Ana SayfaGüncelÇavuşoğlu: Ayasofya fethedilmiştir

Çavuşoğlu: Ayasofya fethedilmiştir

HABER MERKEZİ – Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Atina ile Ankara arasında tartışmaya neden olan Ayasofya için “Türkiye Cumhuriyeti’nin mülküdür ve fethedilmiştir” dedi.

Türkiye ile Yunanistan hükümetleri arasında bir süredir Ayasofya tartışması yaşanıyor.

“İstanbul’un fethinin 567. yıl dönümü” etkinlikleri kapsamında, Ayasofya’da Fetih suresi okunması ile başlayan tartışmaya ilişkin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan tepki çekecek bir açıklama geldi.

Özel bir televizyon kanalında konuşan Çavuşoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti’nde ezanın ya da Kur’an-ı Kerim’in nerede okunacağını biz başka birine mi soracağız?” ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, “Ayasofya, Türkiye Cumhuriyeti’nin mülküdür ve fethedilmiştir” diye de ekledi.

Ayasofya tartışmaları

Fotoğraf: Reuters

Söz konusu etkinlikler kapsamında 29 Mayıs Cuma günü Ayasofya’da Fetih suresi okundu.

Bu etkinliğe telekonferansla katılarak bir konuşma yapan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Fethin 567. yıldönümünün Fatih’in emaneti Ayasofya’da Fetih suresi okunmak ve dualar edilmek suretiyle yad edilmesi çok önemli” dedi.

Düzenlenen etkinliğe Atina’dan tepki geldi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Ayasofya’da Fetih suresinin okunmasının “Hıristiyanların dini duygularına hakaret” anlamına geldiğini söyledi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Bu eylem uluslararası topluma hakarettir ve bir kez daha Türkiye’yi ifşa etmektedir… Türkiye’yi bir kez daha uluslararası yükümlülüklerine saygı göstermeye ve iç menfaatleri, Ayasofya kadar önemli bir anıtın çok ayrıcalıklı olan koruyucusu olma rolünün önüne koymayı bırakmaya çağırıyoruz. Ayasofya tüm insanlığa aittir” denildi.

Ankara ise bu sözlere Ayasofya’nın niteliğine ve uluslararası sözleşmelere aykırı bir şekilde hareket etmediğini söyleyerek yanıt verdi.

1 Şubat 1935’te müze olarak ziyaretçilere açılan Ayasofya, aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası listesinde.




Önceki Haber
Evli olduğu erkeğin şiddetinden kaçıp sığınma evine gitti, polis adresi erkeğe verdi
Sonraki Haber
Paris'te onbinler haykırdı: Polis her yerde, adalet hiçbir yerde