Ana SayfaBilim ve TeknolojiCanlı Blog | Vaka sayısı yedi milyona, can kaybı 400 bine yaklaştı

Canlı Blog | Vaka sayısı yedi milyona, can kaybı 400 bine yaklaştı

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde vaka sayısı hızla artmaya devam ederken, aralarında Türkiye’nin de olduğu birçok ülke “normalleşme” adımlarını hayata geçirdi bile. Ancak uzmanlar “ikinci dalga” riskine karşı uyarılarını sürdürüyor. Öyle ki İran’da bu “ikinci dalga” yaşanıyor. Ülkede günlük vaka sayısı 3 bin 500’ü aşarak dün bir rekor kırdı. Türkiye ve dünyadan Corona virüs salgınına ilişkin gelişmeler canlı sayfamızda.

 


23:47 | AB, sınırlarını Temmuz’a kadar kapalı tutmayı planlıyor

Covid-19 salgınından dolayı uzun bir süredir kapalı kalan Avrupa Birliği (AB) sınırlarını, birlik dışındaki ülkelere Temmuz’a kadar kapalı tutmayı planlıyor.

Euronews’in haberine göre AB içişleri bakanlarının toplantısının ardından açıklama yapan Avrupa Komisyonu’nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson, konunun önümüzdeki hafta ayrıntılı bir şekilde ele alınacağını söyledi.

Bazı AB ülkelerinin birbirlerine sınırları açmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Johansson, Haziran ayı bitmeden Schengen bölgesinde iç sınırların tamamıyla açılması gerektiğini söyledi.

Johansson, bugünkü toplantıda üye ülkelerin, önce AB’nin iç sınırlarının ardından dış sınırlarının açılmasını desteklediklerini, bununla birlikte AB ülkelerinin neredeyse tamamının 15 Haziran’da sona erecek olan “üçüncü ülkelere seyahat kısıtlamasının uzatılması” yönünde görüş bildirdiğini kaydetti.

Johansson, “Temmuz başından itibaren kademeli olarak (yabancıların) AB ülkelerine seyahat kısıtlamasının kaldırılmasını değerlendirmeliyiz” dedi.

AB Komisyonu, geçen ay üçüncü ülkelerden Schengen bölgesine gelenler için uygulanan seyahat yasağının 15 Haziran’a kadar uzatılması talebinde bulunmuştu.


22:50 | Britanya’da can kaybı 40 bini geçti

Britanya’da Covid-19 nedeniyle son 24 saatte 357 kişi yaşamını yitirdi.

Toplam can kaybı 40 bin 261’e ulaştı.

Toplam pozitif vaka sayısı ise 283 bini aştı.

Britanya can kaybı sayısı ile Avrupa’da en çok ölümün yaşandığı ülke.


20:30 | YKS’ye girecekler için nüfus müdürlükleri 6 Haziran’da açık olacak

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek öğrencilerin T.C. Kimlik Kartı başvurularının alınması amacıyla tüm il ve ilçe nüfus müdürlüklerinin 6 Haziran Cumartesi 10.00-17.00 saatleri arası açık olacağını bildirdi.

Genel Müdürlük’ten yapılan açıklamada 15 yaşını tamamlayanların, anne, baba, veli veya vasisi T.C. Kimlik Kartı başvurusunda bulunmakla sınırlı olmak, sosyal mesafe kuralına riayet etmek ve maske takmak kaydıyla sınava başvurulduğunu gösterir fotoğraflı belgeyle sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu 6 Haziran Cumartesi 10.00-17.00 saatleri arası sokağa çıkabileceği belirtildi.

Açıklamada, “Öğrencilerimizin mağdur olmaması için başvurudan önce T.C. Kimlik Kartı bedellerinin PTT, anlaşmalı bankalar ya da interaktif vergi dairesi (https://ivd.gib.gov.tr) adresinden yatırılması ve son 6 ayda çekilmiş bir adet biyometrik, fotoğrafla bulundukları yer il veya ilçe nüfus müdürlüklerine randevusuz olarak müracaat etmeleri kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.


19:35 | Bakan Koca: Son bir ayda ölenlerin yaş ortalaması 74,6

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin Ankara büyükelçileriyle video konferans yöntemiyle toplantı gerçekleştirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nca organize edilen toplantıya, 26 AB üyesi ülkenin büyükelçisi katıldı.

Açıklamada, Bakan Koca’nın yaptığı sunumda Türkiye’deki Covid-19 salgınıyla ilgili şu bilgileri verdiği belirtildi:

“Yeni vaka sayımıza oranla, hastaneye yatış gerektiren, yoğun bakımda takip edilen hasta sayımız her geçen gün azalmaktadır. Son bir ayda ölen vatandaşlarımızın yaş ortalaması 74,6’dır.

“Toplam ölümlerin yüzde 93’ü 65 yaş üstü vatandaşlarımızdır. Günlük 50 binin üzerinde test yapma kapasitesine sahibiz. Şu ana kadar yaptığımız toplam test sayısı ise 2 milyon 209 bin 583’tür.”


19:24 | Sağlık Bakanlığı: 18 kişi daha hayatını kaybetti, vaka sayısı 168 bini aştı

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de salgına ilişkin güncel verileri açıkladı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • 930 vaka tespit edildi
  • 18 kişi yaşamını yitirdi
  • Bin 622 kişi hastalığı attı
  • 57 bin 829 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 168 bin 340
  • Toplam can kaybı sayısı 4 bin 648
  • Toplam iyileşen sayısı 133 bin 400
  • Toplam test sayısı 2 milyon 267 bin 412


18:40 | TTB: Covid-19 salgını sürüyor, kaygılıyız

Türk Tabipleri Birliği, Covid-19 salgının halen sürdüğüne dikkat çekerek, Türkiye’de henüz ilk dalga atlatılmamışken başlatılan ve adına “normalleştirme” denilen hızlı açılma sürecinden kaygı duyduklarını vurguladı.


17:33 | MA: Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü’nde 26 kişi karantinaya alındı

Diyarbakır’da İl Sağlık Müdürlüğü’nde çalışan bir kişide Covid-19 tespit edilmesi üzerine 26 kişi karantinaya alındı.

Mezopotamya Ajansı’nın (MA) haberine göre, Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü Saymanlığı’nda çalışan bir kadında Covid-19 tespit edildi.

Testi pozitif çıkan kadın Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan testin ardından taburcu edilerek evinde karantinaya alındı.

Söz konusu personelin testinin pozitif çıkması üzerine aynı birimde çalışan 25 kişi karantinaya alınarak, Covid-19 testi yapılmaya başlandı.

Testlerin, sonuçları beklenirken, 25 kişi evlerinde karantinada tutulacak.

MA’nın haberinde Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü Satın Alma departmanında çalışan bir kişide de 19 Mayıs’ta Covid-19  tespit edildi aktarıldı.

Söz konusu personelin Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde yapılan testinin pozitif çıkması üzerine evinde karantinaya alındığı, iyileşme belirtisi gösteren personelin karantinasının devam ettiği belirtildi.

MA, dün de Diyarbakır’da vaka sayısının bin 150’ye yükseldiğini bildirmişti.


16:23 | Diyarbakır’da bir mahalle karantinaya alındı

Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı Avdallı Mahallesi’nde 13 kişinin Covid-19 testi pozitif çıktı.

Bunun üzerine İlçe Hıfzıssıhha Kurulu, Avdallı Mahallesi’nin karantinaya alınmasına karar verdi.

Çevresne askeri birliklerin konumlandırıldığı mahalle giriş-çıkış kapatıldı.


12:50 | AB içindeki seyahat kısıtlamalarını kaldırma çağrısı

Avrupa Komisyonu, AB üyesi ülkelere bu ay sonu itibarıyla AB içindeki seyahat kısıtlamalarını kaldırma çağrısı yaptı.

AB Komisyonu’nun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, virüsle ilgili durumun hızla iyileştiğini belirtti.

Johansson. Euronews televizyonuna Birlik’in içindeki yolculuk kısıtlamalarının ve pasaport kontrollerinin kaldırılması gerektiğini belirtti.

Aynı zamanda çoğu ülkenin bu uygulamaya gittiğini görmekten memnuniyet duyduğunu açıkladı.


12:10 | Erdoğan: Sokağa çıkma sınırlamasını iptal etme kararı aldım

Sağlık Bakanlığı’nın önerisi ve İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi ile haftasonu 15 ilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağı dün gece bildirilmişti. Ancak AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sokağa çıkma yasağının iptal edildiğini açıkladı.


10:40 | TKDF’nin ihbar hattına salgın döneminde 2 bin 125 kadın başvurdu

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu acil yardım hattını son 3 ayda 2 bin 125 kadın aradı.

Verileri değerlendiren TKDF Başkanı Canan Güllü, salgınla birlikte kadına yönelik şiddetin arttığını söylerken, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin had safhaya ulaştığına dikkat çekti.


10:30 | Prof. Ceyhan: Toplumsal bağışıklık hayal, bu salgın toplumsal bağışıklıkla bitmeyecek

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, DHA’ya yaptığı açıklamada, Corona virüsüne karşı toplumsal bağışıklığın oluşmasının “hayal” olduğunu belirtti.

Virüsün bitmesi için toplumsal bağışıklığın oluşması, aşı bulunması ya da mutasyona uğramasının gerektiğini belirten Ceyhan, 20’nci yüzyılın başından itibaren hiçbir salgının toplumsal bağışıklığın oluşmasıyla bitmediğine dikkat çekti.

Türkiye’de şu anda ortalama bağışıklık olan insan sayısının yüzde 2’yi geçmediğini söyleyen Ceyhan, “Bu İstanbul’da daha yüksektir, çünkü vakaların büyük kısmı orada oldu” dedi.

Salgının sona ermesi için toplumun yüzde 50’sinin bağışık hale gelmesi gerektiğini vurgulayan Ceyhan, “Toplumsal bağışıklık bir hayal, bu salgın toplumsal bağışıklıkla bitmeyecek” dedi.

Ceyhan, 1 Haziran’dan itibaren bazı kısıtlamaların kalkmasıyla sokaklarda oluşan yoğunluğun vaka sayılarına olan etkilerinin önümüzdeki hafta başlayıp sonraki iki hafta içinde görüleceğini de sözlerine ekledi.


10:25 | ‘İşten çıkarma yasağı’ ile zorunlu ücretsiz izin uzatılabilir

İşten çıkarmayı yasaklayıp zorunlu ücretsiz izin getiren düzenlemenin üç ay daha uzatılması gündemde.

Hürriyet’ten Hacer Boyacıoğlu imzalı haberde, salgın nedeniyle yasağın uzatılmasının söz konusu olabileceği, bu durumda ücretsiz izin ve izin sürecinde kullandırılan 1170 lira desteğin de uzatılacağı kaydedildi.


10:00 | Brezilya’daki ölümler İtalya’yı geçti

Brezilya’da can kaybı 34 binin üzerine çıkarak İtalya’yı geçti.

Şu anda ABD ve İngiltere’nin ardından en çok ölümün yaşandığı ülke Brezilya. Vaka sayısı bakımındansa dünyada ikinci.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro salgının başında Covid-19 riskini küçümsemiş ve hastalığı “hafif bir gribe” benzetmişti.

Bolsonaro, eyalet valilerinin aldığı önlemlere de “ekonomik hasarın daha büyük olacağı” gerekçesiyle hâlâ karşı çıkıyor.


08:55 | ‘Corona’ Latin Amerika’da hızla yayılıyor

Covid-19 salgını Latin Amerika’da yayılmaya devam ediyor. Bölgede çok sayıda vaka ve can kaybının yaşandığı ülkelerden biri de Meksika.

Meksika Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, son 24 saatte 4 bin 442 yeni vakanın tespit edildiği, toplam vaka sayısının 105 bin 680’e çıktığı kaydedildi. Ülkede toplam ölü sayısı da 12 bin 545.

Meksika’da ilk Covid-19 vakası 28 Şubat’ta tespit edilmiş, virüse bağlı ilk ölüm ise 19 Mart’ta gerçekleşmişti.

Meksika’yla beraber Latin Amerika’da en çok vaka ve can kaybı olan ülkeler Brezilya, Peru ve Şili.

Brezilya’da 615 binin üzerinde vaka var, can kaybı 34 binden fazla. Peru’da vaka sayısı 183 binden fazla, can kaybı 5 bin 31 olarak açıklandı. Şili’de ise 118 bini aşkın vaka, bin 356 ölü var.


08:45 | Haftasonu 15 ilde sokağa çıkma yasağı

İçişleri Bakanlığı genelgesine göre, haftasonu 15 ilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

Kısıtlama büyükşehir statüsündeki Ankara, Antep, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun ve Van ile Zonguldak’ı kapsıyor.

Kısıtlama öncesinde Cuma günü market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler saat 23.00’a kadar açık olacak.


 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
MSB: İdlib’de bir asker hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Kılavuzunu güncelleyen DSÖ'den hükümetlere maske konusunda tavsiyeler