Ana SayfaGüncelDemirtaş ve Yüksekdağ için halen delil toplanıyormuş

Demirtaş ve Yüksekdağ için halen delil toplanıyormuş

HABER MERKEZİ – HDP’nin tutuklu eski eş genel başkanları Yüksekdağ ve Demirtaş için tutukluluk incelemesi yapıldı. Ancak mahkeme haklarında delillerin toplanmadığını iddia edilerek tahliye etmedi. Karara Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş “Savcı 6 yıldır delil toplayamamışmış. Figen ile Selahattin kaçacakmışmış. Aqlê sivik barê giran e” sözleriyle tepki gösterdi.

Tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan 6-8 Ekim Kobani eylemlerine ilişkin soruşturmada tutukluluk incelemesi yapıldı.

Ankara 6’ncı Sulh Ceza Hakimliği tarafından duruşmalı olarak yapılan tutukluluk incelemesine eşbaşkanların avukatları Kenan Maçoğlu ve Levent Kanat katıldı.

Tutukluluk incelemesinin yapılacağı avukatlara telefon ile haber verilirken, incelemenin de 26 Haziran Cuma günü yapıldığı, kararın da bugün (29 Haziran) tebliğ edildiği belirtildi.

“Gizlilik kararı olduğu için dosyayı göremiyoruz”

Tutukluluk incelemesi sırasında savunma yapan avukat Levent Kanat, “Her ikisinin yargılama süreçlerinde hukuka uygun bir yargılama pratiğinin işlemediğini anti-hukuk olarak değerlendirebileceğimiz kararlar verildiğini söylüyoruz. Soruşturma dosyasında gizlilik kararı olduğu için biz dosyayı göremiyoruz. Haklarındaki iddiaların delillerin neler olduğunu bilmiyoruz. Savunma hakkımız ihlal ediliyor” dedi.

Demirtaş ve Yüksekdağ’ın bu dosyada soruşturmanın başladığı tarihte şüpheli olmadıklarını belirten Kanat, “Selahattin Demirtaş’ın Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nin tahliye ve AHİM’in ihlal kararından sonra bu soruşturma dosyası dahil edilip tutuklanmışlardır. Bu dosyada sonradan dahil edilmelerini gerektirir hukuki delil yoktur. Diğer önceki meslektaşlarımın da tahliye dilekçelerini tekrar ederim” ifadelerinde bulundu.

Avukat Kenan Maçoğlu ise meslektaşının beyanlarına katıldığını belirterek, “Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın hem yargılandıkları ana dosyalarda hem de sonradan eklendikleri soruşturma dosyasının tüm aşamalarında tutuklanmalarının hukuki değil de siyasi olduğunu ifade etmişlerdir. Biz bu mevcut hukuksuzluğun bir an önce sona erdirilmesini talep ediyoruz” dedi.

Avukatların savunmasının ardından hakimliğin kararında şunlar ifade edildi:

“Tutuklu şüpheliler Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın üzerine atılı suçlarının vasıf ve mahiyeti, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren deliller, şüphelilerin saklanma veya kaçma şüphesini uyandıran somut olguların varlığı ile şüphelilerin kaçma ve delillerin karartma ihtimalinin varlığı, şüphelilerin üzerine atılı suçların niteliği ve tutuklanma sebeplerinin devam etmesi, soruşturmanın henüz devam ediyor oluşu ve delillerin henüz toplanamamış olması ile mevcut delil durumu dikkate alındığında şüphelilerin tutukluluk halinin devamına karar verildi.”

Söz konusu karara Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, Twitter üzerinden tepki gösterdi.

Ne olmuştu?

HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş hakkında 20 Eylül 2019 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 6-8 Ekim Kobani eylemleri kapsamında “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma”, “Bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürmeye azmettirme”, “Birden fazla kişi ile birlikte gece vaktinde suç örgütüne yarar sağlamak maksadıyla yağmaya azmettirme”, “Bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürmeye teşebbüse azmettirme”, “Cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılmaya azmettirme” iddialarıyla soruşturma başlatılmıştı.

Yüksekdağ ve Demirtaş aynı gece soruşturma kapsamında Ankara 1’inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
DTK soruşturması: 15 kişiye daha tutuklama
Sonraki Haber
Erdoğan LGBTİ+’ları hedef gösterdi: Milletimi her türlü sapkınlığa karşı tavır almaya davet ediyorum