corona virüsü salgını nedeniyle PCR testi şartı arayan ülkelere gidecekler ücretli test yaptırabilecek.

Söz konusu testin ücreti 110 lira olarak belirlendi.

Görevli olarak yurt dışına çıkacak kamu görevlilerinden ise herhangi bir ücret alınmayacağı belirtildi.

Yetkili laboratuvar listesine buradan ulaşılabilir, test işlemleri hakkında ise şuradan bilgi alabilirsiniz.


08:00 | Dünya genelinde vaka sayısı 10 milyonu, can kaybı 500 bini aştı

Gerçek zamanlı istatistikler sağlayan “Worldometer” adlı internet sitesinin Covid-19 salgınına dair paylaştığı güncel verilere göre, dünya genelinde vaka sayısı 10 milyonu, can kaybı 500 bini geçti.

  • Vaka sayısı: 10 milyon 86 bin 925
  • Ölü sayısı: 501 bin 393
  • İyileşenleri sayısı: 5 milyon 464 bin 271
  • Tedavileri sürenlerin sayısı: 4 milyon 121 bin 261

Vaka ve ölüm sayıları bakımından dünya çapında birinici ülke ABD. Ülkede yaklaşık 2 milyon 600 bin kişi enfekte olurken, hayatını kaybedenlerin sayısı 128 binin üzerinde.

ABD’nin ardından en çok vaka görülen ülkeler şöyle:

  • Brezilya: 1 milyon 315 bin
  • Rusya: 627 bin
  • Hindistan: 529 bin

ABD’nin ardından en çok can kaybı yaşanan ülkeler ise şöyle:

  • Brezilya: 57 bin 103
  • Britanya: 43 bin 514
  • İtalya: 34 bin 716



Önceki Haber
YKS soru kitapçıkları ve cevap anahtarları erişime açıldı
Sonraki Haber
'Çoklu baro' için taslak hazır: 2 bin avukatla yeni baro kurulabilecek