Ana SayfaGüncel‘Demokrasi Yürüyüşü’ sürüyor, Ankara’da deklarasyon açıklanacak

‘Demokrasi Yürüyüşü’ sürüyor, Ankara’da deklarasyon açıklanacak

HABER MERKEZİ – HDP’nin hafta başında Edirne ve Hakkari’den başlattığı “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü” Ankara’daki son durağa doğru yoluna devam ediyor. Yürüyüşün beşinci gününden öne çıkan gelişmeler sayfamızda.

 


HDP’nin “demokrasi yürüyüşü”nün finali Meclis Parkı’nda yapılacak

HDP’nin Edirne ve Hakkari’den başlattığı “demokrasi yürüyüşü” yarın Ankara’da yapılacak açıklama ile son bulacak.

Yürüyüşün Edirne kolu HDP’li kadın seçilmişlerin tutuklu bulunduğu Kandıra Cezaevi önünde yapılan açıklama sonrası yola çıkarken, Hakkari kolu da Adana’da yapılan halk buluşması ardından yola çıkacak.

Heyetler yarın Ankara’da Meclis Parkı’nda STK’lerin, siyasi parti temsilcilerinin katılımıyla bir açıklama yapacak.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar tarafından bir deklarasyon açıklanması beklenirken, demokrasi güçlerine de ittifak çağrısı bir kez daha yinelenecek.

HDP Basın Bürosu tarafından yarın yapılacak açıklamaya dair bilgilendirme yapıldı. Buna göre;

  • Yürüyüş, 20 Haziran Cumartesi günü Ankara’da yapılacak olan final buluşmasıyla tamamlanacak.
  • Halk buluşmaları, halk toplantıları ve kurum ziyaretlerinde toplanan görüş ve öneriler saat 17:00’de Meclis Parkı’nda yapılacak olan basın açıklamasıyla kamuoyuyla paylaşılacak.
  • HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, HDK Eş Sözcüleri İdil Uğurlu ve Sedat Şenoğlu, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, bileşen partilerin eşbaşkan ve sözcüleri, MYK, PM, Kadın Meclisi, Gençlik Meclisi üyeleri ve milletvekilleri katılacak.

HDP’nin ‘Mor Konvoyu’ Kandıra’daydı: Bu yürüyüş burada bitmeyecek

15 Haziran’da Edirne Cezaevi önünden yola çıkan yürüyüşün Edirne kolu, HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda siyasetçi kadının tutuklu bulunduğu Kandıra Cezaevi önüne ulaştı.

Son üç gün boyunca İstanbul’da halkla buluşan HDP’liler, sabah saatlerinde Sultanbeyli’den uğurlandı. Uğurlamanın ardından direksiyona kadınlar geçti.

Yürüyüş kolu, ‘Mor Konvoy’ ile Kandıra’ya hareket etti. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, konvoy boyunca aracını kendi kullandı. Heyetin Kandıra’ya ulaşmasının ardından cezaevi önünde açıklama yapan Buldan, özetle şunları söyledi:

“Bugün Kandıra Cezaevi’nde de Edirne Cezaevi’nde de Sincan Cezaevi’nde de Silivri Cezaevi’nde de bu ülkedeki hukuksuzluklar karşısında diz çökmeyen, biat etmeyen bir halkın temsilcileri var.

“Şunu herkes çok iyi bilsin ki; bizler Figen Yüksekdağ’ın, Gültan Kışanak’ın, Sebahat Tuncel’in ve içerideki tüm arkadaşlarımızın bize gösterdiği yoldan yürüyoruz.

“Bize bırakmış oldukları mücadelenin yolunu yürüyoruz. Bu yol onların bize bıraktığı yoldur. Ve arkadaşlarımız özgürlüğüne kavuşuncaya dek bu mücadele devam edecektir.

“Darbeye karşı demokrasi yürüyüşümüz yarın Ankara’da tamamlanacak ancak bu yürüyüş burada bitmeyecek. Bu yürüyüş Türkiye’nin barışı için, kadınların özgürlüğü için, Türkiye’nin demokrasisi içindir. Bu yürüyüş Türkiye halklarının geleceği içindir.

“Sadece Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak için değil, sadece Selahattin Demirtaş, Abdullah Zeydan, Sebahat Tuncel için değil. Bu yürüyüş mağdur olan, ezilen, yok sayılan, inkar edilen milyonlar içindir.

“Bu yürüyüş mutlaka sonuca ulaşacak ve mutlaka sonunda barış ve demokrasi elde edilecektir.”


Buldan: Bu yolun sonunda barış, demokrasi ve adalet var

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Demokrasi Yürüyüşü” kapsamında İstanbul Sultanbeyli’de konuştu.

Her şeye rağmen halkla bir araya geleceklerini söyleyen Buldan, “Biz bu ülkede barışın, demokrasinin ve özgürlüklerin teminatıyız. Biz demokrasiyi ve barışı savunan partiyiz” dedi.

Kandıra Cezaevi’ne hareket edeceklerini belirten Buldan, partilerinin tutuklu milletvekilleri, belediye eşbaşkanları ve üyelerinin isimlerini tek tek saydı.

Saydıkları isimlerle dayanışma içerisinde olduklarını bir kez daha göstereceklerini vurgulan Buldan, “Arkadaşlarımız özgür kalana kadar yürüyüşümüz devam edecektir” diye konuştu ve şöyle devam etti:

“Demokrasi Yürüyüşümüzü yarın Ankara’da tamamlıyoruz. Ankara’da belirli bir yerde, bir deklarasyonla birlikte yürüyüşümüzü tamamlayacağız. Ancak bu yürüyüşü sonlandırmayacağız. Farklı etkinliklerle sizlerle bu yürüyüşü devam ettireceğiz. Bu yol uzun bir yol. Bu yolun sonunda barış, demokrasi ve adalet var.”


“Anaakım medyada tartışılıyorsak demek ki doğru yoldayız”

HDP bileşenlerinden Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce, yürüyüşü MA’ya değerlendirdi.

“Yürüyüşümüz ve çağrımız tüm muhalefet kanadında yankı buldu” diyen Yüce, engellemelere rağmen halkın HDP’nin yanında olduğunu ifade etti.

Yüce, “Bizler yürüyüşlerimizde heybemize biraz daha cesaret, kararlılık aldık. Gördük ki bu halk, bu iktidara biat etmeyecek. Bu kadar gözaltı, tutuklama ve katliama rağmen bu halk ‘biz buradayız’ diyor” diye konuştu.

“İktidar medyasından, kolluğuna kadar her alanda manipüle ediliyoruz” diyen Yüce, şöyle devam etti: “Anaakım medya tarafından tartışılıyorsak demek ki doğru yoldayız. Bu yürüyüşle iktidarın maskesi bir kez daha düştü. Yürüyüşe yapılan müdahale ile iktidar kendini boşa düşürdü. Çünkü halk bu ülkede atanan kayyımları, tutuklamaları, saldırıları gördükten sonra hiçbir güveni kalmadı.”


Afişlemeden gözaltına alınanlar serbest

Ankara’nın Mamak ilçesinde, yürüyüş için afişleme çalışması yaptıkları sırada dört kişi gözaltına alınmıştı.

HDP Mamak İlçe Eşbaşkanı Mustafa Akkaya’nın da aralarında bulunduğu dört kişi hakkında “Gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet etmek” iddiasıyla işlem yapıldı.

Tuzluçayır Polis Merkezi Amirliği’ne götürülen HDP’liler, ifade işlemlerinin ardından gece geç saatlerde serbest bırakıldı.


Bugünün programı

HDP’nin ‘demokrasi yürüyüşü’nün bugün Kocaeli ve Adana’da devam etmesi planlanıyor.

HDP basın bürosu tarafından paylaşılan yürüyüş programının detayları şöyle:

İstanbul-Kocaeli

Heyet: HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, bileşen partilerinin eşbaşkan ve sözcüleri, MYK, PM, Kadın Meclisi, Gençlik Meclisi üyeleri, milletvekilleri.

  • 10:00 – Sultangazi kavşağından “Mor Konvoy” ile uğurlama
  • 14:00 – Kandıra Cezaevi önünde açıklama / Kocaeli

Diyarbakır-Adana

Heyet: HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, bileşen partilerinin eşbaşkan ve sözcüleri, MYK, PM, Kadın Meclisi, Gençlik Meclisi üyeleri, milletvekilleri.

  • 10:00 – Urfa yolu üzerindeki Ava Petrol’den uğurlama
  • 18:00 – HDP Adana’da İl Örgütü önünde karşılama

Ablukaya rağmen HDP’nin ‘Demokrasi Yürüyüşü’ başladı

HDP’nin ‘Demokrasi Yürüyüşü’nde ikinci gün

HDP’nin ‘Demokrasi Yürüyüşü’nde üçüncü gün

HDP’nin ‘Demokrasi Yürüyüşü’nde dördüncü gün


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
TTB'den LGS ve YKS öncesinde öğrencilere, velilere ve görevlilere öneriler
Sonraki Haber
Hacı Lokman Birlik'in cenaze törenine katılan baba Hasan Birlik yeniden yargılanacak