Ana SayfaGüncel‘Demokrasi yürüyüşü’ öncesi birçok kente giriş-çıkışlar kısıtlandı

‘Demokrasi yürüyüşü’ öncesi birçok kente giriş-çıkışlar kısıtlandı

HABER MERKEZİ – HDP’nin “demokrasi yürüyüşü”nün startı verileceği Edirne ve Hakkari ile yürüyüş güzergahındaki birçok kente giriş ve çıkışlar valiliklerce kısıtlandı. Bazı illerde de eylem ve etkinlik yasağı getirildi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 15 Haziran Pazartesi günü iki koldan başlatacağı, 20 Haziran’da ise Ankara’da sonlanması planlanan “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü” öncesi birçok kente giriş ve çıkışlar kısıtlanıyor.

Yürüyüşün startı verileceği Edirne ve Hakkari dahil olmak üzere birçok ilde valilikler tarafından getirilen kısıtlamaya, yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgını gerekçe gösteriliyor.

Ancak Türkiye genelinde 1 Haziran’dan itibaren hükümetin ‘yeni normal’ diye tabir ettiği yeniden açılma süreci başlamış, liselere ve üniversitelere geçiş sınavları dahi Haziran ayına çekilmişti.

Şu ana kadar eylem ve etkinliklerin yasaklandığı ve/veya kentlere giriş ve çıkışlara kısıtlamaların getirildiği kentler şöyle: Hakkari, Edirne, Tekirdağ, Kocaeli, Kırklareli, Van, Şırnak, Antalya, Adana.

Kararlara tepki

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, ‘demokrasi yürüyüşü’ne birçok kentte yasaklamalar getirilmesine tepki göstererek, “Bizler provokasyon için değil demokrasi için yürüyoruz. İktidarın bu ülkeyi bir cehenneme çevirmesine karşı demokrasi ve hukuk talebi ile yürüyoruz. Bu taleplere karşı Anayasa’yı çiğneyen yasaklar getiriliyor” dedi.

“Yapılan bu hukuksuzluklara karşı demokratik ve barışçıl eyleme karşı aşırı tedbirler getirerek önlemeye çalışıyorlar. Bunlar kabul edilecek şeyler değil.”

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Eş Genel Başkanı Ayşe Acinikli ise “HDP’nin yapmak istediği yürüyüş gayet barışçıldır. Aslında 2911 gösteri ve yürüyüş kanununa da uygun bir eylemdir. Valiliklerin almış olduğu yasaklama kararları tamamen iktidarın baskısından kaynaklı olduğunu söyleyebilirim. Meşru olarak yapılmak istenen gösterinin engellenmesi hem hukuka hem de demokrasiye aykırıdır” dedi.

“Yürüyüş öncesi HDP abluka altına alınmaya çalışılıyor”

Diğer yandan yürüyüşe bir gün kala HDP’nin İstanbul Beyoğlu’nda bulunan il örgütü binasının çevresi de polis ablukasına alındı.

Bina önünde TOMA ve Akrep tipi zırhlı araçlarla bekleyen polislerin “basın açıklaması” gerekçesiyle kapının önüne geldiklerini söylediklerini paylaşan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut, herhangi bir açıklamalarının olmadığını söyledi.

Bulut, “Açıklamanın olmadığını söylememize rağmen polisler binamızın olduğu sokaktan ayrılmadı. Yürüyüş öncesi HDP abluka altına alınmaya çalışılıyor” dedi.

“Bununla HDP’nin yapmak istediği ‘demokrasi yürüyüşü’ öncesi gözdağı verilmeye çalışılıyor” diye ekledi.

Yürüyüşün detayları

HDP Sözcüsü Ebru Günay, “Edirne’de darbeye, Hakkari’de çözüme işaret edeceğiz” diyerek, iki koldan başlatacakları yürüyüşün detaylarını şöyle açıklamıştı:

  • 15 Haziran’da Hakkari’den başlayacak yürüyüş Van, Diyarbakır, Adana güzergahını takip ederek 19 Haziran’da Ankara’ya ulaşacaktır.
  • Edirne’de başlayacak yürüyüşte ikinci durak olarak İstanbul’un Anadolu ve Avrupa yakalarında devam edecektir.
  • 16-17-18-19 Haziran İstanbul’un 3 bölgesinde kurumsal ziyaretler, işçi-emekçilerle fabrika ve atölyelerde buluşmalar ve halk buluşmaları gerçekleştireceğiz.
  • İstanbul’dan çıkan yürüyüş kolu 19 Haziran’da İstanbul’dan yola çıkarak 20 Haziran’da Ankara’da olacaktır.
  • 20 Haziran günü Ankara’da buluşacak olan “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü”nün her iki kolunun katılımcılarıyla kitlesel bir açıklama yapılacak, yerelin talepleri ve beklentileri Ankara’da bütün yürüyüşçülerin katılımıyla kamuoyuyla paylaşılacaktır.

“Salgın riskini ve halkımızın sağlığını ciddiye alıyoruz” diyen Günay, “Bu yüzden pandemi tehlikesine karşı da her türlü tedbiri almış durumdayız. Maske, mesafe, hijyen konusundaki bütün hazırlıklarımız hassasiyetle yerine getirildi ve getirilmeye devam ediliyor” diye belirtmişti.


Sancar’dan ‘Demokrasi Yürüyüşü’nün detaylarına ilişkin açıklama

HDP’nin Edirne’ye gönderdiği yürüyüş malzemelerine el konuldu

Demirtaş’tan ‘demokrasi yürüyüşü’ çağrısı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
TİP'li vekil Atay’ın da kullandığı araca yönelik 'sabotaj' girişimi
Sonraki Haber
Mardin'deki yangın kontrolden çıktı, acil çağrı var