Ana SayfaGüncel‘Çoklu baro’ için taslak hazır: 2 bin avukatla yeni baro kurulabilecek

‘Çoklu baro’ için taslak hazır: 2 bin avukatla yeni baro kurulabilecek

HABER MERKEZİ – Hükümetin tartışmalara neden olan ‘çoklu baro’ taslağının detayları ortaya çıkmaya başladı. Buna göre 5 binden fazla avukat bulunan illerde asgari 2 bin avukatla bir baro kurulabilecek. Bir ilde, birden çok baronun bulunması halinde avukat bunlardan birisine kayıt yaptıracak.

AKP tarafından hazırlanan ve baroların yapısında değişiklik öngören ‘çoklu baro’ sistemi tasarısının ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı.

Eğer düzenleme yasalaşırsa Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük illerde ‘çoklu baro’ kurulmasının yolu açılacak.

Taslağın adli tatilin başlayacağı 20 Temmuz’dan önce yasalaşması bekleniyor. Böylece Ekim’de yapılacak baro seçimleri ve Mayıs 2021’deki Türkiye Barolar Birliği (TBB) seçimleri bu düzenlemeden etkilenecek.

Sözcü’den Saygı Öztürk’ün haberine göre tasarıda yer alan bazı detaylar şöyle:

  • 5 binden fazla avukat bulunan illerde asgari 2 bin avukatla baro kurulabilecek
  • Bir ilde birden çok baronun bulunması halinde avukat bunlardan birine kayıt yaptıracak
  • Avukat sayısının 2 binin altına düşmesi halinde birlik, asgari avukat sayısının altı ay içinde sağlanmasını yazılı olarak ilgili baroya bildirecek. Verilen süre içinde eksiklik giderilemezse baronun tüzel kişiliğine birlik tarafından son verilecek
  • TBB en az 25 baronun yazılı istemi üzerine olağanüstü toplantıya çağırabilecek ama seçim yapılamayacak

Hükümet ne diyor, Barolar ne istiyor?

Başta barolar olmak üzere meslek örgütlerinin seçim yönteminin değiştirilmesini iktidar yakın zamanda yeniden gündeme getirdi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mayıs ayı başında barolar dahil bazı meslek örgütlerinin seçim sistemlerinin değiştirileceği yönünde açıklamalarda bulundu.

Erdoğan’ın bu çıkışı, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın nefret içerikli Cuma Hutbesi’ne barolardan yükselen tepki üzerine geldi.

Baroları hedef alan Erdoğan, “Ankara Barosu’nun ve aynı zihniyetteki yapıların Diyanet İşleri Başkanımız ile onun şahsında İslama yönelik fütursuz saldırılarına şahit olduk. Sadece bu örnek dahi meslek kuruluşlarının seçim yöntemiyle ilgili düzenlemenin aciliyetini ve ehemmiyetini göstermiştir” diyerek seçim sistemine müdahale sinyali verdi.

Fotoğraf: Sendika.org

Buna, Türkiye Barolar Birliği ve 81 ilin baro başkanlıkları yazılı bir açıklamayla tepki gösterdi.

Avukatlık Kanunu’nda barolar ve seçim sistemlerine yönelik değişiklik girişimlerinin doğru bulunmadığının vurgulandığı açıklamada, “Bu girişimlerin durdurularak, geri çekilmesini, Ülkemizin gerçek gündemlerinin çözümüne dönülmesini talep ediyoruz” diye belirtildi.

Avukatlık Kanunu hazırlanması aşamasında asıl muhatabın barolar ve Türkiye Barolar Birliği olması gerektiği vurgulanırken, baro temsilcileri farklı kentlerden Ankara’ya yürüyüş de düzenledi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Canlı Blog | Vaka sayısı 10, can kaybı yarım milyonu aştı
Sonraki Haber
Polonya'da cumhurbaşkanlığı seçimi: İlk turu Duda önde tamamladı