Ana SayfaGüncelÇorlu tren katliamı davasında aileler duruşmayı terk etti: ‘Katilleri aklıyorlar’

Çorlu tren katliamı davasında aileler duruşmayı terk etti: ‘Katilleri aklıyorlar’

HABER MERKEZİ – 25 kişinin yaşamını yitirdiği Çorlu’daki tren katliamına ilişkin açılan davanın beşinci duruşması yapıldı. Savcının talimatla ifadesi alınan tanıkların yeniden ifadesinin alınmasını reddetmesi üzerine tepki gösteren aileler duruşma salonunu terk etti.

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesi yakınlarında, 8 Temmuz 2018 tarihinde Kapıkule-İstanbul seferini yapan yolcu treninin 5 vagonunun raylardan çıkıp devrilmesi sonucu yedisi çocuk 25 kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce kişi de yaralanmıştı.

Katliamın ardından açılan davanın dördüncü duruşması Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Kazada yaralananlar ve yakınlarını kaybedenler duruşmaya, yaşamını yitirenlerin fotoğrafları ve “Hak, hukuk, adalet” sloganlarıyla geldi.

Kazada kızı Bihter Bilgin, kız kardeşleri Emel Duman ve Derya Kurtuluş, yeğeni 6 aylık Beren Kurtuluş’u kaybeden Zehra Bilgin, aileler adına yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Kızımdan ayrılalı 718 gün oldu. Evlatlarımız yok, kardeşlerimiz yok, canlarımız yok, eşlerimiz, analar yok. Bizler iki yıl olan bu süreçte tek istediğimiz bir şey vardı, kimseden biz mucize beklemedik, hiçbir şey istemedik. ‘Bize adaleti verin’ dedik., biz adalet istiyoruz. Benim evladım, kardeşlerim 25 can geri gelmeyecek. Ama bizler gibi hiçbir anne, baba, abla ve kardeş yanmasın dedik. Ben bir anne olarak evlatlarımın katillerinin yargılanmasını istiyorum.”

Kitle açıklamanın ardından duruşma salonuna girdi.

Duruşmaya aile ve avukatların yanı sıra TCDD 1. Bölge Müdürlüğü Halkalı 14. Demir Yolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, Çerkezköy Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, köprüler şefi Çetin Yıldırım ve hat bakım onarım memuru Celaleddin Çabuk katıldı.

Ayrıca HDP Milletvekili Serpil Kemalbay, TİP Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay, CHP Milletvekilleri Muharrem Erkek, Ali Şeker ve Candan Yüceer de duruşmayı takip etti.

‘Bizim çocuklarımızdan daha mı değerli bu Bakan?’

Mahkemeye ulaşan bilgi ve belgelerin okunmasıyla başlayan duruşma, müşteki avukatlarının beyanlarının dinlendi.

Birgün’de yer alan habere göre kazada hayatını kaybeden Oğlu Oğuz Arda Sel’in annesi Mısra Öz asıl öneli kişilerin duruşmaya getirilmediğini söyledi.

“Mümin Karasu sanık olması gerekirken, tanık olarak ifadesi alındı. İfadesini dinlemeye gittiğimizde usule aykırı, soruların daha önceden verilmiş olduğu, cevapların sayfalarda yazdığını gördüm. Taleplerimizi duymadınız. Mümin Karasu danışman oldu. 718 gün oldu. 5. duruşmadayız. Taleplerimize kayıtsız kalınmasın. Görmemezlik, duymamazlık yapılmasın.”

Kazada hayatını kaybeden Hakan Sel’in babası ve Oğuz Arda’nın dedesi Necmettin Sel de “Bu menfezi yapan mütteahhit niye bizim karşımıza getirilmiyor? Gerçek sorumluları bizim karşımıza getirin. Bakan ise Bakan, o da bizim karşımıza gelsin. Bizim çocuklarımızdan daha mı değerli bu Bakan?” diye konuştu.

Hayatını kaybeden Serhat Şahin’in babası Hüseyin Şahin de, “Yanlış çiftlikten insanlar getirmişsiniz. Asıl Akın Çiftliği’nden neden kimse gelmiyor? Buradaki tüm sanıkların tutuklu yargılanması gerekiyor. Ya terfi alanlar? Bizim aklımızla niye dalga geçiyorsunuz?” ifadelerini kullandı.

‘Bu insanların ölümünün birinci elden sorumlusu sistemdir’

Ardından söz alan ailelerin avukatı Can Atalay, dosyadaki yağmurun nasıl yağdığının tanık beyanına ihtiyaç duyulmayacak açık bir şekilde yer aldığını belirtti.

“Çorlu Cumhuriyet Başsavcısı ve siyasi iktidar kovuşturmanın gerektiği gibi yapılmasına engel olmaktadır. Mesele yağmur değil, sistemik olana bakmak gerek. Özelleştirme nedeniyle TCDD’nin yolların bakımsız hale gelmesinin toplumsal ve siyasal sonuçlarıyla ilgileniyorum. Dosyaya gelmesi gereken sanıklar var. Usül ilkesine aykırılık teşkil etmesi nedeniyle iki tanığın huzurda dinlenmesini talep ediyorum. Bu insanların ölümünün birinci elden sorumlusu sistemdir. Bu dosyada taksir değil, olası kasıt vardır.”

Avukat beyanlarının ardından savcı, mütalaasını açıkladı.

Savcı, İTÜ’ye yağmur ölçer cihazın neye dayanarak tespit edildiğinin sorulmasına, bilirkişiler hakkında yapılan itirazların kabulüne, talimatla ifadesi alınan tanıkların yeniden ifadesinin alınmasının reddine, sanıkların tutukluluk taleplerinin reddine karar verilmesini istedi.

Aileler salonu terk etti

Savcının talimatla ifadesi alınan tanıkların yeniden ifadesinin alınmasını reddetmesi üzerine tepki gösteren aileler duruşma salonunu terk etti.

Mısra Öz Sel, “Hepsi sarayın soytarısı! Ben Mısra Öz. Çek beni. Oğuz Arda Sel’in annesi. Bu hakimler beni sanık yaptı. Onlara üç maymunu oynuyorlar dediğim için. Katilleri aklıyorlar” diyerek heyete ve kendisini çeken polise tepki gösterdi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İBB'nin taksi teklifi reddedildi
Sonraki Haber
Başak Demirtaş’a cinsiyetçi saldırıda bulunan erkek tutuklandıktan bir gün sonra serbest bırakılmış