Ana SayfaGüncelDiyarbakır’da avukatların eylemine polis engeli

Diyarbakır’da avukatların eylemine polis engeli

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da avukatların, ‘çoklu baro’ düzenlemesine ilişkin yapmak istedikleri yürüyüşe izin verilmedi. Avukatlar, engellemeyi oturma eylemiyle protesto etti.

AKP tarafından hazırlanan ve baroların yapısında değişiklik öngören “Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” Meclis’e geldi.

Söz konusu yasa tasarına ilişkin Diyarbakır Barosu’na bağlı avukatlar Diyarbakır Adliyesi önünde bir araya gelerek Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürüldüğü Sur’daki Dört Ayaklı Minare’ye yürümek istedi.

Ancak polisin yürüyüşe izin vermemesi üzerine, adliye önünde açıklama yapıldı.

Yasa tasarısının Meclis’e sunulmasına tepki gösteren Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, “Barolar; kolluk birimlerinde, cezaevlerinde, keşif ve haciz mahallinde, adliyelerde ve hatta duruşma salonlarında şiddete uğrayan, hakarete maruz kalan, görevini yapması engellenen avukatların ilk başvuracağı kurumlardır. İşte bu değişiklik ile Baroları 1, 2, 3 diye numaralandırarak avukatları ayrıştırmayı, kutuplaştırmayı ve örgütsüz bırakmayı amaçlıyorlar” diye konuştu.

Değişiklikle baroların kadın cinayetlerine, çocuk istismarıyla, işkence ve kötü muameleyle, doğal ve kültürel mirasın yok edilmesine, seçilmiş belediye başkanlarının üretilmiş delillerle hapsedilip yerlerine kayyum atanmasına karşı mücadele etmesine engel olunmak istediğine dikkati çeken Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Halk iradesi tanımayanlar, baroları etkisizleştirme projesini temsilde adalet şeklinde yutturmaya çalışıyorlar. Bu bütün avukatların onur mücadelesidir.
“Bu yasa geçse de, bedeli ne olursa olsun bu mücadeleden bir adım geri atmayacağız. Yine meslektaşlarımızla dayanışma içinde olacağız. Yine tüm yurttaşların bireysel ve kolektif hakları için mücadele edeceğiz.
“Bizler 12 Eylül darbesine, 15 Temmuz darbe girişimine de karşı çıktık ve halk iradesine her koşulda saygı duyduk. Biz genç kadınlarımız başörtüleri nedeniyle üniversite kapılarından kovulduğu, kamu hizmetine alınmadığı zamanlarda da bu yasakçı zihniyete aynı kararlılıkla sahip çıktık.
“Biz her koşulda inanç ve ifade özgürlüğüne sahip çıktık. Bunu bilmeyenleri bilip de çarpıtanları Diyarbakır Barosunun tarihine baksınlar. Çünkü biz temel hak ve özgürlüklere konjonktürel olarak değil; her zaman ve her koşulda savunulması gereken insani, hukuki ve ahlaki bir sorumluluk olarak yaklaşıyoruz. Yandaş ve temel amaçlarından uzaklaşmış baroları asla kabul etmeyeceğiz.”

Yürüyüşe izin verilmemesi nedeniyle avukatlar açıklamanın ardından oturma eylemi yaptı.

Oturma eyleminden sonra Tahir Elçi Konferans Salonu’na yürüyen avukatlar, protestolarını alkışlarla sürdürerek, “Metin Feyzioğlu istifa” sloganı attı, Ankara’da düzenlenecek “Büyük Savunma Mitingi” için de çağrıda bulundu.


Mezopotamya Ajansı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul'da ev baskınları: HDP Gençlik Meclisi üyeleri gözaltında
Sonraki Haber
Kadıköy'de Sivas Katliamı anması