Ana SayfaGüncelDargeçit’te bulunan toplu mezarın araştırılması talebi

Dargeçit’te bulunan toplu mezarın araştırılması talebi

HABER MERKEZİ – HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar, Dargeçit’teki bir mağarada bulunan toplu mezara ilişkin Meclis’e verdiği araştırma önergesinde, olayın ayrıntıların açığa çıkarılmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Pero Dündar, Dargeçit’e bağlı Akyol kırsal mahallesi Gulbiş mezrasında bir mağarada bulunan, 40 civarında kişiye ait oldukları belirtilen kemiklere ilişkin Meclis’e araştırma önergesi verdi.

1990’lı yıllardan bu yana süren çatışmaların birçok yıkımı beraberinde getirdiği belirtilen önergede, “Kayıplar, faili meçhul cinayetler ve toplu mezarlar ise yaşanan bu katliamların somut gerçekliğidir” denildi.

Dündar, önergesinde “Toplu mezarlarda bulunan cenazelerin kimlere ait olduğunun bulunması, bu suçun varsa azmettiricilerinin ve faillerinin açığa çıkarılarak yargılanması amacıyla Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereği, Meclis araştırması açılmasını arz ederim” diye belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) Minnesota Sözleşmesi’ne dikkat çeken Dündar, Meclis’e sunduğu araştırma önergesinin gerekçelerini ise şöyle sıraladı:

“Uluslararası hukuk açısından ‘ölüm hakkını’ düzenleyen protokol olan ve Türkiye’nin de kabul ettiği Minnesota Protokolü’nde ‘hukuk dışı, keyfi ve yargısız infaz şüphesi, ulusal veya yerel ceza hukukuna uygun olarak soruşturulması ve ceza yargılanmasına başvurulması için bağımsız, bilimsel ve etkin soruşturma için delillerin sağlıklı toplanmasını öngördüğü’ belirtilmektedir.

“Ancak bugün Türkiye’de 90’lı yıllardan bu yana işlenen faili meçhul cinayetler, Beyaz Toroslarla gözaltına alınan ve akıbeti ortaya çıkmayan kayıplar, yargı önüne çıkarılmayan failler, zaman aşımına uğrayan davaların olması Türkiye’de anlaşmanın hükümlerinin yerine getirilmediğinin göstergesidir. Yine anlaşma hükümlerinin yerine getirilmediğinin en açık göstergelerinden biri de ortaya çıkan toplu mezarlardır. Nitekim faili meçhul cinayetlere kurban gidenlerin birçoğunun toplu mezarlara gömüldüğü bilinmektedir.

“Bugün bir toplu mezarda 90’lı yıllarda birçok faili meçhul cinayetin işlendiği yer olarak bilinen Mardin’inin Dargeçit ilçesinde bulunmuştur. Mardin’in Dargeçit ilçesine bağlı Akyol kırsal mahallesi Gulbiş mezrasında bir mağarada onlarca insana ait kemikler ve kafatasları bulunmuştur. 90’lı yıllarda yargısız infazların işlendiği bölgede gözaltında kaybedilip hala kemiklerine ulaşılamayan onlarca kişinin olduğu bilinmektedir.

“Daha önce de Kızıltepe, Derik ve Dargeçit’te yapılan kazılarda da katledilen insanlara ait kemiklere defalarca ulaşılırken bu cinayetleri işleyen failler açılan Kızıltepe JİTEM davasından beraat ederken, Dargeçit JİTEM davası hala devam etmektedir.

“Dargeçit’te bulunan toplu mezardaki cenazelerin kimlik tespitlerinin yapılarak ailelerine teslim edilmesi, ATK’nin bu süreci hızlandırması, bu kişilerin kimler tarafından ne şekilde ve hangi tarihte katledildiklerinin açığa çıkarılması, azmettiricilerin ve faillerin hak ettikleri cezaya çarptırılması amacıyla bir Meclis araştırması açılması aciliyet gerektirmektedir.”


Dargeçit’te bir mağarada onlarca insana ait kemik bulundu


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Tutum belgesini açıklayan HDP'den muhalefete bir araya gelme çağrısı
Sonraki Haber
Adana “Afet Bölgesi” ilan edilsin talebi