Ana SayfaCezaevleriCHP, İnfaz Yasası’nın esastan iptali için AYM’ye başvurdu

CHP, İnfaz Yasası’nın esastan iptali için AYM’ye başvurdu

HABER MERKEZİ – CHP, 15 Nisan’da yürürlüğe giren İnfaz Yasası’nın esastan iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. CHP Grup Başkanvekili Altay, “Düşünenin hapiste, hırsızlık yapanın dışarıda olduğu bir hukuk sistemi hakkaniyetli değildir” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) İnfaz Yasası’nın esas yönünden iptali için başvuruda bulundu.

AYM önünde açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “İnsanların düşüncelerini söylediği için tutuklanmasını doğru bulmuyoruz” dedi.

Altay, “Hırsızın yararlandığı indirimden gazeteci de yararlansın dedik. Erdoğan’ı eleştirenlerin cezaevine konulmasındaki haksızlığı görüyoruz. İnsanların düşüncesini söylediği için terörle ilişkilendirilmesini doğru bulmuyoruz. Kasten öldürme, işkence, cinsel saldırı, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar için, uyuşturucu, imali ve ticareti için, casusluk suçları hariç olmak üzere denetimli serbestlik oranı üçte ikiden yarı oranına indirilsin diye başvurumuzu yaptık” diye belirtti.

CHP’li Altay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Denetimli serbestlikten dışardasınız, başka bir savcı hakkınızda soruşturma açtı, infaz hakimi cezaevine sokuyor. Terörle mücadele kapsamında tüm suçlardan koşullu salıverilme oranı dörtte üçtür. Bunun da aşağı düşürülmesi yönünde itiraz ettik.
“Düşünenin hapiste, hırsızlık yapanın dışarıda olduğu bir hukuk sistemi hakkaniyetli değildir. Düşüncesini açıklamalardan başka hiçbir kusuru olmayan insanın cezaevinde hüküm giymesi ama sokakta yürüyen bir kadının çantasını kaparken kolunu kesen insanın dışarda olması hakkaniyetli değildir.”

AYM Genel Kurulu, 15 Nisan’da yürürlüğe giren yeni infaz düzenlemesinin tümünün ve geçici 6. maddesinin şekil yönünden iptali ile yürütmenin durdurulması talebini 6 Mayıs’ta ele almıştı.

CHP’nin başvurusunda usule ilişkin herhangi bir eksiklik tespit etmeyen mahkeme, şekil yönünden iptal talebinin ise esastan görüşülmesine karar vermişti.

Yeni infaz düzenlemesinin kabul edilmesiyle, yaklaşık 90 bin mahpusun tahliyesi sağlanmış ancak siyasi tutuklular kapsam dışı bırakılmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Diyarbakır’da TUAY-DER'e operasyon: Dört tutuklama
Sonraki Haber
Akdeniz'de mültecileri taşıyan bot battı: 30'u aşkın can kaybı