Ana SayfaÇalışma YaşamıDİSK-AR: Geniş tanımlı işsiz sayısı 13 milyonu aştı

DİSK-AR: Geniş tanımlı işsiz sayısı 13 milyonu aştı

HABER MERKEZİ – TÜİK’in açıkladığı işsizlik verilerinin gerçeği yansıtmadığını belirten DİSK’in araştırma merkezi, geniş tanımlı işsiz sayısının 13 milyonu, işsizlik oranının ise yüzde 39’u aştığını açıkladı.

DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR), Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) yöntemiyle Türkiye’deki işsizlik verilerini hesapladıklarını, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bugün açıkladığı verilerin gerçeği yansıtmadığını duyurdu.

TÜİK, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısının 2020 yılı Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 573 bin kişi azalarak 3 milyon 971 bin kişi olduğunu, işsizlik oranının da 0,9 puanlık azalış ile yüzde 13,2 seviyesinde gerçekleştiğini açıklamıştı.

DİSK-AR ise, bu verilerin Covid-19 salgını sebebiyle artan ‘gerçek işsizlik oranlarını yansıtmadığını’ belirtti.

“TÜİK araştırmanın yapıldığı referans haftasından geriye doğru 4 hafta içinde iş arayanları işsiz sayıyor. Oysa Covid-19 döneminde yaygın olarak işten çıkarma yerine kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin ödeneği kullanılması nedeniyle milyonlarca işçi çalışmadığı halde istihdamda gözükecek. Örneğin, kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin ödeneği alan işçiler iş aramadıkları için işsiz sayılmıyor.”

DİSK-AR’ın ILO metodolojisinden yararlanarak yaptığı hesaplamaya göre,

  • Covid-19 salgını nedeniyle en az 6 milyon yeni iş kaybı oluştu
  • Geniş tanımlı işsiz sayısı 13 milyon 385 bine yükseldi
  • Geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 39’a çıktı

İşgücüne katılım oranında büyük düşüş yaşandığı belirtilen araştırmada, “Yüzde 52,9 olan işgücüne katılma oranı yüzde 48,4’e geriledi” denildi.

Araştırmada ayrıca, “İşgücüne dahil olmayanlar kategorisinde olan iş aramayıp çalışmaya hazır olanların ve ümitsizlerin sayısında patlama yaşandı. İş aramayıp çalışmaya hazır olanlar son bir yılda 848 bin artarken, ümitsizlerde 611 bin kişilik bir artış yaşandı. İşgücüne dahil olmayanların sayısı son bir yılda 3,3 milyon kişi arttı” verileri paylaşıldı.

DİSK-AR’ın araştırmasının tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.


Mart ayı işsizlik rakamları açıklandı, iktisatçılar ne diyor?


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul'da Hasan Yıldırım evli olduğu kadını yaraladı
Sonraki Haber
HDP, vekilliklerin düşürülmesini AYM’ye taşıdı